vrijdag 1 mei 2015

Spaardoelen in 2015

Zoals eerder vermeld hebben wij ons aflosdoel voor 2015 gehaald, op 28 april deden wij de laatste aflossing van € 1.000,-. Het doel was niet bijzonder hoog, een totaal bedrag van € 4.500,- mogen wij per jaar boetevrij aflossen. Nu dit achter de rug is kunnen wij ons op andere doelen concentreren.

Er zijn drie spaardoelen:
1. Extra aflossen op de hypotheek
2. Sparen voor buffer
3. Sparen voor woningverbeteringen

Wij bevinden ons in de luxe positie dat wij twee inkomens hebben en wij hebben het momenteel dus erg ruim. Maandelijks houden wij gemiddeld meer als € 1.000,- over om te verdelen over deze spaardoelen. Sinds januari hebben wij een groot deel van dat geld naar het extra aflossen gesteld, dat is nu niet meer onze grootste prioriteit. Maar wat dan wel? Het lijkt mij een goed doel om aan het eind van 2015 een buffer van € 10.000,- hebben. Op dit moment hebben wij € 5.225,- aan buffer, dus wij moeten nog € 4.775,- sparen in 8 maanden. Persoonlijk vind ik € 10.000,- een beter bedrag voor een buffer, de buffer is voor ons enkel voor noodgevallen en van dit bedrag kunnen wij 6 maanden leven zonder enige andere vorm van inkomen. Het zou dus een mooi begin zijn.

In de oorspronkelijke begroting zou ik in de komende 8 maanden € 3.200,- sparen voor de buffer, dus ik heb wat dingen om moeten gooien. Zo besloot ik niet zo veel meer te reserveren voor een extra aflossing in januari. Voor woningverbeteringen zouden wij in de komende 8 maanden nog € 4.500,- sparen, dit is ook echt nodig. Ik wil niet wegsnoepen van dit budget omdat wij nog een aantal grote projecten willen doen. Daarom ik besloot nog een beetje te spelen met de cijfers in de begroting.


Door deze aanpassingen kom ik nu nog maar € 225,- te kort om mijn jaardoel te halen, dit komt neer op een bedrag van € 32,- per maand. Meestal zit er maandelijks nog wel wat speling in de begroting dus ik denk dat het ons op deze manier wel gaat lukken om onze buffer voor het einde van dit jaar op € 10.000,- te krijgen. Super, ik zou het echt wel fijn vinden om een wat grotere buffer aan te houden! Hoeveel buffer hou jij aan? En stel jij jezelf spaardoelen?

9 opmerkingen:

 1. Die 10.00 euro is voor iedereen een goed doel. Ik heb ook tienduizend euro vast staan plus nog wat onderhoud en sparen voor een boot.

  Voeren jullie een gezamenlijke rekening? Of toch twee aparte?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij voeren een gezamenlijke rekening, alles is gedeeld hier :)

   Ik heb inderdaad ook nog aparte potjes voor onderhoud van huis, auto, fiets, zonnepanelen, scooter en daarnaast nog geld voor zorgkosten, jaarpremies van verzekeringen e.d. Alle potjes bij elkaar (dus zonder de buffer) zijn momenteel meer dan € 7.500,-

   Verwijderen
 2. Mijn buffer staat nu op 5000 en dat vind ik eigenlijk te laag. Maar ja, het is ook heel lonend om extra af te lossen op de hypotheek, dus elke keer zwicht ik daar weer voor. Hoewel mijn man een stevige baan heeft in een stevige organisatie, blijf ik bang voor werkloosheid. Ik zou dus graag een buffer hebben van 3x ons maandinkomen zoals het Nibud adviseert... Anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt mij logischer om je buffer te vergelijken met je uitgaven i.p.v. met je inkomen. Onze buffer is momenteel minder dan twee keer onze maandinkomsten, maar meer dan 3 keer onze maandelijkse kosten. En dat is waar het uiteindelijk om gaat.

   Verwijderen
  2. dit is inderdaad wel een betere manier om naar je buffer te kijken , ga ik eens in mijn achterhoofd houden als ik nog eens wat zaken uitreken

   Verwijderen
 3. Mijn buffer staat op 5000. Dit is een bedrag wat ik zowiezo wil hebben. Hier haal ik ook niets af. Daarnaast heb ik een spaarrekening voor ooit een verre reis maken; staat inmiddels 3800 euro op. En dan heb ik nog een spaarrekening waar ik bijvoorbeeld vakanties, eigen risico zorg, onvoorziene kosten van betaal. Hierop staat momenteel 900 euro. Best fijne bedragen hoor, maar ik wil ook graag een vaste buffer van 10.000 euro hebben. Het gaat niet snel, ben een alleenstaande moeder met een parttime baan, maar ik spaar en daar ben ik blij mee!

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben een gezamenlijke buffer voor het gezin en ik heb er eentje prive bij elkaar gespaard van ongeveer een kwart van dat bedrag.
  De gezamenlijke buffer is voor woningverbetering, en op termijn auto. Jaarpremie ziektekostenverzekering doe ik niet, dat zou een besparing van 1% opleveren terwijl ik 1,25 rente op spaargeld krijg. De prive buffer is voor noodsituaties nav situaties die ik van nabij heb gezien van scheiding en overlijden waarbij de vrouwen erg lelijk met lege handen stonden (bij het overlijden problemen met kunnen benaderen van gezamenlijke spaartegoeden, zodat er bij de kinderen geleend moest worden).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hanteer een buffer van 10.000 euro, maar al een half jaar kom ik daar niet meer aan. Als hopelijk de volgende maand de belastingteruggave komt heb ik het weer bij elkaar. Echter, al 10.000 euro afgelost dit jaar, afgelopen najaar een nieuwe houten vloer, nog spaarpotten voor auto, studie, diverse kleinere potten en een hele grote pot waarmee wij over 15 jaar de hypotheek die dan nog open staat mee aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat super dat je zoveel reserve kan opbouwen. Ik woon alleen (latrelatie) en werk maar 24 uur, mbonivo, dus mij gaan dit soort spaardoelen niet lukken. We probeer ik zoveel mogelijk te sparen sinds ik vorig jaar een huis heb gekocht. Ik heb 2 spaarrek, een voor onderhoud van mijn huis, hierop krijg ik een leuke rente en hier kan ik niet zo maar iets afhalen en hier iets afhalen kost 0,5 % rente over het op te nemen bedrag. Maar voor mij een goede stimulans om te sparen. Op mijn andere spaarrek spaar ik voor onverwachte kosten, als ik een keer een maand niet uitkom door teveel uitgaven / rekeningen tegelijkertijd en een andere auto voor over een paar jaar. Maar het duurt nog wel een tijd voordat ik een beetje een leuk bedrag heb. Ik vind het altijd erg leuk om te lezen hoe jij met je finacien omgaat en wat je verder allemaal schrijft. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen