woensdag 3 september 2014

De 8 beste bespaartips voor je boodschappen

1. Eet een keer per week soep
Soep is voordelig, lekker en gezond. Het is een perfecte manier om restjes op te maken, vlees, groente, aardappel of pasta alles kan er in. Als je de tijd hebt maak je zelf heel simpel de bouillon, maar ook met een bouillonblokje maak je eenvoudig en snel lekkere soep.

2. Eet minder vlees
Veel mensen eten dagelijks vlees, en dan ook vaak grote porties. Probeer eens een dag in de week geen vlees te eten, er zijn veel lekkere gerechten waarbij je het vlees niet eens mist (zoals mijn groentestoofschotel). Probeer op andere dagen wat minder vlees te eten, maak je macaroni met rundergehakt? Gebruik eens 75 gram per persoon, in plaats van 100 gram per persoon. Maak je nasi? Hier hetzelfde, gebruik wat minder kipfilet per persoon. Dit zijn gerechten waarbij iets minder niet opvalt, en het scheelt veel geld.

3. Koop onbewerkte producten
Het is een bekende tip, maar oh zo waar. Koop geen voorgesneden groenten, geen zakken met sla, geen yoghurt met een smaakje, geen koekjes, geen thee in zakjes, geen koffie in pads, geen suiker in klontjes. De stelregel is, hoe meer een product bewerkt is des te duurder het is. Dus snij je eigen groente, koop sla in een krop, meng limonade door je yoghurt, bak je eigen koekjes, koop losse thee en koffie, en schep je suiker uit een schaaltje.

4. Doe het zelf
Koken met pakjes, zakjes en potten is onnodig duur. Natuurlijk kan je een pot kant en klare pastasaus van een C-merk kopen voor iets minder dan een euro. Maar voor € 0,39 koop je een blik gepelde tomaten wat je met een gesnipperd uitje, wat knoflook en Italiaanse kruiden omtovert toe een heerlijke saus! Dat scheelt je nog de helft, en het is gezonder. Zo geld dat ook voor soepen en vele andere sausen en gerechten. Tegenwoordig kun je op het internet vele gratis recepten vinden, van kip tandoori tot tomatensoep. Zelf maken kost vaak niet eens veel meer tijd, wel zeker veel minder geld.

5. Hou je aan je budget
Stel een budget en ga er niet over heen. Hier wordt je creatief van, en je leert betere keuzes te maken. Als je een kind op zondag zakgeld geeft en hij heeft het op woensdag al op, zou je hem dan nog meer geven? Als je nog drie dagen moet en je boodschappengeld is bijna op wordt het tijd om creatief te worden. Maak een soepje van kliekjes, vervang een duur ingrediënt door iets wat goedkoper is, eet je (vries)kast leeg en zoek naar nieuwe goedkope recepten. Zo leer je trucjes om de volgende keer beter met je budget uit te komen.

6. Let niet te veel op aanbiedingen
Ik doe het goedkoopste boodschappen als ik niet op de aanbiedingen let. Tenslotte bepaal ik zelf wat ik nodig heb, en dat is onafhankelijk van wat er in de aanbieding is. Veel mensen kopen zich arm aan aanbiedingen en kopen dan dingen die ze anders niet gekocht zouden hebben, let goed op deze valkuil! Je kunt beter letten op wat er in het seizoen is, hiermee bespaar je veel meer geld.

7. Bedenkt van tevoren wat je nodig hebt
Maak vooraf een lijstje met wat je nodig hebt, een weekplanning kan hier eventueel bij helpen. Kijk ook goed wat je nog hebt in huis, zodat je alles op kunt gebruiken. Als je niet vooraf beslist wat je nodig hebt, wordt je sneller verleid om dingen te kopen die je niet echt nodig hebt. En natuurlijk het belangrijkste; houd je aan je lijstje!

8. Kook voor een weeshuis
Als je een keer spaghettisaus maakt, kook dan meteen veel tegelijk. Hetzelfde geld voor bijvoorbeeld stamppot, erwtensoep of nasi. Doe de overige porties in de vriezer, of eet er twee dagen van. Door in bulk te koken bespaar je veel geld, tijd en energie.

19 opmerkingen:

  1. ik let juist wel op aanbiedingen. Maar ik koop vervolgens alleen die aanbiedingen die ik anders ook zou kopen. Is ons merk pindakaas in de aanbieding dan koop ik heel wat potten. Uiteindelijk bespaar ik daardoor ook op boodschappen.

    nomoskar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind ook dat je veel voordeel kan doen met producten die je normaal gezien gebruikt in aanbieding te kopen. Ik ken zo goed als alle prijzen van de producten die we gebruiken uit het hoofd en zie ik 'iets' in reclame dan doe ik daar een voorraad van in. Reclames keren vaak periodiek terug en meestal raak ik voor de aankoop van niet bederfbare producten van de ene reclame naar de andere zodat ik zelden iets moet aankopen aan volle prijs.
      Net om geen aanbiedingen te missen, doe ik heel vaak boodschappen. Indien ik maar één keer per week boodschappen zou doen, zou ik vaak aanbiedingen missen. Het is niet omdat je vaak boodschappen doet, dat je dan ook meer uitgeeft en nutteloze zaken koopt zoals sommige mensen beweren. Het kopen of niet kopen van nutteloze zaken is eerder een kwestie van discipline. liesbet

      Verwijderen
    2. Dat ben ik ook wel eens, maar voor veel mensen loont het niet. De 'gemiddelde' consument koopt zich eerder arm aan koopjes dan dat ze er voordeel mee doen.

      Verwijderen
    3. De truc van aanbiedingen waarbij je bij een grotere hoeveelheid korting krijgt (3=2 betalen) is volgens mij dat als je thuis producten op voorraad hebt, je er makkelijk meer van gebruikt. Je hebt voor je gevoel er tenslotte toch nog genoeg van staan. Als je nog maar weinig in huis hebt, ben je vanzelf geneigd om dat met dat beetje zo lang mogelijk te doen.

      Verwijderen
    4. @ anoniem ik denk dat het op dit punt toch wel een beetje neerkomt op zelfbeheersing.
      Als je dat van jezelf weet dat het zo kan werken dan is het misschien verstandig een deel van de voorraad niet 'voor het grijpen' te bewaren. Als je er even moeite voor moet doen om het te pakken dan hou je daarmee jezelf een beetje voor de gek waardoor het lijkt dat het bijna op is (terwijl je in werkelijkheid nog voor een leuke prijs gekochte voorraad hebt staan).

      Groetjes Lily

      Verwijderen
  2. De meeste van de tips kende ik al :) Maar toch fijn om ze op een rijtje te zien.

    Alleen dat van die losse thee en koffie, dat weet ik niet of dat klopt. Bij speciaalzaken betaal je vaak toch meer dan voor zakjes, hebt ik het idee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hetzelfde zat ik ook te denken. Ik weet waar ik goedkope zakjes thee vandaan kan halen maar voor losse thee ken ik alleen speciaalzaken (mijn oma gebruikt dat onder andere omdat ze het lekkerder vind en goedkoop is die soort in ieder geval niet). Mede omdat ik dan apart naar die speciaalzaak toe moet vraag ik mij af of het uiteindelijk een besparing is.

      Het letten op aanbiedingen doe ik juist wel, zelfs van meerdere winkels maar ik koop nooit iets dat ik niet normaal ook gebruik. Het soort van omgekeerde gaat wel op, er zijn producten die ik alleen koop als ze in de aanbieding zijn. Op=op en wachten op de volgende, echt goede (waarbij een a-merk bijvoorbeeld goedkoper is dan een huismerk), aanbieding. Dit geldt vooral voor luxeproducten als frisdrank (kan makkelijk want drink ik niet veel), koekjes/chocola en alcoholische dranken zoals bier en wijn.

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    2. Ik kocht in Nederland altijd losse thee van pickwick in de supermarkt. Hier in Duitsland kan je bij elke aldi/lidl en andere supermarkt hele goedkope losse thee kopen, handig voor mensen in het grensgebied. Bij de grote drogisterijen verkopen ze ook luxe (bio) losse thee, zelfs die is voordeliger in gebruik dan goedkope zakjes in Nederland.

      Verwijderen
    3. Bedankt voor de tip!! Ik woon in het grensgebied en gemiddeld doe ik toch wel een keer per maand boodschappen in Duitsland (vaak bij Rewe maar aan de overkant zit ook een Aldi). Ik ga er zeker een keertje naar kijken en vermoedelijk dan ook uitproberen!

      Groetjes Lily

      Verwijderen
  3. Nog een paar:

    Ga niet winkelen tegen etenstijd. Maak een boodschappenlijst. Doe minder vaak boodschappen, zodat je minder vaak in de winkel komt en dus ook minder in de verleiding komt dingen te kopen die je niet dringens nodig hebt. Ga op je knieën door de supermarkt. Onderop liggen de goedkope(re) producten.

    Teunie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vlees eten we graag, dat koop ik altijd van aanbiedingen groot in, heb ook 9 vrieslades, nu ook veel bonen uit de tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik bekijk iedere maandagochtend welke aanbiedingen er zijn en neem in m'n boodschappenlijstje voor de komende week mee wat ik daarvan kan gebruiken. Ik ben wel selectief, koop geen aanbiedingen puur voor de prijs. Want ik heb, bijvoorbeeld, niets aan een kilo appels voor maar € 0,50 als ik precies die appels niet zo lekker vind en ze daarom niet opeet en laat bederven.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De tips waren hier al bekend :) wij eten de laatste tijd continu zonder vlees en bevalt eigenlijk goed. Ik eet liever 1 keer goed stukje vlees dan 10 keer zo'n goedkoop, dieronvriendelijk stukje vlees.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Losse thee heeft "De tuinen". Ik koop dit als ze het in de aanbieding hebben . Gebruikt een thee-ei waar je naar de hoeveelheid thee die je zet ook thee kunt gebruiken. Vind losse thee ook smakelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je kunt bij de meeste supers ook een pakje losse thee engelse melange kopen van pickwick.

    Groet Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik kijk altijd wel wat er in de reclame folders staat ;) want sommige dingen zijn gewoon goedkoper en prettig om in huis te hebben. Wat ook altijd handig is om in huis te hebben is bloem , suiker, eieren en boter , je kan dan altijd wat bakken. Van eieren, bloem en suiker kan je heerlijke cake actige taartbodems bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Plantaardig eten hebben we jaren gedaan, maar dat gaat niet meer met mijn dieet. Dat is glutenvrij, zonder dierlijke melkproducten en zonder sojaproducten (teveel besmet met gluten).
    Daarom eten we regelmatig vlees. Ik bewaar altijd de jus. Het laagje vet op de jus gebruik ik om uien in te fruiten voor een volgend gerecht. Is het iets van nasi dan gooi ik er als smaakmaker nog wat extra jus doorheen. Veel kruidenmixen/bouillonblokjes/kruiden zijn besmet met gluten en met jus krijg je ook een extra lekker smaakje aan je eten.
    Ik heb laatst kruiden uit de pluktuin bij de kinderboerderij geplukt. Ga ik vaker doen. En bij ons volgende huis wil ik meer kruiden gaan planten om te gebruiken bij het koken.
    Vandaag heb ik laurier geplukt en in laagjes te drogen gelegd op een bakplaat op zolder. Ik heb dit nog niet eerder gedaan. Hoop dat het goed lukt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan mij voorstellen dat het een uitdaging is! Ik eet trouwens ook bijna geen sojaproducten, omdat ik het niet eens ben met de productie en het meeste is GMO. Daarnaast is het niet gezond om in grote mate te consumeren.
      De meeste kruidenmixen en bouillonblokjes zitten ook mononatriumglutamaat in, dus dat laat ik ook staan.

      Verwijderen