dinsdag 1 augustus 2017

Moestuin Update

In de moestuin gaat alles nog steeds redelijk goed, maar niet alles. De knolselderij die er twee weken terug nog heel goed bij stond, is sinds vorige week in verval. Ik vond de eerste knol die er niet goed uitzag, de bladeren waren gevallen en aan het rotten en de knol zelf veranderd in snot. Sindsdien zijn er nog vele gevolgd, het is heel triest. Ik heb nog nooit eerder knolselderij gekweekt, dus geen ervaring maar na wat zoeken online vermoed ik dat het hartrot  is? Ben benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft en misschien tips heeft..

Voor

Na


Een tijdje terug schreef ik dat ik wilde proberen om tomatenplantjes te verkopen, helaas heeft dat dit jaar niet goed uitgepakt. Allereerst was ik met een deel van de planten wat te laat, of eigenlijk te vroeg waardoor de plek waar ze stonden was te koud waardoor niet genoeg plantjes gekiemd waren. Toen ik een tweede lading zaaide hadden die natuurlijk een achterstand. Daarnaast had ik een luizenprobleem in de kas in het voorjaar, dit was toen alle kleine tomatenplantjes daar dapper stonden te groeien. Helaas hebben ze daar een goede tik van gehad. Uiteindelijk resulteerde dat in behoorlijk onverkoopbare tomatenplantjes, gelukkig hield ik er genoeg over voor eigen teelt.

Maar het is niet alleen maar mis gegaan, gelukkig ging er ook veel goed. Na jaren oefenen gaat er toch steeds meer goed ;)


Zo hebben we heeel veel courgette, niet zo moeilijk want dat groeit als onkruid...


En de bietjes doen het ook prima!


En de tomatenplanten die het overleefden en ik ik de kas zette doen het prima dit jaar. Heb er nu al een grote 10 liter emmer vanaf gehaald! En er zit nog veel meer aan!


Ik had ook een aantal planten buiten gezet maar daar gaat het helaas minder mee, we hebben hier dit jaar een enorme plaag van coloradokevers (hier ook wel kartoffelkäfers genoemd). En die vreten blijkbaar ook graag aan tomatenplanten en tomaten, blijkbaar fan van de nachtschades.

Verder aten we ook snijbiet, verschillende soorten sla, sperzieboontjes, radijsjes en wat kleinfruit. Niks te klagen hier dus. Ik doe mijn best om niet te depri te worden van de tegenslagen, want hopelijk leren we er gewoon van en worden we zo vanzelf beter!

7 opmerkingen:

  1. Elk jaar gaat er wel wat mis...bij ons toch in ieder geval. Dit jaar super veel tomaten, boontjes, komkommers en courgette. De spruitjes beloven ook veelvuldig geoogst te worden, er zit nu in elk geval véél aan. Wat mislukte waren de paprika's in enige mate, te weinig gegroeid en de tuinbonen, allemaal dood net na de bloei.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier in Drenthe ook enorm veel coloradokevers. Meer dan andere jaren!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb de koolrabi's zeker al 6 weken terug geoogst. Kan het zijn dat je ze te laat gezaaid/geplant hebt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. euh, denk dat je het verkeerd gelezen hebt... het ging over knolselderij. Volgens mij ging dat goed op schema zo om te oogsten in oktober.

      Verwijderen
  4. Zo heerlijk, die groenten uit eigen tuin. Wij zijn plannen aan het maken voor volgend jaar. We gaan een paar moestuinbakken in onze achtertuin zetten :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tot nog toe groeit alles goed Knolselderijproblemen kunnen zijn: wantsen. In het hart van de plant verschuilen zich soms donkerbruine zuigende insecten met driehoekig dekschild. Vooral in droge warme zomers zijn ze zeer actief, de zuigsvhade die ze veroorzaken doet de hartblaadhes zwart verkleuren, met later rotting tot gevolg. Wees attent op deze kenmerken en voer indien nodig een bestrijding uit.

    Ik las dit in 'Groente & fruit encyclopedie' geschreven door Luc Dedeene en Guy de Kinder.

    Na meerdere boeken in bibliotheken gelezen te hebben, vond ik dit het beste boek.

    Ik mis weinig planten in dit boek, maar wel de zoete aardappel bijvoorbeeld. Misschien in een volgend boek.
    Kost €40 maar dan heb je ook wat.

    BeantwoordenVerwijderen