woensdag 21 augustus 2013

Eten en drinken voor € 15 euro per week (1 persoon)

Naar aanleiding van de reactie van Krappe kas op mijn vorige post over boodschappen kosten heb ik even een snelle berekening gemaakt. Volgens mij is gezond eten voor € 15,- per persoon namelijk wel mogelijk. Hieronder een menu wat ik even in elkaar geflanst heb, dit zou elke willekeurige week kunnen zijn.


Voorbeeld menu






Maandag



Ontbijt Havermoutpap, 150 ml melk en 75gr havermout, snuf kaneel en theelepel honing

melk   0.59   0.09

Havermout    0.39   0.03

Honing en kaneel   0.10   0.10



  0.22





Lunch Brood met magere roomkaas, vleeswaren en blaadje sla uit de tuin

Brood 4 sneeën   0.99   0.25

Vleeswaren   1.89   0.19

Roomkaas   0.69   0.03



  0.47





Avondeten Aardappel, spinazie en twee gekookte eieren

Aardappel 200gr   1.00   0.20

Spinazie (vriezer)   0.35   0.18

Eieren   1.25   0.25



  0.63





Totaal eten maandag   1.31

Drinken (thee 2 liter)   0.25

Snoep (koekje bij de thee)   0.25

Totale kosten eten en drinken   1.81











Dinsdag



Ontbijt Havermoutpap, 150 ml melk en 75gr havermout, snuf kaneel en theelepel honing

melk   0.59   0.09

Havermout    0.39   0.03

Honing en kaneel   0.10   0.10



  0.22





Lunch Brood met Tomaat en honing


Brood 4 sneeën   0.99   0.25

Tomaat   0.65   0.22

Honing   2.99   0.03



  0.49





Avondeten Gewokte tarwe met groente en een gekookt ei

Berekening al eerder gemaakt, maak 4 porties

Kosten 1 portie
  1.05

(Berekening)
  1.05










Totaal eten Dinsdag   1.76

Drinken (thee 2 liter)   0.25

Snoep (zoute stengels 50 gr)   0.08

Totale kosten eten en drinken   2.09














 
Woensdag



Ontbijt Havermoutpap, 150 ml melk en 75gr havermout, snuf kaneel en theelepel honing

melk   0.59   0.09

Havermout    0.39   0.03

Honing en kaneel   0.10   0.10



  0.22





Lunch Brood met magere roomkaas, vleeswaren en komkommer

Brood 4 sneeën   0.99   0.25

Vleeswaren   1.89   0.19

Roomkaas   0.69   0.03

Stukje komkommer   0.50   0.10



  0.57





Avondeten Aardappel, sperziebonen en gepaneerde vis (vriezer)

Aardappel 200gr   1.00   0.20

Sperziebonen pot   0.95   0.48

Vis uit vriezer   1.50   0.38



  1.05





Totaal eten woensdag   1.84

Drinken (thee 2 liter)   0.25

Snoep (chocolade 25gr)   0.10

Totale kosten eten en drinken   2.19


 

Donderdag



Ontbijt Havermoutpap, 150 ml melk en 75gr havermout, snuf kaneel en theelepel honing

melk   0.59   0.09

Havermout    0.39   0.03

Honing en kaneel   0.10   0.10



  0.22





Lunch Brood, 2  met gebakken ei en 2 met jam

Brood 4 sneeën   0.99   0.25

Ei   1.25   0.25

Jam (zelfgemaakt)   1.00   0.05

Peper en zout   0.05   0.01



  0.56





Avondeten Linzensoep uit blik



Blik linzensoep   0.79   0.40

Snee brood   0.99   0.12



  0.52





Totaal eten donderdag   1.29

Drinken (thee 2 liter)   0.25

Snoep (koekje bij de thee)   0.25

Totale kosten eten en drinken   1.79











Vrijdag



Ontbijt Havermoutpap, 150 ml melk en 75gr havermout, snuf kaneel en theelepel honing

melk   0.59   0.09

Havermout    0.39   0.03

Honing en kaneel   0.10   0.10



  0.22





Lunch Brood met Tomaat en honing


Brood 4 sneeën   0.99   0.25

Tomaat   0.65   0.22

Honing   2.99   0.03



  0.49





Avondeten Linzensoep uit blik



Blik linzensoep   0.79   0.40

Snee brood   0.99   0.12



  0.52





Totaal eten vrijdag   1.23

Drinken (thee 2 liter)   0.25

Snoep (zoute stengels 50 gr)   0.08

Totale kosten eten en drinken   1.56











Zaterdag



Ontbijt Havermoutpap, 150 ml melk en 75gr havermout, snuf kaneel en theelepel honing

melk   0.59   0.09

Havermout    0.39   0.03

Honing en kaneel   0.10   0.10



  0.22





Lunch Brood met magere roomkaas, vleeswaren en komkommer

Brood 4 sneeën   0.99   0.25

Vleeswaren   1.89   0.19

Roomkaas   0.69   0.03

Stukje komkommer   0.50   0.10



  0.57





Avondeten Linzensoep uit blik



Spinazie met aardappel     0.38

en gekookt ei     0.25


  0.63





Totaal eten zaterdag   0.95

Drinken (thee 2 liter)   0.25

Snoep (zoute stengels 50 gr)   0.08

Totale kosten eten en drinken   1.28











Zondag



Ontbijt Havermoutpap, 150 ml melk en 75gr havermout, snuf kaneel en theelepel honing

melk   0.59   0.09

Havermout    0.39   0.03

Honing en kaneel   0.10   0.10



  0.22





Lunch Brood, 2  met gebakken ei en 2 met jam

Brood 4 sneeën   0.99   0.25

Ei   1.25   0.25

Jam (zelfgemaakt)   1.00   0.05

Peper en zout   0.05   0.01



  0.56





Avondeten Tarwe met gewokte groente uit de vriezer

Portie   1.00   1.00



  1.00










Totaal eten zondag   1.23

Drinken (thee 2 liter)   0.25

Snoep (chocolade 25 gr)   0.10

Totale kosten eten en drinken   1.58








Het totaal voor dit weekmenu komt op:

Totaal maandag   1.81
Totaal dinsdag   2.09
Totaal woensdag   2.19
Totaal donderdag   1.79
Totaal vrijdag   1.56
Totaal zaterdag   1.28
Totaal zondag   1.58


Totaal   12.47

Dus dan is er nog ongeveer € 2,50 a € 3,- over om wat fruit van te kopen. Bijvoorbeeld 7 bananen en 7 kiwi's, dat zou ongeveer (0,25*7) 1.75 voor de kiwi's zijn en ongeveer €1,- voor een ruime kilo bananen. Dan kom je precies op € 15,- voor de week.

Dit is slechts een voorbeeld, maar volgens mij is dit genoeg eten en ook redelijk gezond eten. Je zou ook hier nog kunnen besparen door alleen maar jam op brood te eten of door geen snoep meer te kopen, maar het idee is duidelijk lijkt me. Ik ben benieuwd wat jullie hier van vinden.

50 opmerkingen:

  1. Klinkt best goed, eigenlijk :) Al zou ik het er zelf waarschijnlijk niet op redden. Wij zijn vrij grote eters...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik beschouw mijzelf eigenlijk ook wel als een grote eter. Ik ga hier uit van 1/4 volkoren zuurdesembrood van €1,- dat is 250gr brood. En de pap is ook een grote volle bak ( ik leng de melk aan met 50ml water. Zo veel dat mijn vriend het niet op zou krijgen :)
      Voor gekookte aardappelen reken ik altijd 200gr per persoon, rauwe pasta, tarwe en rijst ongeveer 70 gram per persoon.

      Verwijderen
  2. Drie dagen achtereen linzensoep uit blik lijkt mij niet zo gezond en ook niet lekker. Waarom niet zelf gemaakte linzensoep (2 dagen0 en een keer aardappelsoep of aardappelsla met sla uit de tuin?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, er is een foutje ingeslopen. Dat hadden maar twee dagen moeten zijn. Deze soep is toevallig erg lekker en volgens het label zelfs niet ongezond. Hoewel ik het eens ben dat je beter zelf een grote pan kan maken en dan invriezen. Qua kosten zou dat weinig schelen qua gezondheid net iets beter.
      Zoals ik al zei, het is een algemeen voorbeeld. Ik kan kiezen uit zoveel recepten.
      -Je zou aardappels, boerenkool en spekjes kunnen eten.
      -Of Aardappel, zuurkool, spekjes en ananas.
      -Aardappel met groente uit pot en vis uit de vriezer is (bijna) altijd goedkoop.
      -Mijn nasi met groente en ei is heerlijk en goedkoop, soms doe ik er een blik perziken doorheen.

      Kortom veel keus, het ging mij er meer om dat het kan voor dat geld.

      Verwijderen
    2. Ohhh, dat klinkt al veel beter!! Goed zo !

      Verwijderen
    3. Blij dat ik je ongerustheid wat weg kan nemen ;)

      Verwijderen
  3. Ik kan het alleen maar helemaal met je eens zijn! Ik heb al eerder op andere blogs geschreven dat ik een proef aan doen was met een budget van rond de 25 euro per week voor ons twee als volwassenen (dus dat is feitelijk 12,50 euro per persoon per week). Met precies 100 euro voor een maand (vier weken) kwam ik krap uit maar dat is vooral omdat er bij de boodschappen ook wel eens dingen zitten die je niet op eet.
    Nu lukt het al twee maanden om met 25 euro per week + 25 euro voor de hele maand uit te komen. Uit die extra 25 euro komen dan vooral de non-food producten. Als maand hanteer ik mijn rekeningoverzichten, daarom heeft de ene maand 4 en de andere 5 weken. Toch is het beide al een keer gelukt, het huishouden te laten draaien voor respectievelijk 125 en 150 euro. Dit lukt vooral door een goede voorraad (ook in de vriezer) en aanbiedingen goed in de gaten te houden.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk een medestander! Ik heb ook ooit zo'n berekening gemaakt dat het voor € 12,50 te doen is. Tuurlijk is het bijna niet te doen als je veel koffie drinkt, kaas eet of vlees op je bord wilt. Maar we hebben het over gezond en lekker eten, koffie, alcohol, kaas of vlees horen daar niet perse bij.

      Het lukte mij normaal ook om voor ongeveer €20,- boodschappen te doen voor 2 personen, dus € 15,- voor 1 persoon moet te doen zijn.

      Zeker als ik twee keer achter elkaar hetzelfde eet dan is het gunstiger, omdat bijvoorbeeld sperziebonen, rode kool, zuurkool, boerenkool of spinazie nu eenmaal verpakt zijn per ongeveer 400gr groente. Ook met maaltijden als nasi, macaroni of gewokte tarwe is het voordeliger om gelijk een grote pan te maken. Twee keer hetzelfde eten vinden sommige mensen misschien saai, maar het is niet ongezond.

      Verwijderen
    2. Umm tja, wel een medestander maar een volledig vegetarisch weekmenu krijg ik er hier echt niet door. Maar ook daar zijn er verantwoorde en betaalbare alternatieven. Wij bestellen eens per kwartaal via de moeder van vriend voor 30,- euro vlees bij een boer die de slacht en verkoop in eigen hand wil houden. De rest komt van aanbiedingen. Zelf drink ik geen koffie, mijn vriend 1 kop per dag in het weekend (door de week alleen op zijn vrijwilligerswerk) en hij neemt genoegen met E.uroshopper. Kaas komt ook zo af en toe voorbij bij op brood maar met blokken van de A.dli is dat goed te doen. Dan nog de alcohol, ook dat hebben we niet helemaal afgeschaft. Maar wel alleen in het weekend en dan nog niet eens elk weekend. Het vrijwilligerswerk van vriend is op een wijnhoeve, wijn kopen we niet aangezien we regelmatig een flesje krijgen. Daarnaast is het in Duitsland gewoon goedkoper en wij wonen in de buurt van de grens dus af en toe slaan de daar in.

      Ik denk dan ook dat 20,- per week voor twee personen mij niet zou lukken, gemiddeld dan. Er zijn wel weken dat ik minder dan 20,- kwijt ben maar dan is er wel compensatie door weken met veel aanbiedingen die ik niet wil laten lopen en dan kom ik die week weer boven de 25,- uit.

      Twee keer hetzelfde eten is helemaal niet ongezond en door mijn redelijk grote vriezer kan ik dat soms ook makkelijk spreiden. Dat dingen in korte perioden vaker op het menu staan is ook logisch als je met de seizoenen mee probeert te eten (zoals wij doen).

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    3. Ik eet normaal gesproken ongeveer de helft van de tijd vegetarisch. Maar als ik alleen ben eet ik graag vis. Vis is behoorlijk goedkoop en ik vind het lekkerder uit de vriezer dan (het meeste) vlees.

      Dit menu was inderdaad (toevallig) helemaal vegetarisch maar ik eet bijvoorbeeld macaroni met rundergehakt, dan gebruik ik 300gr gehakt voor 4 porties. Dat is dan ook niet zo duur.

      Ik heb alleen alcohol voor gasten staan, en die moeten meestal nog rijden dus ik heb voorlopig genoeg voor een jaar :)

      Kaas vind ik zelf erg lekker, maar ook vrij prijzig. Voor vriend heb ik het vaak in huis, maar zelf neem ik er bijna nooit van omdat het anders te snel op gaat. Nu vriend doordeweeks niet thuis woont, haal ik ook geen kaas.

      Ik denk dat jij het super netjes doet met €25,- per week voor 2 personen. En als het niet nodig is hoef je toch ook niet alle pleziertjes weg te bezuinigen?

      Verwijderen
    4. Ach en zelfs als je heel zuinig moet leven kun je nog keuzes maken. Zelfs met 25 euro per week hebben we in het weekend altijd reuze mergpijpen bij de thee (van de A.ldi) en is er elke avond een chocolaatje na het eten (ook A.ldi of een aanbieding of een cadeautje dat kan ook nog). Voor bij een borreltje is er op 1 dag in het weekend ook nog een stukje brie (ES 200 gr. voor 0,89) op toast (kan ook duurder en goedkoper). Heel erg veel dingen kan je ook zelf bakken (vinden wij nog leuk ook om te doen samen) ipv. van te kopen, dat scheelt vaak ook een hoop. Als je dan meteen wat invriest heb je ook altijd wat in huis als er bezoek komt. (Wedden dat ze zelfgebakken citroencake eigenlijk veel leuker vinden dan een standaard gebakje uit de supermarkt?)

      Dus ik zou zeker niet zeggen dat het nodig is om alle pleziertjes de deur uit te doen. Verre van eerder want het moet wel een beetje leuk blijven.

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    5. Precies! Maar die keuze is natuurlijk afhankelijk van je financiële situatie. Als het echt echt nodig was zou je dat nog kunnen schrappen. Maar het is natuurlijk fijn dat je jezelf af en toe nog kan verwennen met iets lekkers!

      Bij mij doen de zelfgebakken lekkernijen het altijd erg goed. Laatst bood ik de visite een koekje aan en hij vroeg " heb je ze zelf gebakken? Ze zijn nog warm " Mensen zijn soms heel verbaasd dat je die moeite doet. Net als jij vind ik het leuk en lekker om zelf te bakken.

      Verwijderen
  4. Mooie berekening inderdaad zo. De hoeveelheden per persoon zouden wij niet mee uitkomen. Sowieso eet manlief veel meer. Ik reken hem altijd voor anderhalf persoon met eten want anders heeft hij echt nog trek en wordt dan duizelig en flauw door te weinig eten. En dat is niet de bedoeling want hij werkt dus moet niet van z'n graatje gaan. (Komt ook geen grammetje aan dus kan eten wat ie wil ook nog....grrrr...ikke dus niet helaas ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig bij ons is het andersom. Ik eet behoorlijk veel elke avond een groot bord vol. Helaas heb ik wel aanleg om aan te komen, en moet ik opletten wat ik eet.
      Vriend heeft nooit zoveel trek, is meer een grazer. Maar hoeveel chocolade hij ook eet, hij komt geen gram aan :)

      Verwijderen
  5. Ik vind dat je heel creatief met je voeding bezig bent en je komt een heel eind zo. Het valt me op dat je op brood meestal roomkaas eet. Restje spinazie op geroosterd brood is heel lekker. Dat is het sowieso met alle restjes mocht je die hebben. Met tahin, pindakaas, appelstroop, marmite, geraspte kaas, zelfgemaakte peulvruchtensmeersels heb je ook voordelig broodbeleg en krijg je meer verschillende voedingsstoffen binnen.
    Woon je in een omgeving waar je kunt wildplukken? Kan ook nog schelen. Of gaan kiemen. Heb je behalve een vergiet geen bijzondere spullen voor nodig en maak je zelf van voordelige peulvruchten waardevolle kleine plantjes die bomvol met voedingsstoffen zitten.
    Mocht je meer willen weten, dan mail je me maar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, wat een hoop tips!

      Ik eet graag groen op mijn brood dus komkommer, sla en tomaat. Zelfgemaakte jam is ook lekker, wij hebben hier wat fruit in de tuin.

      Kiemen doe ik ook af en toe, maar dan doe ik er vaak nog roomkaas en vleeswaren bij. De (magere) roomkaas gebruik ik voornamelijk zodat het brood minder droog is (lijkt).

      Tahin vind ik wel lekker, maar is dat lang houdbaar? Soms maak ik zelf een bak humus. Appelstroop is een leuke, dat vind ik wel redelijk lekker. En soms neem ik bijvoorbeeld banaan op brood met een beetje honing. Pindakaas vind ik niet zo passen bij zuurdesembrood.

      Marmite heb ik in het verleden wel gehad, maar vond het toch niet zo lekker. Nu ik eraan denk, ik vind sanwichspread erg lekker dat kan ik wel weer eens halen.

      Eigenlijk kan er zo veel op brood, leuk dat je me even helpt herinneren :)

      Verwijderen
    2. Graag gedaan :-)
      Ik vond marmite eerst ook niet lekker tot een vriendin me de tip gaf om marmite onder pindakaas te doen en dan wat plakjes komkommer erbovenop. Nu ben ik er gek op.
      Sandwichspread heeft weinig voedingswaarde, maar is voor de afwisseling wel lekker. Of een hard gekookt eitje fijnprakken en met een schepje sandwichspread mengen.
      Tahin blijft heel lang goed. Ik koop het bij de Turkse winkel. Het is vooral lekker op geroosterd brood, maar ook als dressing. Het kan gewoon buiten de koelkast bewaard worden.

      Ik heb een tijdje veganistisch gegeten en daardoor andere dingen gaan eten. Ik heb nu een tijdje vlees gegeten, maar wil toch weer meer naar de plantaardige hoek. Ik verdraag geen gluten, geen dierlijke melk en heb moeite met toevoegingen en suiker.
      Dan moet je wel creatief worden anders blijft er weinig over.
      Een tosti belegd met appelstroop, dunne partjes appel en een beetje kaneel smaakt als een appelgebakje.

      Er komen vast nog wel meer ideeën bij me op ;-)

      Verwijderen
    3. Is er een reden voor dat je alleen zuurdesembrood eet? Ik heb heel wat jaren het brood voor ons gezin gebakken met gist. Voordelig en gezond. Kost alleen een boel tijd, al heb ik een recept voor een heel makkelijk wit brood (ok, niet zo gezond maar wel heel lekker en samen met soep smaakt het super).

      Verwijderen
    4. Als ik zelf brood bak maak ik meestal gistbrood, maar dat doe ik alleen voor mijn vriend. Hier in Duitsland is in de winkels geen degelijk gistbrood te krijgen.
      Bij de kaufland haal je een zuurdesembrood van 1kg voor € 0.79 of € 0.99. Daar kan ik bijna niet tegenop bakken.

      Verwijderen
    5. En, als ik pindakaas met komkommer eet doe ik er sambal bij :D
      Als je vegetarisch zonder gluten, dierlijke melk, toevoegingen en suiker eet blijft er inderdaad wat minder over. Maar ik zie al dat jij creatief genoeg bent om er wat van te maken!

      Ik maakte wel eens een geroosterd broodje daarover deed ik gewokte groente (tomaat, paprika, ui, knoflook) met Italiaanse kruiden en tomatensaus.
      Of witte bonen in tomatensaus. Ook erg lekker.

      Verwijderen
  6. Thee kan voordelig als je losse thee koopt en in een thee-ei doet ( vaak ook nog goedkoop te vinden bij de kringloop, kost in de normale winkel al niet veel).
    2 x ( ?) , in ieder geval 1 x per jaar is de losse thee bij de tuinen in de aanbieding , 2 zakken voor de prijs van 1.
    Dit jaar was dat in week 5. ( En komt het in sept/okt weer in de aanbieding?. Wel in mijn beleving als ik me dat van vorig jaar goed herinner.)
    Vaak zie je namelijk dat per jaar in dezelfde week de aanbieding weer uit komt.
    Dit geldt n.l. ook voor aanbiedingen bij andere winkels zoals de grootgrutter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik ook veel losse thee, heb ik bij AH ingeslagen met 30% korting (ging uit assortiment)

      Soms drink ik sterrenmunt thee, voor het lekkere ;)
      Het bedrag voor thee in deze post had ik ook eigenlijk een beetje uit de losse pols verzonnen, en is waarschijnlijk te ruim.

      Het valt mij inderdaad op dat veel aanbiedingen steeds in de zelfde periode terugkomen. Ik zal de tuinen eens in de gaten houden. Bedankt voor de tip!

      Verwijderen
    2. Ik drink het liefst heet water met niks er doorheen. Kost weinig want ik kook een ketel water en daarna gaat het water in de thermoskan.
      Ik ben het gaan doen op aanraden van een natuurarts. In het begin vond ik het raar en wennen en nu vind ik het heerlijk. Het drinkt zo makkelijk weg en is gezond.

      Verwijderen
    3. Wat ik ook lekker vind is kokend water met een takje munt of citroenmelisse, of tijm als je keelpijn hebt.

      Siebrie

      Verwijderen
    4. Het drinken van heet water heb ik ook wel eens van gehoord, maar dat vind ik niet zo lekker.
      Ik zet meestal een grote thermosfles thee, en ik drink er zeker 2 op een dag weg.

      Thee gemaakt van verse muntblaadjes vind ik ook heerlijk!
      Soms maak ik sterke muntthee, en een schijfje citroen en laat ik het daarna afkoelen in de koelkast (evt. zoeten met een beetje stevia) Dan heb je lekkere limonade!

      Verwijderen
  7. Ik vind het knap. Hoe kijkt je partner er tegen aan? Ik denk dat ik mijn partner niet op dit "dieet" krijg.

    Ik haal altijd veel vers fruit. Wij zijn voor 2 personen zo'n EUR 250,00 per maand kwijt ~60,00 per week.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn vriend is blij dat hij niet hoeft te koken en hij eet alles wat ik heb voorschotel zonder te zeuren op. Er zijn een paar uitzonderingen, hij verzoekt mij geen vis, spruitjes of bloemkool te serveren :D

      Maar tegenwoordig eet vriend alleen op zaterdag en zondag hier, dan maak ik iets extra lekkers voor hem. Afgelopen weekend had ik een grote pan macaroni gemaakt.

      Ik haalde ook altijd veel vers fruit, nu veel minder. Maar ik heb appelbomen, pruimenbomen, aardbeien, bramen en bessenstruiken in de tuin. Er is bijna elke keer wel wat te vinden. Maar het is geen vetpot.
      Ik haal nu alleen het minimum aan fruit.

      Ach er komen vast wel weer betere tijden aan, en dan kan ik uit mijn bol gaan met € 35,- per week :D

      Verwijderen
  8. Ik tel 8 eieren per week en dat is zeker niet voor iedereen gezond. Je optelling bij de zondag klopt niet. Moet dik €0,50 meer zijn. Dan blijft er nog €2,00 over voor fruit. Daar kon je volgens mij echt geen 14 stuks fruit van kopen. Ik weet niet waar jij havermout vindt voor €0,38 per kilo. Euroshopper is €0,41 per 500 gram. Als je echt moet kun je zo eten maar mijn keuze is het niet. Ik eet minimaal 4 stuks fruit per dag. Alles verder zoveel mogelijk biologisch. Z'n verpakking diepvriesspinazie eet ik in mijn eentje in 1 keer op. En vis voor €0,38 per stuk. Dat is wel erg goedkoop. Mascha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de eieren overdreven, meestal eet ik maar 1 ei per keer. Bovendien is het een voorbeeldmenu, ik hou zelf rekening met hoeveel eieren ik eet. Meestal eet ik er niet meer dan 4 in de week.
      Ik zie dat er inderdaad een foutje inzit bij zondag.
      Daarentegen heb ik een aantal posten er hoog ingeschat. Ik ga bijvoorbeeld uit van aardappelen van €1,- per kg terwijl ik €0.60 per kg betaal. Ook de thee is geen € 0,25 per dag, eerder per week. Dat scheelt weer € 1,25 per week. Als je op de aanbiedingen let is het zeker mogelijk om voor ongeveer € 2,50 14 porties vers fruit te kopen.

      De havermout is geen € 0.38 per kg maar per pond, staat er misschien niet helemaal duidelijk. En de vis van de diepvriesafdeling is nu eenmaal erg goedkoop. Een pak van 400gr koolvisfilet is € 1,29, daar zitten 4 porties in. Hetzelfde geld voor de gepaneerde vis met een smaakje die is € 1,59 voor 400gr dit zijn ook 4 porties.

      Ik zou graag lekker veel verse groente en fruit eten, maar dat zit er financieel gewoon niet in. Daarom reken ik gewoon 200gr groente en niet meer. Ik denk dat ik hier een redelijk gezond eetpatroon heb zeker voor de € 15,- per week.

      Verwijderen
    2. Het zou best wel eens kunnen dat de blogschrijfster en ik wat biologisch eten betreft alleen maar kunnen zeggen dat het een mooi ideaal is maar in de praktijk gewoon absoluut niet haalbaar nu. Daarnaast zou ik ook best graag 4 stuks fruit op een dag willen eten maar met het budget wat ik nu heb en het feit dat ik geen eigen ruimte buiten heb, is ook dat niet haalbaar. Dus houden we het bij 1 stuk fruit op een dag, tenzij we van onder andere familie met wel een grote tuin iets krijgen aangeboden (daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen).

      Met andere woorden ik gun het iedereen die het kan betalen van harte om zijn idealen waar te maken. Maar tegelijkertijd zou het fijn zijn niet zo veroordelend te spreken over mensen met betrekkelijk minder keuze. (Je schrijft 'mijn keuze is het niet'. Nou de mijne ook niet, maar ik moet wel. Dat is ergens ook makkelijk, er valt ook weer niet zo heel veel te kiezen. Gewoon de tering naar de nering zetten.)

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    3. Eens lily, mijn keuze is het inderdaad ook niet.
      Ik houd wel twee stuks fruit per dag aan, soms eet ik mijn fruit op brood als beleg.

      Ik heb nog het geluk dat ik een paar fruitbomen in mijn tuin heb staan, over een maandje of zo heb ik lekkere appels en pruimen!

      Verwijderen
    4. Appels en pruimen (binnenkort bramen en over een tijdje peren) komen bij mijn ouders uit de tuin. Op dit moment eten wij dan ook iets meer fruit maar in de winter gaan we wel terug naar 1 stuk per dag en af en toe iets uit de vriezer (pruimenmoes kunnen we nu bijvoorbeeld ruimschoots invriezen en dat is ook best lekker bij het avondeten met bijvoorbeeld rijst en een stukje vlees).

      Fruit op brood kan inderdaad heel lekker zijn, net als groente. Banaan op brood, al dan niet met pindakaas, vind ik bijvoorbeeld erg lekker.

      Jammer dat je nog even moet wachten op je appels en pruimen, bij mijn ouders waren er al volop rijpe.

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    5. De eerste appelboom is al weer leeg.
      Ik heb daar 2 potten appelmoes, 12 potjes fruitbeleg, een appeltaart en wat rauw van gegeten.

      Verder zijn de andere appelbomen nog niet rijp, de pruimen ook niet.

      Ik heb ook nog een kweepeer die helemaal vol zit!

      O ja banaan op brood is ook erg lekker met honing (en evt. kaneel)

      Verwijderen
    6. De prijs van 75 gram havermout heb je ook berekend nav de prijs van €0,38 per kilo. Maar goed scheelt €0,20 per week dus waar hebben we het over.
      Ik vind het vervelend als mijn reactie veroordelend over komt. Dat was niet mijn bedoeling. Ik bedoel meer dat het kan maar dat ik er niet voor zou kiezen als het financieel niet perse moet. Er zijn ook mensen die hiervoor kiezen zonder financiële noodzaak. Ik heb hier overigens de afgelopen weken ook al zeker 3 kilo bramen geplukt. En zodra het appelseizoen begint sta ik hier bij de boer appels te plukken. Deze kosten dan €0,45 per kilo. Mascha.

      Verwijderen
    7. Ja ik zie dat ik dat ook fout berekend heb. Maar het scheelt ook niet zo veel.

      Ik zie nu dat je het anders bedoelde dan dat het overkwam. Het heeft zeker niet mijn voorkeur om zo te leven/eten. Ik doe het echt omdat ik financieel geen andere keus heb. Anders heeft het mijn voorkeur om veel verse en biologische groente en fruit te eten.

      Ik heb hier ook al wat bramen geplukt, nog niet heel veel. En ik heb zelf appelbomen. Ik kreeg van de buurvrouw de tip dat ik hier in de buurt bosbessen kan plukken. Dus daar moet ik ook maar eens tijd voor maken :)

      Verwijderen
  9. Ik heb ook een tijdlang van weinig geld moeten rondkomen, en toen had ik een kaartje gemaakt met een kopietje van de aanbevelingen van zo'n voedingsinstituut. Het maakte me niet zoveel uit welke, het ging me om de richtlijnen voor een vrouw tussen 20 en 45 jaar. Bij dat dieet voelde ik me heel goed.

    Samen met een vriend had ik een moestuin, de oogst ging in weckflessen en in zijn vriezertje. Noten en fruit werden in de stad(!) gezocht. Ik heb ervan genoten!

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb inderdaad ook ooit opgezocht wat de richtlijnen zijn, zodat je zeker weet dat je niks tekort komt.
      Ik doe het eigenlijk het beste op het eten wat ik bij oma kreeg :) Ik probeer het simpel te houden. Lekker aan tafel eten, 3 keer per dag. Zo veel mogelijk lokaal en in het seizoen.

      Verwijderen
  10. Ik koop alles biologisch (goed en gezond), eet geen vlees en heb een moestuin en 'n kleine boomgaard (appels , peren en pruimen) en kom als ik jouw lijstje aanhoud op bijna 30 euro p.p. incl. 1/2 pond Fairtrade, biologische koffie p.p.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Netjes! Toen ik (bijna) alles biologisch kocht was ik ongeveer 40 euro per week kwijt. Dat at ik af en toe vlees, nooit vis en had ik een paar soorten groente in mijn tuin.
      Op dit moment is elke euro die ik aan eten uitgeef er een teveel. Hoe langer ik met mijn geld kan doen des te langer ik eten heb.

      Verwijderen
  11. Herken dit soort menu's wel:)
    Maar toen wij als gezin een jaar van echt heel weinig geld moesten zien te eten, hield ik toch 300 gram groenten en 2 stuks fruit per persoon per dag aan, en aten we hooguit in het weekend een koekje en nagenoeg geen vlees of vis, ook niet als broodbeleg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat vervelend voor je dat je het ook kent. Maar goed dat je er mee om kon gaan!

      Ik houd rekening met 200gram groente en 2 stuks fruit. Maar ik eet vaak bij de lunch nog wat sla, komkommer of tomaat op brood. Zo krijg je net wat extra's binnen.

      Maar de hoeveelheid groente ligt ook aan de verpakking. Als ik bijvoorbeeld een hele bloemkool koop eet ik meer groente als dat ik een pak diepvries spinazie koop. Veel verpakkingen zijn rond de 450 gr. Dus dan word het gewoon 225gr. Een pot rodekool (a € 0.45)is 600gr, dan eet ik wel 300gr.

      Verwijderen
    2. Oh, die potten rode kool....die aten wij soms ook in 1 van de weinige vleesgerechten: een ovenschotel met meerdere laagjes aardappelpuree, rode kool, appelmoes en een laagje gehakt ergens in het midden.

      Verwijderen
    3. Jaa herkenning ! De rode kool overschotel, komt mij bekend voor ;D
      Ik heb het ook wel eens gemaakt met een (gekregen) blikje hachee erdoor i.p.v. gehakt. De appelmoes aten wij erbij en niet erdoor.

      Ik maakte trouwens ook graag een prei ovenschotel. Uitje fruiten met beetje sambal, knoflook, dan kilo prei (gesneden) toevoegen en roerbakken.
      Laagje aardappelpuree in ovenschaal, laagje prei mengsel erover. Eindigen met puree en dan wat kaas erover en afbakken.
      Maar dat was vroegah toen de prei nog heel goedkoop was, momenteel is hij erg duur!

      Verwijderen
  12. Ik eet geen tarwe produkten
    En geen koemelk produkten
    Hoe zou jij het doen in mijn geval om toch goedkoop te kunnen eten?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik eet gemiddeld voor €8,- per week meer heb ik niet te besteden i.v.m. schulden.
    Ik drink veel koffie en eet brood, alleen als ik echt honger heb.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat vervelend voor je!
      Is koffie niet heel erg duur? Kan je dan niet beter af en toe een gratis bakje bij de supermarkt o.i.d. scoren? Dan zou je iets meer aan eten te besteden hebben.
      En misschien heb je wel recht op een pakket van de voedselbank? Dat zou veel schelen voor je! Ik hoop voor je dat het snel beter word!

      Verwijderen
  14. Niet om lullig te doen maar dit is niet gezond. Veel te weinig eiwitten, ijzer en vezels.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is geen ideaal menu. Het zou gezonder zijn als er meer fruit en groente aan toegevoegd was. Maar er zitten zat vezels en eiwitten in, ijzer misschien wat minder. Het is ook als voorbeeld, dat je voor dat bedrag nog redelijk normaal en gezond kan eten.

      Verwijderen