vrijdag 27 september 2013

Vrekken vrienden

Naar aanleiding van mijn vorige stukje over een relatie hebben met een vrek zat ik nog eens na te denken. Ikzelf ken geen andere vrekken in het dagelijks leven, zelfs geen andere consuminderaars. Hoewel vriend gelukkig veel van mijn ideeën over rustiger aan doen, minder spullen en duurzamer leven steunt is hij eigenlijk de enige die ik ken die er ook zo over denkt. De meeste mensen die ik ken zijn gelukkige consumenten.

Maakt het echt uit? Nee dat denk ik niet, maar ik voel toch de behoefte aan een connectie. Weten dat ik niet echt gek ben, maar dat er gelijkgestemden zijn is toch een fijn gevoel. Dat is een van de redenen waarom ik tijd spendeer op diverse consuminderblogs. Het houd me ook alert, want als iedereen om je heen veel consumeert lijk je al snel  een consuminderaar. Maar tussen andere consuminderaars zie je pas echt of je het "goed" doet. Natuurlijk bepaald iedereen voor zichzelf wat 'goed' voor hem of haar is. Maar het is makkelijker gemotiveerd te blijven tussen gelijkgestemden.

Nu zijn er wel een aantal mensen in mijn leven die wat vrekkentrekjes hebben. Zo hecht mijn moeder weinig waarde aan nieuwe spullen, heeft ze vroeger altijd een moestuin gehad en kookt ze veel vanaf de basis. Mijn oma is behoorlijk zuinig, zij zal nooit eten weggooien en heeft haar eigen kipjes. Zij komt uit een boerengezin op de Veluwe en is opgegroeid met weinig. Nog steeds heeft ze niet veel nodig. Blijkbaar zijn mijn vrekkentrekjes een beetje aangeboren. Gelukkig kan ik met hun een beetje praten over mijn gevrek, hoewel een aantal zaken hun ook echt te ver gaan.

Dus ik ben heel benieuwd; kennen jullie andere vrekken/consuminderaars in het dagelijks leven? Hebben jullie dat contact bewust opgezocht? En hebben jullie behoefte aan contact met andere vrekken?

37 opmerkingen:

 1. Ik ben zeker geen vrek en ook geen consuminderaar omdat ik nooit een consumeerderaar geweest ben. ik probeer zo te leven dat mijn voetstap op onze wereld zo klein mogelijk blijft. Dat deden mijn ouders en mijn familie en kinderen leven op dezelfde manier. Dat wil niet zeggen dat we elk dubbeltje drie keer bewust omkeren. We vliegen 1 x in de twee jaar naar dochter en gezin in Australie en dragen bij aan de studie van jongste (die al 2 studies heeft afgerond :-) We ondersteunen diverse familieleden die het minder goed hebben. Maar we hebben een grote moestuin, gooien praktisch niks weg en kopen bijna alles tweedehands.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een mooi streven een kleine voetstap. Dat is ook een van mijn doelen. Het klinkt alsof jullie je prioriteiten duidelijk hebben, fijn!

   Verwijderen
 2. Ik beschouw mezelf niet als een vrek, kan aan de ene kant nl enorm spaarzaam zijn, maar soms ook vreselijk uit de band springen. Mijn moeder is ook erg zuinig met haar geld, zij kna niet genieten van een glas drinken op een terras en rekent om hoeveel ze hier thuis van kan doen. Wij kunnen dat dan wel weer en daar geniet ik dan ook echt van. Soms denk ik we moeten nog harder eraan gaan trekken en zorgen dat we nog sneller ons huis aflossen, maar aan de andere kant bevalt het leventje ons nu ook wel. Manlief en ik schelen 7 jaar en moeten dus een aow gat van 7 jaar overbruggen. Zou tegen die tijd zelf ook graag minder of niet meer willen werken zodat we ook nog samen leuke dingen kunnen gaan doen. Toch jammer dat de overheid is gestopt met het banksparen om eerder te kunnen stoppen met werken. En van die spaarplannen van de bank daar zie ik ook geen heil in.
  In mijn omgeving ken ik geen mensen die echt vrek zijn, wel een paar consuminderaars, maar eigenlijk wissel ik daarmee nooit van gedachten. Dat vind ik dan weer prettiger via het web.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig dat jij toch liever via het web contact hebt, misschien ligt dat ook aan de mensen. Ik praat ook niet met iedereen over alles :)

   Dat van een drankje op het terras herken ik, ik kan ook echt geen geld uitgeven op die manier.

   Verwijderen
 3. Mijn moeder heeft bij een vrek gewerkt als schoonmaakster. Jaja, wel een schoonmaakster, maar verder geen dubbeltje teveel uitgeven. Wat die beste man allemaal deed om weinig tot geen geld te hoeven uitgeven. En hij had voldoende hoor, ooit een boerderij goed verkocht en kon van de rente wel leven. Maar, die generatie is opgegroeid met weinig geld en zo bleef hij doorleven omdat hij niet anders wist.
  Ik zelf ben geen vrek, maar soms is het heel dubbel. Ik kan zo een broek van 80 euro kopen voor mezelf ( kan namelijk moeilijk broeken vinden) maar als ik dan een leuk shirtje zie hangen voor 20 euro, laat ik hem mooi hangen omdat ik dat dan weer teveel vind. Heel krom eigenlijks.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geld uitgeven is ook heel persoonlijk. Ieder kiest wat hij het meest belangrijk vind. Blijkbaar is een goede broek voor jouw een prioriteit :) Dat kan ik me wel voorstellen als je lastig broeken vind.

   Verwijderen
 4. Ik vind mezelf geen vrek. Een vrek gunt anderen totaal niets en wil zelf alles hebben. Ik leef zuinig en ken geen mensen die dat ook doen, of er openlijk voor uitkomen, niemand weet wat anderen achter de voordeur doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, dat is weer de definitie van het woord vrek. Persoonlijk bedoel ik het niet op de manier zoals het woord 'gieraard', maar meer als 'zunigerd'.

   Verwijderen
 5. Valt best mee jij koopt nieuwe schoenen, wij weer wc-papier :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De meeste mensen met wie ik omga zijn geen grote uitgevers. En met vriendinnen praat ik ook gewoon over geld en over besparen en hoe we dingen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We geven regelmatig spullen aan elkaar die we zelf niet meer nodig hebben. Dus geen vrekken, maar juist delen met elkaar.

   Verwijderen
  2. Leuk! Delen is altijd leuk, dat doe ik ook wel met bekenden. Ik ken ook geen echte grote uitgevers, behalve een paar familieleden.

   Verwijderen
 7. Ik ken 1 vrek: mijn oma. Echt prachtig hoe dat mensje bespaart ;) Kan er soms zo enorm om lachen... Zo krijgt ze voor haar verjaardag altijd bergen chocolade, maar als je daar op visite komt moet je absoluut niet verwachten dat je daar ook wat van krijgt, want delen doet ze niet.

  Nu heb ik zelf ook wel wat van die trekjes (geërfd, denk ik). Ik kan ook heel vrekkig zijn voor mezelf. Maar voor andere mensen.... Liever niet! Ik hoop juist dat mensen zich heel welkom voelen en hou ervan om mensen te 'verwennen' met wat lekkers bij de koffie, een klein stukje extra aandacht etc.

  zou het wel heel leuk vinden om eens wat consumineraars in het echt te zien. Heb ooit ook eens een balletje opgegooid, maar helaas was er toen weinig animo :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Het enige wat ik echt voor mijzelf houd is een doos ferrero rocher :D Als ik een keer in het jaar zo'n doosjes krijg dan wil ik daar echt van genieten, dan krijgt alleen mijn vriend er 1 :D

   Ik vind het ook wel leuk om van gedachten te wisselen met anderen. Ik merk dat ik moeilijk vrienden kan vinden omdat ik geen aansluiting kan vinden. Ik heb geen smartphone, tv, ik shop niet en ik gebruik geen make-up. Op een of andere manier denken mensen dan gelijk dat ik heel saai ben.

