woensdag 18 maart 2015

Recept: Plantaardige Chocoladetruffels

De laatste tijd lukt het mij behoorlijk goed om volledig plantaardig te eten, maar ook in een plantaardig dieet past natuurlijk een lekkere traktatie. Ik ben gek op chocolade, daarom maak ik voor mijzelf deze chocoladetruffels. Ze zijn simpel, lekker en (niet on)gezond.


Ingrediƫnten voor ongeveer 20 stuk:
250 gram gekookte zwarte bonen
20 gram cacao
15 gewelde dadels
evt. 4 el. soja/amandel melk
evt. 2 el appelmoes

Het is belangrijk om de dadels vooraf goed te weken, zodat ze geen harde stukjes meer bevatten. Daarna kan je alle ingrediƫnten in een kom of schaal afmeten en met een staafmixer tot een fijne massa pureren (dit kan natuurlijk ook in een keukenmachine).

In plaats van de plantaardige melk en appelmoes kan je ook gewoon het vocht van de dadels gebruiken of water, net wat je voor handen hebt.

Als je alles vermengd hebt is het een vrij nattige substantie, vervolgens leg je wat cacaopoeder (of geraspte kokos) op een schoteltje om de bolletjes door te halen. Ik gebruik twee theelepeltjes en schep een hoopje op de cacao en haal deze er wat doorheen, vervolgens draai ik er met mijn handen een balletje van. Voor serveren nog even koel wegzetten.

Natuurlijk smaken deze truffels niet hetzelfde als de chocoladetruffels uit de winkel, maar ze zijn zeker smakelijk. Ze zijn wat minder zoet, maar hebben een lekkere volle smaak en geven echt een hele chocoladige beleving. Koel bewaard zijn ze zeker een week houdbaar.

5 opmerkingen:

  1. Vaak smaken maaksels met natuurlijke zoetmiddelen de volgende dag zoeter.
    Ik kan niet zo goed tegen peulvruchten, maar ik maak zoiets graag met gemalen noten :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt goed. Heb ook weleens brownies gemaakt met zwarte bonen en die was ook heerlijk vond ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ...ik gebruik meer dadels en noten en minder bonen! ..wat duurder maar ook lekkerder, vind ik :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat het ook een kwestie van smaak is, ik hou wel van een meer pure chocoladesmaak. Te zoet vind ik niet zo lekker. Daarnaast is het toevoegen van noten wat lastiger hier in huis omdat Maarten allergisch is voor de meeste noten.

      Verwijderen
    2. Gaan zaden zoals zonnebloemzaad wel goed? Of pinda's? Ik heb weleens dit soort balletjes met ia pindakaas gemaakt. Pinda's zijn helaas wel allergeen maar ook peulvruchten.

      Verwijderen