dinsdag 17 maart 2015

Boekrecensie: The Happy Herbivore

Onlangs besloot ik mijzelf te verwennen met een nieuw boek, een kookboek welteverstaan. Ik heb zelf heel veel kookboeken maar wat ik niet heb zijn veganistische kookboeken. Ik zocht op internet naar welke boek populair en hoog aangeschreven stonden en ik besloot het boek “ The Happy Herbivore” van Lindsay S. Nixon te kopen. Het boek werd alom geprezen en voor ongeveer € 15,- lag het hier op de mat, goed te doen voor een klein cadeautje aan mijzelf.


De laatste keer dat ik een nieuw kookboek kocht kan ik mij eigenlijk niet herinneren, meestal kocht ik ze tweedehands in de kringloopwinkel en sommige kreeg ik cadeau. Nu ik er over nadenk is het misschien wel het eerste kookboek wat ik nieuw kocht. Dat heeft twee redenen:
1. Ik kom bijna nooit meer in een kringloopwinkel, hier in Duitsland zijn er niet veel.
2. In de kringloopwinkel kom ik zelden veganistische kookboeken tegen.

Toen ik het boek kreeg was ik heel benieuwd, ik moet eerlijk zeggen dat het tot nu toe (wat) tegenvalt. De volgende dingen stellen mij teleur:
  • De recepten zijn gebaseerd op typisch Amerikaans voedsel, ik vond de recepten niet aantrekkelijk en veel van hetzelfde.
  • Sommige recepten zijn meer menusuggesties, zo heeft ze een recept voor pasta met vleesloze balletje, een ander ”recept”is vleesloze balletjes op een broodje met saus. In dit recept wordt dan weer verwezen naar het eerdere recept. Tja, zo krijg ik ook 170 recepten in een boek. 
  • Wat ik bijzonder storend vind is het gebruik van kant en klaar producten in recepten, zo heb je bijvoorbeeld een recept  als “Hawaiian Chickpea Teriyaki” met als ingrediënt “ Teriyaki saus”.Tja, voor zulke gerechten heb ik geen kookboek nodig natuurlijk.
  •  Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van voorbewerkte producten die typisch Amerikaans zijn, zoals TVP (wat blijkbaar staat voor textured vegetable protein), Gimme Lean (blijkbaar een Amerikaans merk vleesvervanger). Het is hier niet te krijgen en daarnaast wil ik juist zo veel mogelijk met onbewerkte producten koken.
  •  Ook wordt er veel gebruik gemaakt van “ vervangingsproducten”, dus vegan-kaas, nep-vlees, plantaardige melk en nep-zuivelproducten.
Het boek lijkt voor beginnende veganisten die niet ervaren zijn met koken. Er worden vooral veel recepten gemaakt die Amerikaanse klassiekers moeten vervangen. Ik beschouw mijzelf als een beginnende veganist maar voor mij is dit boek te simpel. De recepten missen fantasie, smaak en zijn eentonig. Wat mij betreft is het prima mogelijk om een tafel vol heerlijke plantaardige gerechten te bereiden, waarvan geen daarvan bereid is met kant en klaar vervangingsproducten. Dit boek slaat daarin wat mij betreft de plank geheel mis.

Jammer maar helaas, het boek is wat mij betreft een miskoop. Vandaar deze review als waarschuwing voor andere nietsvermoedende kopers. Heeft iemand anders misschien nog een goede tip voor een veganistisch kookboek vol niet al te bewerkelijke recepten waarin veel groente en natuurlijke producten gebruikt wordt? Voorlopig hou ik het wel bij recepten van het internet, voor de prijs van een kookboek kan je wel duizenden recepten printen.

24 opmerkingen:

  1. Heb je zelfs al eens gedacht om een boek te schrijven/publiceren over je zelfvoorzienende zoektocht? Volgens mij vinden heel mensen dat interessant.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé, ik was nog niet wakker, zelfs moet zijn zelf en heel mensen moet zijn natuurlijk heel veel mensen. Gr Miriam

      Verwijderen
  2. Ik maak regelmatig gebruik van vegan recepten van " de groene meisjes"
    Met goed verkrijgbare ingrediënten en lekker vlot geschreven.
    Ze hebben zelfs een blog op hou tube als ik me niet vergis.

    Succes Siny

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb een aantal jaren vegan gegeten wat nu vanwege mijn glutenproblemen niet meer lukt. Sommige coeliaken lukt dat nog steeds prima, maar helaas ben ik te gevoelig voor kruisbesmetting.
    Tvp zijn sojabrokjes en in Nederland kon ik ze makkelijk kopen. Anders zijn kikkererwten denk ik de beste vervanger.
    Ik heb een aantal vegan kookboeken. En dit zijn mijn favorieten:
    Vive le Vegan en Eat, Drink and be Vegan van Dreena Burton. De tweede is denk ik iets makkelijker. Ze heeft erg goede recepten met vrij veel ingrediënten, maar wel basic ingredienten. Het tweede boek heeft veel recepten voor hummus en spreads. Het eerste boek heeft een recept voor superlekkere en makkelijke brownies. Dreena heeft een prima website met veel recepten www.plantpowerdkitchen.com
    Ze is niet zo'n fan van soja en tarwe.

