zaterdag 7 februari 2015

Zelf muesli maken

Ik ontbijt graag met muesli, het is voedzaam en vult goed. Maar ik koop nooit kant en klaar muesli uit de winkel, meestal is het te duur voor de inhoud. Daarnaast zitten daar vaak ook dingen in die ik er helemaal niet in wil hebben, dus stel ik mijn eigen muesli samen. Hieronder mijn recept:


Het recept wisselt nog wel eens wat, soms gaan er wat andere gedroogde vruchten in of wat andere noten. Hoewel ik qua noten meestal vrij beperkt ben vanwege Maarten zijn allergie. Ongeveer keer per week maak ik een grote pot muesli en daarvan ontbijten wij dan. Meestal eet ik het koud als overnight-oats, dan maak ik het de avond ervoor klaar door het met wat water en een banaan te mengen. Vaak doe ik er ook nog een snufje kaneel door. Ik eet het dan 's morgens zonder iets er bij of met wat vers fruit zoals appel, mandarijn of bessen. Soms heb ik zin in wat warms, dan bak ik mijn overnight-oats  op alsof het roerei is. De banaan word zo lekker zoet als hij warm wordt, heerlijk! In de zomer eet ik het soms meer als muesli met een plantaardige melk erbij, dan doe ik er vaak ook nog wat vers fruit door. Wat mij betreft is het een perfect ontbijt waarmee je enorm veel kunt variëren,  het is voedzaam, gezond en houd je lekker lang vol!


De muesli is belangrijk in mijn dieet omdat ik grotendeels veganistisch eet. De verschillende noten, zaden en granen bevatten (onder andere) belangrijke eiwitten en vetten om ervoor te zorgen dat ik een ruim pallet daarvan binnenkrijg. Daarnaast eet ik ook veel verschillende bonen en af en toe wat tofu.


Een bijkomend voordeel van de (heerlijke) muesli is dat het ook erg voordelig is, een portie muesli kost ongeveer € 0,25 met een biologische banaan erbij (en wat water) kom je op € 0,55 voor je ontbijt. Een groot deel van mijn muesli ingrediënten zijn ook nog bio, dus het kan zelfs nog goedkoper. Ik denk dat ons muesli ontbijt ook voor een deel bijdraagt aan onze (redelijk) lage kosten voor boodschappen. Maar zelfs als het duurder was, vind ik het nog waard. Want de muesli is heerlijk en super-gezond! Waarmee ontbijt jij? En maak jij ook wel eens muesli?

18 opmerkingen:

  1. Ik ontbijt met havermout(met water, niet met melk). Soms gaat er banaan en kaneel in, soms ander fruit of tutti frutti.Soms wat kokos. Maar altijd havermout.
    Het is goedkoop, voedzaam, lekker, en het vult goed. Ow en het is een superfood ook nog dus ik doe hartstikke hip mee met de huidige trend in eten :)

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker hoor!
    Ik eet nu wisselend yoghurt met iets erdoor of havermoutpap met iets erdoor of speltbrood met kaas of met appelstroop en banaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier wissel ik ook
    yoghurt met muesli (geen zelfgemaakte, kan ik wel eens doen met jou lijst! bedankt)
    havermout (met melk en een halve banaan erdoor (warm vind ik erg lekker)
    2 volkoren crackers met pindakaas/kaas
    roggebrood met roomboter en appelstroop
    zondag een eierkoekij
    yoghurt met muesli valt het minst lekker bij mij
    gr. marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat, ziet er heerlijk uit, mag ik vragen wat je de ingrediënten zo voordelig kunt kopen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat, ziet er heerlijk uit, mag ik vragen wat je de ingrediënten zo voordelig kunt kopen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het grootste deel van de ingrediënten koop ik bij de Rossmann drogist hier in Duitsland. De grove havervlokken koop ik gewoon bij de lidl en de 5granen vlokken heb ik bul ingekocht bij een molen. Natuurlijk koop ik alles in grotere verpakkingen, de hoeveelheden hier staan er vanwege het recept en de prijzen zijn daarom omgerekend naar deze hoeveelheden.

      Verwijderen
    2. Okee! Ik had inderdaad gelezen dat je groter had ingekocht en ook via een webshop dus vandaar mijn vraag, maar de ingrediënten voor de muesli komen niet van die webshop?

      Verwijderen
    3. Okee! Ik had inderdaad gelezen dat je groter had ingekocht en ook via een webshop dus vandaar mijn vraag, maar de ingrediënten voor de muesli komen niet van die webshop?

      Verwijderen
  6. Ik eet yoghurt met havermout en rozijnen als ontbijt. Of kwark met hetzelfde. Soms heb ik er ander gedroogd of vers fruit door of een restje appelmoes of wat extra haverzemelen. Ik gebruik verder nauwelijks zuivel, maar als ik door tijdgebrek (havermout moet wel even weken) of slecht inkoop beleid moet ontbijten met een boterham, mis ik mijn frisse voedzame havermout wel heel erg.
    Ik heb eens een tijdje bij de dietiste gelopen om af te vallen, toen moest ik meer aardappelen eten , meer brood en meer melk. Niet dat ik nu slanker ben dan toen, maar die drie voedingsmiddelen zijn niet mijn favorite.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn favoriete ontbijt bestaat uit 2 volkoren boterhammen met dieetmargarine en pure (70%) hagelslag. Toch eet ik dit niet vaak omdat ik wat wil afvallen. Ik ontbijt nu met 2 volkoren crackers met een tomaat erop en een kop koffie erbij.
    Wij eten zoveel mogelijk biologisch, maar eten wel nagenoeg alles (alleen weinig tot geen varkensvlees). Ik geloof niet zo in al die voedseltrends, heb er door de jaren heen al vele als een nachtkaarsje ziet uitgaan en als ik eerlijk ben, vind ik sommige mensen die nogal 'streng in de leer' zijn als het om eten gaat er niet bepaald gezond uitzien.
    Jouw muesli ziet er trouwens goed uit, zo nu en dan eet ik het ook wel eens als ontbijt, doe het dan in yoghurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Twee witte getoaste boterhammen en een tas koffie :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ontbijt zelf nooit, kreeg het als kind al nauwelijks weg.
    Maak wel muesli voor sommigen hier, maar met minder granen en geen tarwe en meer gedroogd fruit, noten en zaden.
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  10. wij eten heel afwisselende dingen als ontbijt. soms een eitje met avocado, een kefir-milkshake, havermoutpap, ... al naargelang het seizoen en waar we zin in hebben. ik lust wel erg graag muesli, maar kan niet tegen gluten, dus ik zou eens moeten kijken naar glutenvrije alternatieven.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik ontbijt uit gemak met brinta (goedkopere vullen helaas niet lijkt t..) maar het is snel klaa en snel op, ideaal als je 2 kids hebt waarvan er 1 naar school moet (en soms al een oppaskindje in huis om 7u) en als ik meer tijd heb cruesli met vanilleyoghurt.. niet t allergezondste.. vind het alleen wel jammer dat in allemaal bijna krenten zitten of rozijnen. of anders noten.. zou dus ook graag zelf samenstellen maar dan wel echt cruesli oid, niet iets wat moet weken en pap wordt. ooit eens in verdiepen..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Cruesli kan je makkelijk zelf maken, volgens mij meng je de gewenste ingrediënten met honing of ahornsiroop en bak je het daarna af in de oven.

      Verwijderen
    2. zelf maken heb ik met 2 jonge kids, wekren en huishouden niet echt tijd voor .... ik hou het dus bij kopen.... ;) en eet t nu maar een paar x per maand.. dus echt duur is t dan niet, al zal zelf maken goedkoper zijn.. de besparing is mij de stress niet waard ;)

      Verwijderen
  12. Ik ontbijt elke dag met fruit en noten. Meestal maak ik een fruitsalade en appel/banaan/rozijnen/noten zitten er altijd in.
    Lijkt me zo lekker om weer eens een ontbijt te hebben van muesli met yoghurt maar dat zit er voor mij niet meer in vanwege allerlei intoleranties en het niet verdragen van gluten.

    BeantwoordenVerwijderen