maandag 28 december 2020

Het eerste jaar met onze nieuwe CV installatie

 Inmiddels hebben wij onze nieuwe CV installatie een jaar in gebruik. Onze oude gasketel was een dikke 20 jaar oud, en die hebben wij vervangen door een gloed nieuwe die ondersteund word door een houtgestookt fornuis. Het was veel werk, en een flinke investering. Maar wij zijn er nog elke dag heel blij mee. Nu kunnen wij in elk geval deels verantwoordelijk zijn voor onze eigen energie, door hout te "produceren" op ons grondstuk(je).


 

Dat de gasketel ondersteund word door de houtkachel is goed te merken aan het gasverbruik. Het eerste jaar hebben wij nu 350m3 gas verbruikt! En dat met onze reusachtige, oude en vrijstaande woning. Vorig jaar was ons tot dan toe laagste verbruik met 990m3, en dit is een vermindering in ons gasverbruik van 65% ten opzichte van vorig jaar. Natuurlijk verbruiken wij ook hout, best veel ook. Maar tot nu toe hebben we niks gekocht en komt het allemaal uit de tuin.

 

 

Nu de nieuwe badkamer zo goed als klaar is, hebben we ook extra korte leidingen naar de douche en wasmachine. De wasmachine hebben we zelfs op warm water aangesloten, om stroom te besparen. Wij proberen ook zo veel mogelijk efficiënt om te gaan met de warmte als we vuur stoken. Dat betekend dat we vaak eerst vuur maken, en als het buffervat dan warm genoeg is zetten we pas radiatoren in andere ruimtes open. Zo hoeven we het water niet met gas na te verwarmen. 

Ook draaien we eigenlijk alleen een was als we ook vuur hebben. Zo warmt het vuur eerst het water voor de wasmachine op, en daarna helpt het vuurtje de was drogen (omdat we de was rekken naast de kachel zetten). Hetzelfde doen we met douchen, meestal wachten wij tot het water in het buffervat rond de 60 graden heeft. Zo hoeven we geen gas te verbruiken om te douchen. 

Dit alles vereist wat planning, maar dat vinden wij niet erg. En het is een streven, geen moeten. Als ik mij echt wil douchen kan dan natuurlijk wanneer ik wil, maar wij vinden het wel leuk om te kijken hoe zuinig het kan. We zijn wel wat zuinig met hout, het gasverbruik zou nog veel lager  kunnen zijn als we echt onbeperkt hout zouden hebben. Maar nu het nog niet zo koud is, stoken wij meestal om de dag een vuurtje.

 

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Coppicing
 

Wij willen in de nabije toekomst ons bos weer aanvullen met goede coppice (hakhout) bomen. Er zijn in de afgelopen periode flink wat kale plekken ontstaan doordat veel ondiep wortelende naaldbomen die hier stonden gesneuveld zijn in de droge zomers. Door extra bomen te planten zullen wij in de toekomst niet om hout verlegen zitten.
 

Wij zijn echt heel blij met onze nieuwe cv installatie, en de houtkachel. Het is zo heerlijk om een behaaglijke keuken te hebben. En de kachel staat ook nog heel gezellig. Het heeft flink wat geld gekost maar we hebben er elke dag plezier van. De keuken is nu een van onze favorieten plekken in het huis.

1 opmerking:

  1. Mooi om te zien dat het inversteren in duurzame oplossingen zich zelf terug betaald en je krijgt een beter verwarmbaar huis wat ook Huis is redelijk/goed geïsoleerd.
    Ik doe hetzelde: Namelijk door het overschot aan energie van mijn panelen te gebruiken voor elektrisch + infrarood bij-verwarmen en daarnaast elk jaar voor de bonus over te stappen zijn mijn jaarkosten bijvoorbeeld dit jaar 12 x 10 = 120 euro – bonus van 250 euro = 130 euro retour van leverancier. Mijn maand kosten dit jaar is dus +/- 10 per maand retour. Ik heb ook wel eens een lagere bonus in een jaar dan moet ik dus iets per maand betalen. (maar dit is dus nooit veel)veel waard is.

    BeantwoordenVerwijderen