maandag 13 mei 2019

Ons nieuwe druppel-bewateringssysteem!

Vorig jaar was de zomer extreem droog, en daardoor hebben wij heel veel tijd doorgebracht met het bewateren van de planten. En dan voornamelijk de moestuin en de kas. We doen dit normaal met regenwater, we hebben daarvoor bakken die ongeveer 3.500 liter op kunnen vangen. Maar dit was afgelopen zomer niet genoeg en daarnaast hebben we flink met kraanwater bij gegoten. In de toekomst gaan we een van de gierputten op ons terrein schoonmaken en gebruiken voor de opvang van regenwater, maar voorlopig moeten wij het even doen met wat we hebben.

Het bewateren van vorig jaar kostte ons veel tijd, de meeste dagen waren wij een uur tot anderhalf uur bezig met het gieten van de planten. En dat in de zomer, dat is sowieso de drukste tijd omdat er ook veel moet worden ingemaakt en verwerkt. Bovendien zijn wij beiden extra druk op/met ons werk in de zomer. Daarom droomden wij van een bewateringssysteem.

We hebben wat rondgekeken naar verschillende systemen, we wilden iets wat duurzaam is en ook veilig (sommige kunststoffen kunnen chemische stoffen lekken als ze warm worden). Vandaar dat we gegaan zijn voor een systeem zonder pvc. Alle onderdelen zijn van HDPE, een dikke en harde plasticsoort die niet alleen veilig is maar lang meegaat, goed tegen verschillende temperaturen kan en ook goed gerecycled kan worden.

De reden dat we nog niet eerder een bewateringssysteem hebben aangelegd is omdat het veel geld kost, zeker in onze situatie. Wij hebben een grote tuin met verschillende verhoogde bakken en een kas, dus het moest ook een uitgebreid systeem worden. Maar we hebben besloten er toch voor te gaan, en wij zijn er heel blij mee.

We begonnen met een goede waterpomp, deze kan het water van onze regenwatertanks makkelijk omhoog en het systeem in pompen. De pomp was een groot deel van het aanschafbedrag, alles bij elkaar kostte hij bijna 120 euro (inclusief filter en aansluit set). De waterpomp verbruikt wel wat stroom natuurlijk, maar wij vinden het belangrijk om regenwater te gebruiken in de tuin. De stroom die we daarbij gebruiken zal sowieso voornamelijk van onze zonnepanelen komen. Het mooie is, dat we in de toekomst de pomp kunnen gebruiken om ons (dan nieuwe) toilet met regenwater door te kunnen spoelen. (Maar dat is weer toekomstmuziek, dat hangt ook weer samen met onze nieuwe wateropslag die we dan hebben).

Onze plan op papier, 2d en 3d door elkaar getekend ;)

Vanaf het punt waar de regentonnen staan loopt er een ruime leiding onder de grond door waar het water doorheen loopt, en dan komen er verschillende aftakkingen. Een aftakking voor de kas, en dan voor elke verhoogde bak weer een. Er komt er ook nog een voor het pompoenen en aardappelveld, maar dat moeten we nog maken. In elke bak (en de kas) ligt vervolgens een drupslang die verdeeld is zoals het het beste past. De drupslang heeft niet gewoon gaatjes maar membranen die zorgen dat er uit elk gat evenveel water komt, bovendien kunnen die gaatjes ook niet verstoppen door vuil (van buitenaf).

Altijd met dr neusje er bovenop

Op het laagste punt van de aanvoerleiding hebben we een kraan ingebouwd om het hele systeem leeg te laten lopen, mocht dat nodig zijn. Dit is een diepe emmer/bak zonder bodem waar de leiding doorheen loopt. Onderin die bak ligt wat grind en hij is afgesloten met een plaat. Omdat op die plek geen gras meer zit maar overal houtsnipper liggen, hebben we een soort verstopt serviceluik. Het leeg laten lopen van het systeem is vooral handig voor de winter. Doordat de leidingen dan leeg zijn kan alles blijven liggen zonder dat het kapot vriest.

Druppelslang in leeg bed

Omdat niet elke plek evenveel water nodig heeft, hebben we op elke plek een kraantje zodat we plekken open of dicht kunnen zetten. We hebben wel overwogen om een centraal regelbaar te maken, of met een bewateringscomputer maar ik ben daar geen voorstander van omdat ik denk dat het te complex is. Zoiets kan een mens toch echt als beste in schatten. In tijden dat het natter is hoeven we sowieso alleen de kas te bewateren.

Uiteindelijk was een best wat werk om alles geïnstalleerd te krijgen, niet zo zeer moeilijk maar wel omvangrijk. Gelukkig is Maarten een harde werker en ook nog eens heel handig, zonder hem zouden we het gros van de projecten niet gedaan krijgen. Hij heeft zich ook voor dit project weer heel erg ingezet en ik ben zo blij met het resultaat!

Het systeem is zo gemaakt dat we ook gebruik kunnen maken van leidingwater, mocht het nu weer een tijd lang heel droog zijn. Dat is natuurlijk niet wenselijk, maar wel realistisch. En ook in dat geval is de druppelbewatering een verbetering, want uiteindelijk is het zuiniger dan gewoon sproeien omdat er minder verdampt en het water gelijk daar komt waar het moet zijn.

We hebben gelijk het grind wat rond de kas lag weggehaald en ook het gras daar, hier liggen nu overal houtsnippers. Het geheel ziet er nu heel uniform uit. Even wat foto's van het resultaat:

Dat stuk hoeven we nooit meer te maaien :)

Hier komt een vertakking omhoog

Alle verhoogde bakken

De aardbeien-bak met peuterbescherming

Het was al met al best een prijzig project. We waren ongeveer €300,- kwijt in totaal, dat is een hoop geld. Maar toch ben ik heel blij dat we dit gedaan hebben, en kan mij voorstellen dat wij hier in de toekomst enorm veel plezier van gaan hebben. Zeker als we straks jaarrond genoeg regenwater hebben.

13 opmerkingen:

  1. Goed bezig. Mocht je toch leidingwater moeten gebruiken kun je een extra teller tussen de buitenkraan laten zetten door het waterleiding bedrijf. Dan is het goedkoper omdat je het water op eigen terrein gebruikt en niet in het riool loost. Dit is stukken goedkoper. In Duitsland dan he;-)
    Groetjes, Jenna

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goede tip!
      Dat wist ik niet. Het is alleen niet voor ons van toepassing, wij zitten niet op het riool aangesloten.

      Verwijderen
  2. Ziet er geweldig uit! Wij hebben een grondwaterpomp op het erf en vullen daarmee de regentonnen als er een tekort aan regenwater dreigt (zoals in de zomer van 2018) Kunnen jullie geen bron laten slaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het schijnt dat het grondwater hier enorm diep zit (iets van 9 meter geloof ik). Dus dat is ook vrij prijzig.

      Als we het met regenwater kunnen redden zijn we ook tevreden, het duurt gewoon nog even.

      Verwijderen
    2. Een boer met een giertank met water of de brandweer komen voor weinig geld of wat bier en Kurzen (Schnapps, Jaegermeister etc) graag voorbij en spoelen je een filter/puls in.. Moeite waard om eens na te vragen, en doordat jullie zowel een Klaergrube hebben als het land er mee bewateren, is er geen verstoring van de waterkringloop op verdamping na! Best een idee, en met een beetje mazzel is het water van prima drinkbare kwaliteit, en vrij van ijzer!

      Verwijderen
  3. Wat goed en slim bedacht en uitgevoerd. Alles wordt stukje voor stukje steeds mooier bij jullie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Alweer een mooi uitgewerkt systeem.

    Begin april kreeg ik een komkommerplant voor de teelt bij tuinders op steenworp en water met voeding.

    Ik plantte de plant in de hoek van de kas. Het was koud. Van alle hobbytuinders was ik de enige waarvan de plant niet door vorst is dood gegaan.
    De reden? Vliesdoek tegen het raam en mogelijk denk ik dan, een grote Waterton tegen de kas. Ik dacht terug aan jullie watervat in de kas destijds, vermoedelijk heeft het de plant gered.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wauw, ik reageer bijna nooit, maar ik moest even zeggen: wat hebben jullie dit slim gedaan. En wat een werk zit hier wel niet in. Petje af!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hahaha, wij hebben dus vanwege onze peuter dit jaar 18 extra aardbeienplanten gepoot :')

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat interesasant! Ziet er goed uitgedacht uit. Kun je vertellen welk soort/merk druppelslang jullie hebben aangeschaft? Ik ben me aan het oriënteren op een soortgelijk systeem maar weet er nog weinig van. Is er ook informatie te vinden op het internet over de afstanden van de druppelslangen en hoe de druk gelijkmatig verdeeld wordt bijvoorbeeld?

    BeantwoordenVerwijderen