woensdag 19 augustus 2015

Zelf waterijsjes maken

In de zomer eten wij graag een ijsje, maar het liefst wel iets wat redelijk gezond, zo min mogelijk afval creëert en natuurlijk niet al te duur is. Natuurlijk is er bananenijs, wat aan al deze eisen voldoet, maar soms wil je toch een waterijsje.


Ik ken de ijslollyvormen van vroeger, en zoiets zocht ik eigenlijk maar dat plastic lijkt mij niet al te gezond. Ik vond enige tijd terug een prachtige houder van rvs, maar voor ongeveer € 9,- per vormpje  wordt dat een dure grap. Maar gelukkig kwam ik na wat zoeken een setje tegen van 6 rvs vormen in een houder, voor de schappelijke prijs van € 40,-. Na wat wikken en wegen (want geld uitgeven is voor mij nooit makkelijk) besloot ik het te wagen en niet lang daarna lag het pakje in de bus.


Wow, wat is het een mooie set! En prima om zelf waterijs te maken! Super duurzaam, dit gaat wel waarschijnlijk een leven lang mee. Ik was van te voren bang dat de vormpjes heel klein zouden zijn, maar dat valt reuze mee. De set bestaat dus uit een houder en 6 rvs vormen, de vormen zijn voor ijsjes van ongeveer 110 ml. Voor elke vorm heb je een dekseltje met een siliconen gleufje waar je de bamboe stokjes doorheen steekt. Ik kreeg er 6 extra siliconenringen bij en een setje van 12 herbruikbare bamboestokjes. Mijn eerste experiment is watermeloen-ijs, met een hele mooie roze kleur :) Ik pureer gewoon wat fruit, eventueel met wat water. Peer is echt mijn favoriet!


Na een nachtje in de vriezer zijn de ijsjes gehard en kan je ze uit de vorm halen. Hiervoor houd je de vorm gewoon even kort onder de koude kraan, en dan kan je aan het stokje trekken en het ijsje glijd uit zijn vorm. Vervolgens kan je de deksel van het steeltje aftrekken, maar alleen als je wil. Voor kinderen is het een handig 'lekbakje'.


Ik ben echt helemaal om, wat mij betreft is het geld goed besteed. Hier gaan wij nog jaren plezier van hebben, en heel veel lekkere en gezonde ijsjes mee maken! Mocht je zelf nog twijfelen, niet doen! Ik kan het echt iedere ijsliefhebber aanraden :)

12 opmerkingen:

  1. Wat een mooie set! Waar heb je die besteld/gekocht?

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kocht mijne via een Duitse site:
      http://www.kivanta.de/Onyx-Stieleisformer-Eisformer

      Maar je zou kunnen zoeken op het merk Onyx, misschien vind je dan de NL versie. Ik vind zo snel wel deze:
      http://www.greenjump.nl/Product/Eten-en-Drinken/IJsvormpjes/IJsvorm-van-rvs
      Maar die is vrij duur. Even zoeken, misschien vind je het dan elders nog.

      Verwijderen
    2. Dank je.
      Mijn ervaring is dat de Duitse sites goedkoper zijn...ik bestel mijn kampeerspullen ook altijd in Duitsland. Scheelt snel 20%. En ze hebben net zo goede, of betere klantenservice.

      Groet,Greet

      Verwijderen
  2. Heel mooi! Ben ook erg benieuwd waar je die RVS set vandaan hebt. Ben er ook naar op zoek geweest maar zag alleen of hele dure of van plastic.
    Lara

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maar waar heb je ze gekocht, want dit zijn natuurlijk hele mooie en handige én milieuvriendelijke ijsvormpjes. *wil-ik-ook*....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een super mooie vormpjes! Ook lekker om er bv stukjes fruit door heen te doen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een mooi systeem , had dit nog nooit gezien en veel stabieler dan de bekende plastic vormpjes. Wij hebben al een aantal jaren het zoku systeem ook ideaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. http://babybio.nl/product/6-ijsvormen-rvs-onyx-pop/

    Hier zijn ze te koop. Goed idee ga ik ook kopen, thanks voor de tip!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zulke ijsvormen heb ik nog niet eerder gezien. Ik ken alleen de goedkope plastic versie. Maar deze lijken me een stuk degelijker.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ijsjes maken en eten????
    Dat zou je niet verwachten bij zelfvoorzienend leven......
    Luxe hoor! ;-)

    En hoe gaat het in de tuin en met oogsten?
    Hebben jullie het ook zo druk??
    ( met jam maken, wekken, soepen maken etc.)
    En hebben jullie al een houtvoorraad aangelegd voor de winter?
    Ik ben benieuwd naar jullie verhalen.

    Groetjes een mede zelfvoorzienend leefster

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooie set maar ik vind de bamboestokjes geen hit met (kleine) kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen