maandag 17 november 2014

Hoe blijf jij gemotiveerd?

Wij hebben onszelf een groot doel gesteld, namelijk het aflossen van de hypotheek. Toegegeven, het is niet een super groot doel aangezien wij gebonden zijn aan voorwaarden. Maar toch, het komt neer op een € 4.500,- per jaar extra naast de standaard betalingen die samen uitkomen op € 7.200,- per jaar. Naast dit alles willen wij ook nog sparen voor woningverbeteringen en andere zaken, het liefst sparen wij alles bij elkaar minimaal 40% van ons inkomen.


In het dagelijks leven ben ik eigenlijk vrij veel bezig met sparen en bezuinigen,  ik denk er dagelijks minimaal een keer of vaker aan. Ik kijk misschien de begroting nog een keer over, of ik zoek in huis naar nieuwe posten om op te besparen. Het grote nadeel van besparen is dat het eigenlijk een vrij passieve bezigheid is, het gaat meestal om dingen die je niet doet. Door niet uit eten te gaan, door geen nieuwe kleren te kopen, door geen nieuwe telefoon te kopen of door niet met de auto te gaan bij al deze dingen ben je aan het bezuinigen. Zo krijg je misschien het gevoel dat je niets doet, maar dit is toch echt de goede weg (als het je doel is om te besparen).

Maar hoe blijf je gemotiveerd? Voor mij helpt het om er regelmatig mee bezig te zijn, en door gelijkgestemden te vinden. Zo breng ik graag tijd door op het MMM Forum, luisteren naar podcasts over financiële onafhankelijkheid, het lezen van blogs of de oude vrekkenkrant. Door te lezen hoe andere mensen het doen, waar zij tegenaan lopen of  wat voor goede ideeën zij hebben krijg ik zelf ook weer inspiratie. Soms doe ik zelfs hele nieuwe ideeën op, dingen waar ik nog helemaal niet aan gedacht heb. Zo vind ik het ook enorm inspirerend om te lezen hoe andere mensen hun hypotheek aflossen, door te zien hoe andere mensen het doen krijg ik meer het idee dat ik het ook kan.

Ik heb wel het voordeel dat ik weinig waarde hecht aan luxe en materiële zaken, daarom voelt het voor mij niet als een ontbering. Bovendien zorg ik er voor dat wij altijd ruimte hebben in de begroting voor de dingen die belangrijk zijn voor ons, dat zorgt er ok voor dat wij het makkelijk vol kunnen houden.

 Ik denk wat mij het meeste motiveert is uiteindelijk het einddoel. Wij willen de hypotheek aflossen en spaargeld vergaren om daarmee onze vrijheid te  "kopen". Zodat wij niet meer zo afhankelijk zijn van werkgevers maar dat wij zelf ons leven (nog meer) kunnen indelen zoals wij dat willen. Dat is voor mij echte rijkdom, en dat is mijn grootste motivatie! Ik ben heel benieuwd, wat motiveert jou?

17 opmerkingen:

 1. Wij hebben geen financieel doel. Ik probeer milieu-vriendelijk te leven als bijdrage aan moeder aarde. Omdat het geen concreet doel is,ligt verslapping op de loer. Het mooiste vind ik,dat bepaalde handelingen gewoonte geworden zijn. En zonder nadenken gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, ik heb ook veel handelingen die gewoonte zijn geworden. Het milieuaspect is voor mij zeker ook van belang maar dat zie ik eigenlijk als een soort logisch pad. Over veel dingen denk ik daarbij al niet eens meer na.

   Verwijderen
 2. Zuinig en zo veel mogelijk zelfvoorzienend leven om de aarde voor de generaties na mij zo goed mogelijk achter te laten.
  Klinkt hoogdravend maar als ik soms geneigd ben om een keertje de makkelijkste weg te kiezen (pak de auto ipv de fiets, koop voorgesneden groente ipv de modderige prei/boerenkool/andijvie etc. uit eigen tuin) hoef ik me dit maar te bedenken en ik stap lachend op de fiets of trek mijn rubberlaarzen aan.
  Sparen en aflossen is voor mij de tweede (maar ook een zwaarwegende) reden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens! Ik vind het niet hoogdravend eerder realistisch. Wij zullen allemaal goed moeten nadenken over wat nodig is en over wat de effecten zijn van onze levensstijl door de jaren heen. Ik vind het zelf erg belangrijk om mijn verantwoordelijkheid te nemen en te letten op wat ik wel kan doen op dit vlak!

   Verwijderen
 3. Voor ons is de zakkende maandlast een goede reden om door te gaan met aflossen. Om zo ons pensioen wat op te bouwen, zeg maar. Tegen die tijd zijn de maandlasten zo laag, dat we het hopen te redden en ons vrij te voelen van de banken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan mij goed voorstellen dat dat motiveert! Onze maandlast blijft tijdens de gehele looptijd maandelijks gelijk, dus ik moet het voornamelijk hebben van het dalende totaalbedrag van de schuld. Vrij worden is toch wel het ultieme doel!

   Verwijderen
 4. Mijn motivatie is de laatste tijd wat minder, maar financiële vrijheid (of vrijheid in het algemeen en financieel speelt daar natuurlijk wel een grote rol in) helpt bij mij wel heel erg. Maar dan wel in combinatie met ook nu leven, volgens mijn eigen maatstaven dan. Dus ik bespaar op dingen waar ik niet om geef en probeer zo voor meer ruimte te zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik blijf vooral gemotiveerd omdat ik er gewoon heel blij van wordt! Ik merk wel dat het met pieken en dalen gaat, we zijn er dagelijks mee bezig, maar we willen bijvoorbeeld de hypotheek extra aflossen, maar dat spaarpotje staat nu weer stil ivm de zwangerschap, dan is iets meer spaargeld toch fijner. Uiteindelijk hopen we zo te blijven leven, want we zijn gelukkig en hebben alles wat we willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk! Zo ervaar ik dat eigenlijk ook wel. Ik heb het gevoel dat ik op deze manier zelf over mijn lot beslis en dat geeft mij kracht. Ik voel mij sterk en dat voelt goed!

   Verwijderen
 6. Mijn belangrijkste motivatie is de angst dat mijn man zijn baan verliest en dan krijgt hij misschien nooit meer een baan.(hij is 56) Voor financiële onafhankelijkheid zijn wij te oud. Ik vind het wel jammer want echt veel vertrouwen heb ik niet in pensioen en AOW.
  Het huis is nu afbetaald en de uitgaven zijn zoveel mogelijk naar beneden gebracht. Daarnaast hebben we al een aardig beetje gespaard. In juli volgend jaar zijn we zo ver dat we het bij ontslag kunnen uitzingen tot de AOW. Toen we 2 jaar geleden begonnen met consuminderen hadden we niet gedacht dat we nu al zo ver zouden zijn. We hebben ook wel mazzeltjes gehad maar zonder consuminderen zouden wij ons doel nooit op tijd halen. Vaak heeft het idee dat het geen haalbare kaart was mij bekropen en had ik de neiging de teugels te laten vieren maar alle kleine beetjes maken een grote en opeens zie je dat het toch gaat lukken. En wat geeft dat een rust!
  Jullie gaan die financiële onafhankelijkheid zeker halen! Ik volg je al vanaf het begin van je blog en ik ben onder de indruk van je vasthoudendheid! Jullie hebben al grote slagen gemaakt! Ik vind je blog er inspirerend, ga vooral zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Wat leuk om te lezen, ik herken heel veel in wat je zegt! Wat fijn voor je dat jullie er zo veel beter voor staan nu, zo zie je maar hoeveel er mogelijk is als je er voor gaat! Ik kan mij ook goed voorstellen dat die angst je motiveert en ik denk dat het heel goed is dat je het ombuigt naar iets positiefs waarbij jullie zelf de touwtjes in handen hebben! Super!

   Verwijderen
 7. wij sparen eigenlijk vooral het geld wat overblijft. doen niet buitensporig veel leuke dingen, maar we gaan ze ook niet uit de weg.. we hebben meer te besteden dan voordat de kinderen er waren.. terwijl ons inkomen toen maar een klein beetje lager waren dan nu.. maar veel bespaart op opzeggen abonnementen, minder tanken (omdat ik nu thuis werk ipv buiten de deur, dit scheelt 2x tanken in de maand..), geen eredivisie live, man geen seizoenskaart voetbal meer en meer van die dingen en ondanks de kids sparen we dus flink! heel blij mee!
  hoe blijven we gemotiveerd? tja we vinden het onzin om zomaar ales uit te geven aan dingen die je niet nodig vindt.. we doen genoeg, kopen genoeg, genieten enorm, maar sparen ook nog en dat voelt als enorm luxe wat al motiverend genoeg is :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed! Ik kan mij erg vinden in wat je zegt, je hoeft ook niet alles te kopen/doen wat maar in je op komt. Genoeg is goed genoeg :)

   Verwijderen
 8. Gelijkgestemden hebben mij ook enorm gemotiveerd. Dankzij MMM ging een nieuwe wereld voor mij open. Ik verdiep mij ondertussen 5 jaar in besparen en investeren. Heb net zelfs cursus beleggingsadviseur afgerond. Wat ik mis is gelijkgestemden in mijn directe omgeving. Vrienden en familie kan ik moeilijk boeien met deze, in hun ogen onrealistische, onderwerpen.
  Ik denk dat ik mij vooral heb laten motiveren door angst. Mij willen safe zetten in 't leven door het woonkrediet supersnel af te lossen. Sinds vorige maand worstel ik tegen demotivatie. Srry moeder aarde voor de moto! Dus help mij aub eens brainstormen over een manier om terug op hetzelfde pad te komen. Misschien moet ik een goedkope moneycoach zoeken of een soort AA meeting over consumeren oprichten. Of zou er een FI club bestaan regio Gent?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel herkenbaar, hier is het ook moeilijk om gelijkgestemden te vinden. Gelukkig zitten Maarten en ik op een lijn, dat helpt wel.

   Ik denk dat een moneycoach met de juiste (MMM) instelling lastig te vinden is. Een groep zoeken of oprichten is wellicht een goed plan, je zou een oproepje kunnen zetten op het MMM forum. Daar zijn ook een Nederlands en een Duits topic. Ik weet dat de mensen die zich daar aansluiten soms ook meetings organiseren.

   Ter info en inspiratie, het duitse topic:
   http://forum.mrmoneymustache.com/mustachianism-around-the-web/mustachianism-applied-to-german-way-of-life-deutsche-mmm-ratschlage/

   En het Nederlandse:
   http://forum.mrmoneymustache.com/meetups-and-social-events/any-dutch-mustachians-here/

   Verwijderen
 9. Bedankt voor het advies!

  BeantwoordenVerwijderen