dinsdag 11 maart 2014

Recept: Chocoladevla

Chocoladevla maken is heel erg simpel en het resultaat is super lekker. Het is wel belangrijk dat je goed op blijft letten tijdens het maken, als de melk overkookt wordt het namelijk een flinke zooi.

In het verleden maakte ik de chocoladevla met minder suiker en een deel zoetstof, en hoewel dat op zich prima ging ben ik daar toch van af gestapt. Ik ben niet bang voor suiker, maar ben wel graag op de hoogte van wat ik eet en hoeveel er in zit. Daarom maak ik het graag zelf.


Voor een liter vla heb je het volgende nodig:
40 gram maizena/ maiszetmeel
120 gram suiker
40 gram cacao
1 liter melk

Weeg de maizena, suiker en cacao af in een schaaltje en meng hier genoeg melk bij om het tot een gladde massa te roeren.

 

Zet vervolgens een pan op het vuur en giet daar de rest van de melk in. Breng de melk al roerend aan de kook.




Zodra de melk kookt giet je het chocoladepapje erbij, terwijl je het goed doorroert. Laat dit nog 1 minuut doorkoken en haal de pan dan van het vuur.




Nu kan je de vla in vuurvaste schalen gieten, en af laten koelen. Hoe groter de schaal, des te langer het afkoelen duurt. Dus als je het diezelfde avond wilt eten kan je beter een paar kleine schaaltjes vullen.

18 opmerkingen:

  1. Dank je wel voor het recept. Ik ga het vandaag of morgen maken.
    Ben je weer opgeknapt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Ik ben benieuwd of je het net zo lekker vind als ik :)
      Nog niet helemaal beter hier, maar het begint te komen.

      Verwijderen
  2. Ooh vla heerlijk. Ik ken de versie met eieren en custard wel maar deze nog niet. Houd het in gedachte als ik een keer vla ga maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik lust ook graag vanillevla maar als het er op aan komt wint chocoladevla bij mij altijd! Heerlijk :)

      Verwijderen
  3. Krijg je er zo geen vel op? Ik ben dol op vla maar van een vel gruwel ik :-)
    Op Custard vla leg ik altijd een velletje vershoudfolie om een vel te voorkomen en dat werkt heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb eigenlijk nooit echt last van vel. De bovenkant is wel iets anders dan de rest maar niet heel erg. Nu moet ik zeggen dat mijn bakjes een dekseltje hebben, wat ik er vrijwel meteen opdoe. Wellicht houd dat het tegen?

      Verwijderen
  4. Om klonten te voorkomen kun je eerst een deel van de hete melk bij het papje doen. Goed roeren en dan het papje met de hete melk weer terug in de pan.
    Een oude kookjuf ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goede tip! Ik zorg dat ik het papje eerst goed gladroer en daarna heb ik eigenlijk nooit meer last van klontjes, maar met warme melk gaat dat waarschijnlijk helemaal makkelijk.

      Verwijderen
  5. Maak het ook altijd zelf, hier niet te krijgen en koemelkeiwitallergie in de familie, gebruik havredryck (havermelk?) ipv melk.
    Mijn verhoudingen zijn sowieso wat anders: 50 g maiszetmeel, 50 g cacao en maar 75 g suiker, vind het anders veel te zoet:)
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb wel eens lopen spelen met de hoeveelheid suiker, minder dan 100 gram vond ik te bitter worden. Maar smaak is erg persoonlijk natuurlijk ;)

      Verwijderen
  6. Lekker receptje!
    Verbazendwekkend eigenlijk hoe eenvoudig bepaalde recepten in essentie zijn :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja he? En toch leer je dit niet meer, iedereen koopt gewoon vla. En dat terwijl ik de chocoladevla in de winkels veel te weinig naar chocolade vind smaken.

      Verwijderen
  7. Het is ook lekker om met custardpoeder te verdikken. Of beetje sterke koffie erdoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook een goed idee, dat heb ik namelijk standaard in huis, maizena niet. ik ga dat vanavond uitproberen. Volgens mij kan er dan minder suiker in, custard is al wat 'zoetig',

      Verwijderen