woensdag 22 januari 2014

Dagelijkse beslommeringen..

Vandaag ben ik weer naar het dorp gegaan voor gordijnstof, en weer zonder teruggekomen. Na een kijkje genomen te hebben in de magazijnuitverkoop-hoek, waar zat leuke stofjes lagen, viel mijn oog op een mooie dikke stof. Helaas hoorde deze stof tot de 5% van de stoffen die € 6,- per meter kost, in tegenstelling tot de rest die voor € 4,- per meter verkocht worden.

Ik ga zo'n 8 meter nodig hebben, dus dat zou neerkomen op € 48,-. Nu vertelde de medewerkster dat als ik geduld had, ik de stof waarschijnlijk goedkoper zou kunnen krijgen. Over twee weken begint de slot-uitverkoop, de stof zou dan no maar € 3,- per meter kosten. Dat was een zeer aantrekkelijke gedachte, en ik heb besloten het risico te nemen. Het scheelt uiteindelijk toch € 24,- en dat is een hoop geld. Met een beetje geluk wordt de stof niet tussentijds verkocht, afwachten dus.

Verder heb ik mij ingeschreven bij een uitzendbureau, helaas konden zij mij niet direct aan werk helpen. Maar ik sta aangemeld voor voltijds/deeltijd/ploegendienst/ochtenddienst/avonddienst/nachtdienst en alle soorten werk, dus hopelijk komt er wat uit. Mijn vorige gesprek heeft helaas niks opgeleverd, zij wilden graag iemand met meer ervaring. Erg jammer, maar helaas. Mijn zoektocht blijft doorgaan, ik heb deze week weer vijf sollicitaties de deur uit gedaan. Je hebt er maar één nodig die je neemt dus hoe meer sollicitaties ik doe, hoe groter de kans dat ik binnenkort aan het werk kan!

Ondertussen is het hier flink aan het afkoelen buiten, vandaag op de fiets heb ik het behoorlijk koud gehad. En ook binnen merk ik dat het kouder is, de badkamer is nu 11 graden met de verwarming aan. Een maand of twee geleden was dat nog 14 graden. Ik probeer de meeste vertrekken waar wij komen op 16 graden te houden, en tegen de avond stoken wij de kamer waar wij zitten iets warmer (als het lukt). Als we zin hebben stoken we de kachel, maar het is niet altijd praktisch. De kachel zit in de woonkamer, en verwarmt voornamelijk de woonkamer en de computerkamer. In de keuken bijvoorbeeld merk je er niks van. Bovendien vergeten we de kachel nog wel eens, en dan gaat hij (bijna) uit.

Wellicht dat we later nog fanatieker stoken, als het kouder wordt. Ik ben erg benieuwd hoe comfortabel wij de temperatuur in huis kunnen houden. Zeker als het straks kouder wordt!

26 opmerkingen:

 1. Zou mooi zijn als je de stof binnenkort voor de helft van de prijs kan kopen!
  Zal ik er ff heen bellen dat ze het nu niet mogen verkopen aan een ander? ;-)

  Jammer dat het niks werd met dat gesprek maar inderdaad, hoe meer brieven je schrijft hoe meer kans je hebt. Je blijft meestal zo heerlijk positief!
  Vind ik echt knap hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je!! Het zou mooi zijn als je even belt ja :)
   Maar grote kans dat het er gewoon nog ligt, het is blijkbaar geen hardloper. Zolang ik over 2 weken maar als eerste ben!

   Verwijderen
 2. Vaak loont het om te wachten tot de prijs gezakt is en geeft het een kick als het lukt, ik ga ook voor je bellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. http://www.duurzaamthuis.nl/kaars-kachel-voor-nood-en-gezelligheid

  Dit al eens geprobeerd, t scheelt in een kleine ruimte al gauw 3 a 4 graden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kleine ruimtes hier zijn ook nog wel redelijk goed warm te krijgen, zoals de computerkamer waar wij veel zitten.

   Het probleem met deze kaars verwarming voor mij is dat het dan eigenlijk met bijenwaskaarsen zou moeten, en dat vind ik vrij duur.
   Ik wil niet meerdere paraffine kaarsen branden in een kleine kamer, vanwege mijn gezondheid.

   Verwijderen
 4. Volgens mij is het is met name de vochtigheid in de lucht waardoor alles zo koud lijkt te worden.
  Wij stoken weer voluit met onze houtkachel. Hiermee kunnen we de woonkamer en (grotendeels) de keuken verwarmen.
  Het is zo'n ontzettend lekkere warmte: nagenoeg het hele huishouden speelt zich dan ook in deze twee kamers af. Heerlijk.