    Het kookboek Ecofabulous van Lisette Kreischer is niet helemaal een basis kookboek maar wel heel erg lekker en soms smaakt het zo verfijnd dat ik versteld stond van mijn kookkunsten :-) Het boek is alleen nog tweedehands te koop voor een idioot hoog bedrag. Ik zag het bij bol voor bijna 70 euro. Van de makkelijke recepten maakte ik heel graag de witte koolyambala, de tofufetta (als je kaas erg mist en het lijkt behoorlijk op dierlijke feta), tofu jumjum enginger tempeh. Ik wil de recepten wel naar je mailen.
    Verder gebruik ik het kookboek Vegan Vittles van Jo Stepaniak graag. Haar recepten zijn soms wat aan de flauwe kant. Dus altijd even proeven of er iets meer zout, sojasaus, kruiden nodig zijn. Zij heeft helaas niet echt een goede website met veel recepten.
    www.veganisme.org heeft veel recepten en kookideetjes.
    www.veganpeace.com daar kun je ook veel recepten vinden. De eigenares van deze website is een Nederlandse die verhuisd is naar de VS.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mocht je nog meer willen weten, mail dan vooral.
      Leuk dat ik de vegan kookboeken weer in keek. Ik zie er ook genoeg lekkere dingen die ik heel geschikt als paleo kan gebruiken/maken.

      Verwijderen
    2. Ik zou graag de recepten willen maar weet niet hoe ik je kan mailen. Zou je mij een mailtje kunnen sturen, wegnaarzelfvoorziening@gmail.com ?

      Verwijderen
    3. Doe ik. Lukt niet meteen morgen, maar ze komen eraan.

      Verwijderen
    4. You've got mail :-)

      Yelena Yeli (die even op een ander browser werkt)

      Verwijderen
  4. Bedankt voor je review! Ik ben dol op dit soort posts want het voorkomt inderdaad dat je geld uit geeft aan een sof!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wanneer ik kijk naar dit boek haak ik eigenlijk wel meteen af, er zijn trouwens maar weinig boeken die echt goed zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Aanraders; het oh she glows boek van Angela Liddon, echt mijn all time favoriet. Daarnaast de boeken van Colleen Patrick Goudreau.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind haar website inderdaad ook erg leuk! Ik twijfelde of er niet te veel bak recepten in haar boek staan, ik zoek echt iets voor maaltijden e.d.

      Verwijderen
    2. Er staan juist veel maaltijd recepten in en minder bak. Echt een aanrader, de salade met boekweitnoodles bijv is om je vingers bij af te likken.

      Verwijderen
  7. Je zou eens op de site veganchallenge.nl kunnen kijken. Hier staan ook recepten op. Ik heb zelf het boek De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool. Het eerste deel van het boek is een algemeen verhaal over veganisme, in het tweede deel staan recepten. Nog niet geprobeerd, maar zien er lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je zou eens op de site veganchallenge.nl kunnen kijken. Hier staan ook recepten op. Ik heb zelf het boek De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool. Het eerste deel van het boek is een algemeen verhaal over veganisme, in het tweede deel staan recepten. Nog niet geprobeerd, maar zien er lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben groot fan van Appetite for Reduction van Isa Chandra Moskowitz (als ik het goed schrijf) Weinig tot geen kant en klaar spul (wel veel gebruik van "exotische" kruiden) maar er staat voor elk soort groente wel een recept in. Jammer dat deze tegenvalt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi, jammer vh boek - heb ik ook al meegemaakt,maar dan met een amerikaans boek rond zelfvoorziening: homesteading. Ik kan je de Vegarevolutie van Lisa Steltenpool aanraden, en nog een heleboel andere titels. Check als je uitgdbreide besprekingen zoekt mijn blogje voor meer vegan titels! Ps je zaaitrays (uit n vorige post) zien er geweldig uit - waar heb je die online gevonden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer is dat he? Ik zal eens op je site kijken naar je besprekingen, bedankt voor de tip. De zaaitrays kocht ik hier:
      http://www.green24.de/Gartenbedarf-Technik/Anzucht-Vermehrung/Anzucht-Profi/Anzuchtset-Pro-automatische-Bewaesserung.html

      Verwijderen
  11. Ook ik ben groot fan van Angela Liddon met Oh she glows> familie uit Amerika bracht het kookboek voor me mee en oh, heerlijk: het linzennotenbrood, de texmexschotel, de champignonenjus. Veel smaak!
    Zelfs nu ik besloten heb niet meer als veganist voorlopig door het leven te gaan (kijken of bepaalde klachten dan verbeteren) zal dit een kookboek zijn wat ik nog regelmatig in ga kijken, omdat het zulke smaakvolle recepten zijn tot nu toe. Zelfs voor de vleeseters die ik erop getracteerd heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Bedankt voor je bookrevieuw. Zelf ben ik zoekende in de vegan wereld. Heb 2 kookboeken gekocht die werden aanbevolen door de NVV en ben me wezenlood geschrokken. Idd gebaseerd op de Engelse en Amerikaanse eetcultuur. Veel suiker, witmeel, kantenklaar. De helft recepten voor gebak, koekjes en muffins voor het ontbijt. Op pinterest staan ook heel veel amerikaanse recepten. Gelukkig staat hierboven een een paar websites genoemd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Raar he? Ik vond het ook erg jammer.
      Ik zoek ook veel recepten online, dan kan je er uit zoeken wat wel bevalt. De stite Oh she glows heeft wel veel lekkere recepten.

      Verwijderen