zondag 20 december 2015

De kinderkamer

Het is al weer twee weken geleden sinds ik mij hier voor het laatst vertoonde, en dat kan echt niet! Tijd voor een kleine update dus. Hoewel er niet veel gebeurd is hier buiten werken, eten slapen en weer van vooraan beginnen. Pff wat vermoeiend zeg, ik ben blij dat de feestdagen voor de deur staan want dat betekend toch wat extra vrije dagen, heerlijk!

Toch hebben we wel wat gedaan gekregen, wij hebben de toekomstige kinderkamer opgeruimd. Niet dat de baby daar gaat slapen, want wij willen co-sleepen. Maar het leek mij wel handig om een ruimte te hebben voor alle andere babyzooi. En als de kleine later groter is en alleen wil slapen hoeven wij alleen nog maar een bed in de kamer te knallen.

De kamer was tot voor kort nog een rommelhok waar we van alles 'tijdelijk' gestald hadden.


Maar na wat opruimen ziet het er inmiddels zo uit:


Het kleine bankje hebben wij via via gekregen, de commode ook (daar kwam mijn vader ooit mee aan met zijn vooruitziende blik) het is een duo meubel want er zit ook een badje in, het aankleedkussen was € 2,- bij de kringloop, het kastje aan de wand was een bureau wat in deze kamer stond wat wij door de helft gezaagd hebben en opgehangen hebben, wij hadden nog ergens een plafonnière liggen en de gordijntjes hebben we gewoon gewassen. Verder was het een kwestie van de kamer goed en grondig schoonmaken et voilà; je hebt iets toonbaars.


De kamer lijkt ook groter dan voorheen, aan de andere kant staat nog een kledingkast  die hier ook al stond, handig! Dus schoongemaakt en in de hoek geschoven. Die kunnen wij altijd goed gebruiken.
De kamer is direct naast onze slaapkamer, dus lekker dichtbij. En ook handig op de begane grond, wij wonen in principe helemaal gelijkvloers (de kamers boven gebruiken wij bijna niet momenteel).

Voorlopig vind ik het vooral handig dat we een plek hebben om eventuele baby- en kinderdingen te stallen, want om dat nu nog 4,5 maand in de slaapkamer te stallen vond ik ook niet zo'n goed plan. Niet dat ik nog veel aankopen verwacht, op het lijstje staan nog
  • een draagdoek
  • wat rompertjes in maat 50-56 en 62-68 
  • wat sokjes, een of twee mutsjes, wellicht truitje of broekje
  • eventueel een luiertas 
  • misschien een haarborstel voor baby (is dat nodig?)
  • een potje bio kokosolie
  • een busje voor mijn zelfgemaakte babypoeder
  • iets van doekjes om als wasbare billendoekjes te gebruiken
  • slaapzakje
Ik hou mijzelf voor dat de winkels na de bevalling ook nog open zullen zijn, als ik later toch nog iets nodig heb kan ik het altijd nog kopen. Ik heb veel moltondoekjes en hydrofieldoeken in mijn luierpakket en verwacht dat die prima te gebruiken zijn als spuugdoekjes, washandjes e.d.

Wasbare zoogcompressen heb ik al besteld en verwacht ik binnenkort hier. Zwitsal producten komen het huis niet in, voor de baby doe ik hetzelfde als voor ons: alleen het hoognodige en alles zo natuurlijk mogelijk. Ik heb nog wat zachte kleine handdoeken die kunnen prima voor de baby en mocht het nodig zijn heb ik hier ook nog een kruik (die bij mij als baby gebruikt is).

Ik wil eigenlijk alles tweedehands kopen (of krijgen natuurlijk) waar mogelijk, gelukkig hebben wij nog tijd genoeg om rustig rond te kijken. Iemand nog handige tips of opmerkingen? Ben ik nog een must-have vergeten? Ik hoor het graag :)

47 opmerkingen:

  1. Let alleen op met de kruikjes. Soms is de schroefdraad in de dop niet goed en kunnen ze gaan lekken, even goed uittesten dus! Een haarborstel voor baby's heb ik nooit gebruikt, maar mijn kleintjes werden nogal kaal geboren en bleven dat het eerste jaar ;)
    Koop een geweven draagdoek, daar heb je langer plezier van dan een rekbare draagdoek :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De kruik gebruiken wij momenteel voor onszelf dus ik weet dat deze nog helemaal goed is.
      Wat betreft de borstel vraag ik mij dat inderdaad ook af, waarschijnlijk kan ik dat net zo goed later kopen als het nodig blijkt.
      Een geweven draagdoek stond inderdaad op de planning, ook omdat ik een zomerbaby krijg en het anders te warm is.

