donderdag 23 juli 2015

Update Tuin

Wat groeit alles hard in de tuin! Het mooie is dat alles wel doorgroeit ook al let je er niet zo op. Want ik heb eigenlijk de laatste weken geen tijd gehad voor de planten, behalve wat tomaten dieven hier en daar. Maar de planten trekken zich er niks van aan, zij groeien ook wel zonder mij.

Gelukkig heb ik in het voorjaar aan zien komen dat ik erg druk zou zijn deze zomer . Daarom heb ik niet te veel in de moestuin staan, en vooral makkelijke planten. Zo heb ik courgette (wat volgens mij gewoon onkruid is) en pompoenen (zelfde) waardoor ik kan oogsten zonder enige moeite te doen.

De Kas!! <3

De kas is echt geweldig, ik geniet er elke dag van! De tomaten groeien enorm hard en de kas lijkt wel een jungle. Gelukkig kan ik hier en daar nog wat tijd vinden om te tomaten te dieven, en ik heb inmiddels ook eindelijk de (hard nodige) opbindstokken kunnen regelen. Ik ben heel benieuwd of wij een goede tomatenoogst gaan krijgen, maar alles wijst er op! Ik weet zeker dat het dit jaar buiten de kas niks was geworden vanwege het weer, dus ik ben er extra blij mee!

Verse sla

De lieve armpjes van de komkommerplant


Het eerste kleine trosje tomaten

Ik kijk bijzonder uit naar de sperzieboontjes

Mijn augustus-appels, nog een maandje dan zijn de klaar

Jaaa, courgette!

Hopelijk wordt dit een grote vleestomaat :)

Weer een trosje in de maak

19 opmerkingen:

 1. Ondanks dat je zegt niet veel tijd te hebben ziet het er allemaal supergoed uit! Wat een mooie kas hebben jullie zeg. Echt een plekje om tot rust te komen na een drukke dag lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er goed uit. Wij hebben ook boontjes in de tuin staan. Die groeien ook zo ontzettend goed en geven veel oogst. Ik ben wel een beetje jaloers op jullie kas; helaas hebben wij daar de ruimte niet voor in onze tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo, voor de eerste keer hebben wij ook tomaten in de tuin. Mijn vader is pas overleden, maar hij was de moestuinder en had het ook altijd over tomaten "dieven". Hij heeft het weleens voorgedaan, maar ik weet het niet meer. Kun jij uitleggen hoe dat moet?
  Ps je kas ziet er wel heel leuk uit.

  Wegschuld.blogspot.com
  a.haperen@gmail.ccom

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat dieven is eigenlijk heel makkelijk. Je wil de nieuwe scheuten uit de bladoksels weghalen. In het volgende linkje kan je het goed zien:
   https://www.youtube.com/watch?v=tfX0w_y1EIw

   Verwijderen
  2. Super bedankt. Dit was echt een oh ja momentje. Ik ga het meteen doen.

   Groetjes

   Verwijderen
  3. Wat je trouwens ook niet moet vergeten is de planten te 'toppen'. Als ze 3 trosjes bloemen hebben aangemaakt kan je de plant bovenaf afknippen zodat hij niet nieuwe aanmaakt. Zo kan hij al zijn energie richten op de 3 trossen en word alles mooi groot en rijp.

   Verwijderen
  4. Dank je voor uitleg, hier kan ik wat mee. Een mens is nooit te oud om te leren.

   Verwijderen
 4. Wat heerlijk he, voor het eerst gaan de tomaten hier echt heel goed. Zo fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie foto's en heerlijk dat jullie zoveel plezier hebben van de kas. De tomaten doen in het klimaat in west europa het vaak het beste in de kas. Wist je trouwens dat je van de grotere ''dieven'' in de oksels van de tomaten weer nieuwe planten kan opkweken , las ik pas ergens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wist ik inderdaad, ben ik twee jaar geleden per ongeluk achter gekomen. Ik laat de dieven vaak naast de plant liggen en er was er een weer gaan wortelen, toen ben ik gaan zoeken en het bleek veel gedaan te worden. Inmiddels heb ik er al een paar keer mee gespeeld, is echt grappig :)

   Verwijderen
 6. Wouw wat een mooie oogst ga je krijgen, zelf heb ik dit jaar een keer overgeslagen. Maar volgend jaar staat ook onze tuin weer vol.
  Vorig jaar viel het zo tegen met dat rare weer dat ik het dit jaar niet op kon/wilde brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan ik mij voorstellen, zonder de kas was het dit jaar echt niet veel geworden.

   Verwijderen
 7. Jaloers op die kas! Top! Wij dromen nog even verder..!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi om te zien al die planten. Slim om er niet al te ingewikkelde dingen in te zetten...
  Een kas is zo fijn om te hebben! Hoef je je met dit weer (althans, het weer wat het nu in NL en NO is) toch niet zo druk te maken over je oogst :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben al jaren een groententuin maar hebben geen serre. We hebben ongeveer 100 tomatenplanten staan : kerstomaten, coeur de boeuf, trostomaten en één of andere soort pruimvormige tomaten. Tot nu toe staan de planten er mooi bij en hangen er al veel groene tomaatjes aan. Hopelijk krijgen onze planten dit jaar niet t omatenplaag zoals vorig jaar het geval was : ik had er toen echt hartzeer van om mijn, met liefde opgekweekte en goed onderhouden, planten te zien kapotgaan....

  Wij hebben verder ook nog aardbeien, selder, lavas, staakbonen,aardappelen, koolrabi,snijbiet, rode bietjes, allerhande kruiden, zurkel, pompoen en courgettes staan. Het zaad voor de courgettes, pompoenen en staakbonen 'winnen' wij uit de oogst van het vorige jaar maar ik vermoed dat de courgettes een kruisbestuiving ondergaan hebben want elke courgetteplant 'kruipt' en 'rankt' net als een pompoenplant. Normaal gezien blijft een normale courgetteplant ter plaatse en met 1m2 per plant is er voldoende plaats. Doordat de courgetteplanten nu overal rondkruipen, heb ik in de ganse groententuin bouwsels van stokken en buizen moeten maken om de planten op de laten kruipen zoniet overwoekeren de courgetteplanten de ganse groententuin.We hebben nu ook één plant die witte courgettes voorbrengt. Het zijn vreemde courgetteplanten maar we hebben wel al een heel goede oogst gehad tot nu toe en de oogstperiode is nog verre van voorbij....

  BeantwoordenVerwijderen