zaterdag 4 januari 2014

Sajoer Boontjes

Ik maak graag sajoer boontjes, ze zijn erg lekker en gezond.
En het is een leuke afwisseling op Hollandse kost.

Ingrediƫnten:
1 ui
2 teentjes knoflook
1 theelepel sambal oelek (ik neem badjak zodat het niet zo pittig is)
1 theelepel laos
1/4 theelepel trassie
5 dl bouillon of water
suiker
500 gr sperzieboontjes
sap van 1/2 citroen
stukje santen (1cm)
zout
olie

Bereidingswijze:
Snijd de ui klein, maak de knoflook schoon en pers deze. Meng de ui met de knoflook, sambal, trassie, laos en wat zout en wrijf het geheel fijn. Fruit deze fijngeweven kruiden 2 min. in wat hete olie.

Voeg de schoongemaakte sperziebonen en de bouillon (of het water) toe. Breng dit aan de kook en laat de boontjes bijna gaar worden. Voeg op het laatst de citroensap, een schepje suiker en de santen toe en laat het geheel nog even doorkoken.

Zo simpel is het! Soms gebruik ik sperziebonen uit glas, dan laat ik ze niet meekoken. Dan voeg ik de sperziebonen pas op het laatst toe en laat ik ze even doorwarmen. Ook maak ik het minder pittig, meer kruidig door de sambal oelek door sambal badjak te vervangen. Door de santen krijgt het een heerlijke zoete, kokosachtige geur. Zelfs mensen die normaal niet van sperzieboontjes houden lusten het op deze manier!

16 opmerkingen:

  1. Lekker receptje. Dank voor het delen. Kan weer bij het weekmenu. Met wat(gebakken) aardappels of rijst erbij en we hebben weer een heerlijke maaltijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker is dat, wij maken het ook af en toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt mij ook lekker. Dank je wel voor dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel voor je recept!
    Deze ga ik zeker proberen !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zou het zonder suiker kunnen? Ik eet sinds 1 januari suikervrij namelijk en zag bij de versies in de supermarkten ook suiker erin zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarschijnlijk wel, de suiker lijkt mij niet essentieel in dit recept. De trassie en de santen daarentegen wel.

      Verwijderen
    2. De suiker zal de pittigheid wat verminderen. Dus zonder suiker is het wel wat pittiger - misschien de hoeveelheid sambal aanpassen?

      Verwijderen
  6. Lekker, ik maak dit ook regelmatig maar dan zonder suiker.Wel doe ik er soms 2 el pindakaas door, dan wordt het iets romiger (en dan vind mijn kind het lekkerder...)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vanavond gemaakt en het was heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ga het vanavond maken, als bijgerecht bij nasi goreng. Ik laat de suiker alleen wel weg. Ben benieuwd!

    Lara

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lekker! Ga ik zeker vaker maken als bijgerecht. Gemakkelijk te maken en nu ik toch alle basisingredienten heb (had geen laos, trassi en santen in huis) is het ook eigenlijk hartstikke goedkoop.
    Lara

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Ik vind het ook heerlijk, en het is zeker goedkoop.
      Trassi kan je ook heel goed gebruiken als je nasi maakt, even met de uien mee fruiten en je krijgt een heerlijke smaak erbij!

      Verwijderen