zondag 11 juni 2017

Moestuin Update

Ik ben zo blij met onze verhoogde bakken, en het staat er allemaal goed bij. Het is voor het eerst sinds wij hier wonen dat ik (eindelijk) alles een beetje op de rit heb. Ik ben zeker geen doorgewinterde moestuinder en moet nog veel leren. Dit jaar heb ik eindelijk een soort planning gemaakt, een overzichtje van het jaar verdeeld in maanden en die maanden weer in week 1 tot en met 4. Bij elke week heb ik geschreven welke klussen nodig en/of mogelijk zijn op dat moment, zo hoop ik minder achter de feiten aan te lopen.

De moestuinbakken

Ik tuinier niet volgens de standaard maar meer volgens het intensieve vierkantenmeter systeem gecombineerd met no-dig gardening. Dat met een vleugje van mijzelf, en nog wat permacultuur principes. Van alles wat dus, maar vooral zo natuurlijk mogelijk en zo makkelijk mogelijk. En al doende leert men :)

De bakken beginnen steeds voller te worden en het staat mooi! Alles groeit als kool! Nou was het niet zo lang geleden bloedheet en zaten we midden in een hittegolf, dus toen wat ik wat luier met tuinieren (want te warm). Daarna zitten we blijkbaar weer midden in het regenseizoen, pfff. Jammer dat zoiets niet wat meer gebalanceerd kan gaan ;) Maar de planten hebben er weinig last van, en de regenton komt lekker vol weer zo!

Bloeiende kapucijner

Inmiddels staat er ook veel in bloei, de kapucijners, doperwten, peulen en de bernagie (komkommerkruid). Ik heb komkommerkruid nog nooit echt in de keuken gebruikt maar vind haar mooi en heel nuttig voor bestuivende insecten. Bijen en hommels gaan af en aan en lijken verliefd op de plant :)

Bernagie - komkommerkruid

Sommige planten laat ik expres bloeien om zaad van te winnen, zoals pastinaak. Dat is eigenlijk gewoon onkruid ;)  Wij hadden het twee jaar geleden in de moestuin staan en toen heb ik wat knollen laten zitten tot het voorjaar, die liepen weer uit en gaan dan gelijk bloeien. Wat een prachtige schermbloemen komen daar aan, en ook daar komen enorm veel insecten op af. Maar als je het zaad niet op tijd weg haalt komt het jaar daarna overal weer pastinaak op, echt overal. Zelfs in onze mooie nieuwe moestuinpaden komt er pastinaak op, door een laag karton en houtsnippers heen! (Dus weer een klusje op de planning).

Een lieveheersbeestje op een pastinaakknop vol luizen, jaa aanvallen :)

In de kas hebben we ook 'onkruid',  tenminste dat dacht ik. Maar ook dat bleek gewoon een nakomeling te zijn van iets wat ik eerder zaaide, namelijk zomerpostelijn. Daar heeft twee jaar geleden 1 plantje gestaan en vorig jaar kwamen daar een paar kindjes van op. Dit jaar zijn het er nog meer, ik vond er zelfs een paar tussen de tegels van het paadje. En ook de zomerpostelijn groeit als kool!

Zomerpostelijn

Verder voornamelijk nog veel sla, spinazie en radijs. De eerste courgettes zijn in zicht maar nog iets te klein. Het meeste andere is ook onderweg maar nog niet oogst klaar, maar dat geeft niet.. wij hebben nog wel even geduld!

Radijsjes

Ze zijn zo lekker pittig uit eigen tuin!

6 opmerkingen:

  1. Oh wat ziet het er mooi uit !!! Wat een verandering al door de tijd heen. Weet nog hoe het er uit zag toen jullie daar net woonde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk, die moestuinbakken. Ik krijg ze ook in m'n achtertuin. We hebben geen mega grote tuin nu, maar wel plek voor een paar bakken. Kan niet wachten tot ik zelf weer groenten kan gaan telen. Vind het ook erg belangrijk voor Jesse. Hoe klein hij ook is ( nu nog te klein natuurlijk).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens, ik vind het ook belangrijk om Vera te leren hoe het gaat en waar het vandaan komt. Het is nooit te vroeg om het goede voorbeeld te geven ;)

      Verwijderen
  3. Leuk de tuinfoto's.Vind het zeld altijd zo'n rijkdom zo ies uit de moestuin kunnen halen .

    Henriette
    www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

    BeantwoordenVerwijderen