donderdag 16 mei 2019

Update; hoe bevalt de kas

Sinds de zomer van 2015 hebben wij een kas(je) staan. Het is een kas met een oppervlak van ongeveer 9m² (2,56m x 3,63m) en platen van polycarbonaat, maar wel de duurdere versie. De platen zijn dubbelwandig en 6 mm dik, omdat we veel slechte dingen gehoord hadden over goedkope kasjes waar bij de eerste storm de platen eruit waaiden.

We hebben hem ook stevig neergezet, op een goede fundering, en hij heeft al menig storm overleefd. Nog nooit is er een plaat uitgewaaid, daar zijn we dus ook heel blij mee. Onder onze kas zit een passieve warmteopslag, die met behulp van een op zonnestroom lopende ventilator de warme lucht uit de nok van de kas opslaat in de grond. Deze warme lucht word in de nacht weer vrijgegeven zodat de temperatuur iets minder schommelt. Het lijkt te werken, maar we hebben natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal dus met zekerheid kunnen we er niets over zeggen.

Het enige onderhoud wat we aan de kas hebben is schoonmaken. Vorig jaar hebben we het overgeslagen, maar dit jaar konden we er echt niet aan ontkomen. De kas was echt heel erg vies. Vooral aan de noordkant, zoals hier op de foto te zien. Ook de binnenkant was vies, en daardoor was het toch een behoorlijk tijdrovende klus. Ik heb gezocht naar een makkelijke manier om de groene aanslag van de kas te verwijderen maar blijkbaar was het niet heel moeilijk. Ik gebruikte een emmertje met regenwater een een spons (of eigenlijk; heel veel emmertjes met regenwater). Dat was genoeg, geen schoonmaakmiddel nodig. Maar bereid je voor op flink wat spierpijn in je arm en hand na een middagje flink boenen. En het resultaat mag er wezen, de kas ziet er uit als nieuw! Dat is het voordeel als je dingen eerst heel vies laat worden, dan is het resultaat zo spectaculair.

Achterin de kas heb ik normaal een oppottafel staan, maar ik heb deze er nu voor de zomer eruit gehaald. De plek die het inneemt heb ik liever in gebruik voor planten, aangezien de kas toch altijd te klein is (of ik wil altijd te veel). In de praktijk gebruik ik de oppottafel in de zomer ook amper, omdat het dan in de kas simpelweg veel te warm is.

De kas is een hele fijne plek om te zijn, vooral in de winter, herfst en het voorjaar als het buiten niet al te warm is. Achter glas en uit de wind is het dan een stuk beter uit te houden, en een lekkere rustige plek om even te zitten. Als we in het voorjaar in de tuin werken en het is nog wat koud, is het ook een goede plek om de peuter te laten zitten en spelen zodat zij het niet te koud krijgt.


Een nadeel aan de kas is dat er geen regen in valt, en dat je dus steeds zelf water moet geven. Dit jaar hebben wij een druppel-bewateringssysteem aangelegd in de tuin, en dus ook in de kas. Dat betekend dat we in de zomer niet meer actief water hoeven te geven in de kas, alleen de zaaitrays die er (voornamelijk) in het voorjaar staan moeten we nu gieten. Een bijkomend voordeel van de druppel-bewatering is dat het efficiënter is, omdat er minder water verdampt. En het is ook nog eens beter voor de planten omdat het water niet op de bladeren komt, wat eventueel voor ziektes zou kunnen zorgen.
Hier een klein stukje van de bewatering in de kas

Ik ben nog steeds aan het leren om het hele jaar groente te groeien, en om voldoende sla e.d. te groeien in de kas voor de winter. Daarvoor moet de kas op tijd vrijgemaakt worden van tomaten e.d. zodat de juiste slasoorten erin kunnen voor de winter, tot op heden gaat dat nog steeds niet zoals ik zou willen. Maar al doende leert men ;)

Het tomaten kweken gaat echt heel erg goed in de kas, wij hebben elk jaar een rijke oogst. Dit jaar wil ik ook eens wat paprika telen, omdat ik op mijn werk gezien heb dat dat goed kan.  Meestal hebben we ook 1 komkommerplant in de kas (en 1 buiten de kas) zodat we vroeg komkommers hebben. Daarnaast staan er een paar aardbeienplanten die ervoor zorgen dat we extra vroege aardbeien hebben. Al met al hebben we er enorm veel plezier van, en het ziet er naar uit dat hij nog jaren mee kan!





Oudere berichten over de kas:

3 opmerkingen:

  1. Ik gebruikte vroeger mijn serre(= vlaams voor kas) ook als bak om van alles te zaaien en dit zelfs heel vroeg in het jaar. Voor de tomaten en paprika's en de komkommers. Boontjes, worteltjes, peterselie, kervel, tuinkers, sla, radijsjes... Dan kan je al heel vroeg - echt heel vroeg - jonge groenten uit eigen tuin eten. Ook zaaide ik er prei en selder om dan later uit te planten in de moestuin zelf. En dit voor de 'echte' serregroenten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het (vroege) voorjaar staat de kas hier ook helemaal vol met zaaitrays. Het licht is in de kas ook veel beter dan binnen. Hoewel het zaaien van tomaten, paprika en komkommer in de kas niet voor begin april lukt. Dan is het echt nog te koud.

      Verwijderen
  2. Een zachte bezem of een dweil is soms ook handig voor zulke klusjes!
    Ziet er in ieder geval weer stralend uit, heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen