zaterdag 4 augustus 2018

Juli

Juli was een maand van inmaken. We hadden een overvloed aan verschillende soorten groente en fruit en dat wilde ik graag houdbaar maken, met het gevolg dat ik veel tijd in de keuken doorgebracht heb. Maar zolang het buiten zo vreselijk warm is, zit ik op het heetst van de dag meestal toch binnen. De weckketel heb ik in de schuur gezet, zodat het huis daar niet te veel van opwarmt.


Van mijn werk kreeg ik 3 keer een kratje tomaten en 2 kratjes augurken. Van de Tomaten maakte ik minestronesoep die ik weckte, daarin kon ik gelijk ook een deel van mijn courgette en sperziebonen overschot kwijt. Ik weckte in totaal 14 liter soep waarvan de meeste in literpotten en een paar halve liter potjes. Later heb ik ook nog een aantal kilo tomaten als 'gepelde tomaten' geweckt, dat is ook altijd handig om te hebben.


De augurken heb ik voornamelijk ingemaakt in zoetzuur, heb heb ongeveer 30 potjes gemaakt in verschillende maten. Een ander deel heb ik ingemaakt in melkzuur in een grote pot, die kan ik een dezer dagen proberen en daar ben ik heel benieuwd naar. Zo heb ik ook nog een partij snijbonen in een pot ingemaakt om eens te proberen, de rest heb ik gewoon geweckt omdat dat zeker lekker is. Als het inmaken in melkzuur in een grote pot bevalt is dat wel iets wat ik vaker wil doen.



Ik leende van mijn werkgeefster wat leuke tijdschriften met recepten om te wecken, en heb daaruit het recept gebruikt om brood te wecken. Ik deed dat al eerder maar dit recept was wel echt heel lekker!


Deze maand waren ook de eerste appels rijp van onze vroege appelboom, hiervan heb ik meerdere keren appeljam gemaakt en ook nog een beetje appelmoes. Verder heb ik ook nog tijd gevonden om courgette-relish te maken. Mijn werkgeefster bood aan dat ik nog wat kleine wilde pruimpjes kon plukken bij haar, er zat veel aan en zij gebruikten het toch niet allemaal. Hiervan heb ik nog een tomaten-wildpflaumen-chutney gemaakt en de rest heb ik in de ontsapper gedaan samen met wat appel, aardbei en andere fruitsoorten. Van dit sap heb ik een siroop gemaakt, dus we hebben weer 12 flessen zelfgemaakte aanmaaklimonade staan.


Uit eigen tuin oogsten wij sperziebonen, snijbonen, tomaten, komkommer, mini-komkommer, sla, uien, aardappel, peterselie, wortelen, lenteui, aardbeien en appels. Onze voorraad regenwater was op en omdat de droogte aanhoud zijn we overgegaan op leidingwater. Ik ben normaal gesproken geen voorstander van sproeien maar inmiddels word het anders zo droog dat sommige (nieuwe/jonge) planten doodgaan en dat gaat mij te ver. Vooral de jonge fruitbomen en -struiken en ook de hazelaars die we dit voorjaar geplant hebben geven we water, want het zou verkeerde zuinigheid zijn om ze door te laten gaan omdat we op water willen besparen. Ook de moestuin krijgt wat water van ons. We hebben deze maand twee keer een paar druppels regen gehad maar het viel erg tegen, de buien gingen steeds net aan ons voorbij. Maar het lijkt erop dat het nu aanstaande vrijdag koeler word en gaat regenen, dus we duimen dat het ook echt zo gaat zijn.


Maarten heeft deze maand nog twee weekjes vakantie gehad, die zijn ook echt voorbij gevlogen. Twee weken is eigenlijk te kort, maar aangezien hij niet meer voltijd werkt is het niet zo'n probleem. Het deeltijd werken bevalt ons allebei wel, we hebben zo veel meer tijd voor de dingen in en om het huis. Qua inmaken probeer ik momenteel wel even wat rustiger aan te doen, want het was wel iets te veel van het goede. Maar voorlopig is onze voorraadkast weer lekker aangevuld.

12 opmerkingen:

  1. Waarom laat je je kleine meid op zulke warme dagen op regenlaarsjes lopen? Dat is toch veel te heet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zijn zelfs gevoerde laarsjes, dus inderdaad heel heet :)

      Vera wil heel graag haar laarzen aan dus op momenten dat het niet al te warm is mag dat. En aangezien ze verder ook nog kleren aan heeft op die foto was het op dat moment nog niet heel warm, als ik het mij goed herinner was het heel vroeg in de ochtend.

      Verwijderen
    2. Het zal aan de geboortedag liggen, mijn zoontje is op dezelfde dag als Vera geboren en loopt ook bijna elke dag op zijn regenlaarzen in plaats van sandalen ;)

      Verwijderen
  2. Wat zijn jullie goed bezig en wat wordt Vera al groot. Tot 2 jaar geleden was ik ook van het voorjaar tot in de herfst bezig met de tuin en maakte ik veel in, ook in de diepvries. En verse groente en fruit, heerlijk zo vanuit de tuin dezelfde dag op je bord. Ik volg je met veel plezier. José

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat goed dat je dat allemaal kan en het ziet er zeer smakelijk uit. Zo te zien heeft Vera 'jouw' haar. Prachtig en alweer gegroeid is ze. Fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed van je! Wat wordt Vera al groot en wat is het een mooi meisje!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Respect wat jij allemaal voor elkaar krijgt in de warmte! Ik heb courgetteplakjes gedroogd, calendulablaadjes en lavendel gedroogd. Van de laatste twee ben ik nu een soort zalf aan het maken. Eerst een week of drie op biologische zonnebloemolie in de zon. Daarna zeven, au bain marie verwarmen met bijenwas en als het goed is heb ik dan superzalf :-) Bijenwas gekregen van iemand die bijen houdt. Ik droog ook blaadjes voor thee.
    Mijn moestuinbakken doen het niet geel geweldig. Ze zijn van steen en de meeste groentes worden er zo ongeveer in gefrituurd in de hitte. Met een koele zomer is een stenen bak om die reden wel weer fijn. Ik heb nog bessensap in de vriezer. Als het minder koud is dan ga ik chutney maken.
    Voor nu gaat alles op uit de tuin of wat ik krijg. Ik krijg dit jaar veel van mijn buuf. Krijgt zij van mij weer hummus, zalf en dat soort dingen. Afgelopen week kreeg ik wijnbladeren. Die wilde ik vullen, maar had geen energie. Toen vond ik een recept om ‘omgekeerde sarma’ te maken. Dan kook je de bladeren mee met de rijst. Was een succes. Ik heb pandanrijst gebruikt. Beetje zout bij het koken. Na het koken heb ik wat japanse rijstazijn, peper en za’atar toegevoegd. Dat laatste is een kruidenmengsel van sesam, oregano, sumak, kurkuma en zout. Ik vind dat zo lekker dat ik het bijna overal overheen strooi.
    Het is hier ook gortdroog. De bomen laten hun bladeren al vallen. Vanavond moet er echt gesproeid worden in de tuin. Niet alleen de moestuinbakken. De fruitstruiken, braam, wijnstok, frambozen trekken het anders niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik lees al langere tijd anoniem met jullie mee :) , heerlijk om te lezen hoe jullie leven . Ik weck ook erg veel en droog veel kruiden om thee van te maken. Zo hoef ik die eigenlijk nooit te kopen en het is veel gezonder. maar een brutale vraag ik heb ook brood ingemaakt (makkelijk voor mijn man om mee te nemen als hij langere tijd van huis is) maar het is vrij droog zou jij jou recept willen delen ? xxx philomene xxx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk, ik zoek het recept even en plaats hem binnenkort :)

      Verwijderen
    2. Oh dank u. Ben ook zeer geinteresseerd. Nancy T

      Verwijderen
  7. Beste, wij hebben een gelijkaardige levensstijl zoals jullie. Veel zelf doen, minder werken in loondienst, eigen groenten verbouwen voor een gans jaar, brood bakken, yoghurt maken,....
    Ik ben ook zeer geinteresseerd in het recept om brood te wecken, want hier tot nu toe geen succes. Veel groetjes Nancy T

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heerlijk dat je zoveel kunt wecken, is toch handig straks in de wintermaanden.. maar dat je brood ook kunt inmaken wist ik ook niet.. weer wat geleerd.
    Wat wordt Vera al groot zeg.

    BeantwoordenVerwijderen