dinsdag 18 november 2014

Van hoeveel geld kunnen wij rentenieren?

Het korte antwoord op deze vraag is simpel, als wij 25 keer onze jaarlijkse uitgaven bij elkaar gespaard hebben kunnen wij rentenieren*. Maar zoals je verwacht laat ik het hier niet bij. Ik vind het zelf een hele interessante vraag en houd mij er ook met regelmaat mee bezig. Ik begin door een schatting te maken van de kosten die ik verwacht te hebben, ik neem het jaar 2022 omdat wij dan onze hypotheek afbetaald hebben. Ik maakte het volgende overzicht:


Ik heb hiervoor de huidige begroting genomen en alle kostenposten (flink) wat hoger gemaakt, om rekening te houden met prijsstijgingen in de toekomst. Dingen als brandstof zijn lager omdat ik er van uit ga dat ik nadat ik gestopt ben met werken de auto minder zal gebruiken. De levensverzekering is geschrapt omdat wij geen hypotheekschuld meer hebben.

De zorgverzekering is particulier (voor twee personen), ik reserveer een bedrag voor zorgkosten, en het bedrag onder "reserveringen" gaat naar verschillende potjes (auto onderhoud, fiets onderhoud, schoorsteenveger, onderhoud huis e.d.) Het bedrag voor "boodschappen/ huishoudgeld" is inclusief cadeaus, kleding, leuke dingen en een klein spaarpotje voor kerst, gewoon zoals ik het altijd doe dus.

Hiermee kom ik op een maandelijkse kostenpost van € 1.007,50 en onze jaaruitgaven zijn € 12.090,- Volgens de eerder vermelde stelregel zouden wij dus ( € 12.090,- X 25 =) € 302.250,- nodig hebben om te kunnen stoppen met werken. Dat is nog een flinke som geld, maar zeker niet onhaalbaar.

Vanaf 2015 kunnen wij ruim € 1.000,- per maand opzij zetten, zoals eerder gezegd gaat hiervan eerst ook een deel in de hypotheek en eventueel naar woningverbeteringen. Ik verwacht in eerste instantie ongeveer € 6.000,- per jaar naar de spaarrekening te kunnen zetten. Door het versnelde aflossen verwachten wij ons huis in 2022 al afbetaald te hebben, daarna kunnen wij natuurlijk extra hard sparen. Vanaf dat moment zouden wij (als alles goed gaat) € 1.600,- per maand kunnen sparen, kijk dat gaat lekker! Maar zelfs dan zou het nog lang duren voordat wij bij de € 302k zijn, volgens mijn berekeningen zou dat in januari 2038 zijn. Wow! Dat is (pas) over 24 jaar! (Ik zou dan 54 jaar zijn.)

Een alternatieve oplossing is dat een van ons tweeën een beetje blijft werken, dit is niet alleen voor het inkomen voordelig maar ook omdat wij dan beide in het ziekenfonds verzekerd kunnen zijn. Zelfs met een klein inkomen van € 450,- netto per maand scheelt dat aanzienlijk, dat zou namelijk betekenen dat wij maar € 130.000,- nodig hebben om het kleine loon aan te kunnen vullen en dat bedrag hebben wij in theorie in 2028 al bij elkaar gespaard.

Natuurlijk zegt zo'n berekening eigenlijk niks, er kan zo veel veranderen in de tussentijd. Het enige wat het voor mij zegt is dat ik mijn inkomsten en uitgaven goed in de gaten moet blijven houden. Elke keer als ik een van mijn maandelijkse lasten omlaag kan krijgen, betekend dat ook dat ik minder hoef te sparen. En het motiveert mij ook om extra inkomsten te genereren en eventueel meer te sparen. Ik geloof zeker dat het ons gaat lukken, de aanhouder wint! Ik ben heel benieuwd of er meer van jullie op deze manier bezig zijn met financiële onafhankelijkheid en hoe je dat aanpakt.


* Rentenieren betekent in dit geval stoppen met betaald werk doen waar ik geen zin in heb. Waarschijnlijk zal ik op een andere manier een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving waarbij ik mij gelukkig en voldaan voel.

51 opmerkingen:

 1. 54 jaar is toch een fijne leeftijd. Beetje bijwerken zou mooi zijn. Dat je nu al mijmert over de verre toekomst, is heel bijzonder, velen zouden het je niet nadoen. Is er iets van een Duitse AOW?
  Reserveringssaldo is zoveel duidelijker dan spaarsaldo. Op een gegeven moment gaat het toch op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben al een flinke tijd bezig met het idee van financiële onafhankelijkheid, het idee van die vrijheid is waar ik voor leef! War betreft reserveringen en kosten, ik houd het spaargeld compleet gescheiden van reserveringskosten. Ik heb voor alle mogelijke kosten een potje en het spaargeld is dus ook echt spaargeld.

   Verwijderen
 2. Je moet het bedrag waar je nu op uit komt vermenigvuldigen met 1,6 in verband met stijgende kosten en inflatie.
  Maar waarom zou je tot 2038 werk doen waar je voldoening in vindt: je leeft nu.
  Investeer in jezelf en zorg dat je met plezier kunt werken, desnoods tot 2042!
  4 jaar laten rentenieren maar met veel meer plezier werken en

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In deze berekening is al rekening gehouden met de inflatie op het spaargeld. Daarnaast heb ik de maandelijkse kosten verhoogd om zeker te zijn dat ik ruim zit. Ik ben het wel met je eens dat ik nu ook werk zou moeten doen waar ik voldoening uit kan halen, maar het gaat voor mij om de verplichting. Ik heb het gevoel dat ik altijd iets “ moet”, zei het opstaan, ergens heen gaan e.d. Ik wil gewoon voor mijzelf de vrijheid hebben om te beslissen wat ik doe. Misschien begin ik wel een eigen bedrijf, maar daarvoor heb ik eerst een financiële buffer nodig.

   Verwijderen
 3. Vanaf 70 (?) heb je recht op AOW, je hoeft dus niet 25 keer je vaste lasten bij elkaar te sparen. AOW zonder aanvullend pensioen is momenteel voor 2 personen 1400 euro netto. Daar kan je met jouw budget uitstekend van rondkomen. Rentenieren op je 50e komt zo bijv. wel dichterbij.

  Kijk eens naar je pensioen in loondienst. Wellicht kan je een deel daarvan naar "voren" halen (laten uitkeren vanaf 65) waardoor je nog "minder" zou moeten sparen.

  Enrico

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je niet in Nederland woont bouw je geen recht op AOW op. Duitsland kent vgls mij geen staatsouderdomspensioen

   Verwijderen
  2. Iedereen die in Nederland werkt bouwt (staats)pensioen op. Ook als je in Duitsland woont.

   Enrico

   Verwijderen
  3. Zij werken toch ook in Duitsland?

   Verwijderen
  4. Inderdaad. In de jaren dat in het buitenland woont en werkt bouw je geen recht op AOW op. De uitzonderingen zijn in dit geval vgls. mij niet van toepassing

   Verwijderen
  5. Voor ieder volledig jaar dat je niet in Nederland woont en/of werkt wordt je AOW uitkering in de toekomst met 2% gekort. Wij hebben net geen twee jaar in het buitenland gewoond en onze AOW is daarom met 2% gekort. In ons geval is dat, omdat mijn man uitgezonden werd, door het bedrijf voor ons beiden gecompenseerd. Als je dus, zoals wegnaarzelfvoorzoening vanaf ong. je dertigste in het buitenland woont en werkt kan die korting dus aardig oplopen. m.vr.gr. Leontine

   Verwijderen
  6. Ook hier is er een uitzondering op de regel, als je met een wao uitkering naar een verdragsland gaat dan kan je 10 jaar doorbetalen aan je aow . Dus voorbeeld je bent 56 jr als je uit Nederland vertrekt en je betaald 10 jaar door via de svb dan krijg je aoq als je 66 bent , je verliest 1 jr dus 2 %. Als je onder de nieuwe regeling valt.

