woensdag 18 september 2013

Leven zonder koelkast, hoe bevalt het

De 'koude' kamer en de koelbox
Het is nu al weer bijna twee weken geleden dat ik de stekker van de koelkast eruit getrokken heb. Sindsdien maak ik voor de producten die echt koud moeten blijven gebruik van een koelbox. De koelbox heb ik nu in de koude kamer staan.

Ik moet zeggen; het was even wennen maar ik heb er nog geen spijt van. Blijkbaar kan ik prima zonder koelkast. Ik had de koelbox eerst gewoon in de keuken staan, maar vanwege de redelijk hoge temperaturen in de keuken (raam op zuiden) was het moeilijker om de koelbox goed op temperatuur te houden.

Twee keer per dag doe ik twee nieuwe koelelementen uit de vriezer in de koelbox. Dit is genoeg om de temperatuur rond de 7 graden te houden. Omdat ik niet zoveel koelelementen heb maak ik hiervoor gebruik van (plastic) flesjes die ik voor ongeveer 85% met water gevuld heb. De koelelementen wissel ik om op een moment dat ik toch wat uit de koelbox moet halen, meestal bij het ontbijt en bij het koken van het avondeten.

Voorheen stond ik wel eens met de koelkast deur open iets te zoeken of na te denken, dat is nu niet meer aan de orde. Ik ben veel bewuster van het verlies van energie, en meestal gaat de koelbox maar 3 a 4 keer per dag open. De indeling van de koelbox helpt daarbij, in het bovenste mandje heb ik al mijn broodbeleg zodat ik daar makkelijk bij kan.

Daarnaast heb ik een aantal dingen die vroeger in de koelkast stonden niet meer in de koelbox zitten. De wortelen en/of prei liggen nu gewoon los in de koude kamer, en de aanmaaklimonade staat gewoon in een keukenkastje. Ik heb zelfs een klein beetje roomboter in een botervlootje gedaan wat buiten de koelbox staat, nu hoef ik voor een likje boter niet meer de koelbox open te maken.

Afgelopen weekend heeft mijn vriend voor mij wat planken opgehangen in de koude kamer, hierdoor heb ik meer ruimte om daar dingen te bewaren. Op dit moment is het nog altijd z'n 14 graden in deze kamer, maar het zal niet lang meer duren voordat het daar veel kouder gaat worden, dan kan de koelbox waarschijnlijk buiten gebruik.

Ook al is het wennen, ik kan goed zonder de koelkast. Ik heb helaas het stroomverbruik nog niet zien dalen, de afgelopen weken is er een hoop geklust en daardoor ook meer stroom verbruikt. Hoewel het stroomverbruik ondanks het klussen niet echt gestegen is, dus het effect is wel indirect zichtbaar.

Ik weet dat het voor lang niet iedereen haalbaar is om de koelkast uit te zetten, maar ik ben blij dat het voor mij wel werkt. Het is leuk om te zien dat iets wat je als normaal beschouwd bij nadere beschouwing helemaal niet nodig blijkt te zijn. En dat is voor mij een belangrijk punt bij consuminderen; met andere ogen kijken naar je gedrag en gewoontes om zo te ontdekken waar je dingen doet uit gewoonte in plaats van omdat het het handigste is.

31 opmerkingen:

 1. Je vergeet een puntje door je vriezer vaker te openen zal die ook weer eerder aanslaan en dus meer stroom verbruiken.

  En al die extra handelingen maakt het ook niet praktischer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de vriezer een kist is, maakt het minder uit. Bij een kast 'valt' de vrieskou er voor een deel uit. Bij een kist blijft het er in zitten.
   Als je een kist hebt, zou je hem 's nachts uit kunnen zetten. Een kast zou ik niet aandurven, maar misschien zijn er lezers die hier wel goede ervaringen mee hebben.

   Ik zet mijn koelkast niet uit en ga het ook niet proberen want het vriesgedeelte zit bij mij aan de koelkast vast. Met een gezin vind ik het ook moeilijker. Helemaal doordat ik hier een zoon heb die twee keer per dag warm eet ivm glutenintolerantie.
   Glutenvrij brood vult niet genoeg en is erg duur. Ik kook dus altijd ruim zodat hij zijn warm eten de volgende dag kan opwarmen.

   Mijn grote vrieskist staat uit. Door ouderdom was dat een enorme energievreter geworden. Nu gebruik ik hem als voorraadkist voor glutenvrij meel, noten, zaden en peulvruchten.

   Verwijderen
  2. @ anoniem:
   Natuurlijk zal de vriezer iets meer verbruiken doordat ik de deur af en toe open doe, maar ik combineer het ook. Dus als ik iets uithaal om te ontdooien stop ik dat in de koelbox, of als ik iets uit de vriezer nodig heb dan haal ik gelijk een koelelement eruit. Daarnaast is het gebruik van de koelelementen tijdelijk, als het straks kouder is zijn ze niet meer nodig.
   Voor mijn gevoel heb ik niet veel extra handelingen. Ik vond het juist zonde dat de koelkast aan stond met zo weinig erin.

   @ Yelena Yeli
   In mijn geval is het een kast, maar zoals hierboven aangegeven combineer ik het met ander gebruik.
   Ik weet niet of het uitmaakt als je een vriezer s' nachts uitzet, als hij koud genoeg is slaat hij toch niet aan? Dan verbruikt hij ook niks.
   Ik kan me goed voorstellen dat je de koelkast/vriezer niet weg doet in jouw situatie. Vooral de vriezer is enorm handig.

   Verwijderen
 2. Ik overweeg ook de koelkast weg te doen. Ik heb er echt te weinig instaan, als alleenstaande. Leuk om je ervaringen te lezen.

  Groet, Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was het bij mij nou ook, er stond bijna niks in. En dat vind ik dan zo zonde. Zeker als je bedenkt dat de helft van de spullen die erin zitten eigenlijk niet eens in de koelkast hoeven. Mij bevalt het prima, en in de winter zal het alleen maar makkelijker worden.

   Verwijderen
 3. Ik zou eerder de diepvries wegdoen. Dat is een echte stroomvreter. Als je alles inmaakt ben je na het wecken geen stroom meer nodig terwijl de diepvries stroom blijft gebruiken! Van dat geld kun je beter een energiezuinige kleine koelkast (kleiner dan een tafelmodel) kopen voor vlees en vleeswaren en andere bederfelijke waar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Na meting bleek mijn vriezer minder te verbruiken dan mijn koelkast, en dat terwijl deze koelkast al behoorlijk zuinig was.
   Maar het gaat mij meer om het praktische. Ik ben ook niet van plan om weckbare dingen in de vriezer te stoppen. Ik gebruik de vriezer voor maaltijden, ik kook meerdere porties en vries een deel in. En bijvoorbeeld ook vlees of vis. Daarnaast heb ik altijd wat paprika in de vriezer, en diepvriesgroenten omdat ze goedkoper zijn dan vers. Bovendien zitten hier geen winkels direct in de buurt, een vriezer is een goede aanvulling op de voorraad.

   Mijn koelkast was altijd vrij leeg, ik heb eerst gekeken naar een kleinere, zuinig model. Maar kon niks vinden. Ik koop bijna geen vers vlees en vleeswaren. Voor mij is een koelkast niet nodig, maar een vriezer is een super aanvulling. Het blijft iets persoonlijks natuurlijk.

   Verwijderen
 4. Ik ben jaloers :) grandpa wil absoluut niet zonder koelkast, hij houdt van een koud biertje hihi. Wel werken we hier ook met koel elementen en dat houdt de temperatuur mooi laag. We hebben ook een diepvrieskast, als je snel iets uit de vriezer haalt ( lees weet in welke la wat ligt ) dat neemt dat niet echt meer stroom. ooit had grandma een kist, netjes geordend maar na verloop van tijd lag alles door elkaar, en moest grandma op de kop in de vriezer voor ze had wat ze wilde tja dan staat de boel lang open.
  Fijn voor je dat het goed werkt !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Gelukkig hoeft mijn man geen koud bier. Maar ik heb het geluk van de koude kamer, daar kan je bier al redelijk koelen zodat het met warm weer koud aanvoelt.
   Een goede indeling van de vriezer is zeker belangrijk! Ik weet zelf ook precies wat waar ligt en daarom is hij heel snel weer dicht. :)

   Verwijderen
 5. Ik neem aan dat je nu minder stroom verbruikt. Je houdt minder dingen koel, je koelbox gaat boven open inplaats van de voorkant, en je maakt 'm veel minder vaak open dan normaal. Maar nog steeds moet je twee keer bij je vriezer zijn (bij mij gaat hij niet 2 keer per dag open), en bovendien moet die vriezer de koelblokken eerst helemaal naar -20 graden brengen. Dit kan nooit efficient zijn.
  Waarom gebruik je geen camping koelbox op stroom of gas? Die zijn ook klein en gaan aan de bovenkant open. Je hoeft dan niet de hele dag met koelelementen te hannesen, en misschien is het zelfs zuiniger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed punt. De vraag is of de stroom die een camping koelbox verbruikt niet meer zal zijn dan dat kleine beetje dat de vriezer extra werkt. Bovendien wil ik eigenlijk geen extra apparaat, en dat zou ik ook weer aan moeten schaffen. Straks in de winter is het niet nodig om met koelelementen bezig te zijn en zou dat hele ding weer overbodig zijn. Voorlopig bekijk ik het even zo, mocht het nodig zijn kan ik altijd nog een alternatief verzinnen. Maar aangezien ik bijna geen bederfelijke waar heb, is het voor nu overbodig.

   Verwijderen
 6. Ik vind dit zelf een beetje doorgeschoten bezuiniging.

  Kan jouw vriend niet met een handboor klussen bijvoorbeeld? En ook geen goed moment om te kijken of het werkt, want na de winter wordt het weer warmer.

  Ook moet je vaker naar de winkel omdat sommige dingen niet lang houdbaar zijn.

  Mijn keus zou het niet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toevallig heeft mijn vriend inderdaad ook een handboor, en hij maakt meer gebruik van de schroevendraaier dan van de accuschroefboormachine :)

   Ik heb het voordeel dat de koude kamer altijd behoorlijk koud is. Hij is de hele zomer maar 16 graden geweest, en is nu inmiddels 2 graden afgekoeld.

   Voor mij werkt dit omdat ik niet zo veel bederfelijke waar in huis heb. Ik ga maar een keer per week naar de winkel en ik heb tot nu toe nog niks weg hoeven gooien. Ik vond het zonde om altijd een lege koelkast te hebben, daarom ben ik hieraan begonnen.

   Verwijderen
 7. Je verhaal brengt me terug naar mijn vroege jeugd zonder koelkast. Er werd op een andere manier ingekocht en met levensmiddelen omgegaan. Hier is een kleine koelkast met nog kleiner vriesgedeelte. Maar veel groenten en fruit liggen in het koelere bijhuis.Een klein beetje boter en een stukje kaas liggen altijd buiten de koelkast. Handiger en bij kaas smakelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Ik was altijd jaloers op mijn oma, die heeft een kelder en zij hoefde eigenlijk nooit de koelkast te gebruiken. Mooi is dat, hoe je met wat kleine aanpassingen een heel eind komt.
   Bij ons is het ook zo. Wat boter in het keukenkastje, eieren staan gewoon in het keukenkastje, groente, open jam en potten met augurken o.i.d. staan in de koude kamer los. Enkel de melk, boter, soms vleeswaren en kaas zitten in de koelbox.

   Verwijderen
 8. Wat doe je allemaal interessante dingen, maar het lijkt me wel bewerkelijk, steeds die elementen wisselen... Heb mijn vriezer een paar maanden uit gehad, dat vond ik dan weer makkelijker dan geen koelkast, hoewel ik het ook wel eens zonde vind dat ie aanstaat als er op dat moment alleen een oud stuk kaas en een pot curry instaan ofzo. Maar met zijn vijven ligt ie doorgaans ook wel wat voller. Vriezer uit zet ook wat meer zoden aan de dijk en voor overschotten zijn er misschien wel andere manieren om ze te bewaren? Och wat een gezeur, doe lekker wat je nu doet, vind het geweldig om te lezen :)  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Het wisselen met de elementen valt wel mee. Soms doe ik de koelbox maar een keer open op een dag, dan vervang ik de elementen niet. Ik houd gewoon de temperatuur een beetje in de gaten. En ik combineer het. Als ik vis uithaal, wissel ik gelijk de elementen. Als ik een keer uit de vriezer een maaltijd eet, zet ik hem de avond ervoor vast in de koelbox. het gaat gewoon op gevoel.
   Voor mij komt het inderdaad ook omdat ik de koelkast gewoon niet genoeg gebruikte. Het is zonde om dat ding zo leeg te zien :)
   Net na de verhuizing had ik een tijdje geen vriezer, en dat vond ik echt lastiger. Vooral omdat ik veel alleen ben. Nu kan ik lekker vriezer-koken, dat scheelt ook veel tijd en geld :) Bovendien is mijn vriezer flink zuinig. Voorlopig houd ik hem nog wel aan :)

