zaterdag 21 februari 2015

Anders boodschappen doen

Eind november schreef ik dat ik eens wilde proberen mijn boodschappen en bijbehorend budget anders aan te pakken, door meer te kopen in de aanbieding en daardoor meer te besparen. Ik houd inmiddels al weer 16 weken het budget bij en een aantal dingen vallen op.

1. De dingen die ik koop zijn niet vaak in de aanbieding.
Het zijn vaak de bewerkte producten die in de aanbieding zijn, pakjes en zakjes kant en klaar maaltijden en merkproducten. Deze dingen gebruik ik nu eenmaal niet, en de onbewerkte basisproducten die ik gebruik zijn nu eenmaal niet vaak in de aanbieding.

2. Ik vind het nog steeds erg moeilijk om geld uit te geven.
Ik stond een paar weken terug bij de aldi voor een grote bak met gedroogde peulvruchten, het was een koopje. Toch zat ik enorm te twijfelen over hoeveel ik mee zou nemen, want ik wilde eigenlijk niet "over budget" gaan. Hetzelfde "probleem" had ik bij een online bulkbestelling, ik vond het vreselijk om voor ruim € 50,- in te kopen. Raar hoe dat werkt, want uiteindelijk bespaart het mij geld.

3. Het werkt voor mij om te schuiven met boodschappengeld.
Ik geef mijzelf nog steeds ongeveer € 35,- per week als boodschappengeld, maar als ik wat over houd in een week leg ik het in een potje opzij. Het is voor mij makkelijker om vervolgens dit potje te gebruiken om goede aanbiedingen goed in te slaan. Ik maak in mijn hoofd onderscheid tussen "gewone boodschappen" en "aanbiedingen/bulk inkopen".

4. Mijn uitgaven zijn niet veranderd.
In de laatste 16 weken heb ik gemiddeld € 36,07 per week uitgegeven aan boodschappen. Uitgaande van mijn budget van € 35,- is dat niet echt veranderd. Hieronder een overzicht:


5. Mijn voorraad is enorm gegroeid.
Ik mag dan niet meer hebben uitgegeven dan voorheen, ik heb wel een enorme voorraad nu. Ik heb onder andere kilo's verschillende gedroogde bonen, kilo's havervlokken, een flinke partij pindakaas, veel rijst, pasta en bami. Oh en thee, veel losse thee. Ik vind het moeilijk in te schatten maar ik kan van mijn voorraad waarschijnlijk twee weken normaal eten, en dan zeker nog meerdere weken creatief eten. In geval van nood kunnen wij hier wel een paar maanden mee doen.

6. Groter inkopen is minder afval.
Doordat ik in bulk kan inkopen kan ik afval besparen. Ik vind het erg belangrijk om mij bewust te zijn van het afval wat ik "koop", maar budgetboodschappen en zero-waste gaan niet altijd samen. Door in bulk in te kopen heb je vaak minder verpakkingsmateriaal en dat is toch een groot voordeel.

Conclusie..
Tja, 16 weken is nog niet zo lang maar tot nu toe lijkt het goed te werken. Ik probeer mij niet te veel laten leiden door mijn zuinige kant, en toch verstandig te blijven met mijn uitgaven. Het is echt een proces voor mij. Ik merk dat ik door mijn goede voorraad soms bijna geen boodschappen nodig heb, en dat is zeker makkelijk. Ook kan ik op deze manier nog steeds binnen budget gezond en lekker eten. Ik denk dat het zeker voordelig is, en voorlopig ga ik nog een tijdje zo door.

23 opmerkingen:

 1. 36 euro voor boodsschappen is echt weinig, ik heb voor mij en mijn vriend een budget van 80 euro per week. Kopen jullie echt alles van dit bedrag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dit bedrag is voor alle huishoudelijke uitgaven. Hiervan kopen wij dingen als gele zeep op zuiveringszout, drinken en eten.
   Wij eten wel anders dan de "gemiddelde" mens. Wij drinken geen koffie (hebben wel oploskoffie voor visite), geen alcohol (wel wat voor visite maar weinig) en ook geen frisdrank. Dit scheelt al heel veel.

   Wij eten veel fruit, ik koop meestal tussen de 5 en 9 kg fruit per week. In de winter is dat twee kilo sinaasappels, een kilo mandarijnen, een kilo appels, en/of een kilo peren en twee a drie kilo bananen. Ook staat hier veel groente op tafel, en dagelijks een flinke salade.

   Maar wij eten zo goed als geen vlees en kaas en eigenlijk nooit melkproducten. Wel af en toe een eitje van onze kippen. Als alternatief eet ik veel peulvruchten (meestal week ik ze zelf) en regelmatig biologische tofu.

   Hoewel mensen denken dat vleesloos eten veel geld scheelt heb ik die ervaring niet. Waarschijnlijk omdat ik zoveel groente en fruit koop. Voorheen kon ik makkelijk voor ongeveer € 25,- tot € 30,- boodschappen doen voor ons tweeën.

   Mijn beste tips:
   ~ Eet een keer per week een (zelfgemaakt) soepje
   ~ Eet in de winter regelmatig stamppot
   ~ Kook voor meerdere keren ineens en eet het twee keer achter elkaar (of vries het in). Scheelt ook energie :)
   ~ Kook alles helemaal zelf, pakjes en zakjes zijn duur evenals voorgesneden groente.

   Verwijderen
  2. Maak je ook zelf burgers? Ik maak ze graag van restjes nasi, stamppot, aardappelpuree. Dan wat edelgistvlokken, eitje, kruiden en bindmiddel erbij. Even door een mix van bloem en edelgistvlokken wentelen en bakken in olie. Voor het binden gebruik ik ook een lepeltje fiberhusk. Dat is gemalen vlozaad en werkt super!

   Verwijderen
  3. Soms wel, meestal van peulvruchten zoals kikkererwten of granen als tarwe. Maar wij eten meestal geen "aardappel/Groente/(nep) vlees" gerechten. Ik gebruik ook graag gevulde champignons als vleesvervangers, hmm!
   Jou burgers klinken wel erg lekker!

   Verwijderen
  4. Burgers van aardappelpuree eten mijn jongste zoon en ik soms als lunch met nog een salade erbij. Verder nog wat mayo en curry en voor ons gevoel eten we dan ook eens fastfood :-)
   (Kunnen we normaal niet eten vanwege de gluten),

   Verwijderen
 2. Als er een echt koopje is en het is goed een paar maanden te bewaren is het eigenlijk onverstandig om het NIET te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, dat houd ik mijzelf ook voor. Raar hoe het werkt in mijn hoofd soms :)

   Verwijderen
 3. Knap dat jij het met zo weinig geld redt!
  Ik heb per week 110 euro voor vier volwassenen. Wel twee met glutenproblemen en dat maakt boodschappen doen soms duur. Een pakje crackers kost 2 euro, een potje mayonaise 3 euro. Die koop ik nu oer verpakkingseenheid en dan krijg ik vijf procent korting. Normaal is dit nooit in de aanbieding.
  Ik heb net als jij een potje met geld dat ik overhoud van een week om veel voorraad te kopen als het in de aanbieding is. In mijn portemonnee heb ik apart tien euro in geval van aanbiedingen. Vanaf januari kom ik op ongeveer 70 of 80 euro per week uit. Maar ik heb dan ook een paar megaklappers gemaakt. Vijftig kilo aardappelen voor tien euro. En vier weken geleden kocht ik twintig kilo appels voor zeven euro. Het ligt allemaal in de garage en dan blijft het lang goed.
  Ik koop ook vooral basisproducten. Soms is iets toch in de aanbieding en dan koop ik soms veel, soms iets minder. Cashewpasta voor een euro minder, daarvan koop ik niet meer dan twee potten. Want ik eet dat maar af en toe en dan hoef ik niet de volle prijs te betalen. Ik maak er een sport van om toch zoveel mogelijk aanbiedingen te kopen. Voor mij makkelijk want ik heb er tijd voor om naar verschillende winkels te gaan.
  Laatst kwam ik trouwens tot een minder leuke ontdekking. De edelgistvlokken kosten hier nog steeds 3,40 maar ipv 175 gram zit er nog maar 150 gram in. Daar kan helaas die vijf procent korting niet tegenop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat is minder! Ik vind edelgistvlokken over het algemeen erg prijzig en ook vaak er milieuonvriendelijk verpakt. Ik ben erg blij met mijn huidige papieren zakken, ik betaalde € 3,99 per 200 gram. Nog niet erg voordelig maar het gaat.

   Ik mist momenteel inderdaad echt de tijd om naar verschillende winkels te gaan. Dat kan ook veel schelen. Hoewel de winkels hier meestal wat verder weg liggen. Ik bezoek over het algemeen de lidl, aldi, Rossmann drogist en soms een kaufland.

   Verwijderen
  2. Ik heb het verkeer opgeschreven, ik betaalde 4,30 voor een pot. Dat is trouwens de enige soort die ik kan kopen. In een papieren zak zou ik het helaas niet kopen. Dan is de kans op glutenbesmetting te groot.
   Ik doe ook de meeste boodschappen bij Lidl. Verder bij AH, natuurvoedingswinkel, Emte en heel soms bij Jumbo. Dan sla ik groot in want die winkel hebben we hier niet en dus koop ik daar dan een voorraad van bv glutenvrije pasta en andere dieetproducten en rozijnen.

   Verwijderen
  3. Oh dat is nogal een verschil! Gebruik jij die van Natufood? Je zou kunnen proberen om online nog wat van de oude verpakking in te slaan. Online zijn ze sowieso goedkoper en als je bulk inkoopt dan haal je de verzendkosten er wel uit. Maar dan moet je het wel veel gebruiken anders schiet het niet op.

   Verwijderen
  4. Ik heb inderdaad die van Natufood. Toen ik laatst een verstrekkingseenheid bestelde wist ik niet dat de inhoud minder zou zijn dan in de vorige verpakking. Ik heb nu dus zes potten staan. En ik denk dat dat wel een voorraad is voor een jaar, dus ga ik maar niet bijbestellen.
   Vroeger was er een goedkoper merk edelgistvlokken, van dat merk kocht ik ook melassestroop. Helaas bestaat het merk niet meer.

   Verwijderen
 4. Ik ga altijd uit van een kwartaal, 13 weken dus. Met uitzondering van verse groenten en fruit, reserveer ik voor al het andere (incl. verzorgingsprodukten) 50 euro per week = 650 euro per kwartaal. Zo kan ik altijd in het groot inkopen en mocht het geld in de dertiende week op zijn (is eigenlijk nog nooit gebeurd) staat er nog genoeg in de kelder en voorraadkast om gezond en gevarieerd te eten!
  Voor partner en mij is dit bedrag meestal ruim voldoende. Hebben we een periode veel logees dan moet ik weleens wat meer geld opnemen!
  Prettig weekeinde, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt knap hoor dat je nog steeds met weinig geld je boodschappen doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Maar dan moet je toch ook weken met weinig boodschappen hebben,als je veel uit de voorraad eet?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 35 euro is super weinig, al moet ik bekennen dat wij hier tegenwoordig volledig biologisch eten. Dit kost natuurlijk wel wat extra maar je gaat ook heel anders boodschappen doen en bent zuiniger. Plus sommige dingen smaken gewoon veel lekkerder (zuivel)

  In het begin wou ik ook zo min mogelijk uitgeven per week/maand, maar door de toestanden in de voedingsindustrie ben ik voor duurzaam, eerlijk en biologisch voedsel gegaan. Ik geloof zelf dat dit meer bijdraagt aan de wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zijn met 2 en per maand geef ik gemiddeld 160 euro uit wat dus neerkomt op een kleine 40 euro per week. Sommige maanden geef ik meer uit omdat ik, als een product in superaanbieding staat, meerdere stuks aankoop. Net omdat ik op voorhand koop in reclames, moet ik zeer zelden een product dat ik nodig heb aan normale prijs kopen. Ik heb een grote voorraad aan niet bederfbare producten, weliswaar allemaal aangekocht bij aanbiedingen.

  Bederfbare producten in aanbieding vries ik in voor later gebruik.

  Wij hebben een vrij grote groententuin en tijdens de zomermaanden eten we heel vaak groenten, aardappelen uit eigen tuin dus die moet ik niet kopen. Het overschot van de oogst wordt ingevroren en het 'teveel' uitgedeeld aan familie, buren.
  Als ik dan toch groenten moet kopen, houd ik bij de aankoop rekening met seizoensgroenten.

  Ik bak al 35 jaar zelf wekelijks (nachttarief) ons brood in een heteluchtoven en per bakbeurt kan ik 8 broden ineens bakken. De kostprijs van de verbruikte elektriciteit kan ik verdelen over mijn 8 broden. De broden gaan de diepvriezer in per dagportie. Zelfgebakken brood is heel wat goedkoper of bakkersbrood en de warmte die mijn oven afgeeft, verwarmt in het stookseizoen onze keuken waardoor de verwarming minder moet aanslaan. Dubbel voordeel....

  Ik doe vaak mee aan 100 % terugbetalingsacties : het product kost me dan enkel wat moeite en de prijs van een postzegel. Ik heb een grote voorraad aan wasproducten, douchegel, shampoo, tandpasta uit dergelijke acties. 'Die' producten moet ik ook niet kopen, wat een groot voordeel is. Heb ik op een moment teveel van dergelijke producten dan geef ik er door aan onze uithuiswonende kinderen.

  De ene maand geef ik dus al meer uit of de andere afhankelijk van de hoeveelheid producten die ik extra insla uit aanbiedingen. Kinderen en kleinkinderen eten hier wekelijks regelmatig mee en als ze een paar keer 'meer' geweest zijn, voel ik dat wel in het verbruik van voeding. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk om te lezen wat je er van hebt geleerd! En fijn dat het goed loopt allemaal.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Knap hoor dat je met zo'n laag bedrag rond komt.

  BeantwoordenVerwijderen