      Verwijderen
    2. Onze zoon werd geboren met een hele bos zwart haar dat al behoorlijk lang was. Ik kreeg een kraammand van een vriendin en daar zat een lief zacht borsteltje in. Ik gebruikte het elke dag. Later ook nog voor dochter die ook een flinke bos zwarte krullen had.
      Veel babies zijn echter bijna kaal, je kunt dus best wachten. Onze kinderen vonden het heerlijk dat zachte borsteltje op hun hoofd.
      Nic

      Verwijderen
    3. Ik dacht gehoord te hebben dat je zo'n bosteltje en nagelverzorgingsset soms krijgt in een cadeaupakket in het ziekenhuis. (ik heb er nog geen ervaring mee... in maart kan ik dat zeggen ;-) )

      Verwijderen
  2. Leuke kamer zo! Al zou ik de kast aan de andere kant van de deur zetten. Nu loop je er tegenaan als je door de deur komt. Maar dat is mijn bescheiden mening. Dan je lijstje.
    een draagdoek, helemaal top, zéker doen!
    wat rompertjes in maat 50-56 en 62-68. beide maten in huis halen. (56 en 62) onze zoon was al 55 cm bij geboorte en zit nu (2 weken oud) dus in maat 62... ;)
    wat sokjes, een of twee mutsjes, wellicht truitje of broekje. als je nog niks hebt dan zou ik 3 volledige setjes in huis halen in beide maten (56 en 62) 1 aan, 1 in de was en 1 aan de lijn.
    eventueel een luiertas, kan maar hoeft niet per sé een luiertas te zijn
    misschien een haarborstel voor baby (is dat nodig?) is leuk maar ik heb het nooit gebruikt
    een potje bio kokosolie, lekker voor in bad!
    een busje voor mijn zelfgemaakte babypoeder, slim!
    iets van doekjes om als wasbare billendoekjes te gebruiken = washandjes!
    slaapzakje, gebruik ik pas als ze door bed gaan zwerven dus zou ik dan pas kopen in de betreffende maat.
    en vergeten uh luieremmers?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als we de kast aan de andere kant neerzetten kan de deur niet meer helemaal open, nu staat de deur meestal open dus loop je zo door de opening.

      Zijn 'gewone' washandjes niet te hard voor babybilletjes? Ik dacht dat het iets heel zachts moest zijn. Ik zat te denken aan lapjes flanel en dan omgezoomd ofzo.

      Ik vraag mij echt af hoe vaak ik de baby kleding aan zal doen. Is dat niet oncomfortabel voor de kleine? Ik verwacht hem/haar de hele dag bij mij te dragen in een doek en zo lekker warm te houden. Maar misschien wil hij/zij dat helemaal niet :)

      Luieremmers, ik heb een wat grotere afsluitbare emmer die ik hier voor wil gebruiken. Denk dat dat wel goed zal gaan. Ik moet nog wel een kleiner afvalbakje om de vieze inlegvliezen in te verzamelen voordat ik ze op de composthoop gooi. Maar wilde in huis nog kijken of ik iets vond voor dat doel.

      Verwijderen
    2. En wat betreft de luiertas, ik keek vandaag even in mijn opslag en vond een tas die prima gaat voldoen. Het is eigenlijk een soort handbagage tas, schouderband, niet te klein en veel vakjes. Moet helemaal goed komen daarmee!

      Verwijderen
    3. Ik heb zelf billendoekjes gemaakt met aan 1 kant flanel en 1 kant katoen, gezigzagd. Katoen vooral voor het leuke printje :-)
      Inlegvliesjes hoef je nog niet te gebruiken zolang de baby nog volledig borstvoeding krijgt, want dan hebben ze nog geen 'keutels' en vang je het toch niet op :-). Wat ik gebruik als inlegdoekjes zijn lapjes van fleece geknipt. Fleece absorbeert niet en daar spoel/schep je de poepjes makkelijk af. Doekje was je vervolgens gewoon weer mee met de luier. Scheelt weer afval en geld, want die papieren doekjes vind ik nog best duur (al kun je ze gewoon weer meewassen als er alleen geplast is).
      O ja, en wat ik later ontdekte, zo'n wasnet voor in je luieremmers is echt heel handig. Dan hoef je de luiers niet handje voor handje in de wasmachine te mikken, maar doe je dat gewoon in een keer door het wasnet in de machine te leggen. Ritsje open en de meeste luiers vallen er gewoon tijdens het wassen uit.
      gr. Heidi (ik kan ineens reageren via het blog, hoe leuk is dat :-)

      Verwijderen
    4. o ja, wat ik zelf ook heel prettig vind is een voorgevormde ergonomische drager. Dat werkt net wat sneller dan een draagdoek, wat ik met meerdere kinderen over de vloer wel handig vind en wat papa ook makkelijk pakt. Zelf heb ik veel plezier van de Manduca. Je kan ze soms voor 40 euro op kleinanzeigen.ebay.de scoren en je gebruikt hem vanaf de geboorte tot peutertijd. Voor de nieuwe baby heb ik een Emeibaby liggen, die lijkt me ook fijn, maar heb ik zelf nog geen ervaring mee.

      Verwijderen
  3. Mocht je interesse hebben heb ik hier nog babykleertjes (rompertjes, outfits maar ook slaapzakjes) liggen die ik best wil opsturen, dan kost het je alleen de verzendkosten. Wij hebben nu twee prachtige kindjes en voor mij is het goed zo :) Kijk voor een draagdoek ook eens op marktplaats (of de Duitse variant hiervan) of op een kinderkledingbeurs oid. Ik heb mijn prachtige paarse draagdoek afgelopen koningsdag gescoord voor 1! euro. Het is het artikel wat ik het allermeest gebruikt en zo ongeveer het goedkoopst was. Ik weet niet of je de wasbare zoogcompressen tweedehands heb besteld maar als je ze nieuw hebt gekocht dan zou ik ze eerst even een paar keer met een ander wasje meewassen, dan nemen ze beter vocht op. Wij hebben ook bijna alles tweedehands gekocht of nog van zijn broer over. Scheelt flink in de kosten en beter voor het milieu. Daarnaast heb ik toch niks met die uber gestylde, allemaal hetzelde, babykamertjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lijkt mij super fijn, kan je mij een kort mailtje sturen op wegnaarzelfvoorziening@gmail.com ?

      Ik ben inderdaad al langer aan het kijken voor draagdoeken op verschillende gebruikte sites maar nog geen geluk. Ik vind dat ze nog voor best veel verkocht worden! Bovendien schrijven mensen er vaak niet duidelijk bij of het een geweven doek is en hoe lang hij is. Gelukkig heb ik nog een paar maanden :)


      Ik heb de zoogcompressen inderdaad tweedehands besteld, niet alleen wegens het milieu maar juist ook omdat ze dan beter vocht opnemen. Ik ben benieuwd hoe ze bevallen :)

      Ik vind het net als jij helemaal niks die gestylde babykamertjes. Het kost vaak ook veel geld en de baby merkt er helemaal niets van :)

      Verwijderen
    2. Groot gelijk ivm. de gestylde babykamertjes...
      Ik (zal bevallen eind maart 2016) krijg steeds maar de vraag: 'is de babykamer al af?'
      Het kamertje heeft nog steeds de kleuren van toen we het huis kochten nl rood en wit. Ookal krijgen wij een zoontje... ik kan me er niet over opwinden dat dit misschien niet de ideale kleuren zijn. maar och...
      Als hij maar gezond is denk ik dan!
      En hij zal de eerste maanden toch bij ons op de kamer slapen!
      Hij zal niet gelukkiger of ongelukkiger van worden van een perfect gestylde kamer..

