dinsdag 24 september 2013

Afval

Wij hebben hier in Duitsland een iets ander afvalsysteem dan in Nederland. Natuurlijk wordt ook hier fanatiek gescheiden. Het is altijd mijn streven om zo min mogelijk afval te hebben, maar vaak is dat toch wel een uitdaging. Het vereist dat je heel bewust inkoopt, en daarnaast spullen repareert en hergebruikt. Wij hebben de volgende bakken en bijbehorend verbruik.

De papiercontainer
Dit is een grote 240L container, hierin heb je geen keus in de maat. Deze kan je maandelijks aan de weg zetten. Omdat wij op dit moment nog alle kranten en folders ontvangen loopt dit wat harder dan in Nederland. Ik denk dat deze elke 5 a 6 maanden vol zit. De oud papier container is gratis.



De gele zak
Dit is een verzamelzak, hierin kan je alle plastic, blik, aluminium, sap- en melkpakken en schuimschalen kwijt. Deze zakken zijn zo groot als de grijze vuilniszakken van komo. Het vullen van een zak duurt bij ons zeker 3 a 4 maanden. De zakken kan je gratis ophalen bij een wertstoffhof in de buurt. Aan het afhalen van de volle zakken zijn ook geen kosten verbonden.




Grijs/ restafval
Hier mag je kiezen welke maat container je wilt. Je kan kiezen tussen een 40, 60, 80, 120, 160, 200 en 240L container. Je betaald een vast bedrag voor de maat die je kiest. Wij kozen voor een grijze container met een inhoud van 40 liter. Deze kan twee wekelijks aan de weg gezet worden. In de grijze container gaat alles wat niet in een andere bak gaat.
In de praktijk komt dat neer op: kaaskorstjes, haren uit mijn haarborstel, wattenstaafjes, het vuil wat ik opveeg van de vloer, sigarettenfilters van gasten, doekjes met vet uit een pan, doordruk strips van medicijnen, gebruikte pleisters, oude sponsen, van alles dus.
Maar zoveel restafval hebben we niet. Wij gebruiken een kleine prullenbak binnen van ongeveer 20 liter, het duurt zeker 10 tot 12 weken voordat wij die kleine bak vol hebben. De container zelf hebben we ongeveer eens in de 5 a 6 maanden vol. Wij betalen hiervoor € 6,69 per maand, dit word per kwartaal afgeschreven.



Groene bak
Ook voor het gft afval mag je hier kiezen welke maat container je wilt, maar je kan er ook voor kiezen om er geen een te nemen. Wij hebben een composthoop (en kippen!) dus wij hebben geen bak nodig. Daarom hebben wij een verzoek gedaan om geen biobak te hoeven gebruiken, en dit is ons toegekend. Wij hebben dus geen kosten hieraan, en oogsten zelf onze waardevolle compost.

Glas
Glas wordt hier niet aan huis opgehaald, maar kan je inleveren op verschillende punten. Wij hebben eigenlijk bijna geen glasafval. De meeste potjes en flesjes bewaar ik voor als ik zelf wat maak, zoals jam. Daarnaast drinken wij geen alcohol, dus wijnflessen o.i.d. hebben we alleen van gasten. Ik gok dat we op jaarbasis misschien een halve emmer vol oud glas hebben.

Verbeteringen
Op de meeste gebieden gaat het wat mij betreft erg goed. De echte doorn in mijn oog is toch wel de gele zak. Ik wil toch proberen hier meer op te bezuinigen. Ik merk dat het meeste afval wat ik hieraan heb toch wel blik is, dit komt meestal van groente en fruit. Ik ga proberen hier meer op te letten, en meer groente en fruit uit glas te kopen. Een goede tweede is natuurlijk plastic, dit zit echt bijna overal omheen tegenwoordig, ik ga toch nog/weer beter mijn best doen door bewust te letten op de verpakking en proberen in bulk in te kopen.
Wat mij in Nederland altijd goed hielp was het bezoeken van kleine speciaalzaken in plaats van de supermarkt. Daar kon ik (gewapend met van thuis meegenomen bakjes en potten) veel producten meekrijgen zonder al die verpakking eromheen. Hier heb ik nog niet echt zulke winkels gevonden. Dus voorlopig doe ik gewoon mijn best bij de 'normale' winkels.

Nein-Nein?
Wat ik ook nog wil doen is een "nee-nee" sticker op de brievenbus plakken. Nu weet ik eigenlijk niet of zoiets bestaat hier, maar ik wil het graag proberen. Dit zal wel in overleg met vriend moeten, want dat kan ik niet alleen beslissen. Maar als wij geen kranten en folders krijgen hoeven wij de container waarschijnlijk maar eens in de twee jaar te legen.

Hebben jullie nog goede tips om afval te verminderen?

18 opmerkingen:

  1. Misschien een klein tipje. Vogels kunnen de haren uit jouw borstel goed gebruiken voor het bouwen van nestjes. Ik gooi ze gewoon buiten onder de boom. Scheelt niet veel afval, maar is ook recycling :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik doe lang met plastic zakken uit de winkel. Als ik groente of fruit moet afwegen dan plak ik de sticker niet op de zak, maar houd hem in mijn hand/op mijn hand. Bananen bv doe ik nooit in een zak, maar bij tomaten of appels ofzo is het wel handig.

    Toen ik nog brood at (en dacht dat ik gluten wel verdroeg) hergebruikte ik de plastic broodzakken (waar je brood in koopt, ik bedoel niet de boterhamzakjes)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk om te lezen hoe de afvalscheiding in Duitsland werkt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig hoe het overal verschillend is, waarschijnlijk zal het binnen Duitsland ook nog verschillen. In Nederland verschild het enorm tussen gemeenten onderling.

      Verwijderen
  4. In België kun je het 'zachte' plastic (plastic zakjes, broodzakken, etc) ook bij het containerpark inleveren, net zoals het piepschuim.

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij ons wordt geen onderscheid gemaakt tussen 'hard' en 'zacht' plastic. Persoonlijk gebruik ik plastic zakken altijd meermaals. Broodzakken laat ik zelfs door mijn moeder opsparen (zij gooit ze anders weg) en die gebruik ik weer voor mijn eigen brood en ook andere dingen. Ik was ze zelfs :)

      Verwijderen
  5. Dat lijkt me nu allemaal ook wel iets, helaas omdat wij in een appartement wonen hebben wij zo'n hele grote container in de grond. Daar moeten we gewoon alles in doen... Wij scheiden zelf dan wel glas en dit brengen we weg. Ook papier brengen we weg. Dit hoeft bijna niet want we hebben een nee nee sticker.

    Een vriendin van mij heeft zelfs dat ze per keer dat de grijze container aan de weg word gezet het geld kost. Plastic word gratis opgehaald. Zulke dingen zie ik als een stimulansen om extra op te letten maar helaas hebben wij dit niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In mijn vorige woning (appartement) ging dat ook zo. Die gemeente koos ervoor om achteraf te scheiden, het enige wat je apart in kon leveren was papier en glas.
      Ik ben een groot voorstander van betalen voor wat je gebruikt.
      Toen ik in een rijtjeshuis woonde betaalde ik net zo veel als de buren, terwijl zij wekelijks een grote container bomvol hadden en ik over diezelfde container 3 maanden deed. Het is toch raar dat je dan hetzelfde betaald. Bovendien stimuleert het ook niet zo.

      Verwijderen
  6. Wij eten nauwelijks voedsel uit blik, de blikken die we eventueel hebben sparen we op, net als ander metaal afval.( ooit spaarden we ook de aluminium bakjes van waxinelichtjes, dat is kostbaar spul bovendien slecht voor t milieu) Een keer in de zoveel tijd bracht grandpa de hele mikmak naar de oudijzerboer, van het geld dat dit opbracht konden weer wat leuks doen met de kinders. Oud papier hoef je niet weg te doen, met een briketten pers kun je zelf briketten maken voor je houtkachel, wel een nat karweitje om te maken maar je kan er je houtgebruik mee halveren. http://www.brikettenmaker.nl/ . Plasticzakjes probeer ik zoveel mogelijk te mijden , tja jammer dat veel producten in plastic verpakt zitten.

    liefs grandma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik uit blik vooral veel : gepelde tomaten, tomaten puree, mais, perziken en ananas. Deze dingen zijn gelijk ook lastig te krijgen zonder blik. Maar ik zal eens kijken of wij dat hier zelf kunnen inleveren bij een oud ijzer boer, dat is toch mooi meegenomen!

      Wat betreft het oud papier. Verbranden vind ik zonde, het kan namelijk hergebruikt worden waardoor er minder bomen hoeven worden gekapt. Daarnaast krijg je schadelijke rook van alle inkt die erin zit.
      Ik wilde al de oude kranten als toiletpapier gebruiken, maar vriend waarschuwde mij dat het geen goed idee was vanwege alle inkt die erin zit.

      Verwijderen
  7. Ik heb groene katoenen zakjes (net wasnetjes) om groente en fruit in te doen. Ze worden gewoon meegewogen want zijn niet zwaarder dan een plastic zakjes. Ik koop vaak 4 appels, 4 peren, 2 bananen, 4 kiwi's en soms ook nog verschillende soorten groentes. Op die manier bespaar ik zo 6 à 7 plastic zakjes uit. De groene zakjes kunnen gewoon in de wasmachine!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Dat doe ik ook, hoewel ik gewoon was netjes gebruik. Soms kijken mensen je even vreemd aan maar het werkt prima. Ik deed er ook sperziebonen in. Het weegt inderdaad niks dus kan er gewoon om blijven!

      Verwijderen
  8. Leuk die mini-mini containers

    Maar dat het harder loopt met oud papier en dan nog slechts eens in de 5 a 6 maanden vol, ongelooflijk!!!

    Hier zit precies zelfde container echt bom vol na een maand :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Schattig he? Ik heb nu een hele leuke kleine grijze container.

      Wij hebben eigenlijk bijna nooit post, ontvangen geen tijdschriften o.i.d. Het is echt alleen de kranten en folders, en dat zijn er nog best veel. Wij krijgen 4 kranten per week en een stapel folders. Verder natuurlijk wat papieren verpakkingen zoals van de bloem, havermout of het kattenvoer. Maar dat zet niet echt zoden aan de dijk.

      Verwijderen
  9. Wat prettig om zelf containers te hebben. Wij hebben sinds een jaar ondergrondse afvalbakken. En stinken die dingen met warme zomerdagen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is zeker fijn om zelf containers te hebben, maar wij hebben ook de ruimte. Ik ken mensen die in een standaard tuin inmiddels vier containers moeten proppen, daar ben je dan ook niet blij mee.
      Die afvalbakken stinken inderdaad, volgens mij ligt dat ook aan wat mensen er allemaal in proppen.

      Verwijderen
  10. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen