vrijdag 24 januari 2014

Kippenvoer

Toen ik mijn kippen net had heb ik 'gewoon' een zak legmeel bij de molen gehaald. Maar na enig nadenken zit dat mij toch niet lekker. Mijn idee over lokaal eten geld niet alleen voor mij, maar ook voor onze kipjes. En het zit me niet lekker dat er soja in dit kippenvoer zit.

Dus ben ik gaan zoeken naar alternatieven, het leek mij mogelijk om wellicht zelf een graanmengsel samen te stellen. Het kippenforum.nl was van bijzonder veel hulp! Hier las ik dat het in Nederland wellicht standaard is op kippen legmeel te geven, maar in Belgie geven ze kippen gewoon (gemengde) graan korrels. Blijkbaar had dat ook te maken met het verschil aan ruimte wat de kippen in elk land gemiddeld hebben.

Nu hebben mijn kippen zat (!) ruimte, om lekker van alles bij elkaar te scharrelen. Dus met deze redenering bedacht ik dat ook ik mijn kippen een eigen mengsel wilde geven. Na enig zoeken zijn er best wat dingen die je een kip kan geven: mais, tarwe, gerst, erwten en bonen, zonnebloempitten, havervlokken, keuze zat dus.


Ik heb eerst online naar de prijzen gekeken, de zakken mais, tarwe en gerst zouden op ongeveer € 15,- voor 25 kilo komen. Natuurlijk haal ik het liever lokaal, dus vanmorgen zijn we even langs de molen gegaan. Hier zijn we goed geslaagd. Ik haalde 3 zakken van 25 kilo: tarwe, gerst en geplette haver. Deze zakken waren € 9,- per stuk, goedkoper dan online dus! Nu had ik thuis nog zo'n 12 kilo mais dus dat hoefde ik niet aan te schaffen. Het enige wat nu nog mist zijn erwten of bonen, om wat meer eiwit toe te voegen, deze hadden ze niet bij de molen. Hiervoor ga ik toch even online kijken zodat ik mijn mengsel compleet kan maken.


Maar ik kon het niet laten om alvast een graanmengsel te maken. Ik heb een grote bak genomen hierin deed ik 10 kilo tarwe, 5 kilo gerst, 4 kilo mais en 2 kilo geplette haver. Later voeg ik aan het geheel nog 4 kilo erwten toe.


Het voorlopige resultaat ziet er goed, maar het moet ook goed smaken natuurlijk. De echte test was bij de kippen... en zij waren bijzonder enthousiast.

 

Wat de prijs betreft ben ik ook tevreden. Ik heb het even allemaal op een rijtje gezet, inclusief de erwten die ik nog wil kopen. Ik kom uit voor € 11,48 per 25 kilo, een zak legmeel kostte mij € 14,- per 25 kilo. Het is dus goedkoper om zelf te mengen, daarnaast denk ik dat dit gezonder voor de kippen is. We gaan ook nog wat graan kiemen voor de kipjes, dan hebben ze wat extra groenvoer met dit koude weer. Lijkt me dat ze zo prima verzorgd zijn!


42 opmerkingen:

 1. Beetje werk maar prima resultaat. Leuk hoor de kippen, vooral de roep waarbij de haan zijn vrouwtjes riep was grappig. Bij vriend op hete erf lag een grote plastic mat en daaronder kropen vaak wormen, ik tilde de mat dan op en riep de kippen, heerlijk voer voor ze. Een van de kippen was slim, als ik die kant op liep ging ze vast mee en zat zo op de eerste rang.
  Ivm de vogelgriep zijn ze paar jaar gelden weggedaan, het ophokken was te lastig helaas..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan mij voorstellen dat je het jammer vind dat ze weg zijn. Het zijn echt hele leuke beesten, en zo gezellig ook!

   Verwijderen
 2. Hoe lang doe je er dan mee? De kippen natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik schat dat we met 25 kilo voer zeker een half jaar kunnen doen, behoorlijk lang dus!

   Verwijderen
 3. Als je kippen vrij rondscharrelen eten ze veel slakjes,wormen etc. Die zijn heel eiwitrijk. Ik denk dat je dan minder erwten e.d. Kan geven. Verder kan je natuurlijk restjes aan ze kwijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, maar volgens mij zit er wel een verschil in zomer en winter. Het lijkt me dat ze nu wat minder kunnen vinden als zomers, daarom wilde ik ze nu toch wat eiwitten extra geven.

   Verwijderen
 4. Wormen, ja die zijn goed voor de kipjes. Kijk eens op google en youtube op wormenbak maken, er zijn verschillende sites.
  Het is een vorm van composteren van je keukenafval, mijn eenpersoonshuishouden is te klein voor een heuse composthoop dus zocht ik deze vorm van composteren uit, maar...je kweekt er ook wormen mee, het worden er vanzelf meer. Gratis en voor niets, hier gaat de overvloed als extraatje naar de kippen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Ik ben bekend met een wormenbak, wij willen er ook graag een hebben/maken. In de toekomst gaat deze hier ook zeker komen. Ik had nog niet bedacht om de kippen te voeren met deze wormen, goed idee!

   Verwijderen
 5. Onze kipjes zijn vooral zo dol op de zonnebloempitten in de mix die we ze geven. Om ze extra te verwennen kopen we soms de strooivoer zakken zonnebloempitten voor vogels die je in de winter bij de l.idl e.d. kan kopen. Daar zijn ze wel duur, 1,99 p/kg. Maar bij de Rossmann drogist in duitsland hadden we ze pas voor 0,99 ct p/kg. Nog wel prijzig vergeleken met graan e.d. maar zo af en toe een handje door het voer gunnen we ze wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede tip! Ik kom nog wel eens bij Rossmann in de buurt. Ik overweeg ook om later online een zak zonnebloempitten te kopen, voor 25 kg betaal je dan € 20,-. Het is een leuk extraatje.

   Verwijderen
 6. Reacties
  1. Lekker he? Ik ben er zelf ook erg blij mee, nu weet ik precies wat ze krijgen!

   Verwijderen
 7. Is wat je nu gekocht hebt dan wel allemaal lokaal geproduceerd? Vaak koopt een molen ook gewoon in bij typ groothandel. Bij de molens die vroeger bij mij in de buurt zaten, was het enige lokale vaak dat ze zelf maalden en/of verpakten.
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze molen haalt het meeste van zijn spullen hier uit de buurt, we hebben veel boeren hier. Wij vinden het ook fijn om de lokale economie te steunen.
   Daarnaast vind ik het al een voordeel als alles uit Duitsland komt. In tegenstelling tot het legmeel, de soja komt natuurlijk uit een ver land.

   Verwijderen
 8. super interessant om te lezen! dit probeer ik te onthouden voor de tijd wanneer we eindelijk zelf kipjes hebben! hoeveel kippen hebben jullie ongeveer? maw hoeveel kippen kun je een half jaar onderhouden met 25 kg graanvoer?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben 4 kippen en een haan. Dit zijn wel krielkippen, dus die eten wat minder dan 'normale' kippen. Ik schat dat we zeker wel een half jaar met 25 kilo doen. Maar dat komt omdat onze kippen ook veel zelf bij elkaar kunnen scharrelen.
   Online vond ik dit:
   ► Middelgrote-grote kippenrasssen:
   ca 100 – 130 gram per dier per dag in totaal

   ► Kriel- en dwergrassen:
   ca 60 – 80 gram per dier per dag in totaal

   En verder moet je rekening mee houden dat als je kippen niet veel ruimte hebben, het graanvoer waarschijnlijk niet voldoende is.

   Verwijderen
  2. bedankt voor de info! dat van de ruimte en scharrelen spreekt voor zich. maar het is mijn hoop dat mijn kipjes net als die van jullie vrij en blij over een groot erf op zoek kunnen gaan naar eten :)

   Verwijderen
  3. Geen probleem, leuk dat je ook kipjes gaat krijgen! Geniet ervan!

   Verwijderen
 9. ik voer zelf gewoon graanmengsel, maar ik heb dan ook nog maar 1 kip, kan dus wel lang doen met een klein zakje,dus wat jij hebt gedaan is voor mij niets,veel te veel, de andere kippen zijn helaas opgegeten door een dier ...ben zijn naam kwijt, die kwam elke keer snachts langs
  .maar als je echt zo vaak mogelijk eieren wilt, dan moet je volgens mij toch dat legmeel voeren, of legbrok, met gewoon graan leggen ze niet zo veel eieren. nu heb ik haar voor het plezier, dus mijn kip hoeft niet verplicht elke dag een ei te leggen en legbrok laat ze ook liggen als ze kan kiezen tussen brok of graan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn kippen hoeven niet perse zo veel mogelijk te leggen. Ik heb op verschillende sites informatie gezocht en ik denk dat het zo wel goed gaat komen, ook qua leggen. We zullen het afwachten ;)

   Verwijderen
 10. de kwaliteit van kippenvoer loopt in een half jaar flink terug, je kunt beter iets kleinere hoeveelheden mixen en halen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed punt. Ik vind het voor nu niet erg om wat meer te hebben, wie weet krijg ik in de loop van het jaar nog wat meer kippen. Dan komt het weer mooi uit ;)

   Verwijderen
 11. Hoi,

  Een voordeel van legkorrel of legmeel vind ik dat er ook vitaminen aan toegevoegd zijn. In de winter (of zoals bij mij op niet zo'n heel groot dus vlot kaalgegeten stuk grond) is dat wel handig. Maar dat kan je ook oplossen met af en toe een multivitamine bruistablet in het drinkwater.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat juist een nadeel, omdat ik de kippen (net zoals mijzelf) geen synthetische toevoegingen wil geven. Ik probeer de kippen daarom zo natuurlijk en gezond mogelijk te voeren.
   Natuurlijk is het anders als je de ruimte niet hebt, dan is het waarschijnlijk zelfs noodzaak.

   Verwijderen
 12. Ik meng al meerdere jaren zo'n 10 ton kleinveevoeder per jaar, enkel met lokaal geteelde voeders. In de zomer volstaat een eenvoudige graanmengeling bestaande uit 1/3e triticale (ipv tarwe omdat tarwe "branderig" is) 1/3 zomergerst (geen wintergerst want die is te scherp voor kippen) en 1/3 mais. De hoger vermelde minimumgrammen volstaan ruimschoots, nog te verminderen als ze keukenrestjes krijgen. In de winter is het nuttig wat eiwitrijker voeder te geven om ze in goede conditie en toch ook nog eitjes leggende door de winter te krijgen. 5% zonnebloempitten mag in het rantsoen, maar mee opletten voor vervetting! 20% erwten zoals vermeld zijn zeer veel. Door de ANF's valt het te betwijfelen of de kippen die zullen opeten. Ik zou gaan tot 10% erwten. Probeer ergens aan koolzaadschilfers, maiskiemschilfers of lijnzaadschilfers te geraken. In duitsland zijn die zelfs dikwijls bij lokale boeren te vinden.Koolzaadschilfers ook slechts 10% bijmengen. Maiskiemschilfers of lijnzaadschilfers kan je tot 20% gaan. Op die manier krijgen ze normaal ook voldoende mineralen en vitaminen binnen. Gewone graanmengelingen kan je 2 jaar bewaren. Eens je met schilfers begint tussen 1 en 6 maand te bewaren. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, zeer nuttig!
   Het klopt inderdaad wat je zegt, van de winter aten de kippen de erwten nog op. Maar nu het mooier weer wordt laten ze de erwten meer en meer liggen. Grappig om te zien :)

   Verwijderen
 13. mais, erwten en zonnebloemen zijn even eenvoudig te zaaien in de tuin als sla. Wij hebben een 30-tal kippen en het schilt ons een fortuin aan kippeneten :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Dat doen wij ook inmiddels. Ik heb zonnebloemen gezaaid en ook voedererwten waarvan we het loof voeren. Daarnaast krijgen de kippen dagelijks muur, paardenbloem en ander 'onkruid' uit de tuin.

   Verwijderen
 14. waar kan je dat kopen die zakken ??? 25 9 euro stuk?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. waar kan je die zakken kopen 25 euro ???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop al het voer bij een lokale molen, mijn ervaring is dat zij het goedkoopst zijn.

   Verwijderen
 16. Goedendag, ik krijg binnenkort mijn eerste 4 kipjes en wil ook graag mijn eigen voer samenstellen. Nu vroeg ik mij af hoe je aan de verhoudingen bent gekomen. Ik kan nergens op het internet vinden wat de verhoudingen moeten zijn voor de verschillende ingrediënten.
  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het even nagezocht maar ik kan ook zo snel niet meer vinden waar ik het vandaan had. Waarschijnlijk ergens in een boek of op een website. De reactie hierboven van anoniem (17 maart 2014 21:02) is zeer nuttig. Ik zou zeggen:

   30 % Tarwe/triticale
   30% (zomer)gerst,
   20% mais,
   8% haver
   8% erwten
   4% zonnebloempitten

   Verwijderen
  2. Hartelijk dank! Ik ga aan de slag :-)

   Verwijderen
  3. Ik ben een tijdje geleden ook begonnen met mengen, reden was dat ik ontdekt had dat er genetisch gemodificeerde soja in mijn voer zat.
   Dit is mijn samenstelling maar ik ga er nog aan sleutelen. Kippen laten erwten en gerst links liggen. Ik weet niet welke gerst ik heb het staat niet op mijn zak, wellicht misschien de winterversie.
   50% mais gebroken
   20% tarwe
   12.5% gerst
   3% zonnebloempitten
   2% lijnzaad
   15% erwten gebroken
   1.5% grit van oesterschelpen

   Suggesties zijn welkom!
   Ik denk eraan om de erwten naar 10% te brengen en om de tarwe naar 25% te brengen. Ik moet nog zien op te letten in de toekomst welke gerst ik aankoop.

   Verwijderen
  4. Ik zou inderdaad de hoeveelheid erwten verminderen, en de hoeveelheid mais. Waarom zoveel mais? De basis zou tarwe en gerst moeten zijn.
   Wellicht kan je bij een molenaar in de buurt de juiste gerst krijgen?

   Verwijderen
  5. Bedankt voor jouw reactie! Er is eigenlijk geen echte reden voor de hogere hoeveelheid mais in mijn voer. Ik leer hier bij en ga nu een groot percentage van de mais overhevelen naar de hoeveelheid tarwe en gerst en misschien ook wat haver introduceren. Erwten ga ik ook minderen naar 8%. De zomeroogst zal wel binnen zijn dus nu moet ik wel gemakkelijk zomergerst kunnen verkrijgen, ik zoek eens naar een molenaar in de buurt. Bedankt voor de info en succes met jouw projecten.

   Verwijderen
 17. Maia en Maarten,
  Ik heb een boek dat heet `leven van het land` van John Seymour.
  daar staat in: Samenstelling legrantsoen.
  50 kg tarwemeel
  50 kg maismeel
  50 kg haver,gerste of roggemeel
  13,5 kg melkpoeder
  9 kg gemalen zeeschelpen
  2.3 kg zout.

  Samenstelling vleesaanzet:
  Pluimvee kan het beste worden vetgemest met gerstemeel, maar kan worden vervangen door gekookte aardappel. afgeroomde of taptemelk is ook ideaal.
  150 kg gestemeel
  50 kg tarwemeel
  25 kg vis of vleesmeel
  13,5 kg melkpoeder
  plus een beetje gemalen schelpen en zout.

  Kuikenrantsoen :
  13,5 kg meel gemengd tarwe,mais en haver.
  5,5 kg vismeel of vleesmeel
  5,5 kg luzernemeel
  0,5 kg levertraan
  0,5 kg zout.
  je kunt pluimvee ook meelwormen, maden, blacksoldierfly-larven, mestpieren en regenwormen geven.
  allemaal zelf te kweken kijk maar op google.
  al eens gedacht aan aquaponics?
  https://www.youtube.com/watch?v=HYR9s6chrI0

  Konijnen vleesproductie:
  https://www.youtube.com/watch?v=Qp6onRFfzDw
  1 ram en 2 voedsters 3 nestjes per voedster per jaar is 6 nestjes.
  keer 10 a 12 jongen heb je 60 a 70 konijnen keer 4,5 a 5 kg vlees.
  ongeveer 300 kg.= 6 kg per week.
  groetjes Willem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Willem, bedankt voor je leuke bijdrage :)
   Het boek van John Seymour ken ik, ik heb een nieuwe versie in het Engels. Leuk dat hier ook 'recepten' voor kippenvoer in staan! Bedankt voor het delen!

   Auquaponics hebben we wel wat aan gedacht maar trekt mij nog niet zo, we lusten ook beide geen vis dus het zou echt voor de mest zijn :)

   Konijnen zijn ook vrij lucratief volgens mij, redelijk makkelijk te houden qua maat en voeding. Zeker een goede optie!

   Verwijderen
 18. Hoi Maarten,
  Jullie Poes lust wel een visje.
  en als je forel in de bak doet, kun je ruilen met iets wat jij lekker vind.
  Ik heb zelf vroeger ook konijnen gehad de `witte nieuw zeelander`super ras snel op gewicht en rustig.
  als je een boer in de buurt kent die een ram heeft, doe je daar de voedsters onder en beloof je een jong uit het nest hoef jezelf geen ram aan te houden.
  Ik heb ze zelf geslacht en soms hun huid geprepareerd ( gelooid)
  als je ze een verplaatsbaar hok met ren geeft, geef je ze iedere dag een nieuw plekje op het gras, hoef je ook niet zoveel te maaien.
  jullie doen waar ik van droomde.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Beste Maia en Maarten,
  ik heb heel veel gehad aan dit artikel om zelf je kippenvoer samen te stellen en te mengen. Een tijdje geleden is er besloten dat wij dat ook willen proberen, met name vanwege de antibiotica en de anticoccidiose middelen die standaard in het kippenvoer zitten.
  Ik heb even research gedaan op internet, en er is niet veel te vinden...
  Misschien nog wat tips die handig kunnen zijn voor een beginnende kippenvoer menger? ;)
  En daarbij nog wat tips van deze kant voor de gezondheid van de kippies:
  -hennepzaad/brandnetelzaad (stimuleert de natuurlijke leg)
  -lijnzaad
  -pompoenpitten (goed voor de algehele gezondheid
  -havermout(vlokken) (verbetert de diversiteit van de darmbacterien)
  -walnoten (kleine hoeveelheid, oa voor de vitamientjes)
  -rozebottels (vit. C)
  -zonnebloempitten(goed voor de bevedering, kleine hoeveelheid)
  -pind's (ongebrand!!!!!!! en met mate)
  -lijsterbessen (kippen moeten eraan wennen: bittere smaak)
  en dan nog wat kruiden voor extra smaak, verbeterde spijsvertering en goede effecten op de gezondheid:
  -oregano
  -rozemarijn
  -tijm
  -kaneel
  -knoflook (kan in drinkwater: wormeninfecties laag houden)
  Het is een hele lijst, en je moet ook vooral doen waar je jezelf goed bij voelt :). Wij gaan het stukje bij beetje introduceren bij onze kippenbeestjes.
  Mvg, Anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeer boeiende discussie en bijzonder goeie raadgevingen.
   Goed om niet te kiezen voor genetisch gemanipuleerde zaden en granen? Kies zo veel mogelijk voor bio! Ze bevatten zoveel meer mineralen en vitaminen. Je kan ook zaden laten fermenteren en ze dan geven in die vorm aan de kippen. Gerst, bonen en erwten zullen ze dikwijls laten liggen. Vooral omdat kippen nu eenmaal gewoontedieren (lees conservatief) zijn. Een samenstelling van granen zoals hierboven beschreven is zeer goed! maar breek of vermaal je granen niet. Eenmaal ze gebroken zijn is zaad (graan) een dood organisme en zal het product beginnen te oxideren...
   Geef zoveel mogelijk groen-restjes (keukenrestjes) kweek desnoods zelf tarwegras om je kippen te voorzien in het noodzakelijke groenvoeder... Af en toe een stuk kool, de uitschieters van de spruitkool bvb...
   In de winter iets meer maïs (veel warmte ontwikkeling, maar ook in de zomer vervetter! = veel calorieën) en na of tijdens de rui iets meer zonnebloempitten (aangroei veren) enz.
   Ik heb dit, ennog veel meer omschreven in het VELT boek, "kippen in de tuin" ecologisch en plezierig, eens navragen in de bib en lezen maar! natuurlijk ook nog steeds te koop.
   Succes bij het kippen houden en het zelf graan mengen, trouwens ik meng deze granen gewoon met een betonmolen, zeer handig en gemakkelijk! Bewaar voeder steeds op een plaats waar onze "mee-eters" niet bij kunnen, vb in een goed afgesloten ton.
   En laat 's avonds nooit voeder in de ren staan, leeg de bakjes zorgvuldig ...

   Verwijderen