  Heel veel succes met de sollicitaties.
  Geef de moed niet op en blijf zoals altijd positief. Het gaat vast goedkomen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik vind de houtkachel ook heerlijk, naarmate het kouder wordt maken we er ook steeds meer gebruik van.

   Verwijderen
 5. 16 graden ,leef je alleen maar voor je vrijstaande huis, en wil je geen enkele geriefelijk hebben in je leven? ik vind het apart dat je zo kan leven, dat er mensen zijn die zo willen leven voor een paar stenen .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. foutje geriefelijkheid

   Verwijderen
  2. Ik snap niet goed wat je bedoelt met 'voor een paar stenen'.
   Het is zo dat ik de ruimtes overdag 16 graden stook. Dit is omdat wij dan toch bezig zijn, dan is dat helemaal niet zo koud hoor. Is ook een deel gewenning.

   Als wij ergens zitten, dan maken we die kamer warmer. We proberen alleen zoveel mogelijk rekening te houden met economisch stoken, dus zitten we in een kleinere kamer die warmer te stoken is.
   Het huis is momenteel nu eenmaal slecht geïsoleerd, ik hoef toch niet voor heel het dorp te stoken? Zeker nu we het geld gewoon niet hebben.

   Bovendien, als ik het echt koud heb zet ik de houtkachel aan of de verwarming wat meer open.

   Verwijderen
  3. Ik lees je blog al een tijdje en het valt mij op, dat je dit huis hebt gekocht omdat het een droom voor je is, dat snap ik.vind ik echt leuk.
   ,voor een paar stenen [daar bedoel ik je huis mee],is dat je voor 20 euro boodschappen haalt, je huis 16 graden verwarmd je helemaal geen geld hebt verder, ik snap niet dat je dat allemaal overhebt om in dat huis te wonen.
   Heb je er voor de tijd wel goed overnagedacht? als je ja zegt dan vind ik het bizar,dat iemand voor een paar stenen[je huis dus]zo wil leven. tien of hoe veel jaar.Heb je echt voor de tijd uitgerekend dat je zo minmaal kon leven?, sorry maar dan was ik er niet aan begonnen
   Als je inde bijstand zit, dan kun je er niets aan doen, maar je hebt vrijwillig voor dit leven gekozen, dat snap ik dus echt niet.
   Ik gooi mijn geld ook niet over de balk, maar ik moest er niet aan denken om in jou positie te zitten. Ik bedoel een mooi huis, maar geen geld ,geen toekomstperspectief dat het beter wordt.
   Jij leeft dus voor een paar stenen,ik heb een kleiner huis, maar wel wat meer keuzevrijheid in geld.
   Ik weet niet of je ook ooit nog kinderen wilt? en dan?je komt met 2 man al te kort, en dan heb je nog nieteens aan ziekte gedacht. Ze zeggen altijd dat je zo positief bent, sorry als ik het lees, en ik zou zo moeten leven, dan werd ik er zwaar depressief van

   Verwijderen
  4. ik vind het bewonderenswaardig, dat je het ervoor over hebt om tijdelijk, al is dat dan voor een paar jaar, zo spaarzaam wilt leven om je droom te bewaarheiden. ik hoop dat ik er ooit de moed voor heb. ik zou tienduizend keer liever een paar jaar 'afzien' dan een heel leven lijden omdat ik te laf was om mijn droom te proberen verwezenlijken.

   dat ben ik. en zo is maia duidelijk ook. maar zo is niet iedereen. jij blijkbaar niet. dat hoeft ook niet, natuurlijk. en daar is niets mis mee. het hangt er namelijk ook gewoon maar van af wat jouw dromen zijn! wat voor jou het belangrijkste is in dit leven! welke offers jij bereidt bent te brengen!
   maar ik vind het wel een beetje maf dat het jou zoveel moeite lijkt te kosten om mensen te begrijpen die maia's keuze maken.

   Verwijderen
  5. @Anoniem:
   Wij moeten nu inderdaad wat zuiniger leven, maar eerlijk gezegd niet veel zuiniger dan ik al eerder deed. En daarnaast, het is maar tijdelijk. Als een van ons weer een goede baan heeft kunnen we daar gewoon van rondkomen. Bijna alles wat de ander verdient is gewoon extra. Dus we gaan het later juist enorm ruim hebben.
   Het zit nu gewoon een beetje tegen, en ik/wij proberen er het beste van te maken door de tering naar de nering te zetten.

   @Isis:
   Jij snapt het helemaal. Het is onze droom om dit te doen, en hoe erg het ook tegenzit het is het helemaal waard!

   Verwijderen
  6. @isis ik ben niet maf, ik ben een realist, dit is geen droom meer , maar een nachtmerrie, want hoe ver kun je gaan voor iets
   @weg naar de zelfvoorziening, toen je het huis kocht had je toen allebei een baan?

