vrijdag 30 januari 2015

Taugé

Ik kook graag Aziatische gerechten en ken ook veel verschillende recepten, wat mij opvalt is dat hier in Duitsland de kruiden en andere ingrediënten duurder zijn. In Nederland is de Aziatische cultuur veel meer verweven in het dagelijks leven, veel plaatsen hebben een toko en ook supermarkten hebben standaard sambal, ketjap trassi e.d. in het assortiment. Als ik het in Duitsland vind is het vaak vele male duurder dan in Nederland.

Dus mijn Indische kruiden, sambal, santen, trassi en ander lekkers koop ik gewoon in Nederland bij de toko. Met verse producten wordt het wat lastiger, zo heb ik in Duitsland nog nooit taugé zien liggen, terwijl ik dat juist een hele lekkere groente vind om toe te voegen aan de gado-gado, of lekker door de nasi. Gelukkig kan je taugé heel makkelijk zelf maken, van mungbonen (ofwel katjang idjoe).


Dus ik kocht bij de toko een paar zakken mungbonen, ik betaalde € 1,65 voor een zakje van 400 gram. Vervolgens zette ik de bonen eerst een nachtje te weken in water. Ik spoelde het geheel af en liet de pot op zijn kop uitlekken, met een stukje horrengaas en een postelastiek hield ik de bonen in de pot. De pot spoelde ik zo dagelijks zodat de bonen goed vochtig blijven en al snel liepen de bonen uit. Na een dag of 5/6 heb je taugé, zo simpel is het!


Let wel op, de boontjes zien er erg klein uit en daardoor pak je makkelijk te veel. Ik nam 125 gram gedroogde bonen en dat resulteerde in meer dan 600 gram taugé, iets meer dan de bedoeling was. Het groeide binnen 2 a 3 dagen uit mijn liter pot en twee dagen later was het teveel voor de anderhalve liter pot die ik gebruikte. Het lijkt mij dat 50 tot 60 gram bonen zat is voor een normale portie taugé.

13 opmerkingen:

  1. Lijkt me heel leuk om te doen! Kun je eens uitleggen hoe je dat deed met op zijn kop uit laten lekken? Als je de pot op zijn kop zet staan de boontjes dan niet in het water?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb er eerder een foto van gemaakt. Zie dit artikel over kiemen:

      http://wegnaarzelfvoorziening.blogspot.nl/2013/07/kiemen.html

      Verwijderen
  2. leuk, ga ik ook eens proberen, dank je wel voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. He wat leuk! Ga ik ook eens proberen! Ik woon in een regio waar helaas geen toko echt in de buurt is, en tauge bij de appie is me te duur..
    Als ik eens bij een toko kom neem inHe wat leuk! Ga ik ook eens proberen! Ik woon in een regio waar helaas geen toko echt in de buurt is, en tauge bij de appie is me te duur..
    Als ik eens bij een toko kom neem in wel vaak een grote zak tauge mee en mik wat in de vriezer. Voor door de nasi oid gaat dat prima!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk hè, dat zelf kiemen, doen wij hier ook maar dan in een heel fijn-vitrage- zakje.
    Ideaal vind ik het, inderdaad veel goedkoper dan uit de winkel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Naast taugé kan je nog meer groenten kiemen. Heerlijk in de sla of op brood en makkelijk om te doen.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het lukt ook heel goed in een plastic vergiet met een schotel bovenop en een bord onderop. Dat vind ik makkelijker werken.
    Ik heb al vaak kiemen gemaakt. Die van zonnebloempitten vind ik het lekkerst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ken ik nog niet, neem je dan gewoon zonnebloempitten van de natuurwinkel? En eet je die rauw of moet je de kiemen kort koken (bij sommige kiemen moet dat)?

      Verwijderen
    2. Je kunt gewoon die van Horizon gebruiken uit de natuurvoedingswinkel. Ik eet de zonnebloempitkiemen rauw. Meestal bovenop beleg, maar ze kunnen ook over een salade.
      Volgens mij moet je vooral de kiemen van peulvruchten kort koken.

      Verwijderen
  7. Ik doe dit soms ook , vooral als we in Roemenië zijn daar kennen ze ook geen tauge of heel soms zie het in een potje . Ik heb ooit op een beurs bij Dille en Kamille een speciaal kiem bakje gekocht heel handig en de tauge is zo gedaan , En veel lekkerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Tsjonge wat gaat dat groeien zeg! Ik ben onder de indruk!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Laat ik nou net toevallig die bonen gekocht hebben, ik ga het meteen proberen, bedankt voor de tip. :D

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik doe dat al jaren zo! 4 dagen voordat ik het wil gebruiken zet ik de mung boontjes te weken een paar uurtjess. ik kweek ze in een appelmoespot met een stukje kaasdoek er op. Zo doe ik dat ook met alfalfa maar ook met rode linzen en kikkererwten.
    nu ben ik bezig met mosterd zaad maar dat duurt veel langer. De gele mosterdzaad wil wel kiemen en de bruine niet. Met zonnebloempitten heb ik het nog niet geprobeerd.
    leuk idee. Ga ik gauw eens doen.

    BeantwoordenVerwijderen