woensdag 15 januari 2014

Goedkoop isoleren


Onze voordeur en onze zijdeur zijn grotendeels van glas, enkel glas. En je voelt de kou hier van af komen. Nu was ik al van plan om hier gordijnen voor te maken, maar ik bedacht me dat de kou natuurlijk de hele dag door het raam komt. Gordijnen zou ik overdag toch open willen hebben vanwege het licht.

Daarom zocht ik een manier om ramen te isoleren, en toch de licht doorlaat te houden. Natuurlijk is het efficiƫnter om het raam compleet af te dekken, maar dan zou het binnen echt heel donker worden. Na enig zoeken stuitte ik op het idee van noppenfolie met extra grote noppen, dit schijnt ook voor kassen gebruikt te worden.


Ik heb het met vriend overlegt en wij besloten het te testen. Een rol van 1.20m bij 30m zou voor € 25,- thuis bezorgd worden, daar kan je niet echt een buil aan vallen. Afgelopen week is de rol binnen gekomen, en gisteren hebben we verschillende ramen bedekt met het folie. Het is echt een stuk groter dan het 'normale' folie. De noppen hebben een diameter van  3 cm, en de dikte van het folie is ongeveer 1 cm. Wij hebben er een dun laagje behanglijm achter gedaan, zodat het goed blijft zitten.


We hebben de voordeur, de raampjes naast de voordeur, de zijdeur, het dakraam in de hal en het badkamerraam tot dusver bekleed. Hoewel het dakraam en badkamerraam wel dubbelglas zijn, leek het ons geen kwaad kunnen om er een extra laagje over te doen. Het past erg goed op de ramen, en laat prima licht door. Ook voelt het oppervlak nu minder koud aan. Ik ben benieuwd hoe het verder bevalt!

Natuurlijk laten we het niet alleen bij het folie, er gaan evengoed gordijnen bij de deuren komen. Alleen deze moet ik nog maken, ik hoop binnenkort even op zoek te gaan naar betaalbare gordijnstof. Hopelijk zal de combinatie van het folie en de gordijnen veel verschil maken, want de gangen zijn gewoon erg koud anders.

23 opmerkingen:

 1. Bij de kringloop hebben ze vaak gordijnen liggen kant en klaar, en soms als stof. Wie weet zit daar wat bij.
  Groet,
  Pukkie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede tip, die kosten vaak ook maar een paar euro! Ik heb ook al vaak gekeken, helaas zijn onze deuren enorm hoog. Ik heb nog niks kunnen vinden wat lang en ook dik genoeg was, vandaar dat ik bedacht het maar zelf te gaan maken.

   Verwijderen
 2. Wat een goed idee. Ik bewaar noppenfolie uit verpakkingen om bloempotten af te dekken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een leuk idee!
   Ik bewaar het altijd voor als ik wat verkoop op marktplaats :)

   Verwijderen
  2. En heeft marktplaats geen gordijnen in de aanbieding?

   Verwijderen
 3. Ziet er prima uit, hopelijk scheelt het ook een boel. Het lijkt me dat het binnen comfortabeler is als er niet telkens zo'n koude windvlaag van het koude raam vandaan komt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook benieuwd hoeveel het scheelt. Het ziet er best mooi uit.
   Het is wel lastig te vergelijken of het echt scheelt, omdat het nu net kouder wordt. We zullen het aan het gasverbruik moeten merken denk ik.

   Verwijderen
 4. Handige oplossing! Is het ook nog de bedoeling om het glas een keer te vervangen, of vinden jullie het zo ook prima? Gordijnen helpen idd ook super, ik merk wel dat ik ze met dit weer inderdaad ook liever dicht houd. In de kamer doe ik ze dan wel open, in de gang een klein beetje zodat ik kan zie wie voor de deur staat, maar in de andere gang blijven ze dicht. Ze laten wel wat licht door, maar het is natuurlijk niet te vergelijken met gordijnen open.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij willen zeker het glas (of misschien de hele deur/pui) vervangen op de lange termijn. maar dat is een flink karwei en zal best wat kosten. Dat zie ik niet binnen een jaar gebeuren, vandaar dat we het nu zo oplossen.

   Verwijderen
 5. supergoed idee! in ons huurhuis zijn de ramen langs de achtergevel allemaal enkel glas, en ik zit ook al een tijdje te denken wat we daaraan kunnen doen.
  ik ben echt benieuwd naar of het echt helpt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het uitgeprobeerd met de voordeur. Bij mij hangt de folie vastgeklemd aan het gordijn van de voordeur. En geloof me, het voelt meteen een aantal graden warmer in de gang. In de zomer haal ik de folie weg om wat warmte in huis te krijgen.

   Verwijderen
  2. Ik kan nog niet zeggen hoeveel het echt helpt, maar het raam voelt een stuk minder koud! Dit folie wordt ook gebruikt om kassen te isoleren in de winter.
   Er is niet veel te vinden op internet over de isolerende werking maar dit topic is nog intressant : http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=3&t=189

   Het kost op e.bay erg weinig, ik denk dat het best de moeite waard is om te proberen!

   Verwijderen
 6. Geweldig idee en zo breng je anderen ook hierop.
  Fijn dat je niet werkt!!!!! krijgen we elke dag een blogje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je gordijnen maakt, kan je er een voering van zonwerend isolatiedoek bij maken. Kost een euro of zes per meter op de markt. Het houdt swinters de warmte binnen en zomers de hitte/zon buiten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa leuk, ik heb dat al eens eerder gebruikt. Goed idee! Ik zal kijken of ik dat kan vinden hier.

   Verwijderen
 8. Da's een goed idee!,
  BTW als echte gordijnstof je qua prijs niet zo past, dan kan je ook een lap fleece oid gebruiken, Superdik en vaak een stuk goedkoper,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. grappig om te lezen ,ik heb namelijk een paar jaar geleden voor dezelfde oplossing gekozen in mijn huurhuis, alleen heb ik gewoon bubbeltjes plastic gebruikt omdat dat op mijn werk regelmatig weggegooid werd en dat vastgezet met punaisese , ik heb er al we gordijnen voor hangen en ik merk wel degelijk verschil niet alleen in warmte en minder tocht ,maar ook in mijn energie rekening, ik praat natuurlijk niet over enorme bedragen maar elke euro telt en comfort is onbetaalbaar , de stof voor de gordijnen heb ik zoveel mogelijk van coupons gemaakt en ik heb inderdaad ook een keer een lap fleece gebruikt die kosten zo goed als niks.;

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat jij ook folie voor je glas hebt :)
   Het voelt inderdaad gelijk een stuk minder koud aan!

   Ik gebruik normaal ook altijd coupons, ik hoop binnenkort een paar mooie lappen op de kop te kunnen tikken!

   Verwijderen
 10. Het ziet er wel erg grappig uit eigenlijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb dit ideetje al lang geleden onthouden voor 'later' als we een eigen huis hebben. Inmiddels is dat zo ver en zijn we met het oog op de aankomende koudere dagen bezig met denken over isolatie, maar ik vraag me af of jullie de folie aan de binnenkant of aan de buitenkant hebben geplakt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aan de binnenkant en het zit er inmiddels een jaar later nog steeds. Ziet er ook nog prima uit. Behalve in de bijkeuken op de deur, daar heeft de kat geprobeerd er doorheen naar buiten te gaan en zit een (kleine) beschadiging :)

   Verwijderen