dinsdag 3 september 2013

Koelkastloos

Naar aanleiding van mijn blogje gisteren over ons energieverbruik heb ik dan toch de knoop doorgehakt. Vanaf heden staat de koelkast uit en is hij buiten gebruik gesteld.

Omdat onze 'koude kamer' nog niet koud genoeg is maak ik voorlopig gebruik van een koelbox. De 'koude kamer' is momenteel 16 graden Celsius, zodra het buiten kouder word zal dat snel mee dalen. Dan kan ik die kamer als koelruimte gebruiken, het is ook redelijk dicht bij de keuken. Voor nu dus de koelbox, hier doe ik elke dat een nieuw koelelement uit de vriezer in. Ik heb ook een thermometer in de koelbox gedaan zodat ik de temperatuur in de gaten kan houden, maar het meest bederfelijke wat er momenteel in zit is een pak melk dus ik hoop dat dat wel goed gaat. Het voordeel van de koelbox is dat hij gewoon in de keuken staat, dus als ik wat nodig heb staat het lekker dichtbij.

Ik twijfelde of het allemaal zou passen in de koelbox, maar het viel mij reuze mee. Ik heb de grotere dingen ( pak melk, tube mayo, ketchup, appelmoes) onderin staan en daarboven heb ik ruimte voor een mandje waarin ik de kleinere dingen bewaar (boter, jam, saks, stukje kaas, vleeswaren). De kleinere dingen heb ik ook vaker nodig dus die staan het meest bij de hand zo.


Zo is mijn koelbox ingedeeld. Grote verpakkingen onderin, samen met dingen die ik niet veel nodig heb. Ook heb ik een min-max thermometer die ik erbij doe zodat ik de temperatuur goed in de gaten kan houden.


En hier met het mandje met kleine spullen en broodbeleg bovenop (en nee dat is geen sambal, dat is jam in een oud sambal potje :) Ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen en hoeveel stroom het gaat schelen. Het is weer een leuk experiment!

24 opmerkingen:

 1. Geen koelkast! Dat durf ik niet. Ik ben bang dat alles dan bederft. En wij hebben nota bene een kelder! Maar laatst had ik de broccoli in de kelder bewaard, omdat de koelkast vol zat, en toen was die helemaal verrot.

  Ik kijk uit naar je ervaringen zonder koelkast! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het ligt er natuurlijk ook aan wat je bewaard. Ik heb mij voorgenomen dat ik vlees eet op de dag dat ik het koop, of het gelijk in de vriezer leg. Verder heb ik wel vleeswaren en melk, maar ik gok/hoop/wens dat het wel goed komt :)

   Verwijderen
 2. Ik vind het echt zo gaaf! Alle dingen die jij bedenkt die doe je ook gewoon... Hier altijd de wildste plannen, maar vaak bij de uitvoering loopt het dan toch mis :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik zou zeggen doe gewoon iets :) Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Het leven is te kort om alleen maar te dromen ;)

   Verwijderen
 3. Oj wat leuk, al jouw experimenten :)
  Voor een klein huishouden als die van jou werkt het denk ik prima zo met een koelbox.
  Hier is het geen doen. Te veel mensen die steeds in de koelkast staan te graaien en daarmee samenhangend te veel spullen die koel moeten blijven. Bovendien zitten de winkels niet om de hoek.
  In het voor- en najaar zet ik wel spullen in de schuur, maar in de winter vriest het daar.
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat dat ook meespeelt inderdaad. Ik bedenk nu elke keer goed wat ik moet hebben, zodat ik de koelbox maar 3 keer per dag open doe. Je wil natuurlijk niet te veel koelte verliezen.

   Handig dat je een schuur hebt waar je spullen neer kan zetten, misschien kan je daar een geïsoleerde kast maken waarin het 's winters niet vriest?

   Verwijderen
  2. Je kan de koelbox natuurlijk ook nu al in de koude kamer zetten om minder koelte te verliezen.
   Een geïsoleerde kast bouwen heeft geen zin met -20.
   De hydrofoor staat in de schuur in een kleine geïsoleerde ruimte en daar moeten we 's winters al regelmatig bijverwarmen ter voorkoming van bevriezing :(
   Linda

   Verwijderen
  3. Dat bedacht ik mij vandaag ook al, ik heb daarom de koelbox in de (nog niet zo) koude kamer gezet.

