zaterdag 22 november 2014

Schoenen zoektocht

Mijn huidige dichte (winter)schoenen zijn zo goed als op, het zijn ecco enkellaarsjes en ik heb ze ongeveer 6 jaar gedragen. Ik heb er in 2008 ongeveer € 125,- voor betaalt en ik had ze graag nog jaren gedragen. Ik ben niet helemaal zeker maar volgens mij ben ik bij het tanken een keer in iets (brandstof?) gaan staan en daarna is er een enorm gat in mijn zool ontstaan. Het leek de zool aan te vreten of op te lossen. Ik heb de schoenen gelijk naar de schoenmaker gebracht om het gat laten dichten, maar helaas lukte dat niet goed. De schoenmaker vertelde mij dat hij dit soort zolen niet kan vervangen en dat hij niks meer kan doen, balen dus want de rest van de schoen is nog prima.


Nu wordt het voor mij tijd om te gaan kijken naar nieuwe schoenen, ik denk dat ik ze het beste koop tegen het einde van de winter (of halverwege) als er weer uitverkoop is. Ik heb door de jaren heen geleerd van mijn schoenenfouten en inmiddels wordt mijn rijtje met eisen steeds langer. Het goede hieraan is dat ik steeds beter kan zien welke schoenen ik lang mee kan doen, het nadeel is dat steeds meer schoenen niet aan mijn eisen voldoen. Hieronder mijn voorwaarden.

Ze moeten heel lekker zitten
Het lijkt mij vanzelf spreken dat schoenen lekker moeten zitten. Het gaat hier om schoenen die ik dagelijks draag en ik wil dat ze zo lekker zitten dat ik ze liever niet uit doe.

Ze moeten van binnen en van buiten van leer zijn (geen su├Ęde o.i.d.)

Ik wil mijn schoenen makkelijk even op kunnen poetsen zodat ze er als nieuw uit zien, ook wil ik dat ze niet te vlekgevoelig zijn en goed tegen vocht kunnen. Omdat ik snel zweetvoeten heb wil ik dat de binnenkant ademt en niet snel stinkt, in mijn ervaring is leer daarvoor goed geschikt.

Ze moeten zwart zijn
Ik heb voornamelijk zwarte broeken en spijkerbroeken zwart zou hier het beste bij passen. Als ik toch een keer bruine schoenen wil heb ik nog wel een paar liggen voor die gelegenheid.

Ze moeten veters of een rits hebben (geen klittenband of elastiek)
Ik wil dat de schoenen (en dus ook de sluiting) lang mee gaan, in mijn ervaring gaat dat het beste met veters of een rits.

Ze moeten een lage hak (plat) zijn
Ik wil geen schoenen met een hak, ik heb wel pumps voor gelegenheden maar het is voor mij belangrijk dat mijn dagelijkse schoenen plat zijn.

Ik wil dat de zool te vervangen is
Omdat mijn laatste schoenen nu eigenlijk voor hun tijd op zijn is dit een belangrijke nieuwe eis geworden. Ik overweeg om bij mijn nieuwe schoenen eventueel gelijk een extra zool onder te zetten welke ik dan steeds tijdig kan vervangen.

Inmiddels is het een flink wensenpakket geworden. Vooral het punt met de zool vind ik nu belangrijk, ik ben eigenlijk niet zeker hoe ik kan zien of een hak vervangen moet worden. Ik ben heel benieuwd of iemand hier nog goede tips heeft wat betreft schoenen kopen. Waar kan ik het beste op letten wat de zool betreft? Waar let jij op? En naar welke winkel ga jij het liefste voor schoenen?

19 opmerkingen:

 1. Zelf loop ik al jaren op M.eindl schoenen, gekocht bij B.ever Zwerfsport. Wel prijzig, maar dan heb je ook wat!
  Uiteraard verschilt het per persoon of je er goed op kunt lopen of niet. Mij hebben ze verteld dat de zool vervangbaar is, maar tegen die tijd is de schoen denk ik zelf ook al versleten...
  Succes met je aankoop! Leuk blog heb je trouwens!
  Groet, MB.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 6 Jaar met een paar schoenen doen waarin je een hele winter loopt, lijkt mij niet slecht. Dat is slechts € 21,00 per jaar in jouw geval.

  Mij is altijd verteld dat je nooit dag-in-dag-uit op hetzelfde paar schoenen moet lopen, omdat je voeten zich er dan naar gaan zetten. Afwisseling met een ander paar is belangrijk. Zelf ervaar ik dat ook zo, maar dat komt misschien omdat ik al wat oudere voeten heb dan jij :-)
  Nu ben ik nogal dol op schoenen, dus voor mij is het geen probleem om zo nu en dan eens een paar nieuwe te kopen. Wat ik overigens vaak op Marktplaats doe, omdat ik meestal dezelfde (dure) merken koop en er dan dus weinig risico's met de maat zijn. Kan ik je aanraden. Mijn zusje heeft het laatst ook gedaan en is tevens goed geslaag.
  Ik let dan wel goed op de geplaatste foto's. De schoenen moeten er binnenin nog schoon en goed uitzien (het liefst moet het merk nog zichtbaar zijn) en de hakken en zolen mogen niet te erg afgesleten zijn, anders wil ik ze niet. Zo heb ik al menigmaal schoenen van € 165 gekocht voor € 30/€ 40 en zelfs ook nog wel goedkoper.

  Fijn weekeinde (en verwen jezelf eens met een paar mooie schoenen!),
  Hartelijke groet,
  Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het klopt dat brandstof zolen aantast. Goed uitkijken dus als je gaat tanken.
  Ik heb al jaren een lange lijst wensen bij mijn schoenen, en ga er al niet meer van uit dat ik ze onder de honderd euro kan kopen. Geeft niets, ik doe er ook jaren mee. Het moet in elk geval altijd leer zijn, en poetsbaar. Zolen van bergschoenen laat ik een keer vervangen bij de bergschoenexpertschoenmaker in Veenendaal. Van laarzen met kleine hak, ben ik erg tevreden over de Hush Puppys, en Wolkies. Ik spiek meestal voor ik ga kopen op Zalando. Daaar kan je kleur en andere wensen invoeren en alvast kijken welke schoen/laars je eventueel wilt.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De reden dat deze zool niet vervangen kan worden, is dat het rubber gegoten is in een mal en daardoor uit 1 stuk bestaat. Dat is ook zo bij de Meindls en andere bergschoenen waar Anoniem het over had, maar dan wordt de schoen naar de fabriek gestuurd en kun je daar de onderzool laten vervangen. Ecco diet dit niet. Vandaar dat de schoenmaker dit niet kan doen. Je moet dus zoeken naar schoenen met een aparte hak en aparte zool als je dit wilt voorkomen. Succes! Ps: klopt het trouwens dat de schoenen in Dtsl veel goedkoper zijn? Groetjes Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 5. jouw schoen heeft een typisch "ecco-gat". Dat heb ik bij opeenvolgende schoenen gehad. Een verkoopster vertelde,dat de soepele zolen van dit merk minder sterk zijn. Heeft de zool een rondje of streepje in een andere kleur,dan is die sterker en stugger. Mijn nieuwste paar heeft dat en ik hoop er nu langer mee te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Izerina had je daar al eerder ook over geblogd? en ja dat ecco-gat komt me bekend voor, ook al met 2 paar gehad. Omdat ik beide paren bij kringloop had gekocht dacht ik dat het gewoon ouderdom was.

   Verwijderen
 6. Schoenmaker den Ouden in Veenendaal verzoolt zelf wandelschoen. Hij kan verschillende merken wandelschoenen verzolen en hoeft ze daarvoor niet naar de fabriek te sturen. Ik draag Hanwag schoenen, mijn man ook. Die van mijn man hebben we laten verzolen, met als resultaat dat de schoenen weer jaren mee kunnen. Ook mijn oude Lowa schoenen heb ik daar laten verzolen en die zijn ook weer als nieuw. Voor mijn werk draag ik afwisselend mijn wandelschoenen of ecco's, die lekker zitten, maar niet verzoold kunnen worden en dus na een aantal jaren vervangen moeten worden.
  Je hebt lang met je schoenen gedaan en ze zien er nog goed uit, je hebt ze duidelijk goed onderhouden. Ik hoop dat je weer schoenen kunt vinden, die lekker zitten en die naar je zin zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Veel zolen van ecco krijgen na verloop van tijd iets plakkerigs wat lijkt op de slijttage van jouw schoenen, weet ik uit ervaring met schoenen van mezelf mijn man en de kinderen. Ik dacht in eerste instantie dat het kwam door opbergen in de doos terwijl ze net gepoetst waren, maar met andere schoenen gebeurd dat nooit. Maar google er maar eens op, het is een bekend, maar door ecco niet onderkend, probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oeps, slijtage natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zag laatst in Zwolle een schoenmakerij met een bord ervoor waarop stond: wij verzolen alle merken, ook Ecco's en Lowa's.
  Er zijn bij jou in de buurt vast ook wel schoenmakers te vind en die dat doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jammer dat ze niet verzoold kunnen worden.
  Ik leef op nogal grote voet 44 en slaag bij Klaessens in Aschendorf of Schutrups in Exloo.

  Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. hoi,hoi,ik draag al 10jaar dezelfde ,,wolkies,,Schoenen die aan jouw eisen voldoen.Ze zijn al een keer verzoold.Helaas zijn ze wel prijzig maar nu draag ik ze weer en niemand ziet hoe oud ze zijn .Succes,Anneke*

  BeantwoordenVerwijderen
 12. je kunt ook gelijk bij je nieuwe schoenen er een extra zooltje onder laten zetten, en dan telkens als deze afgesleten is laten vervangen. De tip van 2 paren, misschien zelfs gewoon dezelfde als ze echt lekker zitten, is ook een goede. Ik doe dit met mijn hardloopschoenen. Je doet uiteindelijk qua tijd langer met je schoenen, en door af te wisselen kunnen ze goed luchten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doe ik ook wel eens, zowel met schoenen als kleding. Als iets heel fijn zit, koop ik het dubbel maar dan meestal wel in een andere kleur.

   Verwijderen
 13. Ik vindt 6 jaar met een paar schoenen best lang ik doe met een paar slechts 3/4 jaar en dan echt kats versleten :) Weg 2 cm rubber :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb ook ecco enkellaarsjes van 2008. Van stof (goretex). Hoef je niet te poetsen, en is altijd netjes. En ademt goed.
  Ik draag meerdere schoenen tegelijk, dus deze zijn nog niet versleten, nog geen slijtsporen zichtbaar. Ook niet plakkerig oid. Ik ben r erg tevreden over, nog steeds.
  Omdat ik t ook erg belangrijk vindt dat schoenen goed zitten, wil ik ze altijd passen. Ook van merken die ik vaak koop, kan n model net niet goed zitten. Aankoop via internet ( marktplaats of nieuw) is t voor mij dus niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik zou een andere schoenmaker raadplegen. Ik heb schoenen met dezelfde zool van ecco en heb daarvan de zool laten vervangen (er is een volledige zool bovenop gezet). het draagcomfort is er minder op geworden (minder flexibiliteit), maar ik ga er niet meer mee werken. gebruik ze alleen als huis/tuin/boodschap schoenen. Volgens mij zijn jouw schoenen nog niet helemaal 'dood' :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, als ik in Nederland ben zal ik eens langs mijn favoriete schoenmaker gaan. Wellicht kan hij er nog wat mee.

   Verwijderen
 16. Ik heb ongeveer hetzelfde verlanglijstje als jou, en na 8 jaar plezier van mijn paar Dr. Martens heb ik vorige week toch maar een nieuw paar gekocht, weliswaar in hetzelfde model en kleur, haha! Voor mij zijn dat de schoenen die, eens ingedragen, echt ideaal en onverslijtbaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen