zaterdag 29 november 2014

Kerst stress?

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekend dat je voor honderden euro’s aan leuke hebbedingetjes en overdreven luxe eten in moet slaan. Gezelligheid is niet compleet zonder het legen van je portemonnee aan cadeaus omdat mensen dat nu eenmaal verwachten, of kan het ook anders?
 

Wat het luxe eten betreft heb ik met de feestdagen eigenlijk nooit wat bijzonders gedaan, vaak aten wij heel rebels een patatje of boerenkoolstamppot. De vreterijen en karren vol boodschappen in de decembermaanden hebben mij altijd tegengestaan. Vaak zijn het juist de mensen die het meest klagen over hoe duur alles is, die de hele supermarkt leeg kopen rond de feestdagen. Meestal maakte ik iets simpels wat toch heel lekker is, een hartige taart of Franse uiensoep met stokbroodjes.

Het sinterklaasfeest slaan wij al jaren over, eigenlijk vier ik al geen sinterklaasfeest meer sinds de basisschool. Bij mijn ouders thuis zijn wij vanaf dat ik een jaar of 12 was eigenlijk  kerst gaan vieren volgens mij vond mijn moeder dat leuker, en ik trouwens ook. Wij hebben nooit echt overdreven veel aan cadeaus gedaan maar kerst was altijd wel een periode waarop ik flink uitpakte.

Ik heb een hele periode heel weinig te besteden gehad, in die tijd legde ik maandelijks € 10,- opzij voor de kerstcadeaus, december was daardoor nooit een duurdere maand dan andere maanden. Ik kocht toen voor 4 personen cadeaus ter waarde van € 25,- per persoon en nog een paar kleinigheidjes voor anderen, ik was tijden van te voren al bezig met het uitzoeken van cadeaus voor iedereen. Vervolgens werd elk pakje met de grootste zorgvuldigheid ingepakt met papier en lintjes en lag het nog een paar weken te pronken onder de boom. Het hele proces kostte mij veel tijd en redelijk wat geld, maar ik beleefde er veel plezier aan.

Op kerstavond kwamen wij dan samen en gaven elkaar de cadeaus, het leken er steeds meer te worden. Op een gegeven moment hadden wij met 5 volwassenen meer dan 100 cadeaus voor elkaar. Natuurlijk waren dit ook veel kleine pakjes zoals chocoladerepen of een stukje zeep maar toch begon het wat tegen te staan.  Daarom begonnen wij een paar jaar geleden met lootjes, nu kocht je maar voor 1 persoon ter waarde van € 25,- cadeaus.  Dit maakte een enorm verschil, en het was weer leuk.

Inmiddels is het hele cadeau-gedoe mij een beetje te veel geworden, ik heb er gewoon geen zin meer in. Eerst moet ik verzinnen wat ik eigenlijk wil (ik heb alles al) en vervolgens moet ik voor iemand met een lijstje dingen uitzoeken die eigenlijk ook niks wist te vragen. Ik stelde voor om de cadeaus achterwege te laten, gelukkig bleek iedereen voor!

Dit jaar gaan wij dus voor het eerst kerst vieren zonder cadeaus. Wij hebben besloten dat wij gezellig samen gaan eten. Mijn moeder maakt een rijsttafel en wij nemen ook ieder wat gerechten mee, en zo hopen wij een bescheiden maar gezellige en stressvrije  (kerst)avond te vieren samen.

13 opmerkingen:

 1. Het belangrijkste is toch de gezelligheid van jezelf en de anderen? Daar mogen maar hoeven beslist niet veel dure cadeau's, kleding of levensmiddelen bij

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij vieren dit jaar sinterklaas met de vrienden en hebben met 8 volwassenen lootjes getrokken , met als opdracht een suprise met gedicht en voor € 5,00 kadotjes voor de persoon die je hebt getrokken. Het gaat om de gezelligheid en niet om de kado's. Met kerst geven wij geen kado's, we gaan kerstavond naar de kerk en nemen daarna een sneetje kerst brood met een kopje thee en voor de kerstdagen een zelf gemaakte taart of tulband .Het eten is gewoon en echt geen hertenbiefstuk of andere onzin. Het hoeft geen ''vreetfeest'' te zijn het belangrijkste is voor ons het als gezin bij elkaar zijn .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn schoonzusje heeft ook al alles. Maar ze moest lachen toen ik met 2 cadeaubonnen van de lokale ijssalon kwam. Iets wat ze leuk vindt en ze kan het gebruiken wanneer zij er tijd voor heeft. Ik kreeg een toegangskaartje van Gaia Zoo in Kerkrade van hen voor mijn verjaardag. Dit zijn leuke cadeautjes die een ervaring en leuke herinneringen nalaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Decemberstres zit er voor mij in dat de bladen, radio, tv en winkels druk zijn met kerst en sinterklaas. Je loopt door de winkel en je wordt ongevraagd getrakteerd op die sinterklaas en jingelbel muziek, ziet overal de sint/kerstgedoe, mensen die hun tuinen vol prullaria zetten en lichtjes rond elk raam.
  Kinderen worden onrustig...maar ik ook. Daarbij komt de continue druk om te veranderen van zorgverzekering...en het moeten uitzoeken welke dit jaar wel/niet goed is en wat er veranderd is. Decemberstress dus.
  Kerst zelf...ja, boerenkool, deden wij ook wel eens. Het bos in, winterwandelingen maken. De drukte in dit dorp ontlopen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier totaal geen decemberstress......De sinterklaascadeautjes voor de kleinkinderen zijn al aangeschaft en zij komen die dan gewoon eens afhalen. Sinterklaas wordt hier niet 'gevierd'. Met kerstavond, kerstdag en nieuwjaarsavond en nieuwjaar zelf moet mijn man werken dus 'die' dagen breng ik alleen door maar dat maakt me niet uit. Onze kinderen zijn het huis uit en brengen die dagen door met vrienden of gewoon met hun gezin. Onze ouders en schoonouders zijn door de 80 en houden niet meer van al die drukte..... Voor mij zijn de kerst- en nieuwjaarsdagen dagen net als alle andere en het maakt me totaal niet uit dat ik het grootste deel van de dag/nacht alleen zal zijn.
  Stress omtrent cadeautjes heb ik niet : kinderen en kleinkinderen, nichtje krijgen een vast geldbedrag als ze komen 'nieuwjaren'. Voor ouders en schoonouders kopen wij meestal een 'overlevingspakket' met allerhande producten die ze normaal gezien zelf kopen en gebruiken. Zij zijn blij dat ze geen geld moeten uitgeven aan die producten en ze niet zelf moeten halen in de winkel en wij weten dat we hen daarmee plezier doen. Broers, zussen en aangetrouwde broers en zussen geven elkaar geen cadeautjes : jaren geleden kwam mijn schoonzus af met het idee om elkaar met de feestdagen 'niets' te geven : spaart een heleboel tijd uit om te zoeken naar het ideale cadeau en is bovendien heel voordelig. Veel van die goedbedoelde cadeautjes belandden achteraf toch in de kast, zolder of ten slotte op het containerpark en daar hand niemand iets aan. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super, zeg, een kerst zonder cadeaus! Ik zou dat ook wel willen, maar kreeg helaas niemand daarin mee. Hier weet ook niemand wat ze willen hebben. En als ik al wat weet, dan krijg ik weer te horen "nee, dat geef ik niet, want daar vind ik niks aan" ... Zucht. Het gaat er dus niet eens om dat de ander er blij mee is, maar vooral ook of je het zelf leuk vindt om te geven... :P

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toen de kinderen nog jong waren vierden wij Sinterklaas met cadeautjes en later met surprises en gedichten en één cadeau. Met kerst kregen ze (en soms krijgen ze nog) een boek. Naar de kleinkinderen in Australië sturen we met Sinterklaas cadeautjes en typisch sinterklaassnoep!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij gaan op eerste kerstdag eerst naar mijn schoonmoeder en daarna naar mijn ouders. Tot zover onze activiteiten met kerst. Wij doen dus niet aan kerst of Sinterklaas. En met oudjaar ook geen vuurwerk meer. De lol is er een beetje vanaf aangezien ik nogal last krijg van astma op oudejaarsavond door al die vervuilende stoffen in de lucht.
  Ik vind het wel rustig zo. Met het dieet van jongste zoon en mezelf (streng glutenvrij) is eten al anders en wij hebben een andere religie hier en dus andere feestdagen.
  Ik heb het idee dat best veel mensen last hebben van decemberstress. Ik merk het als ik boodschappen doe, dat het onrustiger is.
  Bij mij is de hamster in mij wel wakker geworden en ik wil weer meer voorraad hebben nu we de winterkou in gaan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. mijn dochter ziet enorm op tegen de feestdagen, 24 december is haar vriend jarig, 1e kerstdag moet ze met haar vriend naar zijn moeder en de 2e kerstdag naar zijn vader, die zijn gescheiden maar willen wel de kinderen zien ,ook heeft ze sinds begin dit jaar weer contact met haar vader en daar moet ze ook heen, want ze heeft kerst eigenlijk nog maar zelden met haar halfbroertje gevierd daar moeten ze dus ook die week heen, mama hoe moet dat nu met jou want ik vind het niet fijn dat jij alleen bent met de feestdagen, nou voor mij geen probleem hoor, heerlijk een paar extra vrije dagen waar ik ook alleen wel van kan genieten, alvast wat lekkere dingen voor mezelf in huis gehaald, een paar mooie tijdschriften en een goed boek en nog wat leuke films die ik wil zien en lekkere muziek en ik vermaak me prima, opstaan en eten wanneer je zin hebt, mijn feestdagen kunnen niet meer stuk en mijn dochter zie ik altijd al regelmatig en dan hebben we het altijd heel gezellig dus over mij hoeft ze zich niet druk te maken .

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Omdat jongste zoon in de horeca werkt en werkte doen wij met kers geen bijzonder eten. Gewoon een beetje zondags en iets wat ik goed kan klaarmaken bijv kip en stoofpeertjes. Toen ik nog werkte was de gehele kerstvakantie een beetje zondag, met houtkachltje asn, boekjes lezen, spelletjes, filmpje kijken en naar buiten als het even kon. De boodschappen zoveel mogelijk voor de kerstdrukte uit en dan gewoon lekker cocoonen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geen stress voor de decembermaand. Gewoon lekker bij de kachel. Flinke wandeling met de hond en wat lekkers te eten maar geen overdreven winkelkar vol. Ik ben er een beetje klaar mee, met al dat overdone gedoe. Genieten van je gezin en gezondheid is eigenlijk genoeg. Less is more.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sommige bij ons vinden december met advent en lucia en kerst en alles wat daarbij hoort geweldig, andere interesseert het niet zo, dus het is een beetje half/half.
  Degene die wat te wensen heeft/vindt dat die wat nodig heeft, krijgt eventueel met kerst een kadootje, hoewel vaak tweedehands.
  Eten is wel redelijk uitgebreid, want er zijn er hier een aantal die het leuk vinden om te koken/bakken en dat is ook leuk om samen te doen, maar geen extreem buitenissige of dure dingen.
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier lekker sinterklaas vieren, met Kerst geen cadeaus. Volgende week begin ik het huis in kerstsfeer te maken, vind ik leuk. En aangezien manlief deze maanden het heel druk heeft op zijn werk zijn de kerstdagen zijn enigste vrije dagen. En die brengen we in elk geval 1 dag thuis door. Heerlijk films kijken, (vind zoon ook leuk) lekkere hapjes en ook lekker eten. Ik pak met de kerst echt uit. Het is geen stress maar gewoon omdat ik het leuk vind. Ik ga alleen niet meer 1 dag voor kerst naar de winkel, alles moet van te voren al in huis zijn. Ik word gek 1a 2 dagen voor kerst in de winkel. Maar ook deze weken voor Sinterklaas. Ik ben in oktober al klaar voor 5-12. En ik leg elke maand een x-bedrag voor verjaardagen en feestdagen aan de kant, dus kan dan ook lekker uitpakken omdat het geld er ook is. Als het er niet is, dan doen we het natuurlijk niet.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen