zaterdag 22 februari 2014

Recept: Pizza

Gisteren heb ik pizza gemaakt en het was weer heerlijk! Pizza maken is super leuk en makkelijk, en het voordeel van zelfgemaakte pizza is dat het helemaal niet ongezond hoeft te zijn. Hieronder mijn recept. Het is genoeg voor 3 pizza's van ongeveer 330 gram per stuk, wij hebben zelf aan een pizza per persoon genoeg.

Ingrediënten voor het deeg:
250 gram bloem
10 ml olijfolie
instantgist voor 250 gram bloem
snufje zout
ongeveer 150-200 ml water

Meng in een  beslagkom de droge ingrediënten door elkaar. Let op dat de zout en het gist niet direct met elkaar in aanraking komen, meng dus eerst de zout even door de bloem. Voeg nu de olijfolie toe, en genoeg water om er een soepel deeg van te maken. Kneed het deeg even door en zet het daarna weg op een tochtvrije plek op kamertemperatuur voor ongeveer 30 min.




Ingrediënten voor de saus:
1/2 blik gepelde tomaten (200gr)
2 grote tenen knoflook
zout naar smaak
Italiaanse kruisen naar smaak
2 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel sambal badjak

De saus hoeft niet eerst verwarmt te worden, dus het kan gelijk in de keukenmachine gemaakt worden. Doe alle ingrediënten bij elkaar en mix het tot het een gladde saus is. Zo simpel is het, en heerlijk!




Ingrediënten voor de topping:
200 gram uien
100 gram paprika
250 gram spinazie
125 gram mozzarella
50 gram geraspte kaas

Op de pizza kan natuurlijk precies wat je zelf wilt, deze versie is vegetarisch en met veel groente. Ik snij de uien en paprika in dunne lange reepjes en bak ze in een pan totdat de uien glazig zijn. De spinazie komt uit de vriezer, dus deze moet vooraf even ontdooien. Het is het handigste om alles vast klaar te zetten, dus de mozzarella word ook al voorgesneden en de kaas geraspt.


Nu zijn inmiddels de 30 minuten van het deeg wel om, en gaan we het deeg in 3 stukken verdelen. Van elke bol maak je een platte schijf, en deze trek je voorzichtig wat uit elkaar. Door hem te laten hangen in je hand en dan rond te draaien krijg je een mooie rustieke ronde vorm. Leg het deeg op een (ingevet) bakblik en druk het met je vingers nog wat meer in vorm, doe dit voor alle drie de deegbollen en laat ze nog even 15 minuutjes rijzen.




Nadat de 15 minuutjes om zijn kan je beginnen om de pizza te beleggen. Natuurlijk eerst royaal saus over het deeg verdelen en daarna alle ingrediënten in volgorde naar eigen keus. Let op dat je de diepvriesspinazie goed uitknijpt zodat de pizza niet te nat wordt. Nu zijn ze klaar om in de oven te gaan. In een elektrische oven op 200 graden zijn ze in 30 min klaar, je hoeft de oven dan niet eerst voor te verwarmen. Hmm, heerlijk!


20 opmerkingen:

  1. Wij fruiten de uien en paprika niet, die worden wel gaar in de oven. Verder helemaal met je eens: makkelijk en misschien wel lekkerder dan de winkel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het zeker lekkerder dan uit de winkel, beter gevuld en precies wat je lekker vind! Wat het fruiten betreft, voor mij is het een twijfelgeval. Maar door het fruiten weet ik zeker dat het gaar is en het werkt makkelijker ;)

      Verwijderen
  2. Ook wij (= vriend en ik) fruiten de uien, paprika of wat er dan ook op gaat niet. Ik gebruik zelfs regelmatig paprika uit de diepvries (wel even ontdooien en droog deppen anders wordt de pizza zo zompig). Mijn recept voor de bodem is haast hetzelfde maar ik voeg warm water toe (staat uitdrukkelijk in het recept dat ik vond) en daar blijkt de gist beter door geactiveerd te worden ofzo (het verschil na een keer een foutje was wel merkbaar). Bovendien doe ik ook nog kruiden (basilicum, oregano, peper) door het deeg, dat bevalt ons erg goed!
    Ik vind het niet heel veel gedoe en absoluut zonder enige twijfel veel lekkerder dan uit de winkel, al helemaal in vergelijking met de veel te zoute diepvriespizza's.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lauw warm water is het beste voor de gist. Niet te warm want dan gaat de gist weer dood. Voor mij ook geen diepvriespizza's meer!

      Verwijderen
  3. Die pizza's zien er echt heel lekker uit. Dat moet ik binnenkort ook maar eens gaan doen, zelf pizza's maken.
    Ik laat nog wel weten hoe ze geworden zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er lekker uit! Hier werkte het pizzadeeg niet altijd fantastisch, dus ik maak het tegenwoordig ook vaak in de broodbakmachine, zodat het goed rijst. Kost dan wel ook stroom, maar beter dan het mengsel weg moeten gooien omdat het niet te eten is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weggooien is zeker zonde! Apart dat het mis gaat, misschien tocht het in je keuken?

      Verwijderen
  5. Lekker hoor, hier ook regelmatig zelfgemaakte pizza op het menu. Om hem nog gezonder te maken maak ik hem tegenwoordig met volkoren meel. Gaat ook prima en smaakt echt goed. Beleggen met ui, tonijn, olijven en dan bestrooien met kaas, mmmm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekker, dat doe ik ook af en toe. Dan doe ik 50% bloem en 50% volkorenmeel. Maar ik wissel het vaak af, vriend vind wit toch lekkerder :)

      Verwijderen
  6. Wij gooien ook kruiden door de bodem heerlijk.
    En met de bodem doen we nog een dingetje anders.
    Na het rijzen en uitrollen doen we er de saus op (ik gebruik vaak pesto)
    en een klein beetje kaas, dat gaat de oven in om gebakken te worden.
    Daarna pas de topping (vaak courgette met wat andere dingetjes en garnalen) En dat gaat weer in de oven. Iets meer werk maar wel erg lekker.

    nomoskar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het tussendoor bakken van de bodem met saus (en evt kaas) ga ik ook eens proberen. Leuke tip, ben heel benieuwd!
      Ik bak wel eens een bodem zonder topping (helaas blijft dat niet altijd mooi plat) en dat wordt dan een soort pitabroodje. Het kan ook makkelijk de vriezer in en later dan per kwart vullen met gehakt, beetje kaas, sla (in reepjes gesneden) en andere groente. Ook favoriet bij ons maar het geeft af en toe wel een zooitje tijdens het eten.

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    2. Apart, wat is het doel ervan om het tussendoor te bakken? Ik zelf wil mijn kaas graag bovenop, dus voor mij zal dat niet zo werken.
      Ik heb ook wel eens kruiden door de bodem gedaan, maar vind simpel eigenlijk wel het lekkerste.

      Verwijderen
  7. Zo maak ik m ook, min of meer. Is uit nood geboren omdat we geen bezorger meer hadden toen we hierheen verhuisden. Maar zo zelfgemaakt is ie eigenlijk net zo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ik ook zo'n voordeel vind, is dat de pizza zelfgemaakt zoveel gezonder is!

      Verwijderen
  8. Da's toevallig, wij aten gisteren ook pizza, jawel huisgemaakt ;) LEKKER
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Maak altijd 4 grote vierhoekige bakplaatpizza's met elk ander beleg, en die gaan gewoon in 1 keer op :)
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat deed ik vroeger ook, maar omdat ik een beetje op mijn lijn wil letten maak ik ze nu in 1 persoonsporties. Dan weet ik beter wat ik eet.

      Verwijderen