      Verwijderen
    3. Helemaal eens! Bovendien is het veel leuker om de kamer te personaliseren als het kind wat ouder is en er wat van merkt. Onze babykamer is nu blauw maar wij hebben nog geen idee of het een jongetje of meisje wordt :)

      Verwijderen
  4. Ik kreeg van de kraamverzorgster de tip mee om de kruik altijd met de dop naar beneden in wieg/wandelwagen te leggen. Als de kruik onverhoopt lek zou zijn, stroomt het hete water van de baby weg. Pas op voor kruiken met kersenpitten ipv water, deze zijn niet veilig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wilde de kruik eigenlijk alleen gebruiken (indien nodig) om het bedje voor te verwarmen. Ik heb het zelf ook vaak alleen koud als ik het bed in ga, een uur later lig ik te zweten. Bovendien heb ik ook nog een schapenvelletje en hij/zij ligt naast me. Als het dan te koud zou zijn hoor ik het wel :)

      Verwijderen
  5. De kamer boven kan handig als logeerkamer gebruikt worden toch?
    Klinkt allemaal goed wat je schrijft.Let inderdaad op de kruik, koop het liefst een goede/nieuwe.Het gaat om je baby he, daar wil je geen brandwonden op. Doe ook nooit kokend water in een kruik,leg de dop van het baby'tje af, en zorg voor een kruikenzak. Zelf gebruikte ik de kruik enkel om het bedje voor te verwarmen, ik vond het te eng.
    De wasbare billendoekjes hier waren inderdaad gewoon washandjes. Zowel hydrofiele als dunne badstoffen.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, een van de kamers boven is ingericht als logeerkamer. Een andere wordt/is de naaikamer waar ik mijn naaimachine uitgestald heb zodat ik makkelijk even wat kan maken. De laatste gebruik Maarten momenteel als opslag. Als kleine een jaar of 10 is kan hij/zij mooi boven een kamer uitzoeken :)

      Kruik doe ik inderdaad voorzichtig mee, hij is wellicht al 31 jaar oud maar ook nog regelmatig in gebruik. Leg hem met bijna kokend water bij mijzelf in bed en dat gaat goed. Bij de baby zal ik inderdaad enkel voorverwarmen.

      Washandjes dus toch, goede tip. En ik maar denken dat ze te hard waren :)

      Verwijderen
    2. Hydrofiel washandjes (mits een keer gewassen) zijn niet hard.
      Een paar setjes zachte kleertjes zijn prettig ook als je de baby veel in de draagdoek hebt.De meeste babietjes kunnen hun temperatuur nog niet zo goed zelf regelen, een warm hoofdje en warme voetjes zijn sowieso erg fijn omdat ze veel warmte op die manier verliezen.Wij hadden voor de jongste zo'n co-sleeper aan ons eigen bed vast, ideaal met de borstvoeding en de kleine heeft gewoon zijn of haar eigen beddengoed.Ik moet zeggen dat al onze kinderen mouwloze slaapzakken droegen en de reden verschilde per kind.De jongste droeg ze zelfs een tijdje met mouwen.
      Het is al eerder gezegd maar ik zou een gloednieuwe metalen kruik met veiligheidskeurmerk kopen ook al werkt de oude nog, kost wat maar ik vind het de investering meer dan waard.
      Persoonlijk vind ik drie setjes kleding aan de krappe kant, twee keer een golfje terug en je bent er al door heen.

      Verwijderen
    3. Duidelijk, iets meer kleertjes is beter. Waarschijnlijk ook omdat je niet elke keer wil moeten wassen. Goede tips!

      Verwijderen
  6. Heb bij mijn kinderen ook mijn oude kruiken gebruikt. Mijn zusje gebruikt ze nu voor haar kleintje. Ze zijn 40 jaar oud en werken nog prima. Inderdaad met de dop naar beneden en bovenop de dekentjes. Je legt ze dus niet direct tegen het kindje aan.
    Mijn kinderen zijn van november en februari en we hadden alleen houtkachels beneden. Ik vond de kruiken ideaal. Ach het verschilt ook zo per kind, gezin, situatie. Net als co-slapen en dragen. Het ene kind is het andere niet. Nummertje 1 was heel beweeglijk en sliep in een slaapzak in zijn eigen bedje. Nummer twee wilde absoluut niet in een draagdoek en wilde tot zijn 5de bij ons slapen en nummer drie wilde altijd gedragen en overdag absoluut niet in een bedje. Elk kind is anders, dat maakt het zo interessant en soms moeilijk, het zijn net mensen ;-))
    Wat heb je alles al netjes voor elkaar. Ziet er goed uit. Helena

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankje! Ik denk dat het daarom het beste is om niet te veel voor te bereiden en het een beetje open te laten, al doende leert men gaat hier ook op :)

      Verwijderen
  7. Uiteindelijk heb ik zelf de commode voor mijn zoontje heel weinig gebruikt (alleen een paar maanden), hij begon altijd te huilen als hij erop verschoond moest worden. Ik moest ons tweepersoonsbed gebruiken. Dat was vrij lag dus op mijn knieën ging dat wel, of ik ging er op zitten. Ik vind alleen de kast boven de commode een beetje groot, gaat het niet in de weg hangen als de baby wat groter wordt. Een mobiele boven de commode zou leuk zijn voor wat afleiding. Groet Inez

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb daar inderdaad ook over na gedacht maar bedacht mij dat de commode wieltjes heeft en indien nodig makkelijk te verplaatsen is :)

      Verwijderen
    2. Mag ik zeggen dat ik zo een grote zware kast boven een kleine tere baby een gevaar vind?

      Verwijderen
  8. Wat ik zeker zou aanraden is een flesje amandelolie, om de baby mee te masseren. Ik heb bij beide baby's babymassage gedaan en dat vonden ze allebei heerlijk, zeker ook als ze krampjes hadden. Vanwege temperatuur in een lekker warme tochtvrije omgeving en even opletten voor spontaan plassen. Drie sets kleding lijkt me aan de krappe kant voor baby's. In mijn ervaring komt er zowel aan de boven als onderkant meer uit dan je zou verwachten, zelfs bij borstvoeding. Eventueel een extra luieremmer vond ik handig omdat je ook kleding dan kunt voorweken en niet meteen in de machine hoeft te gooien. Handwasjes prima, maar ook babypoep is erg vies. Afgezien van die aller eerste luiers die verrassend genoeg naar boter ruikten vond ik zelf.
    Jullie babykamer ziet er fris en licht uit!

    O ja je kunt met amandelolie ook heel prima je eigen steeds strakker wordende buikvel inwrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Babymassage lijkt mij inderdaad ook erg leuk, ik heb volgens mij zelfs nog amandelolie staan. Wellicht kan het ook met kokosolie?

      Een extra luieremmer hebben wij toevallig ook, die is wat kleiner dan die ik standaard wil gebruiken maar prima voor een voorweek. Goede tip!

      Verwijderen
    2. Het kan vast ook met kokosolie, al heb ik dat nooit geprobeerd. In ieder geval de olie in je eigen handen warm laten worden zodat het kindje niet van het temperatuurverschil schrikt. Wat ik heel fijn vond, was dat een babymassage je goed leert om op de lichaamstaal van je baby te letten. Hoe de baby reageert bij ontspannen, en gaat gedragen als hij/zij moe wordt of er genoeg van heeft. Daar kun je ook je voordeel mee doen als je met je kindje aan het spelen bent (lees: tegen kletsen, mee rondlopen en de wereld laten zien) of wanneer er goedbedoelende derden tegen je kind praten. Je ziet dan snel genoeg of je kindje er ook plezier in heeft of dat het te moe is of niet positief geprikkeld. Zo kun je signalen van je kind op leren pikken nog voor het eerste lachje of gebrabbel.

      Al ik er zo aan terug denk, smelt ik weer helemaal. Al ben ik ook niet vergeten dat de zorg voor kleine kinderen erg vermoeiend kan zijn. Maar jullie lijken me nuchtere mensen die goed prioriteiten kunnen stellen en daarmee geef je ook jezelf al een goede start! Hartelijke groet, een bloglezeres

      Verwijderen
    3. Ik denk inderdaad dat het een hele goede manier is om aandacht te geven aan de baby en er echt contact mee te maken. Lichamelijke aandacht zoals massage is voor iedereen fijn, en bijna helend. En juist baby's hebben veel huid op huid contact nodig natuurlijk.

      Ik ben echt heel benieuwd hoe de kleine gaat zijn en hoe de eerste tijd zal zijn. Ik verwacht inderdaad dat het vrij pittig zal zijn. Maar we hebben de tijd en zijn samen vrij in het begin, dat zal veel schelen want wij zijn echt een goed team samen :)

      Verwijderen
  9. Mocht je flesvoeding gaan geven (niet iedere moeder heeft borstvoeding) dan kun je met de tijd nog zorgen voor een kleine thermosfles, daarin kun je gekookt warm water doen dan hoef je niet steeds water te koken of een flesje te warmen.
    Ik deed dat vooral in de nacht of als we weggingen.

    Laagje gekookt water alvast in de fles (kon dat alvast afkoelen) als we gingen slapen en de thermosfles mee.
    Dan hoef je in de nacht alleen nog ff te mengen, poeder bij het koude water en een scheut warm uit de thermosfles ff schudden en klaar.

    Ik gebruikte trouwens gewone washandjes ipv baby doekjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was van plan om borstvoeding te geven maar mocht dat op de een of andere manier niet lukken zal ik deze tip zeker onthouden!

      Verwijderen
  10. Zowel onze oudste (5 jaar) en onze jongste (2 maanden) doen aan coslapen. De oudste gewoon bij ons in bed, de jongste in de cosleeper naast mijn kant van het bed. Hij heeft een multi functionele wieg (toevallig uit Duitsland ;)) waar onderin ruimte is voor voorraad en/of kleertjes oid. Wij hebben een hele mooie ouderwetse commode met mandjes die we op een boerderij hadden gekocht, het rook in het begin nog zo lekker naar boerderij, deze staat inmiddels ook al 5,5 jaar in ons huis en ben er nog steeds blij mee. Onze oudste heeft wel een eigen kamer met speelgoed en ook zijn eigen bed maar daar leest hij alleen boekjes, slapen is echt nog bij ons. Jongste krijgt zolang we in dit huis (appartement) wonen geen eigen kamer. Zal hij vast wel over heen komen toch?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lijkt mij geen probleem toch? Er is met verschillende onderzoeken aangetoond dat co-slapen juist heel gezond is voor kinderen. En juist als ze klein zijn lijkt het mij dat ze het fijn vinden. Wat leuk dat jullie samen slapen! Het lijkt mij ook heel fijn en vertrouwd!

      Verwijderen
  11. Als je met je kind co-slaapt, hoe doe je dat dan als je samen partnertijd wilt doen? Doen jullie dat dan met je kinderen ernaast of hoe pak je dat aan? Vroeger toen iedereen in een grote kamer sliep zal het ook wel zoiets zijn geweest, maar ik vraag me dat toch af.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijkt mij dat als je daar behoefte aan hebt dat je daar altijd wel tijd en ruimte voor kunt vinden, en dat hoeft echt niet altijd in de slaapkamer te zijn.

      Hoewel ik denk dat baby's dat sowieso niet echt stoort, maar ik kan mij voorstellen dat als ze wat groter zijn het storend kan zijn als ze erbij komen als je bezig bent. Maar een uurtje hier en daar is zo gevonden :)

      Verwijderen
    2. Ik bedoelde wel een beetje ouder kind dan een baby :) wij hebben deze zomer onze kamer met onze zoon van 1j3m gedeeld en ook gewoon gevreeen. Hoewel hij er wel eens door moest huilen.
      Maar misschien is dat ook gewenning. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat de meeste dingen pas gaan als het moet.

      Verwijderen
  12. Wat een heerlijk kamertje. Wat misschien wel handig is , vooral als je gang kil is , is een dekentje waar je de kleine in kan doen om door de gang te lopen. Dat deed ik altijd .Verder had ik bij de luiertas een losse zelfgemaakte dikke ''doek'' om als aankleed kussen te dienen als we ergens waren.Heb je iets om de kruik in te rollen voor het babybedje ? Verder groot gelijk dat je nu al aan het zorgen bent en laat je vooral niet gek maken door alle eisen van het kraamcentrum etc want de dingen die huns tellen gebruik je lang niet allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De hal is inderdaad wat kil dus dat is een leuke tip, denk dat ik het schapenvel daarvoor zal gebruiken.

      Een aankleedkussen lijkt mij ook echt wel handig en wilde ik graag zelf maken, leuk om te horen dat dat prima kan.

