woensdag 29 januari 2014

Graatmager wegens zuinigheid?

Naar aanleiding van mijn ontbijt van gisteren schreef Zoe in een reactie:
"Hoe meer ik van je lees, hoe meer ik het idee krijg dat je graatmager bent. Je hebt natuurlijk al meer verontruste reacties (niet van mij trouwens) gehad op je boodschappen/weekmenu's. Niet dat ik dit ongezond vind, maar wel eenzijdig, iedere dag pap. En de hoeveelheden die je eet vind ik ook niet bijzonder groot. Ik heb steeds meer het idee, dat je uit zuinigheid zo eet, dan je best doet voor je gezondheid."

Graag ga ik hier verder op in, mede omdat ik (inderdaad) al meerdere reacties gehad heb die hiernaar vragen. Naar mijn weten eet en leef ik gezond, en ik doe ook mijn best daar voor.

Graatmager?
Ten eerste de vraag of ik graatmager ben, ik vind van niet. Ik ben niet groot 1,68 m en daarbij weeg ik 66kg, als je daarvan de bmi berekend kom je op 23,4. Volgens het voedingscentrum een gezond gewicht. Ik ben sinds november bezig om wat kilo's kwijt te raken, ik woog toen 72 kilo. Inmiddels ben ik dus al 6 kilo kwijt en ik wil graag nog wat afvallen, mijn streefgewicht is 62 kg. 

Bewust werken aan gezondheid?
Voor mij is een ding heel duidelijk, mijn prioriteit ligt bij het werken aan mijn gezondheid. Ik sport ongeveer 6 dagen in de week, meestal 45 tot 60 minuten. Ik combineer krachttraining met cardiotraining, en probeer daarmee mijn conditie te verbeteren en ook spiermassa op te bouwen.

Naast het sporten probeer ik zo gezond mogelijk te eten. Ik eet elke dag minimaal 2 stuks fruit en 200 gram groente. Daarnaast eet ik voornamelijk aardappelen, en volkoren pasta en rijst, hierbij houd ik normale portiegrootte aan. Bij het ontbijt eet ik inderdaad iedere dag pap (in de winter), maar ik kan nergens vinden dat het slecht zou zijn. Ik kom juist overal jubelende artikelen tegen over de gezonde 'krachten' van havermout, in dit artikel staat zelfs duidelijk dat je het prima elke dag kan eten.

Voor de lunch eet ik zelfgebakken brood, het beleg varieert.  Ik ben gek op pindakaas met banaan, soms neem ik zelfgemaakte jam en dan weer kaas. Ook honing staat hier op de tafel, en af en toe ook vleeswaren. Regelmatig eten we een gekookt of gebakken eitje bij de lunch.

Ik snoep bijna niet, meestal eet ik wat noten, pinda's of rozijnen. Soms bak ik zelf koekjes, maar ik koop eigenlijk geen kant en klaar snaai spul meer. Dit doe ik alleen vanwege mijn gezondheid (en lijn), noten zijn vaak veel duurder dan chips o.i.d. 

Eet ik kleine hoeveelheden?
Het punt waardoor mensen aan zuinigheid denken, zal misschien de portiegrootte zijn. Natuurlijk let ik daarop, maar niet vanwege zuinigheid. Ik houd bij wat ik eet in een online voedingsdagboek, dit doe ik omdat ik graag af wil vallen. Ik ben dus juist heel bewust bezig met hoe groot mijn porties zijn, en wat voor producten ik eet. 

Afhankelijk van mijn inspanningsniveau op een dag eet ik meer of minder. Ik eet nooit minder dan 1700 kcal per dag en nooit meer dan 2200 kcal per dag. Dat lijkt mij niet bijzonder weinig, voor iemand die 'op dieet' is. Ik zorg dat ik nooit meer dan 500 kcal 'tekort' heb op een dag, op deze manier kom je op een tekort van maximaal 3500 kcal per week. Zo val ik nooit meer dan een halve kilo per week af.

