vrijdag 10 mei 2019

Een financiële meevaller met een dubbel gevoel

Omdat we momenteel allebei deeltijd werken, hebben we het financieel niet ruim. We hebben genoeg, en gelukkig hebben we in het verleden veel gespaard maar momenteel kunnen we niet zo veel sparen. En ik moet zeggen dat ik het soms best moeilijk vind om te beslissen hoe we dat spaargeld uitgeven, vooral omdat je het maar 1 keer uit kunt geven. Wat als dit toch niet de juiste beslissing was?


Maar we hebben besloten dat het waarschijnlijk het beste is om nu eerst de cv aan te passen, de verwachtte kosten zijn gespaard in het potje ' huisonderhoud'. Maar ook niet veel meer, dat betekend dat als we dat gedaan hebben, het best een tijdje gaat duren voordat we weer genoeg geld hebben om bijvoorbeeld de badkamer te vernieuwen.

Maar nu kunnen we het allebei doen, want wij krijgen een schenking van mijn ouders. Het is het gevolg van een trieste situatie, mijn oma is zwaar dement (lewy body dementie) en zit inmiddels al ruim anderhalf jaar in een tehuis. Hierdoor is haar huis verkocht en daarvan krijgt mijn moeder een schenking.

Ik vind het echt heel triest dat mijn oma's huis verkocht is, en met de grond gelijk gemaakt gaat worden door een projectontwikkelaar. Onze woonsituatie is deels geïnspireerd door mijn oma en haar huis en grondstuk. Als kind liep ik daar in de moestuin, voerde de kippen en zag ik oma de hele zomer appeltjes schillen. De ruimte, het leven met de seizoenen en de natuur .... daar kwam ik voor het eerst bij oma mee in aanraking. Maar oma's huis was veel waard, (of eigenlijk de grond want het huis is oud en onlogisch) andere familieleden uitkopen was daardoor onmogelijk (anders had ik dat zeker overwogen).

Gelukkig heeft oma tot haar 89e thuis kunnen wonen, en ik geloof niet dat ze nu nog door heeft dat het huis verkocht is. Volgens mij heeft ze helemaal niets meer door. Het is echt heel verdrietig, en ik mis haar eigenlijk heel erg. Ik gun haar dat ze rust vind en deze wereld los kan laten, zoiets als dit gun je niemand.

Mijn moeder heeft altijd gezegd dat als ze de gelegenheid zou hebben, zij haar kinderen gelijk wat door zou schenken. Vooral omdat je een erfenis meestal pas krijgt als je zelf al ouder bent en alles al op orde hebt. Dus nu hebben mijn broer en ik beide een flink bedrag gekregen. Het komt neer op ongeveer € 20.000,- En dat komt ons echt heel goed van pas!

Het voelt toch heel dubbel, maar we zijn enorm blij met de schenking. En ik denk dat oma het goed zou vinden zo, als wij proberen onze plek net zo mooi en fijn te maken als haar plekje was. En dat we daardoor aan haar blijven denken.

7 opmerkingen:

 1. Ik stel me zo voor dat je oma inderdaad heel blij zou zijn dat haar geld naar jou zou gaan en jullie manier van leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een mooie gedachte om met het geld van je oma, haar inspirerende levenswijze op jullie terrein terug te laten komen.
  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dubbel idd, maar je gevoel erachter is heel mooi.

  Groetjes Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat je door de levenswijze van je oma geïnspireerd bent en met het geld dit kan blijven doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat je oma dit een heel goede bestemming had gevonden. Heerlijk, die vrijheid en ruimte die jullie nu hebben, dat is ook zo fijn voor Vera. Hoop dat we zelf, in de toekomst, ook nog eens wat landelijker kunnen gaan wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inderdaad een dubbel gevoel, maar fijn dat je oma er zeker mee eens zou zijn geweest

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat dubbel ja, en wat moeilijk. Mijn opa en oma zijn onlangs verhuisd naar een 'seniorenwoning' met wat minder tuin enzo. Dat was echt slikken. De plek waar zij woonden is echt mijn droomplek om ooit nog te wonen. Maar ja, wij hoesten ook niet zomaar 7 ton op als starters ;-).

  Heerlijk om zo ook zulke herinneringen voor jullie meisje te kunnen creëren! :-)

  BeantwoordenVerwijderen