zaterdag 18 januari 2014

Boodschappen en menu week 4 en 5

Menu
17-jan   vrijdag Gewokte tarwe met ananas en ei
18-jan   zaterdag Boeren omelet met aardappel en groente
19-jan   zondag Gewokte tarwe met ananas en ei
20-jan   maandag Indiase masala ( 1 portie uit vriezer) + kliekjes
21-jan   dinsdag Zuurkool met aardappel en rookworst
22-jan   woensdag Linzensoep
23-jan   donderdag Kapucijnerschotel met spekjes en aardappel
24-jan   vrijdag Verse pasta met gehaktsaus
25-jan   zaterdag Kapucijnerschotel met spekjes en aardappel
26-jan   zondag Groentesoep met brood
27-jan   maandag Groentesoep met brood
28-jan   dinsdag Gekookte aardappel, rode kool en hamburger
29-jan   woensdag Boeren omelet met aardappel en groente
30-jan   donderdag Mexicaans bonen potje


Boodschappen
aantal artikel  bedrag   totaal 
1 Italiaanse kruiden   1,00   1,00
1 Bio volkoren meel 1 kg   1,29   1,29
1 Bio bloem 1 kg   1,00   1,00
1 Roomboter   0,95   0,95
1 Kaas plakken 1 kg   3,00   3,00
1 Soepvlees 400gr (voor 2 keer)   1,18   1,18
2 rundergehakt 150 gram   0,90   1,80
1,048 Witte kool   0,69   0,72
0,726 Bananen bio/ fairtrade   1,79   1,30
1 Witlof 500gr   0,69   0,69
1 Wortelen 1 kg   0,69   0,69
1 Vleeswaren, worst 200gr   0,69   0,69
4 Magere kwark 500gr   0,79   3,16
2 Melk bio halfvol 1L   0,99   1,98
4 Linzen gedroogd 500gr   0,99   3,96
3 Havervlokken heel 500gr   0,39   1,17
2 Suiker 1 kg   0,85   1,70
1 Rode kool (glas)   0,49   0,49
1 Champignons   0,49   0,49
1 Doppinda's 400gr   1,29   1,29
1 Kattenvoer 1kg brokjes   0,89   0,89
Totaal   29,44

Gisteren ben ik op de fiets boodschappen gaan doen. Na even uitzoeken bleek dat het met de fiets ongeveer 11 kilometer met de fiets zou zijn en dat leek me goed haalbaar. Achteraf heb ik een half uurtje heen en een half uurtje terug gefietst, prima dus.

Ik had eigenlijk niet zo veel dingen nodig, en aangezien ik niet voor 4 dingen wilde gaan fietsen heb ik besloten om gelijk voor twee weken boodschappen te doen. Ik ben weer erg tevreden over het menu, en ik ben ook goed binnen het budget gebleven. Gelukkig had ik ook nog veel in huis, dus daar heb ik het menu omheen gebouwd.

Ik ben bij de Molkerei geweest om eens te kijken naar het assortiment, helaas niet echt ambachtelijk. Zij lijken te leveren aan supermarkt of horeca zo te zien. Ze verkopen hier A-keus en B-keus, de B-keus producten zijn verkeerd geproduceerd (bijv. aardbeienyoghurt met framboos erin) of bijna over de datum. Ik kon het niet laten om wat kaas en boter mee te nemen, beide tegen de datum aan (maar dat komt echt wel op).

Verder heb ik voor de zekerheid nog wat extra meel en bloem meegenomen, ik had nog ruimte in mijn budget en wilde niet misgrijpen in de komende twee weken. Daarnaast kwam ik nog gedroogde linzen tegen in de aanbieding, en ik kon het niet laten 4 pakken mee te nemen.

Bij de slager haalde ik soepvlees, hiervan gaan twee porties in mijn vriezer, een deel hiervan gebruik ik in de laatste week. Ook haalde ik twee porties rundergehakt. Een hiervan gaat in de pasta op de 24e, van de andere maak ik hamburgers voor bij de rode kool.

Wat betreft gordijnstof ben ik nog niet geslaagd. Ik heb een mooie (grote) stoffenzaak gevonden. Toen ik haar vertelde dat het zo goedkoop mogelijk moest zijn, raadde zij me aan op een woensdag terug te komen. Blijkbaar is er elke woensdag magazijnverkoop, dan verkopen ze stoffen vanaf € 4,- per meter (normaal vanaf € 8,50 per meter). Dus voor dat prijsverschil ga ik volgende week nog een keer fietsen.

14 opmerkingen:

  1. Mooi dat je stof in de magazijnverkoop kan kopen, scheelt flink!
    En hmmmmmmmmmm...kapucijnerschotel!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is wel beter!
      En ik ben zelf ook verzot op kapucijnerschotel!! Hmmm :)

      Verwijderen
  2. Bij kringloop vaak dikke oude gordijnstof voor weinig, tip
    Goed weekmenu.
    Hoe maak je tarwe lekker
    Ik heb bulgur, is ook tarwe, maar tot nu toe wordt het niet echt lekker gevonden hier. anne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb al vaker gezocht bij kringloopwinkels en helaas misgegrepen. Niet dik genoeg, of niet de juiste maat. 't is ook een kwestie van geluk hebben dan. Nu helaas geen kringloopwinkels in de buurt meer, en geen geduld meer :)

      Ik zou tarwe ook niet zo eten, ik heb mijn recept eerder gepost:
      http://wegnaarzelfvoorziening.blogspot.de/2013/07/tarwe-met-gewokte-groente-en-ananas.html
      Misschien heb je daar wat aan?

      Verwijderen
  3. Kaas kan je ook raspen en invriezen. Boter kan ook in porties verdeeld worden en ingevroren worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is mijn ervaring dat kaas en boter ook veel langer houdbaar zijn dan op de verpakking staat.
      Maar het is goed om te weten!

      Verwijderen
  4. Firma Fluitekruid18 januari 2014 om 21:34

    Netjes hoor, 15 euro per week boodschappen doen en dan toch zo gevarieerd eten! En dan zelfs nog biologische melk, meel en fairtrade bananen. Ik heb mijn eetbudget een tijdje op 21 euro gezet, maar vind het best lastig om te kiezen wat je wel/niet bio koopt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Dat is ook een groot dillema van mij, het liefst zou ik natuurlijk alles bio kopen. Ik moet zeggen dat nu we echt geen geld hebben (want allebei werkloos) ik dus eerder voor de 'normale' versie kies, omdat je je geld maar een keer kan uitgeven.
      Daarnaast probeer ik zo min mogelijk bewerkt eten te kopen, en ook zo min mogelijk 'troep'. Dus geen alcohol, snoep of koekjes enz.

      Verwijderen
  5. Hoe lukt het je toch altijd om je aan je weekmenu te houden?
    Probeer hier ook steeds een planning te maken, maar uiteindelijk wordt het altijd anders. Mensen blijken ineens niet thuis te eten, er komt van alles tussen en er is alleen nog tijd voor snelle improvisaties, vergeten iets uit de vriezer te halen of bonen te weken, iemand heeft spullen die ik voor iets anders bedoeld had opgemaakt, enzovoort. Niet dat ik eten weggooi, maar mijn weekmenu's zijn echt hopeloos:(
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vergeet ook wel eens mijn peulvruchten te weken, of iets uit de vriezer te halen hoor :)
      Ten eerste hang ik het menu in mijn keukenkastje, zodat ik goed kan onthouden hoe het zit.
      Ten tweede zorg ik ervoor dat het onderling om te wisselen is. Dus als ik vergeet het vlees voor de hamburgers eruit te halen (voor de 28e), dan eet ik die dag de boeren omelet. (en haal ik gelijk het vlees uit voor de volgende dag)
      Zo komt het eigenlijk dat ik al deze maaltijden in de komende twee weken ook eet, alleen niet altijd in de volgorde die ik bedacht heb :)

      Verwijderen