dinsdag 28 januari 2014

Luxe ontbijt

 Normaal ontbijt ik altijd met havermoutpap. Soms als ik het heb doe ik hier wat lijnzaad bij in, en meestal wat kaneel. Maar vandaag heb ik het eens wat anders klaargemaakt, luxe havermoutpap met appel en rozijnen. En het is een bijzonder lekkere afwisseling, daarom hier het recept.

Men neme:
65 gram geplette haver
20 gram rozijnen
1/2 appel
130 ml melk
50 ml water


Het beste is als je de havermout de avond ervoor in wat water laat weken, dan wordt het sneller papperig. Doe de havermout met de melk en het water in een pannetje, voeg hier de rozijnen aan toe en zet het vuur vast aan (matig hoog).


Snijd ondertussen de halve appel in kleine stukjes en voeg deze stukjes aan de havermout en rozijnen toe.


Nu alles samen in het pannetje zit is het afwachten tot het kookt, het hoeft maar heel even te koken. Daarna laat ik het nog even staan, zodat het goed papperig is.


Nu is het klaar en kan je het in een schaaltje gieten, lekker met wat kaneel erover!  Ik zoet het zelf met steviapoeder, je zou het ook met honing kunnen zoeten. Dan kan je de pap het beste nog wat laten afkoelen, omdat de honing bij  temperaturen boven 40 graden waardevolle voedingsstoffen verliest. Een andere optie is agavesiroop, of gewoon suiker.

Het is een leuke afwisseling op normale havermoutpap. De appel maakt het wat fruitig, en het is frisser. Voor mij is het een wat groter ontbijt dan normaal, omdat de appel en rozijnen extra zijn. Zo zit je ook lekker lang vol!

36 opmerkingen:

  1. Ik wou dat ik pap luste. Maar ik krijg het niet weg. Ziet er wel lekker en gezond uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo heeft ieder zijn ding, ik kon vroeger helemaal niet ontbijten. Ik heb het mijzelf aangeleerd. Nu kan ik niet meer zonder!

      Verwijderen
    2. Ontbijten is voor mij een must. Maar dan met andere dingen dan pap.

      Verwijderen
    3. Ieder zijn ding, in de zomer ontbijt ik vaak met (zelfgemaakte) muesli met fruit.

      Verwijderen
  2. Sinds 2 weken ontbijt ik ook met havermoutpap, tot nu toe bevalt dat beter dan brood omdat ik het lekker warm vind en langer verzadigd ben. Ik ga dit zeker een keertje uitproberen maar dan zonder de rozijnen want daar ben ik niet zo'n fan van, misschien dat ik ze wel vervang door gedroogde cranberry's die ik toch nog in huis heb.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind pap 's ochtends ook lekkerder dan brood, zeker nu in de winter! Ik denk dat je de rozijnen prima kan vervangen door de cranberry's en ander gewoon weglaten. Ben benieuwd wat je er van vind!

      Verwijderen
  3. Inderdaad lekker met appel er bij in, dat doen we eigenlijk bijna altijd wel. Rozijnen vind ik zelf wat minder tegenwoordig maar manlief vindt dat wel lekker dus we wisselen af met andere toevoegingen ;-)
    Nu staat er hier bananenbrood in de oven, voor de lunch ..maar is natuurlijk ook heel lekker als ontbijt morgen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmm bananenbrood, klinkt lekker!
      Ik eet vaak banaan met pindakaas op brood, heerlijk vind ik dat!

      Verwijderen
    2. Owww, ja dat vind ik ook zo lekker!

      Verwijderen
  4. hmm, ziet er superlekker uit!
    ik maak mijn havermoutpap altijd met steel cut oats ipv geplette vlokken, de textuur daarvan smaakt me beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die lekkere havermoutpap met een half eitje en een beetje meel geeft ook heerlijke kleine pannenkoekjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat doe ik altijd zonder meel en met wat banaan, heb ik ook al eens het recept van geplaatst, heerlijk is dat!
      Het voordeel is dat je die ook mee kunt nemen onderweg.

      Verwijderen
    2. jouw recept ga ik ook eens proberen

      Verwijderen
  6. Heerlijk.
    Izerina jouw pannekoekjes lijken we ook wel wat :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker! Die pannenkoekjes zijn ook het proberen waard!
      Mijn versie staat hier: http://wegnaarzelfvoorziening.blogspot.de/2013/08/banaan-havermout-pannenkoekjes.html

      Verwijderen
  7. Paar kruidnagels in de pap mee laten koken maakt het lekker pittig.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heerlijjk lijkt me dit. Op de dagen dat ik werk, heb ik er geen tijd voor of althans daar neem ik dan de tijd niet voor. Een tijdje geleden zag ik een soort havermout smoothie die je dan 's nachts in de ijskast laat staan. Dat wil ik binnenkort proberen. Dat is ook handig om mee te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik moest werken maakte ik het ook. Eerst voor weken. Dan opzetten op laag vuur, ondertussen aankleden en wassen. Tussendoor even kijken, als het kookt uitzetten ( is bij mij na 8 min). Dan nog even spullen pakken, en na 10 min is het klaar. Kwestie van timing :)

      Smoothie lijkt me op zich lekker, maar na een nacht weken lijkt het mij veel te dik? Of voeg je er daarna nog vocht aan toe? Ben benieuwd naar het recept!

      Verwijderen
  9. Voor nog meer verwennerij wat gehakte amandelen of (hazel)noten erdoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goede tip! Ik wilde er nog amandelen door doen, maar had geen zin om ze te hakken :) Is ook erg lekker inderdaad!

      Verwijderen
  10. Hoe meer ik van je lees, hoe meer ik het idee krijg dat je graatmager bent. Je hebt natuurlijk al meer verontruste reacties (niet van mij trouwens) gehad op je boodschappen/weekmenu's. Niet dat ik dit ongezond vind, maar wel eenzijdig, iedere dag pap. En de hoeveelheden die je eet vind ik ook niet bijzonder groot. Ik heb steeds meer het idee, dat je uit zuinigheid zo eet, dan je best doet voor je gezondheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Apart dat je dat zo leest, ik zal hier morgen uitgebreid op reageren!

      Verwijderen
    2. Ik weet al dat jij er anders over denkt. Zo was ook je reactie toen meer mensen ongerust reageerden.

      Verwijderen
    3. Laat deze blogster toch met rust. Iedereen eet de portie's die zij nodig heeft. Volgend mij leeft zij heel gezond op een manier die bij haar past. In mijn beeld heeft zij zeker geen overgewicht. Pap is trouwens heel gezond voor je, probeer het zelf maar eens een tijdje als ontbijt. En dan pas oordelen.

      Verwijderen
    4. Meen ergens gelezen te hebben dat Weg naar zelfvoorziening in ieder geval niet graatmager is:)
      En hoeveelheden zeggen ook niet zoveel: ik eet weliswaar anders maar echt veel en veel meer en ben dus wel graatmager, snelle verbranding ofzo.
      Linda

      Verwijderen
    5. Waarom is iedere dag pap eenzijdig? De meeste mensen eten iedere dag brood. En dan ook nog eens als ontbijt en als lunch. (Ik ook) Das pas eenzijdig. Ik zou graag willen dat ik pap lustte, maar ik krijg het helaas niet door mijn keel. Anna

      Verwijderen
    6. Om er toch nog een keer op in te gaan, heb ik hier nog een post over geschreven. Zodat iedereen die zorgen heeft over mijn gezondheid of gewicht gerustgesteld kan worden (hopelijk) :D

      Verwijderen
  11. Hier worden geen rozijnen gegeten hihi.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Voor de jongste 2 maak ik ook altijd havermoutpap met veel fruit, water, havermout, wat kokosvet en meestal wat kaneel.
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik maak dit ook vaak, maar door toevoeging van rozijnen en appel heb je verder helemaal geen zoetstof of suiker nodig.

    BeantwoordenVerwijderen