dinsdag 9 september 2014

Recept: Pompoenboter


Zoals gezegd heb ik afgelopen weekend een grote pompoen verwerkt, en wat een werk was het. Direct na het plukken had ik al spijt dat ik er aan begonnen was, want het bleek een joekel. Ik was te lui om hem te wegen, maar ik kan mij voorstellen dat hij makkelijk meer dan 10 kilo woog.


Ik begon met halveren, en daarna sneed ik hem in kwarten. Met een lepel schraapte ik de zaden en het vruchtvlees er uit. De zaden hield ik apart om later te roosteren. Toen ik dus grote, schone parten vruchtvlees met de schil eraan had heb ik deze in kleinere stukken gesneden. De stukken pompoen legde ik in de oven, een deel op een rooster en een deel in het bakblik eronder (vanwege vocht). Ik roosterde de stukken pompoen tot ze mooi zacht waren, een uur op 175 C°.

Vervolgens laat je de stukken pompoen even liggen en afkoelen. Na ongeveer 10 minuten kan je ze (redelijk) goed hanteren, dan haal de de schil eraf en de grote stukken vruchtvlees leg je in een grote pan. Nu had ik veel pompoen, bij deze stap bleek mijn 5 liter pan al bijna vol te zitten terwijl ik slechts de halve pompoen gebruikt had! Het recept is natuurlijk naar hoeveelheid aan te passen.


Als je klaar bent met het verwijderen van de schil heb je als het goed is een pan vol met boterzachte oranje smurrie, neem je staafmixer en pureer het geheel mooi glad. Vervolgens voeg je kruiden en suiker toe. Voor ongeveer 4 kilo pompoen gebruikte ik:

200 milliliter vers geperst appelsap
300 gram suiker
2 a 3 eetlepels speculaaskruiden (of losse kruiden dan een mengsel van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, witte peper, anijs en koriander)
een beetje vanille extract naar smaak

De kruiden kan je het best naar smaak toevoegen, dus eerst een beetje en dan proeven. Qua suiker zou we wellicht ook wat minder in kunnen, maar omdat ik graag de houdbaarheid vergroot houd ik deze hoeveelheid suiker erin. Om de houdbaarheid verder te vergroten kan je na het koken eventueel ook nog een of twee eetlepels vers geperst citroensap toevoegen.

Na het toevoegen van deze ingredienten kan je het geheel nog een keer goed doorroeren, eventueel met de staafmixer zodat het mooi glad is. Nu kan je het laten inkoken tot de gewenste dikte, het is de bedoeling dat het heel dik en crèmig is. In mijn geval was de dikte eigenlijk al meteen goed, ik heb het nog even door gewarmd en dat was het.

Ik had uiteindelijk ruim 4 liter pompoenboter, ik heb het geheel in weckpotjes overgegoten en geweckt. Ik weckte ze op 75 graden, voor 30 minuten. Ik had ook wat over wat ik gewoon in een schaaltje koel heb weggezet, ik verwacht dat dit wel ongeveer een week (of twee?) goed blijft.


En het oordeel? Ik heb Maarten laten proeven en hij vond het heerlijk! Het is romig, niet te zoet en heerlijk kruidig. Door de speculaaskruiden is het verwarmend en krijg je er een echt herfst gevoel bij. Wij gaan de pompoenboter voornamelijk gebruiken als broodbeleg maar ook bij de muesli, door het bananenijs en bij het toetje. Het is ook heel leuk om cadeau te doen! Wij hebben al een mooi voorraadje, en gelukkig hebben wij nog zat pompoenen in de tuin!

7 opmerkingen:

  1. Je maakt wel lekkere dingen hoor, deze bewaar ik ook weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook al pompoenensoep, pompoenenboter en pompoenenmarmelade in de voorraadkelder staan en heb nog heel veel pompoenen aan de plant! Gelukkig is mijn familie dol op pompoenen dus deel ik ze uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er heerlijk uit!!
    Weet jij hoe je kunt zien of je de pompoen kunt eten??
    zijn toch ook sier pompoenen??

    groet Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wow, wat een prachtige pompoen! Ik ben echt gek op pompoen, wou dat ik het kon groeien op mijn balkon. Gewoon nog even wachten tot ik een volkstuin heb ben ik bang. Pompoentaart is ook ontzettend lekker of in reepjes langzaam gegaard in de oven met verse kruiden en ahorn siroop drizzle. Of pompoenbrood of een smoothie. Oké ik moet echt naar de boerderij om een pompoen te gaan scoren. Ga dit recept ook eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hey, van pompoen kan je de schil gewoon gebruiken, hoor. Zonde om weg te gooien, helemaal als ze van eigen kweek zijn, Groet dirkje

    BeantwoordenVerwijderen