zaterdag 28 maart 2015

Dilemma; hulp gevraagd

De laatste tijd kook ik natuurlijk voornamelijk plantaardig en ik merk dat ik mijn staafmixer en het  bijbehorende kleine snij-bakje veel gebruik. Ik gebruik het onder andere voor het bereiden van de volgende gerechten:
  • Hummus
  • Pesto
  • Pompoensaus
  • Avocadosaus (of dressing)
  • Vele soorten dressings
  • Falafelburgers
  • Andere burgers
  • Smoothies
 Helaas merk ik dat het in sommige gevallen niet voldoet. Zo is de motor eigenlijk niet sterk genoeg om peulvruchten goed fijn te malen (er kwam zelfs al een keer rook uit!) en daarnaast is het snijbakje eigenlijk erg klein (ik schat rond de 200 ml maximaal)

Maar wat dan? Ik probeer de hoeveelheid elektrische apparaten in mijn huis eigenlijk te minimaliseren, maar aan de andere kant vind ik het acceptabel om een duurzaam product te kopen waar je regelmatig en lang plezier van hebt.

Dus de laatste tijd kijk ik stiekem een beetje rond naar iets wat misschien zou passen. Zo viel mijn oog op een keukenmachine zonder stroom, het lijkt mij wel wat maar ik weet niet of dit sterk genoeg is om de peulvruchten e.d. aan te kunnen. En kan ik daar ook sausen en dressings mee maken?

Moet ik nu een keukenmachine of een blender nemen? Wat is nu precies waarvoor geschikt? Of zijn er andere low-tec alternatieven? Het liefst heb ik natuurlijk iets wat helemaal geen stroom verbruikt, makkelijk schoon te maken is, niet (te) veel ruimte in beslag neemt en van een duurzaam materiaal is. Vandaar dat ik hier jullie om hulp vraag, wie heeft de gouden tip?

28 opmerkingen:

  1. Een blender is echt ideaal en ook makkelijk schoon te maken. Van de keukenmachine die zeer compleet is gebruik ik alleen de blender.succes hartelijke groet Margreeth

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk niet dat je daar veel mee kan! Veel produkten moeten toch een doordraaiende beweging hebben zeker hummus. Die laat ik altijderg fijn malen, zeker 10 minis het beste lasik.

    Beter toch te investeren in echt stevige keukenmachine waarvan je jaren plezier hebt. Ik heb 10 15 jaar een Kenwo...d 1 onderstuk en daar kan blender en bak op, vele hulpstukken voor malen, schaven en snijden. Zeker als je zoveel zelf wilt maken heb je daar altijd wel iets van nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. van de week maakte ik hummus met de blender en had hetzelfde probleem als jij, blender werd loeiheet en rook verbrand!
    Lees mee want ik zoek ook een beter apparaat, blender en hummus maken lukte ook niet...
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zou een goede elektrische keukenmachine kopen, want in het begin zal de hand hakmachine het wel goed doen. Alleen hoelang blijft dat goed? Hoe sterkt is de trekkoord, is het handig om met één hand het ronde ding vast te houden. Met een stevige keukenmachine heb je in ieder geval nog een hand vrij.
    Trouwens, gekookte kikkererwten of peulvruchten moet je niet malen in een blender maar echt in een keukenmachine. Een blender is om bijvoorbeeld een smoothie te maken of andere sausjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je zou eens bij green-evelien kunnen kijken, zij heeft heel veel apparaten zonder stroom en heeft ook een veganistische leefstijl.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Green Evelien was gisteren op NPO1 te horen in intervieuw nav stroomstoring. Zal op haar website wel wat over staan.

      Verwijderen
    2. Green Evelien. Ik dacht ook meteen aan haar.

      Verwijderen
    3. Ik zat daar inderdaad ook al te kijken, kan er alleen niet wijs uit worden wat nu echt werkt waarvoor. Vandaar dat ik dacht dat iemand ervaring had.

      Verwijderen
  6. Dat apparaatje lijkt me niets. Je hebt staafmixers en keukenmachines in soorten en maten. Mijn oudste dochter heeft een goedkope, lichte staafmixer die gauw oververhit is. Mijn staafmixer is van Philips en bevalt heel goed, die heeft een motor met veel vermogen en goede messen. Er zijn misschien ook wel vergelijkingssites waar je kunt uitzoeken wat voor jou de beste keus is.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb een kitchenaid chopper. Niet heel goedkoop (ongeveer 75 euro maar on DLD.misschien goedkoper) elektrisch maar niet kapot te krijgen dus wel duurzaam en best wel.sterk. enige nadeel vind ik dat de inhoud niet heel.groot is. Als je voor meerdere dagen of voor een groep iets wil.maken moet je meerdere rondes draaien. Verder vind ik het een too apparaat.
    Lara

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kijk even bij Green Evelien. Zij heeft allerlei apparaten zonder stroom en is hier al langer mee bezig.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Is zo"n passe vite misschien iets?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lijkt mij dingen te fijn malen, ik gebruik het eigenlijk nooit echt om groente te snijden. Ik denk niet dat zoiets dan werkt.

      Verwijderen
  10. Verbruikt wel stroom, maar omdat hij voldoende vermogen heeft is het zomaar klaar. Ik heb hem zelf ook, alleen in een aanbieding was hij 80 euro. Nu bijna 100. Ik heb deze Kenwood nu 1 1/2 jaar en gebruik hem vaak. Handig formaat, weinig schoonmaak gedoe
    http://www.bol.com/nl/p/kenwood-foodprocessor-fp733/9000000011225131/

    je kunt het natuurlijk ook via een andere firma krijgen

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Kenwood foodprcessor 733 vermogen 750 watt en inhoud menkom 3 liter en nog accesoires

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wij hebben al zolang ik me herinner een tupperware quick chef 1 en na al die jaren doet hij het nog prima! En je hoeft ook niet veel kracht te leveren, alleen bij appels op het begin een beetje. Wist je trouwens dat je heel makkelijk uit de pit van een avocado een plant kan kweken? Na een half jaar heb je een leuke plant staan (bij mij tenminste ) voor in jullie kas ;)
    groetjes Thimo!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben regelmatig avocado pitten geplant, en ook meermaals een mooie plant uit gekregen. Helaas gingen ze na een paar jaar dood, ze leken ziek te zijn. Was heel jammer!

      Verwijderen
  13. Ik heb deze multisnijder van Tomado. Ik zou hem niet graag willen missen. Hij doet het fantastisch. Met 1 hand boven op de deksel en met de andere hand aan het koordje trekken. En je kunt zelf bepalen wat fijn genoeg gemalen is. Bv een ui, dan trek ik 3x aan het koordje en je hebt mooie snippertjes. In het begin trok ik veel vaker aan het koordje, maar dan krijg je echt moes. Ik heb er geen idee van wat hummus is, dus kan je daar niets over vertellen, maar ik probeer werkelijk alles uit. Wortelen, prei, paprika, champions, boontjes, maar ook vlees en kaas als ik dat fijn wil hebben.
    Ik heb voor dit ding 14,95 betaald, maar volgens mij was hij nu 17,99. Ik heb wel een blender in huis, maar gebruik deze nooit.
    m.vr.gr. Janny

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hummus is een soort moes van kikkererwten met kruiden er door. Dus als je er moes mee kan maken lijkt mij dat het zou moeten kunnen :)
      Goed om te horen dat het werkt, gebruik je hem al lang? Ik ben benieuwd naar de duurzaamheid van het product.

      Verwijderen
    2. ik vraag me af of je daar ook falafel mee kunt maken wat dit maak je van geweekte, ongekookte kikkererwten en die zijn snoeihard!
      mij lijkt die k..wood van jannie wel ok.
      Linda

      Verwijderen
    3. Dat lijkt mij ook nog een goede optie. Wat betreft de falafel heb je helemaal gelijk! Maar je schijnt er ook noten mee te kunnen malen, en die zijn toch ook vrij hard meestal. Ik ben erg benieuwd en twijfel nog steeds :)

      Verwijderen
    4. Ik gebruik hem nu ongeveer anderhalf jaar. Mijn moeder heb ik hem ook gegeven, die gebruikt hem 1 jaar en het bevalt haar ook goed, ligt haar handig in de hand zegt ze.(ze is 82 jr) Ook mijn zusje is hem gaan gebruiken en heeft hem ook ongeveer 1 jaar. Sinds kort gebruikt ook mijn dochter hem.
      Ik heb er geen idee van of je ook die kikkererwten kunt malen. Ik heb hem wel gebruikt voor noten en dat gaat prima, maar volgens mij zijn noten zachter dan erwten. Ik gebruik hem zeker 3 tot 4 x per week. en hij kan ook gewoon in de afwasmachine.
      Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat je een keuze kunt maken.
      Veel succes!
      m.vr.gr. Janny

      Verwijderen
    5. Bedankt voor je uitgebreide reactie, daar heb ik zeker wat aan!

      Verwijderen
  14. Vorig jaar ben ik ook op zoek geweest naar keukenhulpen zonder stroom. Bij de Ikea heb ik iets dergelijks gekocht om mee te groente en noten fijn te snijden. Niet met een touwtje, maar een stevige drukknop. Werkt wel goed, maar wel een klusje om hem schoon te maken. Ik gebruik nu vooral een koksmes, wat eigenlijk net zo goed kan en ook niet duur hoeft te zijn.
    Om hummus te maken gebruik ik zo'n ouderwetse roerzeef. En dat werkt perfect. Uiteraard eerst de kikkererwten koken en weken. En dan gebruik ik eerst de grootste zeef. Niet teveel in één keer zeven. Evt. kan het daarna nog door de middelste zeef, maar het is niet echt nodig. Heerlijk werkje om te doen. En geen lawaai!
    Succes ermee. Margreet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Makkelijk schoonmaken is zeker erg belangrijk! Ik gebruik eigenlijk ook altijd gewoon een mes om dingen fijn te snijden, maar dat pureren e.d. dat doe ik liever met een keukenhulp. Ik had nog niet aan een roerzeef gedacht, goede tip!

      Verwijderen