zondag 5 januari 2014

Therapie


Gisteren heb ik weer eens lekker hout gehakt. Vriend zegt altijd dat het goede therapie is, en hij heeft zeker gelijk. Ik merk duidelijk dat het hakken alleen lukt als ik goed in mijn vel zit. Daarnaast vereist het rust in je hoofd en een goed concentratievermogen.

Het is leuk om te zien dat je met een rustige maar krachtige slag een stuk hout in twee├źn kan splijten, en het geeft ook veel voldoening om de stapel brandhout te zien groeien.

Voorlopig gebruiken we de houtkachel met enige regelmaat, hoewel het gasverbruik (in vergelijking met een 'normaal' huis) nog steeds hoog is. Maar ja, we wonen ook niet in een normaal huis, en voorlopig ziet het er naar uit dat we wel binnen of rond mijn eerste prognose gaan uitkomen.

Het echte besparen en isoleren komt allemaal later, dan hebben we er tijd en geld voor en pakken we het allemaal goed aan. Voor nu probeer ik me er niet te veel druk om te maken, en hou ik het verbruik gewoon in de gaten. We genieten in elk geval van de houtkachel, dat is erg knus! En van het hout hakken, het is lichaamsbeweging en therapie tegelijk. Het is een win-win situatie!

20 opmerkingen:

 1. Hout hakken heb ik nog nooit gedaan, maar wat lijkt het me heerlijk om met eigen gehakt hout bij je open haard te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk zo'n houtkachel, het is inderdaad heel gezellig. Ik heb in Drenthe een keer op een huis gepast en daar was een houtkachel (met uitgebreide gebruiksaanwijzing). Het is tot nog toe een "warme" winter en de temperaturen worden de komende week voorjaarsachtig. Als het zo blijft, heb ik wat gas betreft een record laagteverbruik!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben ook echt enorm geluk met het weer, want het is nog niet echt koud geweest. Wij hopen op een zachte winter!

   Verwijderen
 3. Ja maar met een strenge winter is het wel anders, dan als de voorraad niet groot genoeg en je moet iedere dag een kub hout hakken wordt je ook niet vrolijk van, dan geef ik liever de thermostaat weer een zwaai :)

  Zonnetje schijnt lekker hier alweer 20 graden in huis :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker zo, het is een klusje om het hakken bij te houden. Maar gelukkig vinden we het allebei geen probleem. Bovendien is het niet onze hoofdverwarming, wij hebben ook nog gewoon een CV.

   Verwijderen
 4. Wij wonen ook in een boerderij(tje) van 1856 en we willen de buitenkant in elk geval authentiek houden. We hebben klampmuren en daar kan geen isolatie in. Er zit en rieten dak op dus een houtkachel of open haard willen we niet. Gewoon centrale verwarming en de zuinigste ketel die er 2 jaar geleden te koop was. We gebruiken meer energie dan we in ons vorige (nieuwbouw) huis deden maar door veel led-lampen, dekentjes en dikke vesten blijft het wel betaalbaar! En wonen op je eigen stuk grond in een huis met geschiedenis is geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super zeg! Ja het is toch keuzes maken. Mij is verteld dat de huidige CV op zich nog prima is en dat het niet loont deze te vervangen. Ik zou hier eerder iets aan isolatie gaan doen hier, hoewel we uiteindelijk zeker de ketel gaan vervangen!

   Verwijderen
 5. Houthakken heb ik ook graag gedaan, tot je er lamme armen van had, maar kan het nu niet meer, spieren zijn ouder geworden.
  Ik ben er ook bij gewond geraakt, vriend was aan het hakken en ik zette de blokken neer, hoe het precies kwam weten we eigenlijk niet, ik was niet snel genoeg weg of vriend was iets te enthousiast, in ieder geval kwam de bijl op mijn wijsvinger terecht en was boven het kootje doorgehakt, hing nog aan wat huid, daar sta je dan ook erg raar naar te kijken want op dat moment doet het ook geen pijn. In ziekenhuis weer met pen aan elkaar gezet en ik heb er nog nauwelijks last meer van, kan iets minder buigen maar hindert niet, alleen met weersveranderingen heb ik wat prikkelingen in de zenuwen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, ik zit hier gewoon plaatsvervangend te rillen. Brr.
   Fijn dat je weer helemaal genezen bent!
   Voorlopig gaat het hier prima, en ook allemaal met de hand. Maar wellicht komt er een kloofmachine in de toekomst :)

   Verwijderen
 6. helaas woon ik in een huurhuis en een kachel of open haard is geen optie, ook isoleren is lastig ,aangezien ik er niet al te veel geld in wil investeren omdat ik hier over een paar jaar weg wil, ik isoleer met zo goedkoop mogelijke middelen, bubeltjes plastic wat op het werk weggegooid werd voor het enkelglas van mijn voor en achterdeur, gordijnen voor de deuren en het trpagat met stoffen uit de aanbiedingen bak van een stoffenzaak e.d. werken redelijk goed en kosten zo goed als niks

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat pak je goed aan! Slim! Ik moet ook nog wat gordijnen voor deuren maken, zal binnenkort eens een couponnenbak door neuzen.

   Verwijderen
 7. En je boft met het warme weer van de laatste weken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben ook een houtkachel en stoken dagelijks. s'Ochtends gaat eerst de verwarming aan op 18 graden, als het 18 graden is in huis zetten we de verwarming op 14 graden en stoken verder op hout. Heerlijk de warmte en gezelligheid van de houtkachel!! (hout hebben we gratis)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij zijn ook de gelukkige eigenaars van een houtkachel waarmee we bijna de gehele benedenverdieping kunnen verwarmen.
  Ik vind de warmte van een kachel zo veel prettiger dan die van een verwarming.
  Mijn ervaring is dat het huis sneller warm is en de sfeer die het met zich mee brengt is prachtig.

  En naast therapeutisch is houthakken inderdaad ook een super goede work-out.
  Ik krijg het zweet in ieder geval altijd goed los als ik weer een rondje moet hakken :)

  Veel plezier met de kachel en de bijbehorende arbeid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn! Wij vinden het ook erg sfeerverhogend!
   Het houthakken is zeker ook een goede work-out! Ik krijg het er flink warm van!

   Verwijderen
 10. Wat goed dat jullie zelf de bijl ter hand nemen. Wij kloven het hout sinds vorig jaar met een kloofmachine, wat een uitkomst voor ons. De houtkachel is eigenlijk onze hoofdverwarming vooral nu het weer nog zo zacht is. De cv gebruiken we wel s ochtends even om de kou uit het huis te verdrijven daarna neemt de houtkachel het weer over, Krijgen we visite dan stoken we vaak even bij met cv.
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Momenteel zijn wij nog allebei jong en gezond, dus geen reden om het niet met de hand te doen ;)
   Maar wie weet wat de toekomst brengt.
   Lekker dat jullie afkunnen met de houtkachel met dit weer, scheelt toch weer wat gas!

   Verwijderen