   Verwijderen
  7. Ten eerste wil ik graag aangeven dat het huis niet de droom is. De droom voor ons is de mogelijkheden die dit grondstuk ons bied, het zelfvoorzienend leven is de droom.
   Daarnaast, toen wij het huis kochten hadden we allebei een baan. Mijn baan is toen opgezegd tijdens het verhuizen, toen heb ik nog 3 maanden ww gehad.
   Helaas heeft het op alle fronten tegen gezeten. Zo moeste we o.a. extra bijbetalen voor het (grotere) grondstuk, extra betalen voor een slaapplek voor vriend, een lek dak repareren en ook veel kleine dingen zoals bijvoorbeeld de dierenarts kosten voor de kat.
   Dat nu vriend ook werkloos is is de druppel, toch heb ik nog hoop. Het kan zo omslaan en dan zitten we er over een paar maanden zonnig bij.
   Natuurlijk is het nu moeilijk. Maar als wij dit niet nu gedaan hadden, dan hadden we het waarschijnlijk niet meer gedaan. Als je ouder bent is het lastiger opnieuw werk te zoeken, als je kinderen hebt ga je ook minder makkelijk emigreren, en als je ouder bent kan je ook minder hard werken en klussen aan een bouwvallig/oud huis. Ook daarom hebben we er voor gekozen om nu achter onze droom aan te gaan.
   Anders zouden we altijd spijt hebben :)

   Verwijderen
  8. Ik hoop voor jou [en je vriend]dat de pech nu afgelopen is.

   Verwijderen
 6. Wij hebben alleen een kachel in de woonkamer aan, de keuken ni en in de avonden als ik daar de schuifdeur open doe is het altijd wel erg koud... De slaapkamer stoken we net even voor we naar bed gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een verschil kan dat maken he? Ik merk het ook altijd als ik door de koudere delen loop.

   Verwijderen
 7. Ik heb een Tonysun petroleum kacheltje (google die maar eens) Ze worden veel gebruikt op boten. Kost vijftig euro, en je vult het met petroleum. Geeft goede warmte. Zou wellicht wat zijn als je de keuken of badkamer even warm wilt maken. Door dit kacheltje voor de koude uurtjes te gebruiken bespaar ik zeker de helft op mijn gasrekening (kosten van de petroleum meegerekend) Zeker de helft van de energierekening is tegenwoordig voor belastingen. Op deze manier ben ik de werkelijke energiekosten kwijt in plaats van ook heel veel belasting,toeslagen en energieopslag.
  Ik investeerde honderdvijftig euro in kachel en petroleum, en kreeg vierhonderd terug van de energierekening. Dat geld gebruik ik om voorraadje petroleum te kopen voor de volgende winter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is op zich intressant, maar dan moet je toch ook extra ventileren? Je mag zo'n kacheltje maximaal een uur achtereen branden, en daarbij moet je ook heel goed ventileren.
   Als je dat niet doet heb je kans op koolstofmonoxide vergiftiging. Daarnaast heb je kans op negatieve gezondheidseffecten bij langdurige blootstelling aan lage concentraties koolstofmonoxide.
   Voor mij is dit net als de kaarsen toch een eng idee.

   Verwijderen
  2. Je slaat de spijker op zijn kop en voor het plaatselijk verwarmen hebben jullie al een houtkachel :)

   Verwijderen
  3. Klopt, het enige verschil is dat je naar de houtkachel toe moet. Maar dat is geen probleem, momenteel slapen we in dezelfde ruimte. Heerlijk ontspannen in bed, en tegelijk naar de vlammen kijken :)

   Verwijderen
 8. Heb je het ergens onder gestopt zodat de klanten het niet zo snel zien. Doe ik wel eens als ik het nog niet zeker weet en ergens over na moet denken. werkt wel hoor haha!
  groetjes Peet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, nee dat heb ik niet gedaan. Maar ik ga er van uit dat het wel goed komt, hij lag er al wat langer dus hij ligt er vast nog wel.

   Verwijderen
 9. Goed bezig hoor, het gaat idd niet om een paar stenen lijkt mij, meer een manier van leven.
  Ik heb het ook vaak 16 graden thuis, warm vest aan, ik heb er echt geen last van en de kids ook niet. Uiteraard in weekend wat warmer, maar boven 18 staat hij eigenlijk nooit, wel heb ik lekker zelfgebreide wollen dekens. Heerlijk.
  Succes met alles, hoop dat een van jullie gauw een baan vindt, volg je, hier ook bezig met bewust, goed en een beetje zelfvoorzienend te leven. ANNE

  BeantwoordenVerwijderen