zondag 19 januari 2014

Lekker bezig in de keuken

Gisteren was het bakdag voor mij. Het brood was op en ik ging weer wat brood voor de voorraad bakken. Daarnaast had ik mijzelf voorgenomen om ook een rozijnenbrood te bakken, als lekkers. Nu had ik hier eigenlijk niet veel ervaring mee, ik dacht altijd gelijk aan een kerststol bij rozijnenbrood en dat leek me iets te bewerkelijk. Ik heb daarom gekozen voor een simpel witbrood met rozijnen, niet te zoet en erg lekker.



Het is gelijk een hele drukte, ik weeg eerst in vier kommen alle ingrediënten af. Daarna kneed ik elke kom tot een deeg, en zet ik ze te rijzen in oven. Na de eerste rijs van een ruim half uur kneed ik de broden nog eens, en gaan ze in het bakblik voor de tweede rijs.



Ook de tweede rijs gebeurt in de oven, het past net met vier bakblikken te gelijk!
 En aan het eind van de dag is mijn voorraad weer aangevuld, heerlijk de geur van vers gebakken brood in huis!


 Ik heb gelijk van de warmte gebruik gemaakt, en tussendoor ook nog een plaat koekjes gebakken.


Toen het rozijnenbrood wat afgekoeld was hebben we samen een plakje gesnoept, het is precies wat ik er van gehoopt had. Dus voor de liefhebbers, hier het recept:

Ingredienten:
500 gr bloem
2 eieren
5 gram zout
125 gram rozijnen (vooraf wellen)
1 el suiker
50 gr roomboter (op kamertemp.)
50 ml melk
genoeg water om het deeg smeuïg te maken, ongeveer 150-200 ml
gist voldoende voor 500 gr bloem

Bereidingswijze:
Meng de bloem en het zout, voeg hier de (instant) gist en de eetlepel suiker aan toe.
Voeg nu de eieren, de roomboter en de melk toe en begin met mengen, voeg genoeg water (kamertemp.) toe om het deeg goed samenhangend te maken. Kneed het geheel ongeveer 5 a 10 min, tot het mooi elastisch is en leg het daarna weg voor ongeveer 30 min.

Na de eerste rijs maak je het deeg weer plat, en rol je het uit. Nu leg je hier de rozijnen over, en rol je het daarna op zodat alle rozijnen erin zitten. Geef het deeg nu een broodvorm en leg het in een (beboterd en bebloemd) bakblik. Snijd het in over de lengte en zet het op een tochtvrije plek voor de tweede rijs. De tweede rijs duurde bij mij ongeveer 45 min, tot het flink groter is.

Daarna kan je het brood afbakken (eventueel nog met ei bestrijken) op 200 graden, in ongeveer 30 - 35 min is het gaar. Eet smakelijk!

32 opmerkingen:

  1. Voor het rijzen hoeft het deeg echt niet in de oven. Op een plek op kamertemperatuur lukt het ook.
    Vroeger heb ik veel brood gebakken. In de wintermaanden zette ik het deeg bij de verwarming. Scheelt toch weer een stuk in de kosten van elektra.

    Geniet van je zelf gebakken brood!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zet het deeg wel in de oven, maar zet de oven niet aan. Ik doe het tegen de tocht, omdat onze keuken nogal een doorloop is.
      Maar ik begrijp de verwarring :)

      Verwijderen
  2. Zo, dat ziet er heerlijk uit hoor!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie broden! Zien er geweldig uit. Bak je altijd witbrood?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee eigenlijk nooit, dit is de eerste keer! Ik eet en bak eigenlijk altijd volkorenbrood.

      Verwijderen
  4. Ziet er lekker uit :)

    He is dat een zuinige gasoven ?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kennen jullie het "niet kneden"deeg. Heel handig.
    Je roert alles door elkaar, je gebruikt meer vocht en minder gist. 12 uur laten staan op een gewone koele plaats. Op you tube en google veel info.
    Groeten en fijne zondag.
    See

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ken inderdaad, maar ik vind de houdbaarheid van dat brood niet zo goed. Doordat je veel water gebruikt is het sneller oud. Daarom doe ik het nu toch weer op de oude manier ;)

      Verwijderen
    2. Heb je weleens Cuban Bread gemaakt?
      Dat was ons favoriete brood. Heel lekker wit brood met een knapperige korst. Aten we graag bij een maaltijdsoep.
      Het is ook heel snel klaar omdat het maat 1 keer kort hoeft te rijzen, de tweede rijs gebeurt bij het bakken.
      Als je het recept wilt, mail je me maar.

      Vanwege coeliakie kan ik geen glutenbrood meer bakken of eten. En glutenvrij brood bakken doe ik nauwelijks.

      Verwijderen
    3. Oh leuk, dat ken ik niet.
      Als ik er aan denk zal ik je even mailen ;)

      Verwijderen
  6. Wat heerlijk zo'n bakdag, op zulke momenten vind ik het wel jammer dat wij zo'n mini oven hebben. Voorraad bakken zit er dan niet echt in...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan ik mij voorstellen, ik had in mijn vorige woning helemaal geen oven. Nu compenseer ik daarvoor ;)

      Verwijderen
  7. een vraag van mijn kant : waar en hoe bewaar je dat brood dan en hoelang kan dat bewaard blijven ??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Normaal doe ik er twee in de vriezer en de andere laat ik zo. Maar omdat we visite bij de lunch hebben gaat er nu maar een in de vriezer. De broden blijven buiten de vriezer ongeveer 2 dagen vers en zeker wel 5-6 dagen eetbaar (naar mijn definitie). Maar zo lang leven ze niet bij ons :)

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. sorry, er ging wat mis, vandaar de verwijdering.
      maar mijn complimenten aan jou moeten wel blijven staan: je verdiend ze .
      doeg.

      Verwijderen
  8. Al eens iers krentenbrood geprobeerd? hoeft niet te rijzen , geen gist en blijft lang goed. recept staat wel ergens op mn blog ;)

    Je broden zien er heerlijk uit .

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lekker hoor, zelfgebakken brood.
    Hier stonden er deze week ook weer 2 broden in de oven voor manlief.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik bak al 30 jaar zelf ons brood in een heteluchtoven. Het deeg wordt gekneed door mijn kenwood. Ik bak één maal per week (weekend nachttarief) en kan in één oven 8 broden (vertrekkende van 650 g bloem per brood) steken : 2 baklagen van 4 broden naast elkaar.
    Eens de broden uit de oven benut ik de ovenwarmte om nog een ovenschotel, lasagne of gebak te maken. De ovenwarmte zorgt er ook voor dat de chauffageketel niet zo vlug moet aanslaan dus nog een voordeel liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zeker efficiënt. In mijn oven passen niet meer dan 4 broden, hij is niet heel erg groot. Ik bak meestal ook gelijk koekjes, en probeer dan ook nog het avondeten te doen. Als je hem toch gebruikt kan je het beter goed doen.
      Leuk dat jij dat ook zo doet!

      Verwijderen
  11. Ziet er heerlijk uit. Ik ben net bezig om pitabroodjes van spelt te bakken en tegelijk havermoutkoekjes. Het ruikt ook allemaal zo lekker en de keuken is dan ook weer heerlijk warm. Jouw recept kan ik straks ook nog wel even maken, alvast voor morgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb nog nooit een brood gebakken. Lijkt me een goed recept. wat voor gist gebruik jij? Yasr

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik instant gist, ik koop het bij de kaufland in Duitsland. Maar volgens mij is alle instant gist hetzelfde. Het is een stuk makkelijker dan werken met 'echte' gist. Ik heb ergens eerder ook mijn recept voor normaal volkorenbrood gepost.

      Verwijderen
  13. Waarom doe je eieren (en melk?) in je gewone brooddeeg? Ken die variant alleen als luxe zacht brood, of heeft het ook invloed op de houdbaarheid?
    Bak ook altijd alle brood zelf, tot aan kerststollen toe:) Veel lekkerder en bovendien noodzaak ivm allergieen.
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik doe geen melk ik mijn gewone brooddeeg, wel ei inderdaad.
      Dat is deels omdat ik nu vrij veel eieren heb (van eigen kipjes) maar ook omdat ik vind dat het de structuur en smaak ten goede komt. Ik doe er ook iets minder vet in als compensatie.

      Maar als ik eieren zou moeten kopen, zou ik ze er niet in doen :)

      Verwijderen
  14. Hallo Maia, Sinds ik niet meer werk volg ik jouw blog en nog een paar. Ik ben nu ook aan het consuminderen. Je blog lees ik met veel plezier en ik neem mijn petje voor je af. als Amsterdamse woon ik nu 18 jaar in de achterhoek 5 min. van de Duitse grens en herken dus veel. Je krentenbrood heb ik gebakken en is heerlijk heb je misschien ook een recept voor bruin en wit brood. Nu gebruik ik dure mixen van de molen. Vast bedankt en ga zo door. Ik weet het zeker je dromen gaan uitkomen! Lieve groeten. Els - Aalten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je meeleest, en bedankt voor je lieve woorden! Ik heb eerder mijn recept voor bruin brood geplaatst, dat kan je hier terugvinden: http://wegnaarzelfvoorziening.blogspot.de/2013/07/eigen-baksels.html
      Voor witbrood kan je het recept aanpassen, door er geen volkorenmeel in te doen. Ook kan je dan een (klein) deel van het water door melk vervangen, maar dat hoeft niet perse.
      En als je zo dicht bij de Duitse grens woont kan ik je aanraden je meel in Duitsland te halen, dat scheelt heel veel!
      Succes!

      Verwijderen