woensdag 8 januari 2014

Aardperen


Ik droom al lange tijd over aardperen in mijn tuin. En een week of twee geleden dacht ik er weer aan, want een maand in het jaar zijn ze in sommige winkels te krijgen. Na kort onderzoek bleek dat in december te zijn, mooi want het was december. Natuurlijk kon ik ze nergens vinden.

Toen heb ik online gekeken, op E-bay wat hier een beetje als marktplaats is. Een particulier bood hier gratis aardperen aan, tegen verzendkosten. Ik heb deze persoon een mailtjes gestuurd en het bleek een zeer vriendelijke man. Na kort telefonisch contact is hij in zijn tuin wat aardperen uit gaan halen om op de bus te doen, en hij heeft zelfs de moeite genomen om twee soorten uit te halen! Voor de moeite en de verzendkosten heb ik € 10,- naar hem overgemaakt, in ruil daarvoor heb ik ongeveer 5 kilo aardperen ontvangen!


Maar die aardperen moeten natuurlijk snel de grond weer in, en een plekje moet uitgezocht worden. Omdat ze niet veeleisend zijn over de plek, maar wel veel ruimte in gaan nemen heb ik een plekje achteraf opgezocht. Aan de westkant van ons grondstuk precies langs de erfgrens, hier is ruimte, licht, mooie zandgrond en ook nog redelijk wat zon in de late middag. Met goede hoop ( en een spitmachine) heb ik het gras opengetrokken.


Helaas bleek, nadat de eerste graslaag was verwijderd, dat er nogal wat stenen en puin in de grond zaten hier. En de spitmachine kan dat natuurlijk niet verwerken. Het eerste idee was om niet moeilijk te doen en ergens zwart zand vandaan te halen en dat erover te gooien. Maar bij navraag bij de buren bleek er in de omgeving niet echt zwart zand beschikbaar op het moment. Ik heb er een nachtje over geslapen en besloten het op de ouderwetse manier te doen, met de hand!

Dus gisteren middag na de lunch ben ik aan de slag gegaan. Het plan is om het stuk helemaal door te spitten en daarbij alle bakstenen, scherven e.d. eruit te gooien. Pff wat een klus, vooral omdat je elke keer moet stoppen en bukken om een steen op te rapen/ uit de grond te trekken kom je niet lekker in het ritme. En we hebben ook een groot stuk uitgestoken, zeker 4 bij 8 meter.


Uiteindelijk begon ik het flink te voelen, en aangezien ik de helft omgespit had besloot ik het zo te laten voor de dag. Ik had inmiddels uit ongeveer 16 m2 een volle kruiwagen aan stenen en puin eruit gehaald. Ik heb het gespitte stuk geëgaliseerd en op deze helft vast wat aardperen gepoot. Ondanks de ruime hoeveelheid stenen zag de bodem er super goed uit, ik ben volgens mij honderden regenwormen tegengekomen dus ik ga er van uit dat de aardperen zich hier prima thuis gaan voelen. Hopelijk heb ik binnenkort tijd om de andere helft te doen.Vandaag ga ik eerst 3 broden bakken en weer een paar sollicitaties de deur uit doen, dus voorlopig ben ik even druk binnen.

22 opmerkingen:

  1. Wow, je hebt niet stilgezeten zeg!
    Hou er wel rekening mee dat aardpeer (of zoals de Duitsers zeggen Topinambur behoorlijk kan gaan woekeren.

    Wist je trouwens dat het wild ook dol is op deze plant? Fazanten zitten er graag in vanwege de dekking. Hetzelfde met hazen.
    En reeën en hazen (alsook wilde zwijnen) eten de knollen graag in de winter.

    Aangezien je vrij landelijk woont, is het misschien mooi om telkens een een paar knollen van de (doorgaans) overvloedige oogst op een rustig stukje van je landgoed(je) te leggen, waar je goed zicht op heb vanuit je huis: je kunt dan in de winter de hazen en reeën zien eten en dat is een prachtig gezicht!

    Hoe is je sollicitatie trouwens gegaan gisteren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een leuke tips, ik wilde de fazanten al bijvoeren maar wist niet waarmee. Dat kan ik vanaf volgend jaar dus prima hier mee doen, leuk!

      Het gesprek is goed verlopen, dus nu afwachten.

      Verwijderen
    2. Fazanten eten helaas de knollen niet, maar zijn erg blij met wat graan en zonnebloempitten.
      Strooi dit samen met een beetje kaf uit. Kunnen ze lekker scharrelen. Zorg wel er boven de voerplek een schuin aflopend afdakje zit dat niet hoger is dan zo'n 70 cm. Anders heeft de buizerd letterlijk een lopend buffet en dat zou zonde zijn!

      Gewoon een simpele golfplaat op een paar palen is al voldoende.

      Succes met het vervolg van je sollicitatie!

      Verwijderen
  2. We hebben ze ook eens in de tuin gehad. Pas wel op met kleine stukjes die ergens terecht komen want ze wortelen overal. We hadden ze in een kuip gewassen en het water op een andere plek weggegooid en 2 jaar later kwamen ze daar ook op.
    Ik vond ze het lekkerste in de soep en als gratin en ik heb ze ook gewecked maar na 3 jaar ging de smaak me vervelen en hebben we ze verwijderd, echter zo af en toe komt er weer wat op. Als ze het naar hun zin hebben kunnen de stelen erg lang worden en het zijn leuke kleine zonnebloemetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, voor je het weet groeit het overal.
      Ik heb het bewust helemaal achterin neergezet, hier kan het een beetje woekeren. Ik zal opletten dat ik nergens kleine stukjes achterlaat :)

      Verwijderen
  3. Wat ben je toch een dapper mens!
    we kwamen hier in onze beginjaren ook allemaal stenen, keien tegen in de grond. We gebruiken ze nu als afscheiding om een verhoogd bed in de sier/moestuin.
    Hoe ging het met je gesprek?

    zeer veel liefs grandma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit zijn voornamelijk oude bakstenen, volgens mij van oude stallen ofzo. Ik moet ze nog inventariseren, bakstenen zijn altijd handig :)

      Het gesprek ging goed, ik kwam goed uit mijn woorden :)

      Verwijderen
  4. Ik heb echt diep respect, je hebt meteen je lichaamsbeweging gehad. Wat vind ik het toch heerlijk om zulke blogjes bij je te lezen. Je inspireert mensen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat lief zeg! Ik vond het zelf niet zo bijzonder, gewoon een beetje spitten :D
      Bedankt voor je lieve woorden!

      Verwijderen
  5. aardpeer gaat wel snel woekeren zoals al in een paar comments aan bod kwam, maar langs de andere kant is het ook wel een redelijk makkelijke plant om terug te werwijderen. gewoon alle knollen eruit halen en de plek een beetje in het oog houden voor nieuwe scheuten. vanaf dat je groene topjes aan de oppervlakte ziet verschijnen weet je waar je moet graven. zo heb ik op één tuinjaar toch mijn aardperen weer goed onder controle gekregen.

    wel erg leuk dat je er zoveel plak voor hebt! aardpeer is één van mijn favoriete groentes. het is heerlijk in soep (mijn favoriete recept is aardpeer-pastinaak soep). ook heel lekker in puree met half-om-half aardappelen. als gratin, maar ook gewoon in hun velletje geroosterd in de oven (lekker met balsamico-vinaigrette erover heen).

    ik vind het vooral heerlijk dat je er geen omkijken naar hebt. en de stokken/stengels kun je het jaar erop gebruiken als steun voor boontjes of erwten, op voorwaarde dat je ze droog bewaart over de winter, want anders worden ze snel bros.

    ik hoop dat er wat mooie hele bakstenen tussen je puin zitten, die zijn zo mooi om te gebruiken voor tuinpaadjes of als afboording van je groentenbedden of bloemenborders!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had inderdaad al begrepen dat het woekert als onkruid :)
      Gelukkig heb ik veel plek en ik hou het gewoon in de gaten

      Bedankt voor de leuke tips! Ik kan niet wachten tot ik die soep eens kan proberen :)

      Verwijderen
  6. Hier op de moestuin is een konijnenfokker die het groen aan zijn dieren voert. Ik heb ze ook staan in een emmer. En we hebben nu een afspraak gemaakt. Hij het groen, ik de knollen.

    En bloeien, doen de aardperen niet. In de 8 jaar dat ik ze kweek, hebben ze nog nooit bloemen gehad. Wel het zusje ervan, de Helianti of te wel de Zonnewortel, bloeit. Deze ga ik dit jaar eens proberen. Kijken of deze wel willen bloeien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Interessant! Leuke afspraak ;)
      Jammer dat ze niet bloeien, het zouden toch erg leuke bloemen zijn.

      Verwijderen
    2. Ik had stukjes aardpeer (in natuurwinkel gekocht) in de grond gestopt en die bloeien wel, heel leuk.

      Verwijderen
    3. Leuk! Ze lijken mij ook erg mooi, het wordt ook vaak als sierplant gebruikt. Het schijnt dat je zelfs van de schillen nog nieuwe planten krijgt, wat dat betreft is het net onkruid :)

      Verwijderen
  7. O,o,o, wat zonde! Je had bergen aardperen zo van me kunnen krijgen! Ik geloof niet dat we zo ver uit elkaar wonen, ik was vast een keertje bij je in de buurt gekomen... Misschien voor de volgende keer... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat lief! Ach zo was het ook leuk, ik heb leuk contact gehad met de persoon waar ik de aardperen nu vandaan heb :)
      En hij is er ook weer wat kwijt.
      Voor de volgende keer zal ik eerst hier vragen :D

      Verwijderen
  8. Veel succes met je aardperen. Jij bent een flinke vrouw!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb aardperen regelmatig in mijn groentetas en weet nooit zo goed wat ik er mee aan moet. Er staan in de comment leuke ideetjes die ik zeker ga proberen.
    Wat woon jij toch supermooi. Heerlijk om zo'n lap grond te hebben met mogelijkheden te over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, wij zijn ook heel erg blij met ons stukje grond!
      Leuk dat je ideeën opgedaan hebt!

      Verwijderen
  10. als ik zo lees wie er allemaal een moestuin hebben denk ik we kunnen wel van alle ruilen of weggeven.(zaden enz)heb bv zaden van schorseneren en groene aspergus en pastinaken.en veeeeeele andere:)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb je een goed punt! We zouden eigenlijk een soort gezamenlijk moestuin prikbord moeten hebben, met vraag en aanbod!

      Verwijderen