Over ons


Maia, 38 jaar.
Maarten, 45 jaar.
Vera, 6 jaar

Al jaren dromen wij van financiële onafhankelijkheid en zelfvoorziening, van wonen in een huis op het platteland en genieten van het leven in vrijheid.

Omdat wij het niet bij dromen willen laten hebben wij in de zomer van 2013 een vrijstaand huis gekocht, net over de grens in het noorden van Duitsland. Wij willen de hypotheek zo snel mogelijk aflossen en daarnaast ons huis zelf duurzaam verbeteren.

Gelukkig heeft Maarten twee rechterhanden want er liggen plannen voor een rocketstove, grijswater voorzieningen, een zonnecollector, verbeterde isolatie en nog vele andere dingen. Hij zal het grootste deel van deze technische projecten voor zijn rekening nemen.

Ik, Maia ben ondertussen druk in de (moes)tuin en keuken. Omdat wij nu eindelijk een grote tuin hebben kan ik mij uitleven met het verbouwen van groente en fruit en natuurlijk het verwerken van de opbrengst. Wij hebben al een hugelkultur, kippen en inmiddels een kas met passieve verwarming. Daarnaast gaat het 'gewone' leven door en zijn wij inmiddels ouders geworden van een dochter. Juist voor haar vinden wij het belangrijk om het beste uit onszelf te halen en te leven met respect voor mens, dier en milieu.

Wij genieten nog elke dag hier met zijn drieën, en zijn nog lang niet uit gedroomd!
27 opmerkingen:

 1. Fantastisch Maia!
  Ik hoop dat je van je droom een werkelijkheid kunt maken.
  Duitsland biedt vele mogelijkheden, ook mbt subsidies op (bv) zonnepanelen.

  Ik ga je blog zeker volgen en ben erg benieuwd naar je ervaringen en bespaar avonturen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook ik ga je volgen, ik ben weliswaar 62 jaar, maar veel dingen hebben wij al gedaan, van kaas en worst zelf maken, groenten verbouwen, zonnecollector, zonnepanelen, houtkachel ed maar een mens is nooit te oud om te leren Coosje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk coosje! Het is ook echt mijn roeping :) Ik wordt er heel gelukkig van. Voorlopig is alles nog in opbouw, maar ik ben heel blij dat we deze stap hebben genomen!

   Verwijderen
 3. Kijk, daar dromen wij nu ook van! Knap dat jullie je droom durven laten uitkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben ook eerst een tijd lang gedroomd, maar het was voor ons niet genoeg. Wij hebben besloten er toch voor te gaan, we zijn nu nog jong en fit. En ik moet ook zeggen dat ik nog geen seconde spijt heb gehad! Wij zijn heel gelukkig hier samen!

   Verwijderen
 4. Hoi, leuke site. zelf ben ik ook bezig met een blog over zelfvoorziening. Voorlopig woon ik nog in een rijhuisje maar hopelijk zal ik ooit verhuizen zo als jullie naar een groot stuk grond. Veel succes op weg naar zelfvoorziening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat jij er ook mee bezig bent! Het kan hard gaan, ik woonde iets meer dan een jaar geleden ook nog in een appartementje. Het belangrijkste is er voor gaan! Dus succes!

   Verwijderen
 5. Wat geweldig voor jullie, wat een succes :) Zo wonen is al JAREN ook mijn, droom. Helaas ziet mijn vriend overal "beren" (zeg maar een hele kudde) op de weg. :( Hij denkt dat Duitsland niet haalbaar is: 2% verlies AOW per jaar voor mij. ZIJN, werkgever in Nederland wil niet meewerken enz. enz. Bovendien zijn wij iets ouder (55) en niet bemiddeld.. Mijn vriend is SUPER handig, maar hij durft niet :(((

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben er ook lang over na gedacht, en vonden het ook eng. Maar wij besloten dat de droom het risico waard was. Natuurlijk zijn er nadelen, maar er staan ook voordelen tegenover. Op dit moment ziet het er voor ons vrij goed uit, en uiteindelijk zijn wij zelfs beter af dan wij in Nederland waren!

   Verwijderen
 6. Ik heb met veel belangstelling je blog gelezen en heb bewondering voor jullie moed. Gelukkig voor jullie is het tij op tijd gekeerd voor wat betreft jullie werk, zodat je zonder geldzorgen verder kunt.

  Zelf proberen wij redelijk bewust te leven, maar gaan daarbij nog niet half zo ver als jullie, willen dit ook niet, maar hebben wel bewondering voor mensen die dit kunnen opbrengen.
  Ik ga je volgen, benieuwd hoe het jullie verder gaat.

  Hartelijke groet,
  Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk joh, wij gaan dit ook doen,al is onze situatie iets anders. Wij zijn de trotse ouders van twee zoons met een beperking. Zij zitten allebei op een speciale school. Was dit niet het geval geweest,dan waren we allang vertrokken. Nu wachten we nog tien jaar en zorgen we dat we ons huidige huis hebben afgelost en we een flinke spaarpot hebben. Dan willen we in de Eifel een huis kopen dat groot genoeg is voor ons gezin en evt. mijn ouders. Mijn man zit in de computer business en kan vanuit huis werken. De bedoeling is dat hij dan niet meer dan een week per maand hoeft te werken. En dan gewoon lekker een moestuin en kipjes en zo he. Heb ik nu trouwens ook al in het klein.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. he hoi. leuk blog! een en al herkenning. ik woon al bijna zeven jaar in het noorden van duitsland. helaas heb ik door de scheiding met mijn man mijn huis moeten verkopen. en woon ik nu in een klein vrijstaand huisje met mijn twee kindjes. heb ook kippetjes, groentes, maak zuurkool, bak brood, verwerk fruit, knap meubeltjes op en ga zo maar door. onwijs leuk om te zien dat mensen van mijn leeftijd hier in de buurt wonen met de zelfde ideen. de duitsers snappen het niet altijd, hihi. ga zo door met jullie blog, ik kom af en toe kijken. groetjes melanie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te horen! Ik kan hier ook nog niet zoveel aansluiting vinden qua zelfvoorziening met leeftijdsgenoten, de mensen die het het beste snappen zijn de bejaarde buren :)

   Verwijderen
 9. Wat een geweldig leuke blog, helemaal top!

  Wij gaan per 1 april stoppen met werken om naar Zweden te vertrekken. Het is onze droom die we eindelijk kunnen waarmaken. Wat kun je beter doen: óf nog 9 jaar moeten werken óf genieten van de mooie natuur en rust in het prachte Zweden?

  Bij ons bestond dit idee 9 jaar geleden en dat heeft ons financieel geen moeite gekost. Mensen vragen zich wel eens af waar we het van doen maar het is geen kwestie van wat je verdient, maar van wat je niet uitgeeft. En ja, wij kopen ook vlees, vis etc. in wanneer het in de aanbieding is en eten bijvoorbeeld geen bloemkool als deze duur is. Men denkt wel eens dat we er alles voor laten staan en sober leven maar wij hebben het prima naar onze zin zo.

  Heerlijk om straks een stuk grond te hebben waar we zelf op kunnen verbouwen; we hebben al zakjes zaad gekocht. Brood bakken we ook zelf en toetjes als vla ook. Niets is lekkerder dan het zelfgemaakte. Ook wil ik straks zelf yoghurt gaan maken.

  Van jullie blog kunnen we nog een hoop leren dus we blijven jullie volgen.

  Groetjes, Dick en Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk om te lezen! Het is inderdaad een kwestie van prioriteiten stellen. Wij hebben nog geen dag spijt gehad van onze keus!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een ontzettend leuke blog heb je! Wat stoer dat jullie de stap hebben gemaakt om in Duitsland jullie droom na te jagen. Ik ga je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ga jullie ook volgen, want het idee spreekt ons erg aan. Wij vertrekken over 6 jaar nar het buitenland, zodat ons zoontje de Nederlandse taal perfect zal leren. We voeden hem drietalig op.
  We hebben in zes jaar ons huis afgelost en kunnen nu een buffer opbouwen voor als we weggaan. Ik volg jullie voor tips e.d.
  Alvast één tip om het huis te isoleren, gebruik oude kleding. Wij willen dit jaar een zolder zo gaan isoleren.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik kwam net op jullie site terecht. Wij hebben al wat langer een zelfvoorzienend geheel op bijna 2 hectare met kassen, moestuin, boomgaarden, voedselbossen, vijvers, zonnepanelen enz. We zitten denk ik bij jullie in de buurt, in Wedde, net onder Winschoten. Kijk maar eens op onze site www.dehazelhoff.nl.
  Als jullie willen kom dan eens langs. Dan zal ik een rondleiding geven.
  Jan Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beste Maia en Maarten, nogmaals heel er gefeliciteerd met de geboorte van Vera. We volgen jullie blog al een poos en raken iedere keer weer geinspireerd. Vooral de grondige aanpak van de financiele situatie. bij ons zit de neiging om weg te kijken erg diep. Nu begint voor ons ook een nieuw avontuur. We hebben een kleiner huis gekocht met veel grond en noodzaak en mogelijkheden om het op te knappen en een mooi ecologisch, duurzaam systeem van te Maken. En daarbij kijken we naar hoe jullie het hebben aangepakt. Onze dank is groot en we hebben er zin in. Vriendelijke groet, harry en amarjns

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hey M&M, gaaf hoor, mooi streven! We zitten aardig in dezelfde situatie (lees: zelfde leeftijd een ook een kleine meid), met uitzondering dat wij helaas niet op het mooie platteland wonen. Ach, wat niet is gaat nog komen ;-)
  Succes met de verbouwingen en moestuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Maak een combinatie van zonnecollectoren en windmolens deze heb je al met een meter doorsnede en maken weinig geluid. Zo heb je op een zonnige dag zonne-energie en bij wind inderdaad. Voordeel is dat je dan ook s avonds energie kunt winnen of een combinatie bij zonnig weer met wind Windmolen levert soms meer energie dan zonne-energie. Als je echt off the grid wil zorg er voor dat eea op accu's wordt opgeslagen ed. veel led verlichting helpt ook. Houtkachel aansluiten op je CV + boiler. Ga je daar wel even goed in verdiepen flink googelen want er zijn 1001 ideeën en meningen hierover. Geef je graag meer tips hoor groet, Norbert

  BeantwoordenVerwijderen