donderdag 26 september 2013

Onze kipjes


Hierboven een foto van onze kipjes (en haan). Het zijn vreselijk leuke beestjes en ik geniet er heel erg van. Ze zijn nu ongeveer 4 a 5 maanden oud, en nog niet aan de leg. De haan begint al voorzichtig te kraaien, maar zijn stem slaat nog over. Ze zijn inmiddels goed gewend aan mij en aan hun hok. Dat is fijn. Ik wil ze uiteindelijk helemaal los laten lopen, als ze over het hele terrein kunnen scharrelen dan hoef ik ze (bijna) niet meer te voeren. Het lijkt me dat dat de eitjes echt ten goede zal komen!

Ze zijn er inmiddels al achter dat ze ook over het hek heen kunnen en lopen met regelmaat buiten de ren rond.  Dus het vrij rondlopen zien ze wel zitten geloof ik. Gelukkig weten ze ook heel goed wie lekkere maiskorrels heeft, dus meestal komen ze zelfs op mij af als ze me zien. Dat is ook de bedoeling, ik wil wel dat ze in het nachthok (blijven) slapen en gaan leggen. Dus ik lok ze tegen het einde van de middag weer naar hun ren toe.

Ik voer ze legmeel, maiskorrels, broodrestjes, kliekjes (heb ik bijna nooit) en onkruid en ze zijn altijd in hun nopjes als ik weer met wat aan kom. De kat is vreselijk jaloers op de kippen en zat laatst in de kippenren de broodkruimels van de grond te eten. Verder doet hij de kippen niks, hij durft niet eens echt in de buurt te komen. De kippen zijn ook niet echt bang voor de kat, maar schrikken alleen als hij een onverwachte beweging maakt. Ik ben er in elk geval zeker van dat de kat de kippen niks zal doen, dat is een geruststelling!


Ik vind het heerlijk om de kippen te zien scharrelen. Als ik in de tuin bezig ben, komen ze vaak uit de ren en gaan ze een beetje in mijn buurt scharrelen. Ik genieter van om daarna te kijken, ze zijn altijd zo lekker bezig. Ik kan er uren naar kijken en het brengt gelijk wat leven in de brouwerij. Nu nog wachten tot ze eitjes gaan leggen!!

20 opmerkingen:

 1. Lijkt me ook zo gezellig van die kipjes om me heen! Hopelijk heb je snel lekkere eitjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gezellig hoor, van die scharrelende kippetjes :) Leuk, zo'n beestenboel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het leggen gaat zo te zien nog wel even duren, wanneer je hun kam net zo rood ziet worden als die van de haan dan zijn ze bijna aan de leg. Wij genieten hier ook echt elke dag van de kippen, kwam er gisteren helaas achter dat we bloedluis in het hok hebben, dat zijn kleine rode beestjes. Manlief moet het hok van t weekend dus even flink boenen en dan helemaal inspuiten met speciaal spul. (vond ook al dat ze wat minder eieren aan t leggen waren. Als ze straks flink gaan leggen begin je je eigen eierkraampje aan de weg. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga er van uit dat ze pas zouden leggen bij 6 maanden, dus dat is nog 1 a 2 maanden.
   Wat vervelend dat je bloedluis hebt! Succes daarmee!

   Verwijderen
  2. In de donkere tijd komen ze minder snel aan de leg, misschien wordt het wel januari voordat ze gaan leggen

   Verwijderen
  3. Ik heb een lichtpunt in het hok, en ben van plan om ze wat extra licht te geven in de donkere maanden.

   Verwijderen
 4. Leuk die kippen, fijn dat er een goed nacht hok is. Misschien moet je het nog even controleren of het helemaal marterdicht is. Een steenmarter heeft geen groot gat nodig om binnen te komen. Meestal stelen ze alleen de eitjes, maar soms ook een kip. Soms loopt het nog erger af. De vos komt ook vast wel eens langs. als ze helemaal loslopen kan je er misschien ook eentje kwijtraken. Je kunt misschien nog eens googelen op kippen vos steenmarter. Bij de zoogdiervereniging staat dacht ik ook wel een folder online. Het kan natuurlijk allemaal goed gaan, maar een gewaarschuwd mens......... En ze zitten er wel, marters en vossen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien is het www.kippenforum.nl iets voor jou?

   Verwijderen
  2. Het kippenforum ben ik al eens geweest, dat is echt een goede tip!

   Ik zal eens goed controleren of het hok helemaal veilig is, dat kan geen kwaad in elk geval! Bedankt!

   Verwijderen
 5. Heb ook loslopende krielkippen gehad, maar toen was het elke dag pasen :(
  Als we verhuisd zijn en de stal opgeruimd is, wil ik ook weer kippen, maar laat ze niet loslopen denk ik, te veel vossen.
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij wonen wel landelijk, maar toch ook niet. Wij wonen aan de rand van het dorp, echt net in het buitengebied. Ik heb hier nog geen enkel teken van vossen gezien, ik hoop dat we geluk hebben daarmee.
   Ik kan me voorstellen dat je geen zin hebt om de vos kippen te voeren! Dan zou ik ze ook in een ren houden!

   Verwijderen
  2. Zie ze hier regelmatig lopen, vooral in de winter.
   Net als herten en elanden, niet gevaarlijk voor kippen, wel voor de (moes)tuin :)
   Linda

   Verwijderen
 6. Wat heerlijk he kippen, ik kon er ook altijd zo van genieten, ooit wil ik ook nog eens kippen. Ben benieuwt of dit gaat lukken aangezien meneer niet zo van de dieren is,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben weer lekker bezig zie ik . t zullen de jaren zijn hehe. morgen wel weer een nieuw praatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heb ook gehad dat twee kippen werden doodgebeten door een steenmarter, betrapte het kreng op heterdaad. En het waren grote kippen! Dus een goed afsluitbaar hok is geen overbodige luxe, ik woonde niet zo buitenaf als jij. Maar ze zijn leuk, je kippies!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat is niet leuk! Ik zal nog wat beter op ze passen want ik ben erg blij met mijn kipjes!

   Verwijderen
 10. Kippen zijn inderdaad erg gezellig. Dat scharrelen oogt rustgevend. En wat hebben ze lekker de ruimte!

  BeantwoordenVerwijderen