donderdag 19 maart 2015

Hoe gaat het met de zonnepanelen?

Inmiddels hebben wij de zonnepanelen al weer bijna 10 weken aangesloten op het net en het is echt super leuk om te zien dat ze wat opwekken. In januari en februari is de opbrengst natuurlijk te verwaarlozen, maar het heeft toch wel wat bijzonders om je eigen stroom op te wekken. Omdat onze panelen horizontaal liggen blijft eventuele sneeuw er op liggen, in dat geval leveren ze natuurlijk helemaal niets op. Gelukkig kunnen wij makkelijk op het dak stappen en de panelen even schoonvegen zodat wij toch nog wat zon meepakken. De laatste weken merk je echt dat het voorjaar er aan zit te komen en dat de dagen beginnen te lengen want de opbrengst begint flink te stijgen.

De panelen in januari
Tot nu toe hebben wij in totaal 180 kWh stroom opgewekt. Van deze 180kWh is 105kWh teruggeleverd aan het net, hiervoor krijgen wij ongeveer € 0,13 per kWh. De overige 75kWh hebben wij verbruikt terwijl het opgewekt werd, dus dat wordt dan van ons verbruik afgehaald (alsof de meter terugloopt). Deze kWh leveren dus meer op, ongeveer € 0,25 per kWh. In totaal hebben de panelen nu dus ruim € 32,- opgeleverd, wij hebben er nu al weer 3% van de investering uit.

De komende tijd zal steeds zonniger en vooral lichter worden, dan zullen de panelen pas echt wat opleveren. Ik ben benieuwd om te zien hoeveel ze dit jaar op gaan brengen, volgens mijn prognose zou dat toch wel minimaal 2000 kWh moeten zijn. Nog interessanter wordt het om te kijken hoe dat verdeeld gaat worden, waarschijnlijk zal het grootste deel teruggeleverd worden.

Maar zelfs als wij voor alles het lagere bedrag van € 0,13 zouden krijgen dan zou dat neer komen op € 260,- per jaar. Wij betalen jaarlijks ongeveer € 540,- aan stroomkosten, dus dat zou al de helft zijn. Daarnaast zouden wij in dat geval de installatie in 4 jaar terugverdienen. En dit alles is uitgaande van het meest ongunstige geval, dus het kan alleen maar meevallen. Leuk hoor!

17 opmerkingen:

 1. Dat plezier wordt met de zomer in aantocht alleen maar groter kan ik je vertellen, toevallig gisteren ook iets over geschreven. Hoeveel panelen heb je liggen?

  Ander vraagje, waarom krijg je voor het terugleveren minder geld terug? Bij mijn leverancier wordt dat gewoon verrekend. Wellicht een mogelijkheid om te veranderen naar een andere leverancier, want het is toch significant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben 12 panelen liggen van 250 Wp.

   Wij krijgen voor het terugleveren minder terug omdat dat nu eenmaal de landelijke regeling is. De stroom neem je af bij je leverancier, de teruggave krijg je van de Bundesnetzargentur (für Elektrizität Gas Telekommunikation Post und Eisenbahnen). Het wisselen van aanbieder zal hierbij niet helpen dus.

   Verwijderen
  2. Was even vergeten dat je in Duitsland woont en niet in Nederland

   Verwijderen
 2. Wat leuk hè, als je (een deel van) je eigen stroom kunt opwekken? Ik vind het ook altijd leuk om te zien. In het begin toen we zonnepanelen hadden, hadden we nog een oude meter, die zag je echt achteruit draaien. Ik heb toen met een grote grijns op mijn gezicht voor de meterkast gestaan! Wij hebben zes panelen en wekken daarmee ongeveer een derde van ons stroomverbruik op.
  Hoeveel panelen hebben jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier liggen de panelen 4 mnd. Ik kijk al uit naar de lange dagen en de opbrengst dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wij wekken 3000 op en leveren daarvan 2200 terug. Gelukkig levert het beide evenveel op anders moesten we ons gedrag mbt electragebruik enorm aanpassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kijk dat is nog eens een positieve blik op de toekomst :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarom liggen jullie zonnepanelen horizontaal ? Heeft dat een bepaalde reden ? Ik dacht dat de stand van een zonnepaneel net belangrijk was om meer elektriciteit te kunnen opwekken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het ook, beste is een hellingshoek van 30-40 graden. Op een plat dak zorgt dat echter weer voor schaduw en moet je de zonnepanelen dan verder uit elkaar zetten. Die ruimte moet je maar net hebben

   Verwijderen
  2. Wij hadden de keuze of 6 panelen in de ideale hoek of 12 panelen plat. De 6 panelen in de ideale hoek zouden efficiënter zijn maar leveren uiteindelijk veel minder op dan 12 stuks die plat liggen. De keus was voor ons makkelijk omdat wij voor de panelen niet hoefden te betalen.

   Verwijderen
 7. Hey! Misschien gaat het in Duitsland anders dan in Nederland hoor, maar in Nederland doen de meeste leveranciers het zo dat ze hetgene dat je hebt teruggeleverd verrekenen met hetgene dat je hebt verbruikt. Dus stel je heb 1000 kwh verbruikt en 200 teruggeleverd, dan hoef je maar 800 kwh af te rekenen. Pas als je meer teruglevert dan dat je zelf hebt verbruikt dan betalen ze inderdaad een bedrag aan je terug...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gaat hier inderdaad anders, zie mijn eerdere reactie hierboven :)

   Verwijderen
 8. Hier ook en plat dak en daar kunnen er maar zes op. Als ze zouden liggen, dan had ik er veel meer. Dankzij het schakelen tussen de panelen, moeten alle panelen voldoende zon hebben. Heeft 1paneel schaduw, dan leveren de overige vijf minder.
  Op de schuur heb ik twee panelen liggen en die leveren slechts iets meer op dan de schuine panelen.

  Een bouwkundige van de vereniging eigen huis vertelde me dat de panelen zeker vijf centimeter sneeuw kunnen hebben.

  Als ik alle panelen op het dak had liggen, zou ik meer panelen kunnen plaatsen.
  Ik had er graag meer gehad. Heerlijk om op eigen energie te kunnen verwarmen. De waterkoker wordt intensiever gebruikt.
  Wassen en broodbakken het liefst op dagstroom, omdat de panelen meer dagstroom dan nachtstroom opwekken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij hebt het helemaal goed begrepen! Zo zit het inderdaad.
   Wij houden ook vaak rekening met het energieverbruik, dus stofzuigen overdag evenals het draaien van wasjes. Toch mooi meegenomen!

   Verwijderen
 9. Heerlijk joh. We hebben hier nog een analoge meter en die draait inderdaad terug, elke dag weer genieten ! Zo kwamen we vorig jaar ruim 400kwh onder de beginstand uit.

  BeantwoordenVerwijderen