Het grappige is dat op het pak havermout staat, dat een portie 40 gram is. Ik neem dus juist meer dan dat. Het ontbijt zoals ik het gisteren beschreven heb komt neer op 400 kcal. Hoewel dat de kleinste maaltijd op de dag is voor mij, lijkt me een normale portie voor een vrouw van mijn leeftijd en maat (zie ook hier).

Eenzijdig?
Tja, het ligt eraan wat je onder eenzijdig verstaat. Eenzijdig kan betekenen dat er bepaalde voedingstoffen missen of juist teveel voorkomen. Je kan ook bedoelen dat het saai is. Ik eet inderdaad (bijna) elke ochtend havermoutpap, en (bijna) elke middag brood. S'avonds eet ik regelmatig wat anders, soms aardappel dan weer pasta, rijst of brood. Maar wel altijd groente. Ook eet ik bijvoorbeeld elke dag een appel. Voor sommige mensen is dit misschien wat saai, maar het lijkt me niet dat mijn dieet qua voedingsstoffen echt uit balans is.

Eet ik gezond?
Laat ik het voedingscentrum als leidraad nemen, op hun website vul ik in dat ik een vrouw ben van 29 jaar. Zij adviseren mij het volgende te eten
 • 200 gram groente --> Hier kom ik dagelijks makkelijk aan
 • 200 gram fruit --> Ook fruit eet ik volgens de aanbevolen hoeveelheid
 • 200 gram aardappelen/ pasta of rijst --> Ik eet dagelijks deze hoeveelheid, en pasta en rijst altijd volkoren
 • 210 gram brood --> Ik eet iets minder brood, maar eet ook havermout. Dit komt op dezelfde hoeveelheid neer.
 • 30 gram kaas --> Hier kom ik meestal wel aan, soms heb ik iets minder. Dit komt dan omdat we geen geld hebben voor kaas.
 • 450 ml zuivelproducten --> Bij het ontbijt eet ik 130 ml melk, later op de dag eet ik 150 ml kwark. Dit haal ik dus niet.
 • 100 - 125 gram vlees, vis of vleesvervangers --> Als ik vlees eet, eet ik niet zo veel. Meestal ga ik uit van ongeveer 80 gram per persoon. Als ik peulvruchten o.i.d. gebruik kom ik hier wel aan. Maar wij eten regelmatig een eitje bij de lunch. Dus ik denk dat we wel op 100 gram per dag uitkomen.
 • 1 el. bak en braad producten --> Ook dit is geen probleem.
 • 30 gram halvarine --> Ik gebruik geen halvarine, ik gebruik roomboter. Meestal ongeveer 10 - 15 gram op een dag. Nu weet ik niet of het gewoon om de vetten gaat? Ik eet meestal ook nog wat noten, meestal walnoten.
 • 1500-2000 ml dranken --> Hier kom ik makkelijk aan, drink meestal 2 a 3 liter thee per dag.
Dus uitgaande van het advies van het voedingscentrum zou je kunnen zeggen dat ik gezonder kan eten, maar dat ik het over het algemeen niet slecht doe. Soms eet ik wat minder kaas, maar dat is dan echt uit geldgebrek. Ik nuttig niet zoveel zuivel, omdat ik niet helemaal weet of ik dat nu wel zo gezond vind. Verder ben ik aangenaam verrast over hoe goed ik het eigenlijk doe, zeker op een budget.

63 opmerkingen:

 1. Wat grappig dat je hier zo uitgebreid op ingaat. Volgens mij doe je het zo hartstikke goed. Qua lengte/gewicht ben je zeker niet graatmager (ik ben ongeveer een centimeter kleiner, wat kilo's lichter en ook niet graatmager) en volgens mij doe je dan meer aan bewust kiezen dan aan bezuinigen. En als dat twee vliegen in één klap zijn, dan lijkt het me prima!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Soms zijn het inderdaad 2 vliegen in een klap. Vaak is het toch kiezen, het kan altijd beter. Maar ik probeer echt wel bewust aan mijn gezondheid te werken.

   Verwijderen
  2. ik eet ook elke ochtend havermout (met yoghurt en fruit) en elke avond 4 boterhammen met kaas en eigengemaakt jam. Alleen de middagmaaltijd (wij eten warm om 12.45) verschilt van dag tot dag. Oja, iedere dag een peer, een banaan en stukje appel. Erg saai maar wel lekker!

   Verwijderen
  3. Grappig hoe je een soort eet-routine creëert voor jezelf he? Zo eet ik tijden lang havermout voor het ontbijt, en dan in de zomer ineens (zelfgemaakte) muesli. Het gaat in fases.

   Verwijderen
 2. Het overgrote deel van de bevolking eet elke dag boterhammen 's morgens. Ik zie het verschil niet met elke dag pap. De voedingstoffen zijn zeer vergelijkbaar.
  Melkproducten gebruik ik nauwelijks wegens lactoseintollerantie en volgens mijn huisarts is dat ook een overgewaardeerd product. Vergeet niet dat het voedingscentrum mede gefinancieerd word door de levensmiddelen industrie.
  Ik verbaas mij ook altijd over de porties van anderen. Zelfs als ik ze voorlees van een pak wat de portie grote is en dat laat afwegen. Zo'n zakje m&ms uit het rekje bij de kassa is al 2 porties.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens, pap is misschien gezonder omdat er niet zoveel zout in zit. Portie groottes zij misschien ook heel persoonlijk. Zo'n zakje m&m's eet iedereen natuurlijk in een keer op, maar er zijn veel mensen die een zak chips ook in een keer op eten. Ieder zijn ding.

   Verwijderen
  2. Volgens mij wordt het Voedingscentrum niet gefinancierd door de levensmiddelenindustrie, maar door de Nederlandse overheid. Kennelijk hebben sommige mensen er belang bij om het Voedingscentrum verdacht te maken. Een collega van mij heeft er gewerkt, ik zal haar eens vragen.

   Verwijderen
  3. Ze worden mede gefinancieerd door de industrie. Het zit wat sneaky in elkaar allemaal. Het staat ook keurig op hun website. Er staat niet dat ze GEEN financiering van bedrijven krijgen.

   Maar bedrijven doen ook wetenschappelijk onderzoek en wel zoveel dat in hun straatje past. En die informative wordt gedeeld met het voedingscentrum. Ook onderzoek bij universiteiten wordt voor een zeer groot deel gefinancieerd door bedrijven.

   Helemaal neutraal zijn ze daarom niet.

   Verwijderen
  4. Helaas klopt het wat Willemien zegt, het voedingscentrum is niet 100% neutraal, en al waren ze het wel dan nog is voor ieder persoon het totaal verschillend wat zij/hij nodig heeft. Elk mens is anders gebouwd, doet ander werk enz.

   Maar wat voor nut heeft het om het zwart te maken als jij je er goed bij voelt. Dat is toch het aller belangrijkste en veel mensen kunnen wat van je leren hoor :)

   (werk in de voedingsindustrie, en dit is ook geen zuivere sector, kweek niet voor niets met plezier eigen groentjes enz)

   Verwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen

  6. Ik heb niemand zwart gemaakt. Ik ben er toevallig tussenuitgelicht. Zoals er staat, meer mensen hebben hun zorgen geuit. Ze is bewuster bezig dan de gemiddelde NL/DL , ik heb het voedingscentrum er niet bijgehaald ( want ook ik sta daar niet achter) maar ik geloof er wel in dat variatie belangrijk is en zie nu ook dat dit een dieet is voor een bepaald persoon en zeker niet geschikt voor iedereen.

   Verwijderen
 3. Je hoeft je niet te verdedigen. Het commentaar zal heus wel goed bedoeld zijn, maar komt waarschijnlijk voort uit angst en verzet zelf zo te moeten leven. Er zit weinig luxe (in de ogen van andere mensen) in je voeding. Helaas denken veel mensen dat je zielig bent als je niet al de troep die de supermarkten verkopen koopt. Enne, elke dag een bord pap is natuurlijk net zo saai als elke dag een boterham met ham of kaas (of ham en kaas ;) ).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook getwijfeld of ik dit zou posten. Ik heb nagedacht waarom iemand zich dat zou afvragen, en mij gerealiseerd dat mensen het goed bedoelen. Verschillende mensen waren in het verleden oprecht bezorgd, vandaar dat ik het graag nog eens onder de loep nam.

   Klopt, twee keer per dag een broodmaaltijd is pas saai! :)

   Verwijderen
 4. Ziet er toch netjes uit? :) Niks van aantrekken hoor!! Elke dag pap is toch ook prima lijkt mij…

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik eet het ook omdat ik het zo lekker vind, als ik het zat ben neem ik wat anders :)

   Verwijderen
 5. Bewonderingswaardig dat je hier zoveel aandacht aan besteed.
  Je eet gevarieerd, gezond en ook nog eens budget vriendelijk.
  Volgens mij krijg je meer groenten, fruit en vezels binnen dan de gemiddelde Nederlander (of Duitser in jouw geval). En twee dagen dezelfde maaltijd eten is echt niet slecht!
  Gewoon lekker op deze voet doorgaan dus, als jij je er lekker bij voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik heb zelf ook het idee dat ik het best goed doe, en daar ben ik trots op!

   Verwijderen
 6. Ik heb bewondering voor je discipline met eten en het gevolg afvallen. Waarschijnlijk zul je straks met eigen moestuin nog meer groenten gaan eten. Maak jij ook kiemen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je!
   Ik denk dat het inderdaad alleen maar gezonder wordt dan. Ik maak ook kiemen, van tijd tot tijd. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor de kippen ;)

   Verwijderen
 7. Ik vind dat je supergoed bezig bent!! En er zijn ook genoeg voedingsdeskundigen die zuivel helemaal afraden, dus als je dat wat minder neemt, is dat volgens mij helemaal zo slecht nog niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Misschien had je hier gewoon niet zo uitgebreid op in moeten gaan. Veel reactie's komen voort uit onbegrip of misschien ook wel uit jaloezie. Je gaat niet met de meute mee en dat roept bij veel dertien in dozijn types zoals ik ze noem weerstand op. Ik heb gelukkig altijd bewondering voor mensen die hun eigen pad volgen in het leven ook al doe ik dingen anders. Dat is de vrijheid die wij hebben. Gelukkig maar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het ook overwogen, maar ik ga er van uit dat mensen het goed bedoelen. Dus vandaar dat ik het verklaar. Het is ook om mensen te laten zien dat je wel degelijk gezond kan eten op een budget.
   Ik ben ook erg blij dat ik de vrijheid heb om van het gebaande pad af te wijken, gelukkig maar!

   Verwijderen
 9. Niks mis met elke dag pap inderdaad. Wij eten het ook bijna elke dag trouwens. Ziet er keurig uit, als je tenminste uitgaat van het voedingscentrum inderdaad.... En het caloriën-aantal is heel netjes ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je doet het prima! Ben zelf ook 1.68 meter en 55 kg en zelfs ik ben niet graatmager :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind dat je het prima doet, hier worden wel veel groente gegeten maar weinig aardappeltjes rijs enz. Hou ik echt niet van..
  ontbijt is 1 bakje yoghurt
  10:00 stuk fruit
  12:30 twee snee brood met iets er op.
  15:00 iets meestal paprika dat soort dingen
  avond: veel groente, misschien 2 aardappeltjes en soms vlees.

  Dus met andere woorden, je eet meer dan ik hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. owja, ik ben 1.65 en 75 kilo, dus ik een minder maar ben wel wat groter hihi :)

   Verwijderen
  2. Dat is inderdaad een stuk minder. Heb je gewoon weinig honger of probeer je ook wat af te vallen?

   Verwijderen
 12. Je bent een topper, ik vind het helemaal geweldig zoals je het doet. En allemensen, eet lekker wat je zelf wilt. Zoals gezegd, menig mens kan een voorbeeld nemen aan jouw eetgewoontes. Petje af meidie.

  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Knap dat je zo netjes reageert op de reactie van Zoë. Je hoeft je toch niet te verdedigen? Ik krijg juist het idee dat je bewust met voeding, zij het op zo goedkoop mogelijke manier, bezig bent. Ikzelf heb 40 jaar ontbeten met een boterham met hagelslag, daarna 10 jaar met een boterham met smeerkaas en nu alweer een paar jaar elke dag vaste prik roeryoghurt met muesli. Haha, ook weinig variatie dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben mij er bewust van dat ik mij niet hoef te verdedigen, maar ik wilde het graag uitleggen. Zoe is vast niet de enige die misschien vragen heeft hierover, ik wilde graag deze vragen uit de wereld helpen.

   Ik eet soms ook jaren hetzelfde, en dan ineens ben ik het zat of vind ik iets lekkerders ;)

   Verwijderen
 14. Meis, 't maakt mij niet uit ook al zou je dageljks ontbijten met koffie en een sigaret, hoewel roken wel duur is.
  Daarom neem 'k alleen de koffie ;) nee gekheid ik krijg een ontbijt gewoon niet weg dus sla 'k het helemaal over, dus jij doet het prima!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik vroeger wel gedaan, jaren vol gehouden ook. Ben erg blij dat ik dat niet meer die, was een grote overwinning voor mij.
   Helaas ben ik door het stoppen met roken toen veel aangekomen, nu is mijn overwinning dat ik deze kilo's er weer af krijg :)

   Verwijderen
 15. Nee hier geen supermarkt troep , alleen bezorgdheid. Ik denk ook niet dat voor iedereen hetzelfde goed is en iedereen andere behoeftes heeft( wat betreft voedingscentrum). Het verbaast mij ook dat je zo uitgebreid erop in gaat, was niet mijn bedoeling je het gevoel te geven je aan te vallen. Als jij lekker in je vel zit, prima toch. Ieder zijn eigen keus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik voel mij ook niet aangevallen hoor! Ik begrijp dat je het lief bedoelde, en dat er een bezorgdheid achter zit. Dat is voor mij juist de reden om er op te reageren en uitleg te geven. Jij was niet de enige die hier wel eens wat over gezegd heeft, vandaar ook dat ik het graag adresseer.

   Verwijderen
 16. ;-) Mijn BMI is trouwens 21,7 .al heel lang, rond dat gewicht( op de zwangerschappen na) Ik zou echt 'honger' hebben bij jouw hoeveelheden, vandaar de link met 'mager' (heel slank). Ik eet bijv. meer fruit, dan aanbevolen door het voedingscentrum en ik ben het met wel meer dingen niet eens met het voedingscentrum ( maar jij ook, te zien aan de roomboter)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begrijpelijk, zo zie je dat iedereen een andere behoefte heeft t.b.v. hoeveelheden. Overigens, als ik mijn streefgewicht bereikt heb zal ik ook weer wat meer gaan eten zodat ik goed op gewicht blijf.

   Verwijderen
 17. Meeste mensen eten 2 x per dag brood en 's avonds liefst ook nog pasta of iets granerigs. Lijkt mij dat jij een stuk gezonder eet. Dat voedingscentrum zegt mij helemaal niets, met hun brood en halvarine en pasta.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was zelf ook erg verbaasd dat ze halvarine aanbevelen, dat lijkt mij toch niet echt gezond!

   Verwijderen
  2. Ze vinden light producten ook een betere keus dan de normale variant, noten zijn slecht want veel vet, avocado's geldt min of meer hetzelfde voor, en hun advies voor zuivelproducten vind ik ook nogal aan de hoge kant. Neem VC adviezen altijd met een korreltje zout (oh foei zout!)
   groetjes Lara

   Verwijderen
  3. Vreemd he? Terwijl noten mij gezonder lijken dan halvarine. Veel mensen zijn erg bang voor vet, terwijl je het juist nodig hebt.

   Verwijderen
 18. Al met al is het een leuk, informatief logje geworden.
  Voedingscentrum hou ik me ook niet aan, ze bevelen wat mij betreft teveel aan waarover nog discussies lopen zoals de halvarine. Mijn ouders eten al hun leven lang veel roomboter, gemiddeld 2 pakjes per week, en vroegen zich af of dat nu wel goed voor ze was,. Ik heb ze met klem aangeraden niets te veranderen, ze zijn niet voor niets 88 geworden hierop.
  Zelf eet ik vrijwel nooit brood en maar 1 fruit per dag, 80% paleoleefstijl, als ik volgens de VC richtlijnen zou eten en geen constante honger wil hebben kom ik gegarandeerd aan. Op gewicht blijven is al zo moeilijk als ouder wordt en van koken, bakken, eten en drinken houdt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik merk ook dat mijn lijf anders reageert op eten als het vroeger deed. Heeft volgens mij ook te maken met hormoonsveranderingen.

   Verwijderen
 19. 'A girl called Jack' kreeg dezelfde vraag op haar blog. Ze ziet er erg slank maar niet mager uit. Zij geeft veel goedkope, vullende recepten (in het Engels).

  Ik denk dat we gewend zijn geraakt aan een wat voller lijf bij vrouwen. Volgens mij waren vrouwen vroeger (voor de pil vnl) slanker dan nu.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut. Google maar eens op 'size inflation'. Wat nu maat 36 is, was vroeger maat 38 etc.
   Lara

   Verwijderen
  2. Vreemd is dat he? Ik heb het in het verleden ook gemerkt, dat de maten erg afwijken in verschillende winkels. Ik vind het echt zonde!

   Verwijderen
  3. ...en marilyn monroe was een maat 44.... wat mensen een normaal lichaamsgewicht vinden is aan mode en cultuur onderhevig.
   Wat er vandaag de dag gebeurt: mindless eten... eten terwijl je tv kijkt, auto rijdt, appt etc etc etc op die manier vul je je lijf met teveel eten zonder er aandacht aan te besteden. als je met aandacht eet, eet je automatisch minder en op den duur ook beter

   Verwijderen
 20. Ik heb respect voor je en ik lees je blogjes met veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Waarom zou elke ochtend havermout en brood bij de lunch eenzijdiger zijn dan elke dag brood bij ontbijt en lunch?
  Sneu dat de dikkere mensen om ons heen (40% is te dik) nu de maat worden van de gezonder levende mens.
  Jammer dat je je tegen zulke vreemde uitspraken moet verdedigen.

  Ik kom graag op dit blog. Een voor mij herkenbaar iemand die het consuminderen in hart en nieren leeft. Met havermoutontbijt, moestuintje, stukje omfietsen voor goedkopere boodschappen, berekenen van wat maaltijd kost en uitstellen als iets later goedkoper kan zijn.
  Ik zie je genieten, zelden mopperen en als dat gebeurt, bij een tegenslag, dan is dat vaak wel terecht en ook zo weer over.

  Ik zou je graag als buur willen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuke, lieve reactie! Dank je!

   Het valt mij ook op dat in het algemeen 'gezond leven' als iets vreemds wordt beschouwd. Want je 'moet' toch wel genieten!
   Ik geniet heel erg van hoe ik leef, en als bonus van mijn gezonde lijf!

   Verwijderen
  2. Gezond leven is ook vreemd, in deze wereld vol coca cola, chips, transvetten (de echt slechte vetten) teveel suiker en zout in het eten, niet meer zelf eten kunnen koken zonder pakjes en zakjes, en liefst een scooter als er geen auto voor de deur staat.
   Het is niet voor niets dat 40% van de Nederlanders te dik is.

   Verwijderen
  3. Zonde is dat! En een groot deel daarvan wordt naar mijn mening gepromoot door de voedingsmiddelen industrie. Ik vind het raar dat zij geld mogen verdienen ten koste van de bevolkingsgezondheid!

   Zij zouden voor ieder ongezond product dat ze verkopen een bijdrage moeten leveren aan een grote pot om de zorg betaalbaar te houden!

   Verwijderen
 22. wat mij betreft ziet jouw eetschema er prima uit.
  op veel vlakken (bv dr roomboter!) eten we gelijkaardig. ik eet alleen geen graanproducten omdat mijn spijsvertering het daar moeilijk mee heeft. daardoor kom ik makkelijk aan een kg groente per dag, en eet ik wat vaker aardappels of zoete aardappels.

  doe vooral zo verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ben sinds een week je blog aan het lezen en ben dus aan het begin begonnen... Ik vind het zo leuk dat je gewoon alles verteld ( wasbaar wc papier ) en was ook echt een beetje teleurgeteld toen ik er net achter kwam dat ik al bij 29 jan aan was gekomen.. Over je eten ik ben wel echt verbaast met ( in mijn ogen ) zo gezond eetpatroon je nog ( voor je gevoel ) wil afvallen. Ik heb denk ik hele goeie genen of zo hahaha maar wat ik me wel afvraag is het vleesgebruik geen kritiek maar echt intressen want voor mijn gevoel is het weinig en is ei geen vervanging. Ik hoop dat je daar nog eens wat meer over zou willen schrijven want ik vind het wel intressant. En bedankt voor de bezinetip. Wonen tegen de grens aan en was al begonnen met alle bonnen te gaan bewaren om er een rode lijn in te gaan vinden :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je meeleest!
   Wat het vleesgebruik betreft, het voedingscentrum noemt vlees, vis, eieren en vleesvervangers in een zucht.
   Ik gebruik geen kant en klare vleesvervangers, maar eerder peulvruchten of noten. Meer informatie vind je ook hier:
   http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vleesvervangers.aspx

   Verwijderen
 24. Prima in balans hoor, niks mis met pap. Mensen zijn pap gewoon niet meer zo gewend. Jouw eet patroon lijkt heel erg op het mijne al heb ik nog wel eens een "vette" uitspatting.
  Ik ben trouwens iets kleiner en wil ook weer gewoon rond de 60 wegen, dat voelt net wat prettiger dan 66. En een pond per week is een heel goede manier, niet te snel, geen honger dus prima.

  Ik lees je blog nog maar kort maar wel erg erg graag, ik vind het inspirerend en herkenbaar. Er gaat ook voor mij het komende jaar een hoop veranderen en ik hoop dat net zo leuk te gaan beschrijven als jij doet.

  Gewoon lekker doorgaan met leven en bloggen
  Sadevi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, leuk om te horen!
   Leuk dat je ook in het proces zit, ik vind het heel spannend en echt super leuk! Wij hebben er nog geen moment spijt van! Ik wens jou dezelfde gave ervaring!

   Verwijderen
 25. Er is niets mis met pap! het noemt niet voor niets krachtvoer.Inhoudsstoffen van haver : 55à60%zetmeel,12à14%eiwit,5à7vetten,2à5% korte suikers.Mineralen: vooral calcium,magnesium,ijzer,fosfor,silicium,kalium,koper,cobalt,mangaan,zink,jodium,chloor,broom.Vitamines : veel vit B1,beta-caroteen,vitB2,B3,B6,choline,biotine,foliumzuur,vitK en E.Fytosterolen en slijmstoffen.Ik ben geen voedingsconsulent maar ik zit in mijn 2° herboristenopleiding.Ik kom geregeld op je blog die me kracht en inspiratie geeft. Al die inhoudsstoffen is niet te vinden in een broodje. Dus havermout is mega - gezond voor de mensen die het nog niet weten. Doe zo voort en veel succes. Alles komt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Dat is niet mis, ik wist wel dat het gezond was maar dit is super :)

   Verwijderen