zondag 25 september 2016

Wat een zooi!


Het lijkt een kringloopwinkel, het is onze keuken.
Wij hebben recent geconstateerd dat wij een beestjes probleem hebben, geen idee wat voor beestje en wat het doet. Het lijkt niet schadelijk, maar is gewoon vies in je keukenkastjes. Ze zijn klein en zwart en het lijken torretjes, kunnen niet vliegen. Eerst zag ik er een, en daar dacht ik niet veel van. Totdat ik er meer begon te zien, toen werd het een probleem. Dus vrijdag ben ik begonnen om de beesies uit te roeien.

Mijn plan is als volg:
 1. Leeg alle kastjes (controleer alles wat je in je handen hebt op beestjes en zet het schoon en vrij van beestjes weg)
 2. Maak kastjes schoon met zelfgemaakte azijnreiniger (dood ondertussen alle beestjes die je nog tegenkomt)
 3. Laat kastjes leeg en wacht af, zie je nieuwe beetjes verschijnen? Maak ook die dood, inspecteer de kastjes elk uur.
 4. Pas als je langere tijd geen beetjes meer gezien hebt kan je de kastjes weer inruimen (nadat je ze nog een keer hebt schoongemaakt natuurlijk)


Ik hang nog op stap 3 zoals je ziet, hoewel ik vanmorgen zo snel geen beestjes zag dus ik hoop dat de spullen vandaag de kastjes weer in kunnen. Aan de andere kant van de keuken moet ik nog 5 kastjes onder handen nemen maar ik heb geen plek meer om de spullen te laten, de pannen staan zelfs al in de woonkamer :)


Aangezien ik al bezig was met opruimen overal, was dit een mooie gelegenheid om de keuken ook uit te mesten. Wat bewaar ik alleen om het bewaren? Wat gebruiken we nooit? Wat kan echt weg? Ik maak dozen voor de kringloopwinkel en een aantal dingen gaan bij het vuil omdat ze kapot zijn (en ik denk dat niemand dat meer hebben wil). Het is echt een vreselijke taak en heel veel werk maar ik hou mijzelf voor dat de keuken straks schoner en netter is dan ooit tevoren. En dat is een mooi vooruitzicht!11 opmerkingen:

 1. Ik hoop,dat ze blijvend verdwenen zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is het geen meelmijt? Dat begint in meel, rijst en pasta maar breid zich snel uit.Geopende verpakkingen moet je dan weg gooien want het kan wel eitjes bevatten. Dat zie je niet maar komt wel uit natuurlijk.
  Sterkte, dat is een flinke klus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je!
   Lijkt mij niet, deze beestjes zijn zwart en lijken hele kleine torretjes. Heb al een rondje gegoogled maar kom er niet uit.

   Verwijderen
 3. Is het geen graanklander?

  http://www.plaagdierbeheersing.nl/plaagdieren/kevers-klanders/graanklander/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ze lijken misschien nog het meest op broodkevers. Zucht..
  Misschien nog radicaler eten weggooien, zo vervelend dit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik moet ook meteen aan graanklander denken.die komen gewoon vanuit de leverancier mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien toch dan, ze zijn zo klein het is moeilijk te zien. Maar volgens mij kunnen ze niet vliegen dus dan zouden jullie gelijk hebben.

   Verwijderen
  2. Heb je ook zakken met graan? Die zou je nog in de vriezer kunnen leggen en daarna zeven. Klinkt een beetje vies, maar zo doen ze dat ook bij een overslagbedrijf als er beestjes in zitten. Daar hebben wij als consument geen weet van 😂

   Verwijderen
 6. Ik zelf denk dat het broodkevertjes zijn. Als ik meel bij de molen koop, bewaar ik dit altijd gekoeld in mijn koelkast. De molenaar waar ik het meel altijd koop, heeft ook alles gekoeld dmv airconditioning. Als je niet zeker bent hoe je de beestjes het beste kunt bestrijden, deed ik er een paar in een glazen potje en ging ermee naar een ongediertebestrijder. Dan weet je zeker wat het is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Even een foto hier plaatsen?

  Het zal hoogstwaarschijnlijk een klander zijn (er zijn meerdere soorten)
  Ik zou nog niet zo snel alles terug zetten maar even wachten ivm uitkomende eitjes.

  Anoniem van 16.50 broodkevers kunnen wel vliegen in tegenstelling tot de graanklander

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik krijg de camera niet scherp omdat ze zo klein zijn, anders had ik het wel gedaan.
   We hebben nu de kieren in de kastjes dichtgekit, dus daar kunnen ze niet meer verstoppen en eitjes komen er ook niet meer uit. Alles is afgenomen/ schoongemaakt.
   Ben nu begonnen servies weer in de kast te zetten nadat ik alles heb afgewassen in heet sodawater. Qua eten bekijk ik het nog even. Gelukkig had ik al veel in glas vanwegen muizen.

   Verwijderen