donderdag 14 april 2016

Zelfgemaakt babypoeder

Als je babypoeder in de winkel koopt is het meestal talkpoeder, maar zoals vele andere cosmeticaproducten is de veiligheid hiervan omstreden. Nu is talk op zich zelf niet schadelijk, maar het probleem zit er in dat talk vervuilt kan zijn met asbest. Als dit het geval is en je zou de poeder inademen, dan kan je er van uit gaan dat dit alles behalve gezond is. Tegenwoordig zouden de meeste soorten talk asbestvrij moeten zijn, maar er is nog geen sluitend bewijs geleverd voor de veiligheid van het product. Wat mij betreft een reden om een talkvrij poeder te willen gebruiken.

Zelf kiezen wij er voor om weinig cosmetica te gebruiken en als we iets gebruiken willen we weten wat er in zit en waar het vandaan komt. Voor de baby is dit natuurlijk niet ander. Vandaar dat zelf maken voor ons een goed optie is, en babypoeder maken is verrassend eenvoudig!

Ik gebruik het volgende recept:
20 gram bentonietpoeder
20 gram biologisch maiszetmail
10 gram biologische kamille bloemen

Maiszetmeel

Bentoniet poeder is iets grijzer

Bentonietpoeder is een 100% natuurlijk zacht klei mineraal uit vulkaanas. Het heeft een hoog absorptievermogen en word ook in cosmetica gebruikt. Het word vaak gebruik voor verzorgende maskers en bij huidproblemen zoals onder andere eczeem. Ik kocht een 'food grade' variant, die dus geschikt is om te eten en 100% zeker geen verontreinigingen bevat. Mensen eten het bentonietpoeder vaak omdat het een gezonde darmfunctie zou ondersteunen en zou helpen bij ontgiften. 

De bloempjes voordat ze gemalen worden

Het resultaat, zeer zijn gemalen bloempjes

Schep het bentonietpoeder en de maiszetmeel in een potje/schaaltje en voeg hieraan de zeer fijn gemalen kamille bloemen toe. Roer het door elkaar en je bent klaar. Nu kan je het aanbrengen vanuit een potje met een kwast, of in een poederstrooier scheppen en zo gebruiken. Het eindresultaat is een zeer fijn poeder met een licht neutrale kamille geur.

 Het eindresultaat, een heel fijn babypoeder






Update augustus 2016:
Inmiddels gebruiken wij het poeder al ruim twee maanden en het bevalt echt heel goed!
Een aantal keren had Vera wat rode billetjes met kapotte plekjes en het poeder hielp vrijwel direct, na een dag of twee waren de billetjes weer helemaal gaaf.  De beste manier om het poeder te doseren is door een potje af te dekken  met een baby sokje, door het sokje heen kan je heel fijn poederen.
 

39 opmerkingen:

  1. Ik heb zelden poeder gebruikt bij mijn zoons, want ik kreeg het er zelf benauwd van en gebruikte liever zalf. Ik vind het wel een goed idee om het zelf te maken. Mijn schoonmoeder vertelde dat ze vroeger maizena gebruikte als babypoeder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook ik heb vanwege mijn astma nooit babypoeder gebruikt. Het idee om te ademen terwijl ik strooide stond me niet aan. Ik werkte met gewoon water, een vette calendulazalf en met babyolie. Verder gebruikte ik een haarföhn om de billetjes droog te blazen. Werkte perfect. Natuurlijk niet in een hete stand hoor!
      Die kamille lijkt me heel goed!

      Verwijderen
    2. Ik denk ook niet dat het gebruik van het poeder dagelijks nodig is, maar soms is het wel fijn.
      Ik heb zelf een enorm gevoelige huid, snel eczeem en rood dus het kan zijn dat de baby dat ook heeft.

      Je kan prima alleen maizena gebruiken, maar het bentonietpoeder en de kamille voegen net wat extra verzorgende bestanddelen toe.

      Verwijderen
    3. Bij ons werkt biologische kokosolie goed tegen eczeem, irritatie en schimmelinfectie.

      Verwijderen
    4. Wij gebruiken zelf inderdaad ook niets anders meer, het is echt perfect spul!

      Verwijderen
  2. Drie babys gehad (laatste is nu bijna een peuter) en nooit iets aan hun billetjes moeten doen behalve een luier :-) maar fijn dat je het recept voor babypoeder online zet! Na drie kinderen kan ik zeggen dat babys ontzettend weinig kosten. Enkel veel aandacht en liefde,luiers en hier en daar een tweedehands kleertje. :-)
    Nona

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij gebruikte ook maizena als babypoeder, de plooitjes van de baby bestrooide we na het wassen ook met wat maizene en daarna overtollige weg wrijven, hierdoor voorkom je van die smet/ zweet plekjes in liesjes, knieholte, nekje, oksels ed.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jeetje wat gaan jullie ver.

    Ik kan me niet herinneren of ik het gebruikte, wel vaak zinkzalf voor de rode billetjes, werkte voor mijn dochter het beste.
    Geen idee of dat ook iets is wat je wil gaan gebruiken en zelf te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan natuurlijk ook dat alleen al het woord zink je doet stijgeren!

      Verwijderen
    2. In de ogen van de 'gemiddelde' mens/consument gaan wij inderdaad vrij ver. Maar dat doen wij al jaren, wat betreft cosmetica (en voedingsmiddelen) vertrouw ik nu eenmaal niet op de overheid of de markt om ons te beschermen.

      Dus probeer ik met gezond verstand te handelen en alleen te gebruiken wat ik nodig heb en wat ik snap/ken.

      Met zink heb ik geen problemen, tenzij het zink nano-deeltjes zijn in zonnebrandcrème :)
      Maar zelf gebruiken wij gewoon kokosolie, lekker multifunctioneel.

      Verwijderen
  5. Wat een goed idee van jou, ik wist dat niet dat er ook al asbest kan voorkomen in talk. Let er ook op bij de kattenbakvulling, koop alleen maar vulling die vervaardigd is uit hout en niet uit klei. Het is verstandig van je dat je er zo alert op bent, zeker in je zwangerschap en straks met jullie kindje.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat goed dat je het zelf maakt. Ik wist niet dat er asbest ik kon zitten, maar als je dat weet dan wil je dat natuurlijk niet gaan gebruiken. Waar koop je de bentoniet? Via internet of in een winkeltje? Ik zou dat wel eens willen proberen voor mn huis, wie weet helpt het.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de bentoniet online gekocht via ebay. Ik kocht een kleine probeerverpakking voor een paar euro.

      Verwijderen
    2. oke, dank je. ik zal eens rond gaan zoeken.

      Verwijderen
  7. Hier nooit babypoeder nodig gehad, dus nooit gekocht of gemaakt...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga het ook niet standaard gebruiken, het is meer voor de zekerheid :)

      Verwijderen
  8. Wij gebruiken eigenlijk helemaal geen poeder. In het begin af en toe alleen maizena, maar gewoon goed droogdeppen en droogblazen (echt bij newborns alleen) werkt het beste :) We hebben eigenlijk alleen te maken met ietwat rodere billetjes als tandjes doorkomen. Maar dat is vaak met een paar dagen weggetrokken (we smeren er dan kokosolie op). We gebruiken wasbare luiers dus we hebben iig al geen chemische zooi om de billetjes, dat scheelt denk ik ook een hoop!
    Mariska

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik verwacht het ook niet veel nodig te hebben, maar zo heb ik in elk geval een kleine hoeveelheid klaarliggen voor het geval dat.
      Kokosolie hebben wij inderdaad ook staan, en verder alleen doekjes met water om schoon te maken en de wasbare luiers.

      Verwijderen
    2. Nee, wij strooien al maanden niet meer ;) Voor kdv heb ik een tube Weleda billencreme daar liggen, trouwens. Werkt ook fijn.
      Even benieuwd wat voor wasbare luiers jullie gaan gebruiken en of je al lid bent van fb pagina ' wasbare luiers' - vooral handig voor allerlei vragen omtrent pasvorm/wassen/drogen etc ;)
      Mariska

      Verwijderen
    3. Ik heb geen facebook dus daar ben ik nergens aangemeld. Wel lees ik mee op het 'stillen und tragen' forum waar het ook veel over wasbare luiers gaat.

      Wij hebben gekozen voor strikluiers omdat deze makkelijk drogen aan de waslijn en omdat ze van 100% natuurlijke (biologische) materialen zijn gemaakt. Wat ik ook handig vind is dat ze in principe geschikt zijn vanaf de geboorte tot zindelijkheid, en dat je geen verschillende maten hoeft te kopen (alleen de over broekjes).
      Ik kocht een groot tweedehands pakket van het merk disana, ik schreef er hier over:

      http://wegnaarzelfvoorziening.blogspot.de/2015/12/aan-het-kopen-geslagen.html

      Verwijderen
    4. Daar heb ik ook naar gekeken ja! Maar ik dnk dat ik verstrikt raak met de lintjes in de was :s dus wij hebben vouwluiers. Na een paar maanden hadden we wel boosters nodig omdat zoontje meer ging plassen... Zonder fb kan ik de website van de clothdiaperfiles aanraden! Zeker over het wassen van de luiers...
      Mariska

      Verwijderen
    5. Voordat je de strikluiers in de wasmand gooit is het aangeraden de lintjes in een dubbele strik te strikken. Zo komt het allemaal niet in de war.

      Ik heb de website clothdiaperfiles even bekeken en dat ziet er super uit, bedankt voor de tip!!

      Verwijderen
  9. Ook nooit poeder gebruikt, alleen zinkzalf en water met azijn (tegen mogelijke schimmels, met name handig als je wasbare luiers gebruikt)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Azijn wordt hier in huis ook veelvuldig gebruikt. Vooral als schoonmaakmiddel, wasverzachter en haarspoeling. Het is echt ideaal!

      Verwijderen
  10. Rode billetjes ontstaan door urine die in het huidje trekt. Om dat te voorkomen had ik dit soort inleggers van wol en/of zijde https://www.waschbaer.nl/shop/inlegluier-92525?fromPage=1&F=01&G=1728&K=60053 ...nooit een kind met rode billen gehad, en anders zou ik maizena of zinkzalf hebben gebruikt.Net als bij jullie stond dat wel klaar.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop inderdaad ook dat onze stoffen luiers en inleggers een hoop irritatie voorkomen. En natuurlijk regelmatig wisselen en soms ook zonder. Maar je weet het niet :)

      Verwijderen
    2. Het is echt niet alleen vanwege de urine. Mijn zoons hadden allebei ongeveer acht poepluiers op een dag. Een luier met alleen urine kwam nauwelijks voor. Veel rode billetjes, veel zinkzalf.
      Het knapte pas op toen ze vaste voeding kregen. Zoons hadden allebei koemelkallergie, bij de oudste wist ik dat toen nog niet, bij jongste wel en die kreeg dieetvoeding.

      Verwijderen
    3. Een mensenhuid doet het ook het beste met een bepaalde vochtigheidsgraad. Als ik ergens op mijn lijf constant een natte lap zou dragen dan zou ik daar zeker een geïrriteerde huid krijgen.

      En inderdaad bepaalde voedselintolleraties of allergieën kunnen ook voor luieruitslag zorgen.

      Verwijderen
  11. Toen je het had over babypoeder dacht ik eerst: wat? Maar je doelt op talkpoeder, van dat zwitsal spul dat je op billetjes kan strooien! Ik Ken het alleen van toen ik een jaar of 8 was en wel eens smetbillen had, haha. We hebben het dan ook bij dochter niet gebruikt. Hier was en is water en kokosolie meer dan voldoende :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het niet nodig is dan des te beter natuurlijk :)
      Ik gebruik het zelf ook nog wel eens tegen zweetvoeten in bepaalde schoenen ;)

      Verwijderen
  12. Zó geweldig dat je je er zo in verdiept. Bij ons was het bij rode billetjes: Zoveel mogelijk zonder luier...en ik had 2 zoons ;-) Marle

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Nooit geweten dat je het zelf kan maken , zo leer ik steeds weer wat nieuws.Bij de kids heb ik het weinig of niet gebruikt .

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Goh ik wist niet dat je dit zelf kon maken. Maar waarom ook niet. Ik heb nooit talkpoeder gebruikt. De poeder irriteerde mijn luchtwegen dus ik smeerde met Lavera crème op de billetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Laat je niet verleiden door allerlei babyverzorgingsproducten, ik gebruik WATER! en niet veel meer. Babydoekjes vooral overbodig nat washandje is prima! Shampoo is voor die kleintjes helemaal niet nodig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal met je eens! Ik heb wasbare doekjes voor de billen die ik nat maak met water. Indien nodig wat kokosolie voor schrale huid. Het poeder is voor het geval dat er wat rode plekken zijn ofzo.

      Een (eventueel)badje is heerlijk met wat havermout en kamille in een washandje. Shampoo gebruik ik zelf ook niet, en zal ik voor de baby ook niet aan beginnen.

      Dat was het eigenlijk, meer hebben we niet nodig! Ik ben zelf van mening dat de meeste babyverzorgingsproducten helemaal niet gezond zijn voor de baby (of voor ons). Vooral bekende babymerken zitten vol met chemische troep!

      Verwijderen
  16. Zo simpel mogelijk is goed.
    Gewoon schoon vegen met een droog doekje en daarna met een nat washandje wassen.
    Zachtjes maar goed droog deppen.
    De billencrème van Weleda is fijn.
    Over maizena zegt men op dit ogenblik dat de gist er in voor een schimmelinfectie zou kunnen zorgen.
    Even opzoeken misschien?
    groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal met je eens, wij hebben ook gewoon waslappen en water om het schoon te maken. Eventueel dan kokosolie indien nodig en mocht het nodig zijn dus de poeder. Ik ga er van uit dat wij het minimaal gebruiken.

      Nog een voordeel is dat wij een lente/zomer baby krijgen dus die kan ook nog regelmatig lekker bloot in de buitenlucht met de billen. Luchten lijkt mij ook een goede manier om uitslag of eczeem te voorkomen.

      Ik heb inderdaad gelezen over maizena en schimmelinfecties, juist daarom gebruik ik het niet puur maar gemengd met het bentonietpoeder.

      Hoewel ik nog geen goede wetenschappelijke/ betrouwbare bron heb kunnen vinden die het veroorzaken van schimmelinfecties door maiszetmeel bevestigd. Het enige wat ik kon vinden is dat als je het te dik aanbrengt (net als andere soorten poeder) je een soort koek laagje krijgt wat vochtig is en bacterie groei bevorderd.

      Verwijderen
  17. Luchten is het allerbeste.
    Die baby gaat boffen met een moeder die nu al zo goed nadenkt en uitzoekt!
    groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen