dinsdag 18 oktober 2016

Wij houden van Pompoen

Een van de heerlijkste dingen die de herfst brengt zijn pompoenen! Vroegah bij mijn ouders thuis heb ik het nooit gegeten en ik kende het helemaal niet, maar inmiddels horen ze tot onze vaste routine (als ze in het seizoen zijn natuurlijk). De plant is makkelijk te telen, geen omkijken naar en de vruchten zijn lang houdbaar. Helaas dit jaar geen pompoenen uit eigen tuin maar gelukkig zijn de in de winkel erg betaalbaar.

Wij eten hier flespompoenen of die kleine hokkaido pompoenen, wat ik een extra voordeel vind is dat je ze niet hoeft te schillen. Prima voor luie mensen dus! Gewoon afborstelen en in stukjes snijden, de schil word zo zacht dat je hem niet meer terugvind.


Al jaren maak ik Pompoen met tofu, sperziebonen en rijst. Een super simpel recept van de ah site, het lijkt zo simpel dat je denkt dat het niet smakelijk zal zijn maar niets is minder waar. Het gerecht word afgemaakt door de cashewnoten die je erover strooit en is zo lekker dat je niet merkt dat het veganistisch is.


Gisteren  wilde ik snel wat in elkaar flansen, ik sneed de flespompoen in kwarten en roosterde deze ongeveer 25 min tot ze gaar waren. Ondertussen kookte ik wat gierst (5 min koken en dan 20 min laten staan). In een koekenpannetje fruitte ik 3 grote uien, een rode paprika en 4 tenen knoflook met een schepje sambal. Ik maakte het op smaak met wat ras el hanout, paprika poeder en een beetje Provençaalse kruiden. Op het laatst de gierst nog even mee opbakken en een handje rozijnen en dan het mengsel over de geroosterde pompoen scheppen. Nog wat geroosterde hennepzaadjes erover voor smaak en bite. Heerlijk!


Wat ook heerlijk is is een pompoenboter, hiervoor rooster je de pompoen en pureer je de pompoen tot smurrie. Hier voeg je suiker aan toe en koekkruiden en dit kook je dan nog even door. Naar smaak kan je er ook nog wat vanille extract in doen. Het is een kruidig en verwarmend goedje wat heel lekker is in overnight oats, door muffins of op brood. Je kan er vanalles mee doen. Ik heb het ooit geprobeerd te wecken en dat ging helaas niet zo goed, maar in een kleine hoeveelheid ( 1 bescheiden pompoen is zo extra mee geroosterd voor dit doel) is het in de koelkast zeker een weekje goed en vast voor die tijd op :)

Pompoen is hier in huis echt niet meer weg te denken, en voorlopig gaan wij nog volop genieten van het seizoen! Iemand nog lekkere tips of recepten?

16 opmerkingen:

  1. Wat ook lekker is is taart met pompoen of soep

    BeantwoordenVerwijderen
  2. lijkt me heerlijk die pompoenboter!btw ik vind je blog leuk en gezellig. angie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat met die gierst klinkt lekker. Eens proberen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, lekker. Althans, het hoort zo bij de herfst en halloween dat ik vind dat ik het lekker moet vinden :D Mijn grootste oogst ooit was toen ik ze niet zaaide, maar zaden uit het gftafval dat ik in mijn tuin had begraven, opkwam.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben dol op pompoen en heb ieder jaar een pompoenplant. Sommige jaren hebben we 25 pompoenen, soms 10 maar dit jaar slechts 4 (butternuts). Pompoenboter maak ik ook regelmatig maar dan zonder suiker en vanille maar met wat gemberpoeder en de koekkruiden. Geroosterde pompoen, samen met geroosterde uien en aardappelen uit de oven is ook heerlijk. Met een lekker pittig (dip) sausje, jammie!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij zijn ook dol op pompoenen. Dit jaar hadden we er vier in de moestuin, daar waren we heel blij mee. We hebben er nu nog twee.
    Wij eten ze ook heel graag geroosterd, met blauwe kaas en walnoten. Als het een grote pompoen is, eten we het zo als hele maaltijd, en als het een kleine is, doen we er wat volkoren spaghetti bij en noemen we het pasta :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lekker, weet je of bovenstaand recept van de ah ook geweckt kan worden? Ik twijfel of het mogelijk is met de tofu.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou eigenlijk niet weten waarom niet? Soja stukjes in een saus gaat ook goed, dus het zou moeten kunnen lijkt mij. (Maar ik ben geen expert)

      Verwijderen
  8. Had laatst een restje stevige pompoensoep over. Echter te weinig voor 2 personen. Aangevuld met diepvries mexicaanse wokgroente(rode paprika, sperciebonen, uien, kidneybonen en mais) en biologische groentebouillon. De groente beetgaar laten worden. Heerlijk. Groentes kunnen er natuurlijk ook vers in.
    Groetjes MiekeR

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hartige taart met pompoen is erg lekker, zeker in combinatie met pecannoten als je die hebt. Verder inderdaad pompoensoep en ik had laatst ook "butternut chipotl chili" (zonder chipotl, maar met geroosterde paprikapoeder ging ook prima) en dat was heel erg jummm. Aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. soep :1/2 pompoen , 1/2 ui bouillion van kip 1 klein blikje tomatenpuree dan mixen en 1 doosje room erbij veel zwarte peper en zout naar smaak eenvoudig maar super lekker !met 1/2 wil ik zeggen evenveel ui als pompoen lieve groet Jezebelle

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ziet er lekker uit. Heb ooit een combi van pompoen-wortelsoep gehad, was erg lekker. Heb geen recept helaas...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Yvette van Boven heeft een fantastisch recept voor een pompoenpastei in een van haar tvprogramma's van dit seizoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Eigenlijk meer een verzoek: heb jij een recept voor drop? Lijkt mij fijn om het zelf te maken van verse wortels van een dropplant, en een vega geleermiddel...

    BeantwoordenVerwijderen