dinsdag 23 juli 2013

Koken met de zon

Dit mooie weer is perfect om te experimenteren met de solar cooker. Twee jaar geleden heb ik (met hulp van mijn vader) een solar cooker in elkaar geknutseld. Het is een beetje een amateuristische cooker, maar je moet ergens beginnen. Hij is gemaakt van hout, plexiglas en aluminium, en de binnenkant is zwart geverfd.


 Hier staat de cooker buiten, ik heb hem precies zo neergezet dat hij zo veel mogelijk zon krijgt. Ik heb een grote zwarte pan met water erin gedaan. De begintemperatuur om 12:30uur is 15 graden.


 Ik mocht van mijn vriend zijn temperatuurmeter gebruiken voor het experiment. Ik heb de solar cooker wel al langer, maar ik heb nog niet echt de gelegenheid gehad om ermee te "spelen". Nu heb ik de ruimte én het weer mee.


Wij hebben de cooker tot 17:00 uur buiten laten staan, daarna had ik het water nodig om te koken. Het water is in vier en een half uur 55 graden in temperatuur gestegen, tot 70 graden. Ik moest de pan met ovenwanten naar binnen halen :)


Conclusie: Dit weer is bijzonder geschikt om gebruik te maken van de solar cooker, en het scheelt toch weer energie. Het is zeker niet de meest rendabele manier van eco cooking in dit deel van de wereld vanwege het gebrek aan super zonnige dagen, maar het is leuk. Mijn cooker is gemaakt van rest materialen, dus alle energie die ik ermee "opwek" is winst. Ik ga het vandaag weer proberen, deze keer zet ik hem nog vroeger in de zon. Ik ben benieuwd of ik de 100 graden kan halen.

15 opmerkingen:

  1. O leuk zeg! Ik moet mijn solar cooker nog afmaken. Heb jij er geen roostertje in waar je de pan opzet? Zie het op de foto niet zo goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je er ook mee bezig bent!
      Ik heb er geen roostertje in, dat zou ik nog kunnen testen. Wordt de pan niet warmer als hij op de hete ondergrond staat?

      Verwijderen
    2. Ik moest ff zoeken maar ik heb de verklaring gevonden op SolarcookerSliedrecht:

      In de cooker ontstaat een vochtige hete luchtstroom waardoor dit type sneller werkt. Deze luchtstroom ontstaat door met de pannen ook twee eetlepels water in de voorverwarmde cooker te doen. De pannen staan op een rekje waardoor de hete lucht ook de onderkant van de pan verwarmt. Het betekent wel dat de ovenruimte stoomdicht moet zijn. Een voorverwarmde cooker is ongeveer 150 graden Celsius. Als het voedsel er in staat ongeveer ligt de tempratuur rond de 115 graden. Er ontstaat enige overdruk waardoor het voedsel in de pan(nen) gaar gestoomd wordt.

      De bodem van de solar cooker is voorin iets dieper. Hier worden de eetlepels water veranderd in stoom. Doordat deze stoom opstijgt dankzij het schuine deksel, verdringt het de overige lucht en ontstaat de circulatie. Uit de stoom, condenseren druppels tegen de koude pannen. De druppels van de pan, rollen weer naar voren, en verdampen opnieuw. Dit komt mede omdat er voorin een schuin gedeelte is waar geen warmte onttrokken wordt door de pannen, maar wel de zonnestralen op komen van het reflectiescherm.

      Ik ben bezig om deze solar cooker af te maken. De basis en de beschrijving heb ik dus uit Sliedrecht

      Verwijderen
    3. Interessant! Ik heb hier ergens nog een roostertje liggen, leuk om daar eens mee te experimenteren.

      Verwijderen
  2. Wat een leuk experiment! En super dat het ook echt werkt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh het ziet er wel goed uit de solarcooker, leuk dat je hem ook echt gaat gebruiken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk dat je hem nu kan gebruiken. En alles wat je ermee bespaart is meegenomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Geweldig dat het werkt en ontzettend leuk dat je zelf dat ding in elkaar geknutseld hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja leuk he! Ik vind het ook erg leuk speelgoed. En dan tijdens het koken zeggen: " even wat warm water uit de tuin halen" .

      Verwijderen
    2. ik woon in ontario Canada en mijn solar cooker was 2 dagen geleden ongeveer 140 Celcius en ik heb een honing cake gebakken en het ging heel goed

      Verwijderen