   Verwijderen
 8. Ik merk om mij heen dat er erg weinig mensen zijn zoals ik... ik zeg dan ook vaak: oh, die zijn goed voor de economie!! Veel mensen om ons heen die veel geld uitgeven. Ook prima; ieder zijn/haar eigen keus. Ik werk niet en ben huisvrouw. Naar ieders tevredenheid hier in huis overigens. Dat is onze keus: de rust die dit geeft, daar kan geen buitenshuis etentje tegenop voor ons!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zeker! Hoe meer mensen gewoon consumeren hoe beter voor ons. Dan gaat het beter met 'de economie', liggen de kringloopwinkels vol en gaat de spaarrente omhoog :D

   Ik kan me voorstellen dat je heel tevreden bent met je keus! Goed voor jou!

   Verwijderen
 9. Omdat de meeste mensen om mij heen veel meer inkomen hebben dan ik, vind ik het altijd fijn als zij veel geld uitgeven. Zo blijft het nl. voor mij mogelijk een beetje gelijk te blijven kwa kapitaal. Dat is mijn geheime binnenpretje, dat als het in de gesprekken gaat over alles wat aangeschaft gaat worden, of dure vakanties, ik wel kan denken ík doe het niet, maar met mijn spaarrekening zou ik het wel kunnen doen hihi. Als ik hun inkomen had gehad was ik al dik miljonair:) Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat denk ik ook! Ik hield ook altijd veel van mijn inkomen over, terwijl ik helemaal niet super goed verdiende. Het gaat toch om keuzes maken, veel mensen hechten waarde aan de vakanties en dure aanschaffen.

   Verwijderen
 10. Wij zijn wel echte zuinige mensen maar kunnen genieten van de goede dingen in het leven. inderdaad dat glaasje op het terrasje en op mijn eten wil ik ook niet bezuinigen, mede door de moestuin eten we luxe eigenlijk . We gooien geen eten weg. Ik merk aan de mensen om mij heen dat ze het wel een beetje gek vinden als ik vertel hoe ik kook op de kachel en de stellen, weinig uitgeef aan luxe zaken en veel 2e hands koop. Een collega vindt dat ik wel erg primitief leef :) hihi Toch helpen we de kinders waar we kunnen , krijgen ze groente en kunnen ze shoppen in grandma's kelder . We sparen en besparen , lossen af en leven toch fijn.
  Maar vrekken in mijn omgeving ben ik nog niet tegen gekomen. Jongste dochter is er wel eentje , draait elk dubbeltje om en weet precies waar het geld aan uitgegeven wordt, die komt nooit voor verrassingen te staan, toch weet ook zij goed te delen ( dat is heel belangrijk)
  Ik vind dat jij het erg goed doet, petje af.


  liefs grandma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je!
   Wat leuk dat je dochter zo goed met geld is, daar kan ze alleen maar voordeel van hebben.
   Mensen vinden ook vaak dat ik primitief leef, maar het gaat allemaal om keuzes. Ieder zijn ding.

   Verwijderen
 11. ik ben geen vrek ,wel een consuminderaar en bespaar graag, maar door zuinig te leven kan ik mij weer dingen permitteren waar ik anders geen geld voor zou hebben, ik ken verder geen andere mensen in mijn omgeving die zo leven , vroeger wel, want mijn broer waar ik geen contact meer mee heb was een echte vrek , hij bespaarde op van alles en nog wat , zo probeerde hij altijd dingen gratis te versieren door aan familie en vrienden te vragen of ze nog wat deden met spullen waar hij van dacht dat ze ze niet meer of weinig gebruikten , kreeg je als je op visite was thee van een theezakje wat al meerdere keren gebruikt was en aten ze alleen dingen die in de aanbieding waren,nam allerlei zaken mee van zijn werk en gooide afval weg op zijn werk waardoor hij minder voor afval hoefde te betalen , maar aan de andere kant gaf hij dan wel weer geld uit aan zaken die door anderen gezien werden en waardoor hij dan een rijke indruk maakte op mensen in zijn omgeving, zoals giga dure meubels ,verbouwingen en merkkleding voor de kinderen.en dat gaat mij te ver ,ik leef zuinig om een bepaalde vorm van comfort te hebben en niet om indruk te maken op anderen of misbruik te maken van de gulheid van familie en vrienden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt mij ook niks! Ik geef weinig om wat mensen van mij of mijn welvaart denken. Wat ik wel belangrijk vind is dat mensen mij niet ongastvrij vinden :)
   Daarom krijgen mensen hier gewoon verse thee :)

   Verwijderen
 12. Wij leven eenvoudig en proberen zo min mogelijk te vervuilen. Ik ken maar één oud collega,die zo tegen het leven aankeek. Ik merk soms,dat er om me gelachen wordt. Lekkker laten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zonde is dat, maar mensen weten vaak ook niet hoe ze om moeten gaan met iemand die anders is. Ook al heb ik het idee dat er toch steeds meer mensen bewust zuiniger leven, is het nog steeds een heel klein deel van de mensen.

   Verwijderen
 13. Vrek ben ik niet, maar let wel op de uitgave. Soms kan ik ook uit de band springen en daar geniet ik ook echt van. Net nog voor onze dochter die bijna 1 wordt een jurk gekocht van een merk wat ik echt leuk vind. Normaal zou ik het re duur vinden, maar voor een gelegenheid moet het kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het juist ook extra leuk blijft door het alleen bij een (speciale) gelegenheid te doen. Ik merk dat als je over het algemeen wat soberder leeft, dat ik de 'uitspattingen' ook meer waardeer.

   Verwijderen
 14. Nee ik ken geen consuminderaars in het dagelijkse leven, en de meeste kijken mij wel eens heel raar aan als ik ergens een tip op geeft.
  Het leuk is dat ik vorige week bij iemand hoorde dat ze van internet het zelf gemaakte zeep-gel middel had gehaald een product dat ik zelf al zeker 4-5 jaar maakt, dat houdt in dat diegene toch ook op de centen let, maar je moet dan de reactie's horen als je zegt dat jij zulke dingen al jaren toepast, dat vinden ze echt raar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat heb ik ook ja. Mensen vinden het ook erg raar dat ik alle prijzen uit mijn hoofd ken :)

   Verwijderen
 15. Ook ik ken in mijn omgeving geen echte consuminderaars, maar ik merk in gesprekken met vrienden en collega's steeds vaker dat zij wel interesse hebben in besparingstips. Als men zich bewust wordt van het feit dat kleine besparingen kunnen leiden tot een behoorlijk bedrag, gaat de knop soms om!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je mensen kan inspireren!
   Sommige goede tips deel ik wel, en die worden ook wel eens goed ontvangen. Vaak zetten ze de ander op zijn minst aan het denken.

   Verwijderen
 16. Echte vrekken ken ik niet in mijn omgeving. Ben ik zelf ook niet. Consuminderaars ken ik wel, althans, mensen die zuiniger aan zijn gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Volgens mij zou het toch ook een flinke groep mensen moeten zijn die zuiniger aan doen, maar ik kom ze in 'de echte wereld' weinig tegen.

   Verwijderen
 17. Ik vind mezelf geen vrek, wel een consuminderaar. En gelijkgestemden heb ik niet echt in mijn directe omgeving. De meeste mensen die ik ken consumeren er, ondanks de crisis, vrolijk op los. Ik vind dat in sommige situaties onverantwoord, maar zal er niets van zeggen. Ieder zijn ding denkik maar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het heel verstandig is om je daar niet mee te bemoeien tenzij mensen specifiek om hulp of tips vragen. Ik ken ook wel mensen die ik graag zou adviseren dingen anders aan te pakken, maar ja ik heb geen recht van spreken over andermans leven :)

   Verwijderen
 18. de meeste mensen vinden mij maar raar dat merk ik wel aan sommige reacties als ik vertel dat ik regelmatig wat in een kringloopwinkel of op een rommelmarkt, kan er niet mee zitten ,maar word soms wel een beetje kriegel als ze er laatdunkend over doen, want ik moet wel zuinig leven in tegenstelling tot de meeste mensen om mij heen,maar die klagen dan wel weer dat ze dit jaar niet op vakantie konden en dat alles zo duur is geworden, terwijl ze eigenlijk meerendeel allemaal 2 verdieners zijn om zich meer materiele zaken te kunnen veroorloven, terwijl ik alleenstaand ben en dus eigenlijk alleen maar werk om rond te kunnen komen , bovendien snappen ze ook niet waarom ik bijvoorbeeld wel heel dure schoenen koop, die ik alleen koop omdat ik problemen met mijn voeten heb en niet omdat ze mooi zijn, maar ja als je 3 paar schoenen koopt van een duur merk kun je daar jaren mee doen ,terwijl zij bijvoorbeeld wel tig paar schoenen per jaar kopen die vervolgens snel kapot of uit de mode zijn en weer vervangen moeten worden.ze zien niet in dat zij dus beduidend meer aan schoenen uitgeven dan ik. en ik koop dan wel dure schoenen ,maar ga al jaren niet meer op vakantie of uit eten of heb een dure telefoon met internet , het is voor mij een kwestie van bepalen wat voor mij belangrijk is en dat zijn heel andere dingen dan de meeste mensen in mijn omgeving belangrijk vinden en het grappige is dat alhoewel ik beduidend minder te besteden heb ik minder klaag en gelukkiger ben met mijn spulletjes dan zij die alles hebben ,maar constant klagen over hoe slecht zij het wel niet hebben op financieel gebied.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Vrek
  Ben nu midden 60, en heb in het verleden veel geconsumeerd, dure auto`s vakanties een eigen tuinman noem maar op.
  Weet nog goed dat ik in mijn nieuwe BWW reed en dacht dat ik nooit meer arm zou kunnen worden en keek neer op de sloebers met een oud opeltje.
  Maar de realiteit haalde mij in, en werd straat arm.
  Aan de grond van een inkomen van 2x de Balkenende norm naar een minimum inkomen.
  Ik werd uit mijn huis gezet, daarvoor werden de nutsvoorzieningen afgesloten
  Het enige wat ik heb overgehouden is gezondheid.
  Nu ben ik een vrek en leef nu echt gelukkig.
  Inmiddels heb ik een klein volkstuintje en geniet van de opbrengst, gisteren de eerste aardbeien gegeten.
  Door niet mee te doen aan de consumptie maatschappij, consciënties
  doen en het maken van bewuste afwegingen is een zegen geworden.
  Vroeger was er geen HO, er was steeds weer een grotere boot of meer omzet en ik was nooit tevreden.
  Dat onverzadigde gevoel heeft plaats gemaakt voor geluk, genieten van (klein)kinderen en mijn betere huwelijk relatie.
  Begin dit jaar kreeg ik opeens een meevaller,een geld bedrag van 10000 euro.dat staat onaangeroerd op de bank en zal het voor mijzelf niet nodig hebben.
  Leren te leven is naar je zelf te kijken,blij en gelukkig te zijn met hetgeen je hebt en niet mee te doen aan de race van maatschappelijk succes en verspilling,


  BeantwoordenVerwijderen