   Met -20 schiet het niet op nee :(

   Verwijderen
 4. ik wil ook graag de koelkast weg doen,maar omdat mijn schuur door de aparte indeling van ons huizenblok buiten mijn tuin ligt en ik een flink stuk moet lopen om er te komen , is het niet handig als ik daar de dagelijkse spulletjes zou zetten,maar jouw idee van een koelbox is zeker iets was ik ook ga overwegen zo gauw mijn dochter op zichzelf gaat wonen en mijn huidige koelkast veel te groot is.ook mijn vrieskast ga ik dan vervangen door een veel kleiner model ,omdat ik toch wel wat in voorraad wil hebben , want toen ik begin van het jaar ziek was , was het toch wel handig om een kleine voorraad te hebben zodat je niet elke dag naar de winkel hoeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal met je eens, een vriezer is vreselijk handig. Zeker hier op het platteland :)
   Ik ben nog aan het spelen met de temperatuur van de koelbox en de koelelementen. Ik zal later updaten :)

   Verwijderen
 5. Nee, ik zou geen vlees buiten de koelkast bewaren. Mijn ouders hebben een paar jaar geleden samen een kleine week in het ziekenhuis gelegen hebben omdat ze allebei iets gegeten had wat bedorven was. Dat is veel duurder dan de elektriciteit die je koelkast gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ik mij voorstellen, maar ik bewaar ook geen vlees. Als ik vlees heb eet ik het gelijk op of ik stop het in de vriezer. In de winter is het koud genoeg om wel vlees te bewaren.

   Verwijderen
 6. Dit gaat mij te ver dan zou ik echt eens de grootverbruikers onder de loep nemen fornuis/oven.

  Maar stroomverbruik is best netjes zal eerder wat aan gasverbruik doen dat was toch 2800-3000 M3 per jaar ?

  Daar val veel te behalen met juiste stook en isolatiewerk mits dat niet voldoende is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals ik al eerder aangaf ben ik daar ook mee bezig. Helaas heb ik op dit moment nog geen mogelijkheid om op een andere manier te koken dus doe ik extra zuinig.

   De oven gebruik ik om zelf brood en koekjes te bakken, en dat wil ik blijven doen.

   Wat betreft het gas, daar ga ik zeker wat aan doen. Maar die aanpassingen kosten geld, en geld hebben we niet. De koelkast uitzetten kost niets, vandaar dat ik daar begin :)

   Verwijderen
  2. Koken en bakken op gas is het voordeligst weet ik uit ervaring :)

   Het gemak van een koelkast weegt niet op tegenover de andere besparingen die nog haalbaar zijn en enkel een koelkast die heb je ook van minder dan 100 Kw/h per jaar dan heb je het over 20 euro op jaarbasis aan stroom en wat gooi je nu weg aan voedsel ?

   Verwijderen
  3. Ik wil ook heel graag terug naar koken op gas!

   Wat betreft de koelkast. Mijn koelkast verbruikt ongeveer 145kWh per jaar. Als ik er een zou moeten kopen die minder dan 100kWh gebruikt kost mij dat nu weer geld. Bovendien heb ik in de herfst en winter helemaal geen probleem, want de koude ruimte is net zo koud als de koelkast.
   En tot nu toe gooi ik helemaal geen eten weg omdat ik de koelkast niet gebruik.

   Verwijderen
 7. Ook met melk moet je erg voorzichtig zijn weet ik van mijn opleiding. Veel gevallen van voedselinfectie komen voort uit melk en deze smaakt dan niet direct zuur of vies. Voor mij zou het niets zijn. Ik heb mijn koelkast zelfs wat kouder staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik de melk voor pap en verhit deze tot het kookpunt, lijkt me dat dat weer veel risico's teniet doet. Verder ben ik niet zo huiverig. Mijn oma heeft altijd alles gegeten en leeft nog steeds, terwijl ze de schimmel van een tomaat snijd en hem nog op eet. Zo'n vaart zal het dus niet lopen.

   Verwijderen
 8. Ik heb in de winter geprobeerd zonder koelkast te doen en alles op het balkon te bewaren. Maar ik vond het lastig om steeds naar het balkon te lopen. En in de zomer zonder koelkast zie ik echt niet zitten. Restjes die over zijn bederven dan snel en ook melk en andere produkten moeten in de koelkast. Als je dingen moet weggooien omdat het bedorven is, ben je duurder uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me voorstellen dat het lastig is om alles op het balkon te bewaren en daar steeds heen te lopen. In de zomer lijkt me dat geen doen.

   De restjes/kliekjes die ik heb die bewaar ik gewoon op het aanrecht als ik het de volgende dag opeet. En anders stop ik het in de vriezer.

   Ik ben het met je eens dat het niet de bedoeling is dat er nu meer eten weggegooid gaat worden. Maar hopelijk is dat met een goede planning niet nodig.

   Verwijderen
  2. Natuurlijk moet het zonder koelkast best kunnen lukken. Vroegah, gaan we weer ;-), was er ook geen koelkast, maar hadden mensen ook minder boodschappen in huis. Succes, voor mezelf vind ik het niet handig, maar ik ben benieuwd naar je bevindingen.

   Verwijderen
  3. Ach ieder zijn ding toch? Ik deed het ook niet in mijn appartement, maar hier heb ik het gevoel dat het kan. Ik zal zeker later nog een keer schrijven hoe het bevalt!

   Verwijderen
 9. Wow! wat knap van je. Ik weet dat ik het niet zonder koelkast zou kunnen, daarvoor gebruik ik 'm te veel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het ligt ook heel erg aan je woning, momenteel functioneert de koude kamer als een koelkast, dus ik doe helemaal niet zonder :)

   Verwijderen