zaterdag 14 september 2013

Boodschappen en menu week 38

Menu

14-Sep  zaterdag Macaroni met bio gehakt uit de vriezer
15-Sep  zondag Macaroni met bio gehakt uit de vriezer
16-Sep  maandag Sperziebonen aardappel en vis
17-Sep  dinsdag Vegetarisch Linzen prutje
18-Sep  woensdag Vegetarisch Linzen prutje
19-Sep  donderdag Snijbiet met aardappel en ei
20-Sep  vrijdag Prei stamppot met spekjes uit vriezer



Boodschappen
aantal artikel  bedrag   totaal 
0.904 Bananen   0.88   0.80
0.22 Paprika rood 1 stuk   1.69   0.37
0.394 Druiven wit   1.99   0.78
0.56 Trostomaten   0.65   0.36
1 Uien geel 1 kg   0.55   0.55
1 komkommer   0.35   0.35
1 Nectarines 1 kg   0.95   0.95
1 Verse melk halfvol Bio 1 L   0.95   0.95
1 Melk houdbaar 1L halfvol   0.59   0.59
1 Blik linzensoep 800gr   0.79   0.79
1 Afbak pistoletjes 4stuk    0.35   0.35
1 Kattenvoer 1kg   0.89   0.89
1 Chocoladereep 100gr   0.39   0.39
1 Pindaflips chips 200gr   0.59   0.59
1 Zoute stengels 250gr   0.39   0.39
  totaal     9.11

De eerste week met het nieuwe budget en ik ben er net binnen gebleven. Dit weekend eten we super lekker en luxe, macaroni met biologisch rundergehakt wat ik nog in de vriezer had liggen. Hiervoor had ik ook nog wortel en prei liggen, samen met de ui en de paprika hebben we zo ruim voldoende groente voor 4 porties.
De sperziebonen komen uit eigen tuin, evenals de snijbiet. Mijn lieve buren hebben weer een doosje eieren langs gebracht dus daar heb ik geen kosten aan.
Het linzen prutje heb ik al eerder gemaakt, het is een beetje een oneerbiedige naam voor een zeer voedzame maar simpele maaltijd. Hierin gaan wortelen, ui, knoflook, paprika, linzen, aardappel en rijst. Dit alles kook ik in bouillon, zodat er niks verloren gaat.
De prei stamppot van vorige week was zo veel dat ik nog een bakje in de vriezer heb gezet, wat nu weer scheelt!
De boodschappen zijn relatief luxe met veel fruit maar ook veel lekkers. Ik zelf snoep graag wat zoute stengels maar daar houd vriend niet zo van, daarom heb ik voor hem een zak pindaflips meegenomen. Zo'n zak gaat zeker 2 weken mee hier. En de chocolade, tja eigenlijk is dat overbodig. Maar ik  had nog wat ruimte in mijn budget en ik vind het zo lekker! Dus nu snoepen wij 's avonds bij de thee ieder een blokje. Hmmm.

vrijdag 13 september 2013

Vlierbessen verwerken


Onlangs ontdekte ik een grote struik met bessen in de tuin, en ik twijfelde wat het voor bessen waren. Toen ik bij de buren was begonnen zij over vlierbessen en dat wij die ook hebben op ons grondstuk. Zij maken er likeur en gelei mee en ik was gelijk enthousiast. In " het wild" kon ik ze nooit zo goed vinden, maar na even rondkijken op ons grondstuk kwam ik er achter dat wij redelijk wat vlierbessen hebben. Zie hier, de vlierbessenstruik:


Natuurlijk wordt ik daar gelijk enthousiast van en ben ik niet veel later met een emmer, een ladder en een snoeischaar die kant op gegaan.



Na enig rond speuren op het internet was mij duidelijk dat je eerst de hele vlieren oogst en dat je oplet dat de bessen rijp zijn (in dit geval zwart). Helaas kon ik lang niet overal bij, maar de eerste opbrengst was ongeveer 3/4 emmer vol met vlieren. Dat is niet slecht.


Na het plukken heb ik de hele vlieren gewassen, om daarna de besjes eraf te rissen. Omdat ik niet zeker was of de donker rode besjes er ook bij konden, heb ik mij beperkt tot de zwarte. Wat een werk is dat zeg! Al die besjes eraf halen. Gelukkig had ik hulp.


Toen alle takjes leeg waren had ik een flinke laag besjes in de pan. Het was mijn bedoeling om siroop te maken.


Ik zette de pan met besjes op het vuur en heb dit ongeveer 20 minuten laten koken, toen leek al het sap er wel uit te zijn. Ik goot het geheel door een zeef en deed de sap in een maatbeker om te zien hoeveel het was. Dat viel mij wel een beetje tegen, het was slechts 300ml sap! Misschien heb ik het niet helemaal goed uitgekookt of had ik het beter kunnen laten uitlekken? Dat moet de volgende keer blijken.

Hoe dan ook, de volgende stap was het sap weer op het vuur zetten en suiker toevoegen. Ik heb de helft aan suiker toegevoegd en het weer aan de kook gebracht zodat alle suiker opgelost was. Daarna heb ik het geheel in een steriele fles gegoten.


Het resultaat moet ik nog proeven, maar mocht het niet lekker zijn dan kan ik er altijd nog mee gaan verven. Wat een heftige kleurstof zit er in die bessen zeg! Ik had bijna een permanente vlek op mijn aanrecht!

Hebben jullie nog goede tips of recepten voor de verwerking van vlierbessen?

donderdag 12 september 2013

Kijk tip: Food Inc. van Robert Kenner


Onlangs heb ik een documentaire gezien die bij mij veel indruk heeft gemaakt, het gaat over de voedingsmiddelen industrie. Ik moest weer aan deze documentaire denken door de meest recente aflevering van Zembla die gaat over de vleesfraude.

Het is wel een lange documentaire maar als je de tijd hebt is het zeker de moeite waard. Het geeft op een duidelijke manier weer hoe de voedingsmiddelenindustrie de overheid en de consumenten beïnvloed. En bovenal hoe zeer de voedingsmiddelenindustrie waarde hecht aan geld boven het welzijn van mens, dier en aarde. Sommige beelden zijn schokkend en sommige gewoon zielig maar ik denk dat het een heel goed beeld geeft van wat er aan de hand is in onze samenleving op het gebied van eten.

Ik denk dat het heel belangrijk is dat er een verandering komt in de manier waarop er nu met eten omgegaan wordt. Ik vind het heel erg triest dat er op zo'n respectloze manier met onze voeding en dus ook met ons als mensen omgegaan wordt. Deze documentaire geeft heel duidelijk weer hoever het helaas al is in de westerse wereld en het stimuleert mij alternatieven te zoeken. Het belang van lokaal en kleinschaligheid wordt voor mij heel duidelijk zo. En daarnaast stimuleert het mijn zoektocht naar zelfvoorziening.

woensdag 11 september 2013

Weer een wijziging in het boodschappengeld


Na mijn eerdere blogjes over mijn originele boodschappengeld en over de aanpassing van het boodschappengeld word het budget toch weer aangepast.
De reden? Ik heb € 100,- per maand extra nodig voor het logeeradres van vriend en het enige punt waar ik speling heb ik bij het boodschappengeld. Dus eens kijken of dat gaat werken, het boodschappengeld was tot nu toe zo verdeeld:

Huishoudgeld
€ 200,00
 per maand
Boodschappen
€ 150,00

Kleding
€ 20,00

Cadeaus
€ 10,00

Leuke dingen
€ 15,00

Kerst
€ 5,00


Hierbij was het zo dat vriend en ik beide € 15,- per week aan boodschappen te besteden hadden. Nu word het zo:

Huishoudgeld p/m   200.00
Boodschappen       50.00
Boodschappen vriend       50.00
Inwoning vriend        100.00
Kleding            -  
Cadeaus         -  
Leuke dingen          -  
Kerst         -  

Het besteedbare budget voor boodschappen per week is nu ongeveer € 10,- en met een beetje moeilijk doen moet dat wel lukken. Ik koop gewoon geen vlees, kaas, en andere luxe producten zoals vleeswaren voor op brood, chocolade of yoghurt. Als ik alleen de basis producten koop zal ik dit wel een tijdje volhouden. Hopelijk is dit niet te lang nodig.

Ook vriend moet iets inleveren, hij kreeg eerder € 15,- per week voor boodschappen en dat word nu ook ongeveer € 10,- per week.

De grootste inleverposten zijn de reservering potjes. Leuke dingen, kleding, cadeaus en kerst zit er voorlopig niet in. Ik mag blij zijn als ik van het resterende saldo af kan blijven en dat ik hiermee geen gaten in mijn boodschappengeld hoef te dichten, als ik dan echt een cadeau nodig heb dan heb ik in elk geval nog wat geld liggen.

Ik weet dat het erg weinig is, maar zolang onze financiële situatie niet veranderd zie ik geen andere mogelijkheid om het geld ergens ander vandaan te halen. Hopelijk heb ik binnenkort een baan, dan kunnen de potjes waarschijnlijk weer omhoog. Tot dan is het toch echt even volhouden.

dinsdag 10 september 2013

Het gevolg van de storm

En hierom is het verstandig om binnen te blijven als het stormt, je zal er maar net lopen zeg. Wij hebben heel veel geluk gehad dat dit het ergste is wat er gebeurt is!




maandag 9 september 2013

Even uitrusten

Na alle drukte van de afgelopen dagen was ik gisteren helemaal uitgeput. En helaas heb ik vannacht amper een oog dichtgedaan vanwege een irritante mug!

Ondanks alles heb ik vanmorgen een afspraak gehad op de taalschool en heb ik een toets gedaan om mijn niveau te kunnen bepalen. Ik zou in kunnen stromen op niveau 2B en zou dan ongeveer 120 lesuren nodig hebben om niveau 2B en 3 te leren. Helaas is er op dit moment geen klas van dat niveau dus ik ga een voorstel doen om 1 op 1 les te krijgen. Hopelijk krijg ik dat er wel door. Eerst moet ik nog een Duitse sollicitatiebrief schrijven, waarschijnlijk willen ze eerst afwachten of ik die functie krijg.

Na het bijwerken van de administratie ga ik mijzelf nu de broodnodige rust gunnen. Ik neem even "blogvrij". Tot snel!