      De kruik heeft zijn eigen hoes maar zoals gezegd wilde ik hem alleen gebruiken om het bedje op te warmen. Met zijn 3-en is de slaapkamer al snel warm genoeg :)

      Verwijderen
  13. Ik ben benieuwd wat ik me moet voorstellen bij zelfgemaakt babypoeder. Mocht bv niet lukken (ik krijg de indruk dat dat het doel is) dan kan ik me niet voorstellen dat je bij een pasgeborene wil experimenteren met voeding. Maar misschien lees ik het verkeerd?

    Wat ik vooral belangrijk vind bij de verzorging etc van baby's: bezuinig niet op veiligheid. Dus kruikjes zeer goed (laten) testen op lekken; geen (te) oude autostoel, de veiligheid loopt namelijk terug. Zie het maar als een motorhelm: de schokabsorberende bestanddelen drogen uit en vangen een eventuele klap niet goed op. Ik heb hiermee gewerkt en rij ook motor. Vandaar dat ik daarop altijd hamer.

    En gelukkig kun je verder de meeste dingen a la minute krijgen. Dus als je iets toch nodig blijkt te hebben als je baby geboren is, kun je het zo halen.

    S.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze bedoeld babypoeder voor de billetjes, niet melkpoeder.;) Tenminste, zo had ik het gelezen.

      Verwijderen
    2. Hahaha, dat is idd heel wat anders :) Dank je!

      Verwijderen
    3. Klopt, het gaat inderdaad om poeder voor de billetjes :)

      Verwijderen
  14. Wat heb je het netjes opgeruimd! Leuk zo'n metamorfose!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Leuk kamertje ( en ja je kindje zal er zeker de eerste tijd nauwelijks slapen).
    Kruik moet veilig zijn ( je kunt ook een nieuwe rubberen rondje los kopen), eerst een kopje koud water, dan pas heet.
    Goed controleren( hier spreekt de kraamverzorgster, dat hoor je vast).
    Echt meer dan drie setjes kleertjes!
    Kopka heeft ook een punt.
    Ik vind het al eng als er veel spulletjes op een plank boven een kinderhoofdje staan.
    Omslagdoek is wel handig ( een dikke badcape voldoet prima), voor een koude overloop of gang.
    Euroootje: inmiddels hoeft het water of flesvoeding te maken niet meer gekookt te worden, ouders kunnen dus gewoon kraanwater pakken.
    Wat mutsjes en sokjes zou ook fijn zijn, een baby'tje kan zich niet altijd meteen op temperatuur houden ( de beste plaats om op temperatuur te blijven is dicht tegen papa of mama aan.
    Zelfs een baby met ondertemp, die bloot op bloot bij mama ligt ( met celstofmatje en dekentje) komt veilig weer op temperatuur.
    Hydrofiel washandjes zijn behalve even wassen en opfrissen ook fijn om ( bij een jongetje dus) even over het piemeltje te leggen tijdens het temperaturen, om te voorkomen dat hij zichzelf helemaal nat plas ( en je dus het hele kindje weer moet gaan verschonen.
    Niet fijn voor het kindje , krijgt het koud en een heel gedoe voor jonge ouders.

    Verder een kraampakket ( hier krijgen ouders dat vaak van de verzekering), anders even met verloskundige overleggen wat echt nodig is.
    Kraamverband bijvoorbeeld.
    En mochten ze nog ergens in de familie ( bij een oma of zo) zijn; gastendoekjes!
    I.v.m. ( vaak voorkomende) hechtingen, moet je na elke keer plassen spoelen met water ( onder de douche is het makkelijkst), om bergen was ( en een ontsteking) te voorkomen is elke keer een schoon gatendoekje erg fijn!

    Dat was de ( goedbedoelde) raad van een kraamverzorgster.
    Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het wel.

    groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Onze dochter lag heel vaak op een dik kleed op de grond. Vond ze fantastisch om zo de boel in de gaten te houden. Natuurlijk niet iets wat je de eerste weken doet maar daarna heel handig. En fijner dan een box.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik heb na de geboorte van onze kleine ook pas de kamer verder aangekleed en afgemaakt. Nu dat ze ook ouder is alweer wil ze ook weer andere dingen. Dus ben ik samen met haar meubeltjes gaan uitzoeken en ze heeft een hele leuk speelgoedkist uitgezocht voor in haar slaapkamer.

    BeantwoordenVerwijderen