dinsdag 9 september 2014
Recept: Pompoenboter
Zoals gezegd heb ik afgelopen weekend een grote pompoen verwerkt, en wat een werk was het. Direct na het plukken had ik al spijt dat ik er aan begonnen was, want het bleek een joekel. Ik was te lui om hem te wegen, maar ik kan mij voorstellen dat hij makkelijk meer dan 10 kilo woog.
Ik begon met halveren, en daarna sneed ik hem in kwarten. Met een lepel schraapte ik de zaden en het vruchtvlees er uit. De zaden hield ik apart om later te roosteren. Toen ik dus grote, schone parten vruchtvlees met de schil eraan had heb ik deze in kleinere stukken gesneden. De stukken pompoen legde ik in de oven, een deel op een rooster en een deel in het bakblik eronder (vanwege vocht). Ik roosterde de stukken pompoen tot ze mooi zacht waren, een uur op 175 C°.
Vervolgens laat je de stukken pompoen even liggen en afkoelen. Na ongeveer 10 minuten kan je ze (redelijk) goed hanteren, dan haal de de schil eraf en de grote stukken vruchtvlees leg je in een grote pan. Nu had ik veel pompoen, bij deze stap bleek mijn 5 liter pan al bijna vol te zitten terwijl ik slechts de halve pompoen gebruikt had! Het recept is natuurlijk naar hoeveelheid aan te passen.
Als je klaar bent met het verwijderen van de schil heb je als het goed is een pan vol met boterzachte oranje smurrie, neem je staafmixer en pureer het geheel mooi glad. Vervolgens voeg je kruiden en suiker toe. Voor ongeveer 4 kilo pompoen gebruikte ik:
200 milliliter vers geperst appelsap
300 gram suiker
2 a 3 eetlepels speculaaskruiden (of losse kruiden dan een mengsel van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, witte peper, anijs en koriander)
een beetje vanille extract naar smaak
De kruiden kan je het best naar smaak toevoegen, dus eerst een beetje en dan proeven. Qua suiker zou we wellicht ook wat minder in kunnen, maar omdat ik graag de houdbaarheid vergroot houd ik deze hoeveelheid suiker erin. Om de houdbaarheid verder te vergroten kan je na het koken eventueel ook nog een of twee eetlepels vers geperst citroensap toevoegen.
Na het toevoegen van deze ingredienten kan je het geheel nog een keer goed doorroeren, eventueel met de staafmixer zodat het mooi glad is. Nu kan je het laten inkoken tot de gewenste dikte, het is de bedoeling dat het heel dik en crèmig is. In mijn geval was de dikte eigenlijk al meteen goed, ik heb het nog even door gewarmd en dat was het.
Ik had uiteindelijk ruim 4 liter pompoenboter, ik heb het geheel in weckpotjes overgegoten en geweckt. Ik weckte ze op 75 graden, voor 30 minuten. Ik had ook wat over wat ik gewoon in een schaaltje koel heb weggezet, ik verwacht dat dit wel ongeveer een week (of twee?) goed blijft.
En het oordeel? Ik heb Maarten laten proeven en hij vond het heerlijk! Het is romig, niet te zoet en heerlijk kruidig. Door de speculaaskruiden is het verwarmend en krijg je er een echt herfst gevoel bij. Wij gaan de pompoenboter voornamelijk gebruiken als broodbeleg maar ook bij de muesli, door het bananenijs en bij het toetje. Het is ook heel leuk om cadeau te doen! Wij hebben al een mooi voorraadje, en gelukkig hebben wij nog zat pompoenen in de tuin!
maandag 8 september 2014
Opgeruimd en uitgerust
Dit weekend heb ik echt mijn best gedaan om rustig aan te doen. Zaterdag ben ik na het ontbijt het bed weer in gekropen en heb ik uiteindelijk tot de middag in bed gelegen, heerlijk ontspannen! Daarna hebben wij samen het huis gepoetst. En ja, dat doen wij wel vaker samen. Maar omdat wij alle taken graag verdelen komt het soms zo uit dat Maarten klust en ik poets, en ik ben maar wat blij dat hij sommige zware klussen op pakt!
Zondag begon rustig, toen ik mij bedacht dat het wel leuk was om een pompoen te oogsten en verwerken. Bij nader inzien was de pompoen groot genoeg om een weeshuis te voeden, en het verwerken ervan vergde de nodige tijd en energie. Toen als grote verrassing ook nog eens mijn ouders langs kwamen om hun nieuwe pup te laten zien, was de chaos compleet.
Zondagavond was ik doodop, maar wij hebben het heel leuk en gezellig gehad. En ik heb weer een wijze les geleerd; als je rustig aan doet moet je ook rustig aan doen!
Zondag begon rustig, toen ik mij bedacht dat het wel leuk was om een pompoen te oogsten en verwerken. Bij nader inzien was de pompoen groot genoeg om een weeshuis te voeden, en het verwerken ervan vergde de nodige tijd en energie. Toen als grote verrassing ook nog eens mijn ouders langs kwamen om hun nieuwe pup te laten zien, was de chaos compleet.
Zondagavond was ik doodop, maar wij hebben het heel leuk en gezellig gehad. En ik heb weer een wijze les geleerd; als je rustig aan doet moet je ook rustig aan doen!
zondag 7 september 2014
Boodschappen en menu week 37
Menu
Deze week heb ik besloten mijzelf wat meer budget te geven, voornamelijk omdat ik mijn best doe om zo veel mogelijk groente te eten. Momenteel lees ik het boek 'eat to live' van dr. J. Fuhrmann, en aangezien ik mij hierin erg kan vinden streef ik deze manier van eten na. Ik eet zelf ongeveer 800 gram groente per dag, waarvan een deel rauw in salades en een deel gekookt. Daarnaast eet ik minimaal vier stuks fruit per dag. Zo veel verse groenten en fruit kan natuurlijk snel wat extra kosten.
Gelukkig is Maarten erg makkelijk, en vind hij het niet erg om mee te doen met mijn gezonde voeding ideeën. Ik doe natuurlijk ook mijn best om ook hem tegemoet te komen met het menu, zodat wij beide uit kunnen kijken naar het eten.
Bij de lunch eet ik deze week: maaltijdsalade met bonen, wraps met sla, hartig taartje met sla, gestoomde sperziebonen en gewokte spruitjes. Heerlijk. Het bevalt mij echt heel erg goed om twee maaltijden met groente te eten. Voor Maarten bak ik nog wel brood, maar zelf eet ik het niet zo veel meer. Vandaar dat ik ook langer doe met de voorraad die hier nog ligt.
Ik moet zeggen dat ik mij echt enorm goed voel, en dat ik echt het gevoel heb dat ik op deze manier een gezondere relatie met eten heb/krijg. Ik ben meer in contact met mijn hongergevoelens en heb ook minder honger. Ik hou niet meer bij hoeveel ik eet, of hoeveel kcal ik gegeten heb. Ik ga er van uit dat mijn lichaam zelf weet wat het nodig heeft zolang ik het maar voed met 'echte' voeding.
6-sep | zaterdag | Gevulde champignons ,gegrilde groente en aardappel |
7-sep | zondag | Gebakken aardappel, kapucijners, ui en champignon en sla |
8-sep | maandag | Gebakken aardappel, kapucijners, ui en champignon en sla |
9-sep | dinsdag | Pasta met romige witte saus en salade |
10-sep | woensdag | Gewokte tofu en groente met gember avocadosaus, rijst en sla |
11-sep | donderdag | Ratatouille met witte bonen |
12-sep | vrijdag | Ratatouille met witte bonen |
Boodschappen | ||||
Soort | aantal | artikel | bedrag | totaal |
Fruit | 4 | Vijgen vers | € 0,29 | € 1,16 |
6 | kiwi's | € 0,35 | € 2,10 | |
1 | peren 1 kg | € 0,99 | € 0,99 | |
1 | Nectarines 1 kg | € 0,99 | € 0,99 | |
3,194 | Bananen fair trade en bio | € 1,65 | € 5,27 | |
Groente | 0,79 | Paprika rood en geel | € 1,89 | € 1,49 |
1,284 | Groene kool | € 1,29 | € 1,66 | |
2 | Bio wortelen 1 kg | € 0,83 | € 1,66 | |
1 | Aardappelen 2,5 kg | € 0,99 | € 0,99 | |
2 | Komkommers | € 0,45 | € 0,90 | |
1 | Sperziebonen uit Duitsland 500gr | € 0,79 | € 0,79 | |
2 | Mini romaine sla 2 krop | € 0,79 | € 1,58 | |
1 | Veldsla | € 0,79 | € 0,79 | |
1 | Witte bonen groot blik | € 0,69 | € 0,69 | |
1 | Kikkererwten klein blik | € 0,59 | € 0,59 | |
1 | Multicolor sla met kluit | € 0,99 | € 0,99 | |
1 | Lente ui bosje | € 0,39 | € 0,39 | |
1 | Cherry struiktomaten 500gr | € 1,19 | € 1,19 | |
1 | Spinazie vers 500gr | € 1,79 | € 1,79 | |
1 | Champignons vers | € 0,79 | € 0,79 | |
1 | Kidneybonen blikje | € 0,39 | € 0,39 | |
1 | Champignons bruin vers | € 0,99 | € 0,99 | |
2 | Avocado | € 0,79 | € 1,58 | |
1 | Champignons glas | € 0,79 | € 0,79 | |
1 | radijsjes bosje | € 0,35 | € 0,35 | |
1 | Blik mais | € 0,49 | € 0,49 | |
Brood e.d. | 3 | Havermout | € 0,39 | € 1,17 |
Overige | 1 | Kattenvoer 1 kg | € 0,89 | € 0,89 |
Lekkers | 1 | Cashewnoten 200gr | € 1,99 | € 1,99 |
1 | Hazelnoten 250 gr | € 1,79 | € 1,79 | |
1 | Pistachenoten 250 gr | € 2,99 | € 2,99 | |
totaal | € 40,22 |
Deze week heb ik besloten mijzelf wat meer budget te geven, voornamelijk omdat ik mijn best doe om zo veel mogelijk groente te eten. Momenteel lees ik het boek 'eat to live' van dr. J. Fuhrmann, en aangezien ik mij hierin erg kan vinden streef ik deze manier van eten na. Ik eet zelf ongeveer 800 gram groente per dag, waarvan een deel rauw in salades en een deel gekookt. Daarnaast eet ik minimaal vier stuks fruit per dag. Zo veel verse groenten en fruit kan natuurlijk snel wat extra kosten.
Gelukkig is Maarten erg makkelijk, en vind hij het niet erg om mee te doen met mijn gezonde voeding ideeën. Ik doe natuurlijk ook mijn best om ook hem tegemoet te komen met het menu, zodat wij beide uit kunnen kijken naar het eten.
Bij de lunch eet ik deze week: maaltijdsalade met bonen, wraps met sla, hartig taartje met sla, gestoomde sperziebonen en gewokte spruitjes. Heerlijk. Het bevalt mij echt heel erg goed om twee maaltijden met groente te eten. Voor Maarten bak ik nog wel brood, maar zelf eet ik het niet zo veel meer. Vandaar dat ik ook langer doe met de voorraad die hier nog ligt.
Ik moet zeggen dat ik mij echt enorm goed voel, en dat ik echt het gevoel heb dat ik op deze manier een gezondere relatie met eten heb/krijg. Ik ben meer in contact met mijn hongergevoelens en heb ook minder honger. Ik hou niet meer bij hoeveel ik eet, of hoeveel kcal ik gegeten heb. Ik ga er van uit dat mijn lichaam zelf weet wat het nodig heeft zolang ik het maar voed met 'echte' voeding.
zaterdag 6 september 2014
Recept: Gezonde appeltaart
Laatst besloot ik dat ik zin had in appeltaart voor het ontbijt, en daarbij verzon ik dit recept. Het is de gezondste appeltaart die ik ooit gemaakt heb, en hij is heerlijk! Daarnaast is het ook een veganistisch recept. Begin met het deeg, neem hiervoor de volgende ingrediënten:
90 gram haverhout, gemalen tot meel in een koffiemolen
130 gram volkorenmeel
80 gram boekweit, gemalen tot meel in een koffiemolen
2 eetlepels gemalen lijnzaad
2 eetlepels walnoot
5 eetlepels (zelfgemaakte) appelmoes zonder suiker
wat bakpoeder
200 ml water
Meng eerst alle droge ingredienten en voeg daarna het water en de appelmoes toe. Kneed totdat een samenhangend deeg ontstaat. Rol het deeg uit tot een lap en bekleed een springvorm (26 cm) hiermee. Bak de lege deegbak nu eerst ongeveer 10 minuten voor op 175 graden.
Neem ondertussen twee grote bananen met een eetlepel maple syrup en een klein beetje vanille extract. Pureer dit alles in de keukenmachine tot een gladde pasta.
Neem nu een grote appel (of twee kleintjes) en snijd hier smalle partjes van, de schil kan je er gewoon aan laten. Meng de appelpartjes met flink wat kaneel en een afgestreken eetlepel rietsuiker.
Als de deegbak uit de oven komt voeg je alles samen. Giet de gepureerde banaan erover uit, en leg de appelpartjes in een mooi patroontje er op. Bak de taart nu af, ongeveer 30 minuten op 175 graden. Wij hebben hier samen 3 dagen van ontbeten, en het zo begon elke dag met een klein feestje!
vrijdag 5 september 2014
Wat zijn kuikentjes leuk!
Wij genieten echt enorm van onze lieve kleine kuikentjes. Ik blijf het toch bijzonder vinden toe ze vanaf dag een al rondlopen en zelf eten zoeken. Mama loopt druk rond en 'vertelt' de kleintjes waar wat te eten ligt en daar komen ze dan allemaal naar toe om te zoeken.
En als ze bang zijn, of mama roept ze dan komen ze allemaal onder mama. Het duurt altijd even voordat ze alle 10 netjes onder mama zitten, het doet mij altijd denken aan een stoelendans. Super! Elke middag na het werk gaan wij gelijk even bij ze kijken en genieten!
En als ze bang zijn, of mama roept ze dan komen ze allemaal onder mama. Het duurt altijd even voordat ze alle 10 netjes onder mama zitten, het doet mij altijd denken aan een stoelendans. Super! Elke middag na het werk gaan wij gelijk even bij ze kijken en genieten!
donderdag 4 september 2014
Limonade gemaakt
Afgelopen weken viel mij op dat de vlierbessen overal rijp begonnen te worden, hoog tijd om die van ons eens te controleren. Gewapend met een emmer, een hark (voor de hoge takken) en een snoeischaar ben ik ze te lijf gegaan, met als resultaat een ¾ emmer vol met rijpe vlierbessen.
Nu het sap maken. Een
ding is zeker, ik ben echt blij met mijn versapers! Ik hoef alleen de
grote takjes er af te knippen en de rest kan ik in de versapers gooien,
vervolgens
komt er prachtig donker sap uit! Ik was binnen een half uur klaar met
het wassen en sap maken van de vlierbessen.
Vervolgens heb ik nog wat sap gemaakt van appels, ingevroren bessen en aardbeien, deze allemaal uit eigen tuin. Alles bijelkaar had ik ruim 3,5 liter sap. De vorige keer dat ik siroop maakte was de verhouding met suiker niet goed, dit maal heb ik hem goed sterk gemaakt. Op elke liter sap heb ik een kilo suiker er bij gedaan. Uiteindelijk eindigde ik met ruim 5,5 liter aanmaaklimonade!
Ik heb de siroop zo
veel mogelijk in kleine flessen gedaan, vanwege de houdbaarheid. Ik ben
toch altijd bang dat de siroop gaat schimmelen als de fles eenmaal
aangebroken is,
hoewel het hopelijk wel goed komt met deze hoeveelheid suiker.
Vervolgens heb ik de flessen met siroop nog even geweckt, zodat ze
allemaal goed dicht zijn.
Het eindresultaat? Ruim
5,5 liter aanmaaklimonade gemaakt van biologisch en lokaal verbouwde
bessen en appels. Natuurlijk hebben wij de siroop meteen getest, en hij
is erg
lekker. Gemengd op de sterkte 1 op 8 is hij nog lekker zoet, dus de
sterkte is prima. Als ik hiermee reken dan hebben wij toch 44 liter
limonade op voorraad. Het was wel even wat werk, maar ik ben er super
blij mee!
Abonneren op:
Posts (Atom)