dinsdag 21 januari 2014

Leuk om te kijken: Money Saving Meals


Laatst vond ik op youtube de afleveringen van Jamie Oliver waarin hij budget-kookt. Natuurlijk kan hij niet tippen aan sommigen van ons, maar er zitten zeker leuke tips tussen. In deze aflevering laat hij zien wat je met oud brood kan doen, vooral de Pappa di Pomodoro (Italiaanse tomatensoep) lijkt mij super! Mocht het jouw ook wat lijken hier vind je het recept. Ik ga dit zeker een keer maken!

Ik vind het leuk om te zien dat Jamie met veel inspiratie van simpele dingen iets heel bijzonders maakt. Ook het segment waarin hij laat zien hoe je minder weg kan gooien vind ik leuk en leerzaam. Ik moet wel zeggen dat ik enorme trek krijg als ik hier naar kijk, maar met al dat lekkers is dat misschien wel begrijpelijk.

Wat ik wel jammer vind is dat hij in de prijzen alleen het deel rekent wat hij gebruikt, dat gaat niet altijd op natuurlijk. Als ik voor een recept 1 el sojasaus moet hebben en ik koop de hele fles, dan ben ik in mijn boodschappen wel duurder uit dan de prijs voor 1 el. Het valt mij ook op dat hij gerechten soms uren in de oven heeft, niet echt low-budget. Ik zou mijn oven niet zo snel 5 uur aan zetten, dat zijn toch kosten die je ook mee moet nemen in de totale kosten van het gerecht.

Wat ik leuk vind is dat hij ook nog laat zien wat je met de kliekjes kan, en hoe je deze verwerkt. Erg leuk! Zo heeft hij in een bepaalde aflevering een schouder van een varken als hoofdgerecht, van de restjes maakt hij dim-sum. Zo kom je nog op hele leuke ideeën. Misschien moet ik ook maar eens te veel koken, want ik heb nooit restjes :)

17 opmerkingen:

 1. Ipv de oven kan ook veel in een hooikist of je bed verder garen. Restje heb ik ook niet zo vaak van gegeten maaltijden, wel de ingrediënten waarmee ik het maak, daar bewaar ik wat van voor een volgende geplande maaltijd. Of ik maak van 1 onderdeel van de maaltijd meer voor ander recept.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik vaak een hooikist voor bijvoorbeeld peulvruchten of rijst, maar voor kip uit de oven lijkt het mij anders. Kan dat echt ook met vlees??
   Ik heb inderdaad wel eens ingrediënten over, maar vaak houd ik daar al met het plannen van het menu rekening mee.

   Verwijderen
 2. Daar heeft hij in Engeland inderdaad uitvoerig kritiek op gekregen. Sommige mensen zijn daar nu zo arm door de vele bezuinigingsmaatregelen van de conservatieve regering dat ze hun energierekening niet meer kunnen betalen en worden afgesloten van gas en licht. Soms gaat het dan om een rekening van 100 pond die ze niet kunnen betalen. Wat op zich niet zoveel is. Maar de energieleverancier die ieder jaar hogere winsten wil maken door privatisering staat heel snel voor je deur om je af te sluiten. De voedselbank heet 'koude paketten' gemaakt voor deze mensen. A girl called Jack heeft een foodblog en zei geeft ook recepten uit voor mensen die moeten bezuinigingen. Deze kloppen wel qua energie en ingrediënten. Wat kliekjes betreft ik denk niet dat er in arme gezinnen kliekjes overblijven die ontstaan meestal in een situatie van overvloed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. A girl called Jack is een zij en niet een zei.

   Verwijderen
  2. Triest is dat eigenlijk he!
   Natuurlijk kan Jamie daar niks aan doen :)
   Ik vind dat hij het best goed doet, er zijn volgens mij ook nog zat mensen die wel wat aan zijn tips hebben.

   Verwijderen
 3. Maar je hebt ook ovens die dag en nacht aan staan en volgens mij kookt hij op een Aga, is gelijk je warmwater voorziening en je verwarming. Ik ben stinkend jaloers want ik wil ook zo'n fornuis met 4! ovens. Elk met een andere constante temperatuur.
  Niet goedkoop in aanschaf, wel in gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij mijn weten is zo'n Aga nooit goedkoop in gebruik. Een kennis van mij had zo'n ding en in de zomer moest-ie ook blijven branden. Lijkt mij niet erg zuinig.
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klopt, maar dan vooral voor de warmwatervoorziening en voor het koken zelf, niet voor de verwarming, je verbruik is dan een stuk lager. Vergelijkbaar met gewoon verbruik, een cv gaat ook nooit helemaal uit als dit ook je warmwatervoorziening is.

   Verwijderen
  2. Nog steeds aanzienlijk hoger dan bij een HR-ketel of nog beter een zonneboiler, ook in combinatie met een grote dubbele oven.
   Bovendien was het daar zelfs op snikhete zomerse dagen binnnen nog warmer dan buiten.
   Linda

   Verwijderen
 5. Ik zet wel eens een gerecht in de oven, brood bakken, koekjes bakken, paneermeel maken.. Als dat ding aangaat dan ook gewoon de halve dag. Ik kan de schaal met vlees en dergelijke naast mijn te bakken cake, brood zetten. En voor taart, koek en broodroosteren heb ik een tweede rooster. Ik zorg dat ik heet begin om de bacteriën zo min mogelijk tijd te geven, en dan koelt de oven langzaam af, voor het stoven.
  En de restwaarde gebruik ik om schuimpjes te maken, van de overgebleven eiwitten. Mijn oven blijft bijna drie uur lang ongeveer 70 graden als ik hem uitzet. Ik schuif de plaat met schuimpjes in de oven en na anderhalf uur ga ik even kijken en doe de oven een kwartiertje weer aan. De volgende morgen zijn ze perfect.

  Ik denk dat Jamie echt zijn best doet. Maar tegelijk niet echt weet wat echt zuinig moeten zijn betekent. Pas als je moet ontdek je hoeveel het kost om voor die ene lepel een fles te kopen. Want als je elke cent omdraait schrap je eerst de af en toe boodschappen. De fles met ... is leeg en je koopt geen nieuwe.
  Ik vind het tof dat hij allerlei restjes weet te verwerken tot een volwaardige maaltijd. Ik warm gewoon de oudste restjes eerst op, soms wel vier verschillende restjes. Restjesdag is hier een dit aten we de afgelopen dagen compilatie. Gisteren pompoensoep, boerenkool, zuurkool en nasi. Ik heb dus erg kleine restjes, ik kook net over de hoeveelheid heen, een lepel soep, maar voor een maaltijd heb ik er vier nodig. En die ene lepel eet ik dan niet ook nog wel even op, dat vindt mijn Weegschaal niet goed, binnen de kortste keren heb ik dan overal een kwart meer honger voor.
  Zo vind mijn schoonmoeder cashewnoten heerlijk. Ik verwen haar meer met cashewnoten dan met een bloemetje. Ze koopt al vijf jaar geen cashewnoten, want je kunt zonder.
  Ik heb dat met parmezaanse kaas, het is heerlijk, maar prijzig. Het blijft heel lang goed en je gebruikt maar weinig per keer. En toch is dat een boodschap die bij krapte direct wordt afgeschaft. Ik kan pasta maken zonder kaas, maar niet zonder eieren of bloem.
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal met je eens. Ik heb dat met kaas, ik krijg liever een stukje kaas dan een bosje bloemen ;)
   Ik probeer ook mijn oven economisch te gebruiken, helaas is hij niet heel erg groot. Maar ik bak bijvoorbeeld wel 4 broden tegelijk, en koekjes erachteraan.

   Verwijderen
 6. I love Jamie, heerlijk om naar zijn programma te kijken , heb je die 15 min maaltijden gezien, miam. Tja als je alles moet aanschaffen is het kostbaar maar af en toe heb ik de ingrediënten wel in huis ( of een alternatief ) ha! dan ga ik los hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. leuk he? Ik heb die snelle maaltijden ook gezien, heel leuk.
   Meestal kook ik niet volledige recepten, maar doe ik wat ideetjes op.

   Verwijderen
 7. Maar zijn berekening klopt wel, want je gebruikt alleen dat kleine beetje, de rest van de fles verbruik je in andere gerechten en daar tellen die kosten dan weer mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat snap ik.
   Maar als je aan de kassa staat moet je die producten wel kopen, dus meenemen in je budget. Dus dan is het eerst wel een grotere uitgave.

   Verwijderen
  2. Maar dat is met alles. Ik koop ook 3kg aardappels en doe daar een maand mee. Ik vind namelijk niet dat ie heel bijzondere ingredienten gebruikt.

   Verwijderen
 8. Ik kwam het zo al wel eens voorbij op tv, maar heb het nog niet gezien. Ik ga vanavond even een momentje tijd vrij maken. Dank voor je tip!

  BeantwoordenVerwijderen