   Verwijderen
 9. Wij letten ook wel op stroom en gas, kook zelf ook wel regelmatig op het olie stel maar zonder koelkast.. nee dat gaat het niet worden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou dan ben je duurder uit om op oliestel te koken :)

   Gas koken is het goedkoopste.

   Verwijderen
  2. Op gas koken is natuurlijk het goedkoopste, maar niet iedereen heeft die keuze. T.o.v. elektrisch koken zou een olie stel vast een voordeel bieden.

   Ieder zijn ding toch :)

   Verwijderen
 10. Een koude kamer, helaas hebben wij dit niet tot ons beschikking maar de meeste groentes liggen hier ook gewoon buiten de koelkast. De meeste groentes kunnen geeneens tegen de koelkast en krijgen dan kouschade.

  Ik vind het mooi om te zien dat jij je eigen pad volgt. Ik lees elke keer toch alles met plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De koude kamer is ook een groot voordeel hier :) Daar hebben wij geluk mee. Het klopt dat veel groenten helemaal niet in de koelkast bewaart horen te worden.

   Dank je wel! Leuk om te horen dat je het graag leest ;)

   Verwijderen
 11. Nee, die blijft dan eerder de auto eruit maar die heb je nog ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik heb mijn auto nog. Hier op het platteland zou het (bijna) geen doen zijn zonder auto. Misschien later, als ik niet meer hoef te werken dat ik dan de auto weg doe. Graag zelfs. Maar op dit moment is het voor mij helaas geen optie.

   Gelukkig heb ik een hele zuinige en goedkope auto. Ik rijd makkelijk 600km op een tank van 30 liter, soms zelfs 800km! En de wegenbelasting,verzekering en de onderhoudskosten zijn ook erg laag.
   Maar eerlijk is eerlijk, erg eco is een auto niet :)

   Verwijderen
 12. Heerlijk zuinig en ik snap goed dat je die niet eruit wilt doen omdat zonder op het platteland geen optie is. Denk dat stadsmensen zich dat kunnen voorstellen. Geen of slecht OV en gewoon veel grotere afstanden.

  Leuk je blog te lezen en blijf inderdaad je eigen koers volgen als dat voor jou goed werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, het ov is hier slecht en ik kan niet op de fiets boodschappen doen. Ik zou mijn werkgebied teveel verkleinen, en daarmee de kans op een baan ook.

   Bedankt voor je compliment! Ik ben zelf erg blij dat ik nu in de gelegenheid ben om allerlei dingen uit te proberen :) Daar geniet ik van!

   Verwijderen
 13. O, zo doen wij het ook voor ongeveer 8 maanden per jaar, ook met van die klein flesjes. Ik dacht dat ik de enige heikneuter was. Leuk om te lezen. De andere 4 maanden gaat de koelkast aan. Ik moet dan te vaak de flesjes vervangen en er moet dan ook meer in de koelkast voor een gezin van 5.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je het herkend! Voor mij hoeft het niet eens 8 maanden per jaar, waarschijnlijk kan ik hier in oktober mee stoppen en hoef ik pas tegen mei weer te beginnen. Ik verwacht dat het dan koud genoeg is om gewoon de koude kamer te gebruiken.

   Verwijderen
 14. nou ik ga nu meteen de stekker eruit halen, geweldig van je, ik heb een koud hokje, raampje open word het nog kouder, goed idee van je, weer wat minder stroomverbruik,minder rekeningen,minder werken voor rekeningen, meer onafhankelijker, meer plezier in ons leven en alle kleine beetjes is heel erg veel , geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Jij ziet het helemaal goed, waarom betalen voor iets wat je niet nodig hebt!
   Ik ben benieuwd hoe het je bevalt!

   Verwijderen
  2. na twee jaar nog steeds zonder koelkast en het bevalt ons prima !!! liefs marion

   Verwijderen