   Verwijderen
  7. In duitsland is geen AOW. Ik ontvang wel Nederlands AOW over de jaren die ik in Nederland woonde (vanaf 18) en ik heb natuurlijk in Nederland en Duitsland ook pensioenopbouw. Toch wil ik daar niet van uit gaan, omdat je niet weet wat er nog veranderd met die regelingen in de toekomst. Bovendien krijg je dat geld vaak niet voor je 65e.

   Verwijderen
 4. Hoi Maya,
  Ik ben ook op mijn 55 ste gestopt, maar wij verhuren ook een stukje van ons huis soort bijgebouwtje, In Nederland mag je op dit moment aan kamerhuur 395 euro vangen zonder dat je dan iets met de belasting moet. En mijn vriend is 0 jaar ouder en was op dat moment in de Aow maar als je dan een partner hebt die niet werkt krijg je een toeslag voor je partner.
  Dus al 7 jaar week ik niet meer en wij hebben een kleine camper en reizen daar 4 maanden per jaar door Europa . Bedankt voor je columns lees ze met veel plezier.
  groetje Marian Zwiers uit Nieuw Balinge.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Partnertoeslag in de AOW wordt per 1 januari afgeschaft

   Verwijderen
  2. Wat goed dat je al gestopt bent, lijkt mij heerlijk. De kamerhuur is ook een goed idee. Ik ken het van mijn oma, die verhuurd al jaren een aanleunwoning en heeft daardoor een stabiel inkomen naast haar pensioen. Wij spelen ook met het idee om een tweede huis te kopen en dat te verhuren. Spaargeld is niet bedoelt als perse geld op een spaarrekening, maar meer als vermogen.

   Verwijderen
 5. Ik vind het knap dat je zo goed met je geld om gaat, zo weinig mogelijk uitgeeft en zoveel mogelijk spaart. Ik vind dat zelf best lastig. Ik heb op dit moment niet zoveel spaargeld, maar wel pas een husi gekocht, waar over een aantal jaren wel weer wat onderhoud voor nodig is. Ik heb nu 2 spaarrekeningen, 1 voor het huis. Dit geld kan ik er alleen maar afhalen als ik het wil besteden aan t huis, ook moet ik hier dan een percentage rente over betalen. Je inspireert me om meer te gaan sparen. Ik hoef zelf niet zo nodig eerder te stoppen met werken en ik verdien te weinig om zoveel spaargeld te kunnen krijgen, maar ik kan wel zo veel mogelijk sparen. En dat wil ik sowieso proberen. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Wij hebben momenteel ook veel kosten vanwege het huis. Maar de woningverbeteringen leveren uiteindelijk hun geld wel op in ons geval omdat het verduurzamingen zijn waarbij bijvoorbeeld ons energieverbruik lager wordt.

   Verwijderen
 6. Elke keer als ik je blog lees, vraag ik me iets af... heel persoonlijk... maar ik zie dat je nergens houdt met eventuele kinderen...is dat geen wens voor jullie? Want met kinderen veranderd er financieel gezien ook wel wat...sorry als je deze reactie vervelend vind... ik vraag het me gewoon serieus af..
  groetjes ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het geen vervelende reactie hoor, ik kan mij wel voorstellen dat je het afvraagt. Ik heb nog geen last van rammelende eierstokken maar Maarten en ik hebben wel afgesproken dat wij het wel willen proberen. Ik vind dat nog erg onduidelijk, wij weten ook helemaal niet of wij wel kinderen kunnen krijgen.

   Daarnaast zijn er hier in Duitsland verschillende voordelen als je kinderen hebt. Zo krijg je vrij ruim kindgeld, kom je in een (veel) gunstiger belastingtarief en is er langdurig ouderverlof.

   Ook wil ik een eventueel kind vrij low-budget opvoeden. Omdat ik niet geloof dat je een kind met spullen gelukkig maakt. Dat komt neer op geen babykamer(ziet ie niks van) , niet betalen voor kleding/ of tweedehands kopen, geen cadeaus tot hij/zij minimaal 3 jaar is, stoffen luiers, niet sparen voor studie e.d. Daarom denk ik dat wij het qua budget eventueel wel redden (wat misschien wel vrij naïef is maar dat zien wij wel als het zo ver is).

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je open reactie...
   En je hebt helemaal gelijk... Kinderen worden niet gelukkig van materiële zaken... Wel worden ze gelukkig van een liefdevolle papa en mama en laat dat nou gratis zijn ;)!
   Kids low budget opvoeden kan zeker... Zijn net de keuzes die je maakt... En wat je evt kids zelf willen en vinden...
   Groetjes!

   Verwijderen
  3. Maakt ze niet gelukkig, die tienduizenden materiële zaken! Alleen kinderopvang hoe regel je dat.
   en als je kinderen hebt vind ik dat je wel moet sparen voor een studie. want is de toekomst van de kinderen... en die mag je niet ontnemen!

   Verwijderen
  4. Waarschijnlijk zorgen wij dat wij er zelf voor de kinderen zijn. Het verlof is hier erg gunstig geregeld zeker de eerste twee jaar.

   Ik ontneem het kind de studie niet door er niet voor te sparen, ze kunnen zelf toch werken naast de studie? Daarnaast vind ik studeren niet zaligmakend, ik zal mijn kinderen eerder stimuleren om een eigen bedrijf te beginnen. Een klein startkapitaal is zo bij elkaar, maar ik zal geen tienduizenden euro's sparen voor studie.

   Verwijderen
 7. ik vroeg me af waar je kijk en luister geld voor betaald? Je hebt toch geen tv? Ik dacht ook dat zo iets niet meer bestond en gewoon in het pakket zat?

  Ik vind het trouwens niet gek hoor dat je snel wil stopen met werken. Het gaat er niet om of je het wel of niet leuk vind maar het feit dat je niet de keuze hebt om te doen wat je belangrijk vind. Mensen hebben tegenwoordig nergens tijd meer voor. Lijkt me genoeg reden om vroeg te willen stoppen met werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier in Duitsland is kijk en luistergeld helaas geen optie, het geld tegenwoordig ook voor internet. De kosten zijn ook vrij fors, momenteel € 17,95 per maand.

   Verder sla je de spijker op de kop, het gaat om keuze en vrijheid! Dat is mij heel wat waard.

   Verwijderen
 8. Ik weet dat het lijstje een indicatie is, want niemand weet hoe de wereld eruitziet over 20 jaar, maar het is wel een heel rooskleurige indicatie. Als je met pensioen gaat zal je levenswijze ook wel iets wijzigen dan hoe het nu is namelijk. Een aantal dingen die je misschien moet wijzigen:

  1.geen rekening gehouden met inflatie, en dat is nogal fors over als je dat niet meeneemt voor 25 jaar.
  2. Alle "tegenvallers" moeten betaald worden uit het potje reserveringen, maar voor de langere termijn lijkt me dat vrij weinig, zeker op het moment dat er groot onderhoud gepleegd moet worden aan een huis en/of je een nieuwe auto moet kopen.
  3. Ik mis een reservering voor leuke dingen zoals uitjes, vakanties, etc. Je gaat vast niet alleen maar thuis zitten als je met pensioen bent
  4. Idem geldt voor hobbies
  5. Is de opstalverzekering niet heel hoog? Ik heb een uitstekende uitgebreide verzekering met hoge dekking voor minder dan de helft

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Terecht goede punten:

   1. In deze berekening is inflatie zeker wel meegenemen, zie ook mijn reactie op Janne.

   2. Ik heb eigenlijk geen tegenvallers die niet begroot zijn, ik heb overal potjes voor.

   3. Het potje voor leuke dingen zit bij het boodschappengeld in.

   4. Hobbies hoeven niet persee geld te kosten, maar daarnaast hebben wij natuurlijk zakgeld.

   5. De opstalverzekering is zeker hoog, wij hebben ook 6000m2 grond met verschillende gebouwen. Ik heb 3 verschillende offertes opgevraagd en wij betalen nu echt het minimum voor onze situatie.
   Bovendien heb ik alle bedragen in de begroting opgehoogd om rekening te houden met prijsstijgingen en inflatie, is onze opstalverzekering momenteel eigenlijk € 50,- per maand.

   Verwijderen
  2. 200 euro per maand budget voor boodschappen én daarbij leuke dingen zoals een dagje uit of vakanties lijkt me wel heel erg weinig. Helemaal als je allebei thuis zit wil je toch ook wel eens wat leuks doen?

   Verwijderen
  3. Ik doe van die € 200,- niet alleen de boodschappen en de leuke dingen, ik koop er ook nog kleding en kado's van. Gaat eigenlijk al jaren goed op die manier. Natuurlijk hebben wij maandelijks ook nog zakgeld om eventuele leuke dingen van te doen.

   Ik denk dat het ook gaat om wat je onder "leuke dingen" verstaat. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om te wandelen in het bos, een stuk te rijden samen op de elektrische scooter, misschien zwemmen in het plaatselijke zwembad, zomers buiten in bad gaan, van alles eigenlijk. Het meeste kost niks of een paar euro.

   Wij gaan soms ook uit eten, kost hier € 18,- voor twee personen incl. toetje. Soms spaar ik het "leuke dingen geld" op en doen wij een dagje sauna (met een tegoedbon). Maar tot op heden komen wij niks te kort met het huidige budget.

   Verwijderen
 9. Grappig...ik zie je overzicht en denk, goh, dat gas, daar moet nog wat op bedacht zodat ze daar goedkoper mee uit komen. Een houtkachel bijvoorbeeld, en aardwarmte gebruiken voor de cv, en een grijswatersysteem voor het water, eventueel een eigen bron slaan in de tuin, gewoon ook omdat het kan en op den duur geld bespaart.
  Vierenvijftig en rentenieren...lijkt me tof hoor.Als jullie maar ook vandaag de dag volop leve en genieten.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zie je helemaal goed, daarom staan woningverbeteringen ook op de planning. Helaas gaat dat gestaagd omdat het natuurlijk allemaal geld kost, maar uiteindelijk levert het zeker veel op!

   Verwijderen
 10. Ik begrijp niet helemaal hoe je op 25x je jaarlijkse uitgaven komt? Ga je dan uit van 4% rente? Waar krijg je die? En hebben ze geen vermogensbelasting in Duitsland? Grappig, ik kom ook uit op 1000,- per maand die we minimaal aan uitgaven hebben. Bij ons is het huis dus afbetaald ;). Ik reken zelf met 2% inflatie per jaar (dat is in Nederland het gemiddelde schijnt). Leuk om met cijfertjes te spelen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die 4% staat ook wel bekend als de "safe withdrawal rate", wat je kan opnemen zonder dat je vermogen achteruit gaat. Zoek maar eens op MrMoneyMustache of jlcollinsh, die hebben daar veel over geschreven. Financieel onafhankelijk wordt je eigenlijk alleen door je geld uit je spaarrekening te halen en in bijvoorbeeld indexbeleggen te investeren. Over de hele lange termijn kun je door middel van de investeringen in bijvoorbeeld indexbeleggen zonder al teveel problemen een 7% rendement halen. Gecorrigeerd voor inflatie en evt VRH is dat dan ongeveer 4% en dat kun je dus veilig van de bank afhalen per jaar zonder dat je vermogen lager wordt.

   Verwijderen
  2. Zakelijke bezuiniger heeft het helemaal juist. Wij willen ook niet het volledige bedrag in spaargeld hebben, beleggen of investeren in vastgoed is ook zeker een optie. Maar aangezien wij daar nog lang niet zijn ben ik daar nog niet over uit, dat ligt ook aan de mogelijkheden die zich voordoen.

   Verwijderen
 11. Dat klinkt wel goed! Ik neem aan dat je die 25 hebt genomen omdat je (even grof gezegd) verwacht in 2022+25 jaar er niet meer te zijn? Er kan in de tussentijd inderdaad een hoop veranderen, maar het is altijd leuk om dit soort sommetjes te maken, zeker als ze je motiveren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee de 25 heb ik genomen vanwege de 4% "safe withdrawal rate" zoals zakelijke bezuiniger al schreef. Meer info hierover vind je hier:

   http://www.mrmoneymustache.com/2012/05/29/how-much-do-i-need-for-retirement/

   Verwijderen
 12. kijk ook eens op www.berekenhet.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Misschien een idee om eens een artikel te schrijven over dingen die je doet als uitje. Omdat er al een paar mensen zich afvragen of je dat wel kan betalen. Ben zelf ook wel benieuwd :) naar al je goedkope opties hihi
  Als je dat leuk lijkt natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een beetje late reactie op jouw stukje, maar wij zijn sinds kort ook bezig met de gedachte wat we willen gaan doen als manlief eerder met pensioen wil of wanneer de pensioenen en de AOW zo sterk versoberd worden dat we een plan B moeten verzinnen. In een van die plannen denken we aan een emigratie naar Duitsland. We hebben veel overwaarde in ons huis zitten en een flinke buffer. Dan zouden we tzt een huis zonder hypotheek kunnen kopen en veel voordeliger kunnen leven dan in Nederland omdat de kosten van levensonderhoud en autobezit hier zoveel duurder zijn.
  Ons Duits is behoorlijk verstaanbaar al zal daar wat aan gewerkt moeten worden. Verder voelen manlief en ik ons erg thuis in Duitsland. Niet vreemd want ik heb Duitse voorouders en zelfs mijn naam is Duits :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ons betreft is wonen in Duitsland zeker een succes, en ik kan het dus ook alleen maar aanraden. Het klinkt als een goed plan B.
   Wel kan ik je adviseren om in dat geval in Niedersachsen te gaan wonen, daar zijn de kosten een stuk lager als in andere deelstaten.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je info!
   Qua deelstaten zat ik meer te denken aan Noordrijn-Westfalen of Rijnland-Palts. Ik heb het idee dat het klimaat daar wat zachter is en daardoor beter voor mijn gezondheid (longen, cvs).
   Weet jij of de kosten daar heel veel hoger liggen? Ik ga er al vanuit dat op in de toeristische plaatsen de huizen duurder zullen zijn en we willen niet op een te drukke plek gaan wonen.
   Ik ben op internet al aan het zoeken naar info. Maar wellicht heb jij nog links waar je heel veel aan gehad hebt. Dan zou ik die graag van je horen :-)
   Alvast heel erg bedankt!
   Toch wel een beetje gek nu we net verhuisd zijn dat we toch bezig zijn met een mogelijke volgende. Maar het voelt gewoon fijn om een plan B te hebben. Helemaal omdat mijn man het er weleens over gehad heeft om eerder te stoppen met werken. Het zal waarschijnlijk over een jaar of tien spelen en in tussentijd kunnen we al vaak genoeg naar die omgeving om het te leren kennen. Manlief is trouwens nog veel meer Duitse genen :-)

   Verwijderen
  3. Ik schrijf reacties met de naam Yelena Yeli, maar ben dezelfde als VeggieMo. Onder die naam post ik vaker op andere blogs. Yelena is mijn google account en zonder dat account kan ik niet overal posten.

   Verwijderen
  4. Oh grappig, ik had die link tussen je namen nog helemaal niet gelegd. Goed om te weten!

   Wat betreft de kosten in de Deelstaten, voor zover ik begrijp zijn de deelstaten die jij noemt juist de duurdere deelstaten. Zie onder andere ook deze link:
   http://f3.webmart.de/f.cfm?id=639666&r=threadview&t=1677470&pg=1

   Hieruit blijkt ook (wat wij hebben ervaren) dat het hebben van een ouder huis voordeliger is dan het hebben van een nieuwe huis. Dit heeft te maken met hoe ze de gemeente belasting berekenen. De kosten zijn ook afhankelijk van of je aangesloten bent op het riool, of je gemeente straten veegt e.d. Het een en ander komt bij de link goed naar voren.

   Wn wat betreft je gezondheid en de luchtkwaliteit, zou je dit eens moeten bekijken: http://www.milieucentrum.rotterdam.nl/home.php?text_ID=381&txt=yes&onderwerp_ID=13&subonderwerp_ID=73
   In de deelstaten die jij noemt zit je nog te dicht bij het Ruhrgebied en daarom is de luchtkwaliteit daar niet al te goed. Dit is een van de voornaamste redenen dat wij noordelijker zijn gaan zitten. Dat de kosten hier lager zijn wisten wij vooraf niet :)

   Verwijderen
 15. Dankjewel weer voor de info. Ik wist wel van de luchtverontreiniging, maar ik dacht qua gebied al meer richting Luxemburg en daar is de lucht alweer een heel stuk schoner.
  Ik woon nu in de Betuwe en hier is de lucht ook meer verontreinigd dan in Friesland en de Noordoostpolder. Toch had ik daar meer last van mijn longen omdat het daar kouder is en harder waait dan hier.

  Dat is nog best ingewikkeld met die heffingen op huizen. En als ik het goed begrijp betaal je alsnog huurwaardeforfait in Nederland. Voor ons zal dat dan waarschijnlijk niet meespelen (als de wet zo blijft als ie is) want wij willen een huis kopen zonder hypotheek. En in Nederland is het nu zo dat er bij een huis zonder hypotheek geen huurwaardeforfait is.

  Ik vond tijdens het googlen een heel leuke serie over Duitsland. Hij is begin vorig jaar uitgezonden op NPO. Het zijn documentaires. Ik heb er nu drie gezien en zag onderwerpen voorbij komen als Adidas/Puma, Mercedes, humor, Berlijn, Oktoberfest.
  Dit is de link: http://www.npo.nl/de-duitsers/POMS_S_TROS_463364
  En op youtube ga ik op zoek naar humoristische filmpjes onder de naam 'Wasguckstdu'. Heb er een klein stukje van gezien in één van de documentaires.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, Wasguckstdu is echt grappig, vooral die van de Polizeikontrolle :)
   De documentaire zal ik eens bekijken, maar volgens mij heb ik (een deel daarvan) al gezien.

   In de buurt van luxemburg zit je inderdaad al weer een stuk beter, is trouwens ook een prachtig gebied! Het is inderdaad een hoop uitzoekwerk, zeker omdat je uiteindelijk pensioen uit Nederland zal ontvangen. Dat maakt de zaken van gecompliceerder. Voor ons is het anders omdat wij volledig Duits belastingplichtig zijn, hierdoor hebben wij niks meer met Nederland te maken. Dat is een stuk makkelijker!

   Verwijderen
 16. Jouw eerdere stukjes uit november heb ik opgeslagen. Fijn al die extra info.
  Ook handig de site verhuis.de en immopool.
  De omgeving waar jullie voor gekozen hebben sluiten we trouwens niet uit. Het heeft daar zo zijn voordelen wat betreft prijs, dichtbij Nederland en het is er vlakker. Ik vind heuvelachtig erg mooi, maar vlak heeft ook zo zijn voordelen als je wandelt of fietst :-)
  Nogmaals bedankt voor je hulp. Het zal bij ons waarschijnlijk nog even duren, maar het is goed om ons nu alvast in te lezen. En verder ben ik bezig mijn Duits op te halen.

  Nogmaals heel erg bedankt en fijn dat je de informatie deelt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dit lijkt een heel oud stuk met een nieuwe datum eronder: Kijk en Luistergeld??? Ziekenfonds??? ....beiden bestaan al jaren niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals de meeste mensen die meelezen weten wonen wij in Duitsland, ziekenfonds en kijk en luistergeld zijn hier nog heel normaal.

   Verwijderen
 18. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen